CestováníOBECNÝ ZÁJEMZajímavosti

Největší budova Top 10 nejvyšších budov na světě

Největší budova Top 10 nejvyšších budov na světě . Seznam 10 největších mrakodrapů na světě . Největší budovou je Kingdom Tower v Džiddě:

10 nejvyšších budov na světě

10. China Zun , Peking – 527m

Čína Zun , Peking


Věž CITIC Tower (známá také jako China Zun), dokončená v roce 2018, dominuje pekingskému panoramatu svým charakteristickým proskleným tvarem, který se třpytí v celé čtvrti Chaoyang. Věž CITIC, která je vysoká 527 metrů, je výjimečná, protože svou celkovou výšku nezdůrazňuje anténami ani věžemi. Úřady ve skutečnosti nezabírají pouze posledních 14 metrů budovy. Věž má 109 nadzemních a osm podzemních podlaží, která obsluhuje 100 výtahů. Další nejvyšší budova v Pekingu, China World Trade Center, Tower III, je o celých 190 metrů vyšší než CITIC.

Československý vlčák – kříženec vlka a německého ovčáka

Architekt: Terry Farrell
Doba výstavby: pět let
Cena: 3,8 miliardy dolarů
Energetický štítek: LEED Platinum

9. Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center , Tianjin – 530,4 m

9. Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center , Tianjin - 530,4 m


Tianjin CTF byla dokončena v loňském roce a je nejvyšší v Tianjinu (nebo alespoň bude, dokud nebude dokončena Goldin Finance 117). Stavba dlouhá 530,4 metru má elegantní skládanou celoskleněnou konstrukci, která zvyšuje její odolnost proti seismické aktivitě. Tvarovaný skleněný exteriér věže je celý z plochého skla, což je významný technický výkon, a strategicky umístěné větrací otvory ve více patrech v kombinaci s aerodynamickým tvarem věže snižují víření, což zase minimalizuje síly větru. Tianjin CTF má 97 nadzemních podlaží a čtyři patra, která obsluhuje 80 výtahů, což z ní činí nejvyšší budovu na světě s méně než 100 podlažími.

Architektonická kancelář: Skidmore, Owings & Merrill (s Ronaldem Lu & Partners)
Doba výstavby: šest let
Energetický štítek: zlatý LEED

8. Finanční centrum CTF, Kanton – 530,4 milionu eur

8. Finanční centrum CTF, Kanton - 530,4 milionu eur


Díky výrazným hranatým liniím je tvar budovy rozdělen do čtyř hlavních přechodových bodů: z kanceláří do obytných prostor, z obytných prostor do hotelu, z hotelu do koruny a z koruny do nebe. Jedním z nejzajímavějších rysů 530,4 m vysoké věže je množství terakoty použité na její stavbu, což dává z praktického hlediska velký smysl – terakota má nižší úroveň ztělesněné energie než hliník, ocel nebo sklo. Je samočisticí, odolný proti korozi a snadno se vyrábí v celé Číně. Budova, kterou v současnosti vlastní společnost Chow Tai Fook Enterprises, je rozdělena na kancelářské prostory, 355 bytů a 251 hotelových pokojů ve 111 podlažích (a dalších pěti v podzemí).

Architektonická kancelář: Kohn Pedersen Fox Associates
Doba výstavby: šest let
Cena: 1,5 miliardy dolarů
Energetický štítek: zlatý LEED

7. 1 World Trade Center, New York – 546,2 m

1 World Trade Center, New York - 546,2 m


One World Trade Center v New Yorku je se svými 546,2 metry nejvyšší budovou západního světa. Tento projekt, nazývaný také Věž svobody, byl navržen v roce 2005, čtyři roky po útocích z 11. září. Září 2001. Stavba byla zahájena v roce 2006 a dokončena v roce 2014. Věž stojí vedle památníku Ground Zero, který připomíná útoky z 11. září 2001. září a slouží jako místo obchodní hrdosti a vzpomínky na ztrátu města. Budova s fasádou ve tvaru písmene V vyrůstá z krychlové základny, jejíž hrany jsou zkosené dozadu, takže vzniká fasetová forma složená z osmi protáhlých rovnoramenných trojúhelníků, které vytvářejí symetrický a náhodný efekt podobný kaleidoskopu. One World Trade Center má 94 nadzemních a pět podzemních podlaží.

Plešatění a jak mu čelit , Vypadávání vlasů u mužů

Architektonická kancelář: Skidmore, Owings & Merrill
Doba výstavby: osm let
Cena: 3,8 miliardy dolarů
Energetický štítek: zlatý LEED

6. Lotte World Tower, Soul – 555,7 m Největší budova

6. Lotte World Tower, Soul - 555,7 m Největší budova


Věž Lotte World Tower je vysoká 555,7 metru a má 123 nadzemních podlaží a šest podzemních podlaží. Jeho vnější design vychází z korejské keramiky, porcelánu a kaligrafie. Kuželovitý design směřuje z jeho umístění v Songpa-gu do starého centra města v Myeongdongu. Uvnitř je budova rozdělena na několik komerčních a veřejných funkcí, včetně maloobchodních prostor, kanceláří, luxusního 7hvězdičkového hotelu a kanceláře: běžný rys jihokorejských nemovitostí, které nabízejí studiové byty pro lidi pracující v budově. Nejvyšších 10 pater věže je určeno pro rozsáhlé veřejné a zábavní prostory včetně vyhlídkové terasy a střešní kavárny. Výstavba věže Lotte World Tower byla zahájena v roce 2011 a dokončena v roce 2017.

Architektonická kancelář: Kohn Pedersen Fox Associates
Doba výstavby: šest let
Cena: 3,4 miliardy dolarů
Energetický štítek: zlatý LEED

5. Ping’an International Financial Center, Šen-čen – 599,1 m Největší budova

5. Ping'an International Financial Center, Šen-čen - 599,1 m Největší budova


Finanční centrum Ping An je druhou nejvyšší budovou v Číně a nejvyšší budovou v technologickém a průmyslovém centru Šen-čenu. Její výška 599,1 metru je estetická i praktická, protože aerodynamický tvar věže zlepšuje jak konstrukční vlastnosti, tak větrnou výkonnost a snižuje základní zatížení větrem o 35 %. Budova je navržena jako hyperhustá a je skutečně propojena s okolními komerčními a obytnými budovami i s nedalekými vysokorychlostními železničními spoji. Podle Skyscraper Center zdobí věž dosud největší fasáda z nerezové oceli na světě, na kterou bylo použito celkem 1 700 tun nerezové oceli. Ping An Financial Centre má 115 nadzemních a 5 podzemních podlaží.

Architektonická kancelář: Kohn Pedersen Fox Associates
Doba výstavby: šest let
Cena: 1,5 miliardy dolarů
Energetický štítek: zlatý LEED

4. Královská hodinová věž v Mekce, Mekka – 601 m Největší budova

4. Královská hodinová věž v Mekce, Mekka - 601 m Největší budova
601 metrů vysoká Královská hodinová věž v saúdskoarabské Mekce leží v srdci nejposvátnějšího města islámu. Věž byla postavena v rámci projektu nadace krále Abdulazíze a poskytuje dočasné ubytování milionům muslimů, kteří každoročně přijíždějí do města v období hadždže. Nachází se hned vedle Velké mešity, kterou v době největšího provozu navštíví v průměru dva miliony lidí. Budova má celkem 858 hotelových pokojů v centrální věži ve 120 nadzemních podlažích a další tři podlaží pod ní. Na vrcholu věže jsou umístěny čtyři obří ciferníky, které jsou rekordem v počtu hodin na světě. V noci jsou ciferníky osvětleny milionem LED světel.

Architektonická kancelář: Dar al-Handasah Shair & Partners
Doba výstavby: 10 let
Cena: 15 miliard dolarů

3. Šanghajská věž, Šanghaj – 632 m Největší budova

3. Šanghajská věž, Šanghaj - 632 m Největší budova


Šanghajská věž, dokončená v roce 2015, je nejvyšší budovou v celé Asii a korunním klenotem finanční a obchodní čtvrti Lujiazui. Konstrukce věže z kroutícího se skla působí na tak velkou stavbu pozoruhodně plynule a údajně symbolizuje dramatický vzestup moderní Číny. Jeho dynamický obrys má také praktický význam, protože testy ve větrném tunelu potvrdily 24% úsporu zatížení větrem v porovnání s obdélníkovou budovou stejné výšky. Budova má 128 nadzemních a pět podzemních podlaží a je obsluhována 106 výtahy. Tyto výtahy se pohybují průměrnou rychlostí 20,5 m/s, což z nich činí nejrychlejší výtahy používané kdekoli na světě.

Architekt: Arthur Gensler
Doba výstavby: šest let
Cena: 2,2 miliardy dolarů
Energetický štítek: LEED Platinum

2. Burdž Chalífa, Dubaj – 829,8 m Největší budova

2. Burdž Chalífa, Dubaj - 829,8 m Největší budova


Očekává se, že Burdž Chalífa, technicky stále nejvyšší budova světa, letos o svůj desetiletý rekord přijde. Megastavba vysoká 829,8 metru se 163 podlažími a charakteristickým tvarem plachty však prozatím zůstává nejvyšší stavbou na světě vytvořenou člověkem. Věž a čtvrti, které ji obklopují, patří k nejhustěji osídleným v Dubaji a nabízejí živý pohled na budoucnost hustě osídleného městského života. Exteriér Burdž Chalífy je obložen hliníkovými a texturovanými panely z nerezové oceli, které jsou navrženy tak, aby odolávaly extrémním teplotám v Dubaji v letních měsících, a používají nízkoemisní sklo, které zajišťuje lepší tepelnou izolaci.

Architekt: Skidmore, Owings & Merrill
Doba výstavby: šest let
Cena: 1,5 miliardy dolarů

1. Kingdom Tower, Džidda – 1 000+ m Největší budova

1. Kingdom Tower, Džidda - 1 000+ m Největší budova
Královská věž v saúdskoarabském městě Džidda, která se bude tyčit mezi oblaky a oblohou do výšky více než 1 000 metrů, bude po dokončení nejvyšší stavbou, jaká kdy byla postavena. Zubatý, jehlicovitý design budovy má evokovat svazek listů vyrůstajících ze země, které mají šířit růst, prosperitu a regionální rozvoj své vlasti na světové scéně. Po dokončení bude mít věž Kingdom Tower 167 nadzemních podlaží. Na samém vrcholu se nachází obrovský střešní byt, který nájemníkům umožní bydlet v blízkosti koruny budovy a který by mohl být nejdražším střešním bytem na světě. Vrchol věže Džidda by měl být dokončen v letošním roce.

Architekt: Arthur Gensler
Doba výstavby: sedm let (stále probíhá)
Náklady: 1,2 miliardy dolarů (předpokládané)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button