ElektrotechnikaELEKTROTECHNIKA

Senzory – definice , k čemu slouží , klasifikace

Senzory jsou zařízení, která se používají k získávání informací o průběhu měřených (kontrolovaných) fyzikálních veličin. Říká se jim také senzory fyzikálních veličin. Teoreticky může být senzorem každé zařízení, jehož fyzikální vlastnosti se mění působením jiných fyzikálních veličin. Podle toho, zda senzor potřebuje ke svému provozu pomocnou energii, je dělíme na pasivní a aktivní. Praktický význam pro automatizační a řídicí techniku mají pouze takové senzory, které mají vysokou citlivost, malou setrvačnost a a minimální nebo žádný vliv na měřenou veličinu.

Citlivost snímače

je definován jako poměr přírůstku určité veličiny na výstupu senzoru k přírůstku měřené veličiny .

Snímání teploty (teploměry)

Setrvačnost snímače

je definována časovým zpožděním reakce senzoru na změnu měřené veličiny.

Vlivy senzorů

na měřené veličině mohou být různé. Například. sklíčko. s teplotně závislými odpory, by mohly ovlivnit nebo změnit skutečnou hodnotu měřené veličiny teplem generovaným průtokem proudu.

Podle typu snímaného signálu dělíme senzory na :

(a) snímače elektrických veličin

(b) snímače neelektrických veličin

Senzory elektrických veličin

Elektrické veličiny jsou všechny elektrické parametry elektrických obvodů. V automatizační a řídicí technice jsou to především stejnosměrné a střídavé elektrické proudy, napětí, výkony a frekvence střídavého elektrického proudu. Sním. elektrické veličiny mohou být:

a) vychýlení – jejich základem je magnetoelektrický systém (měření stejnosměrných napětí a proudů) a elektromagnetické soustavy (měření střídavých napětí a proudů), jsou vytvářeny jako indikační nebo nahrávání.

b) kompenzační – jsou založeny na Wheatsonově můstku, obvykle se vyrábějí jako bodové a zároveň nahrávání, výjimečně pouze s uvedením.

c) digitální – jsou založeny na analogově-digitálních A/D a digitálně-analogových D/A převodnících, velikost měřená veličina se zobrazuje přímo v digitální podobě, jsou vytvářeny jako displej (displej, obrazovka) s možností zápisu pomocí tiskárny.

Snímače neelektrických veličin

Existuje řada senzorů pro neelektrické veličiny. Pro potřeby automatizační a řídicí techniky se nejčastěji používají: tlak, teplota, hladina, rychlost a poloha.

Příčiny plešatění

Bohužel existuje mnoho faktorů, které vedou k plešatění.  Zatímco některé z nich, jako je strava a celkový režim péče o vlasy, jsou napravitelné, jedním z nejčastějších a neovlivnitelných faktorů je genetika.
Abychom pochopili podrobnosti, je třeba vědět, že přirozený cyklus vlasů se skládá ze čtyř fází: začíná růstem (anagenní fáze), následuje přechodná fáze (katagenní fáze), fáze klidu (telogenní fáze) a nakonec fáze vypadávání vlasů (exogenní fáze).

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button