AUTO A MOTOSport

VW Golf GTI je nejlepší auto na světě

Jak jedno auto navždy změnilo svět automobilů

VW Golf GTI, známý jako „originální hot hatch“, je legendární vůz, který způsobil revoluci v automobilovém průmyslu po celém světě. „Hot hatch“ vznikl, když automobilky dospěly k závěru, že dalším vývojovým krokem ve výrobě automobilů je velký motor v kompaktním a praktickém voze. Záměrem bylo vytvořit vůz, který by nabízel to nejlepší z obou světů – vysoce výkonný vůz, který umí vše, co běžné rodinné auto. I po 40 letech tento vzorec stále funguje a značka má každým dnem větší a větší prodeje.

vw golf 2

Je pravda, že než Golf představil GTI, existovaly dva jiné vozy, které se daly považovat za „hot hatch“. Nejprve přišla Simca 1100TI se dvěma karburátory Weber a poté, jen několik měsíců před Golfem GTI, Renault 5 Gordini (ve Velké Británii známý také jako Alpine). Ani jeden z nich však nebyl tak úspěšný jako GTI, a to z dobrého důvodu. Jedním z klíčových prvků slavného úspěchu Golfu GTI – „I“ ve slově GTI – bylo vstřikování paliva. Vůz je navíc úsporný, spolehlivý, prostorný a prodalo se ho obrovské množství. Válečné filmy

Původní plán VW byl prodat 5 000 vozů. Nyní, po čtyřech desetiletích, se model GTI stále vyrábí a po celém světě se ho prodalo více než dva miliony kusů. Kromě toho každý zná Golf GTI anaopak o Simce a tomto typu Renaultu slyšeli jen zarytí automobiloví nadšenci.

Od skromných začátků k velkým věcem

VW Golf, který byl původně uveden na trh v polovině 70. let. let, byl dalším vývojovým krokem VW po legendárním Brouku, sportovním Karmannu Ghia a ikonické dodávce VW Type II. Golf byl stylový, kompaktní a moderní a v následujících letech sám dosáhl velkého úspěchu. To však VW nestačilo. Krátce po uvedení Golfu na trh se jej rozhodli vylepšit o výkonnou verzi za mírně vyšší, ale stále ještě přijatelnou cenu – a tak vznikl Golf GTI Mk1. GTI bylo univerzálním vozem, který uměl všechno opravdu dobře, ale s větším šarmem než průměrné auto.

To v 70. letech odstartovalo „hnutí poklopů“. a 80. let a odstartoval zcela novou éru v dějinách automobilismu. Od té doby byly na základech GTI vyvinuty všechny moderní hot hatche.

Druhá vlna Mk

V roce 1983 přišel Golf GTI Mk2 – větší a lepší verze již tak vynikajícího vozu. V 90. letech následovaly modely Mk3 a Mk4, které jsou stále velmi oblíbené díky své spolehlivosti a dostupnosti náhradních dílů.V roce 2005 se objevily a konečně byl vydán model Mk5.

Sláva modelu GTI byla obnovena! Následovaly modely Mk6 a Mk7, které posílily již tak bezvadnou pověst GTI jako výkonného vozu s nejlepším poměrem ceny a výkonu na trhu.

Proč si koupit Golf GTI?


Když jde o cokoli v životě, obvykle není dobré jít po tom největším nebo nejrychlejším. Proč? Protože v některých jiných oblastech budete muset nevyhnutelně přistoupit na kompromis. Můžete mít technologicky nejvyspělejší auto na světě, ale pravděpodobně má také největší cenu, pokud jde o náklady a údržbu. Nejpohodlnější dostupné auto pravděpodobně není příliš rychlé ani výkonné. Pokud se rozhodnete koupit nejrychlejší vůz, je pravděpodobné, že budete potřebovat další vůz na nákupy nebo na přepravu více cestujících najednou.

GTI sice není nejrychlejším vozem, ale je velmi rychlé a výkonné. Vypadá to, že GTI nemusí být nejoblíbenějším vozem, ale má spíše decentní, ale atraktivní styl. Se slitinami a nízkoprofilovými pneumatikami to můžete vždy zlepšit. Otázka by tedy měla znít spíše takto: „Proč si nekoupit Golf GTI?“ Ať už od vozu požadujete cokoli, GTI vám to pravděpodobně nabídne, a ještě víc. Je praktický, rychlý a spolehlivý. Navíc dobře vypadá a má vynikající poměr cena/výkon. Ano, najdete auta, která jsou nějakým způsobem praktičtější, rychlejší nebo lepší než GTI. Celkově je však GTI jediným vozem na trhu, který splňuje všechny požadavky.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button