FARMOVÉ KONĚKoně

Divocí koně – 15 kolonií divokých koní z celého světa

Divocí koně . Není nic romantičtějšího než vidět skupinu divokých koní cválající po malebné pláži, ale počkat – jsou opravdu divocí? 

 

Divocí koně

Pravděpodobně ne. Jediným skutečným „divokým koněm“ je kůň Převalského z Mongolska. Všechny ostatní volně žijící poddruhy koní a poníků patřící do Equus ferus jsou divoká nebo polodivoká zvířata pocházející z domestikovaných koní.

To, že nejsou technicky vzato „divoké“, samozřejmě neznamená, že nejsou divočinou. K divokým koním je třeba přistupovat se stejnou péčí a respektem jako ke všem ostatním volně žijícím zvířatům. Zde je přehled nejznámějších populací divokých koní a poníků na celém světě.

Mustangové – Divocí koně 

Mustangové
Žádný divoký kůň není tak ikonický jako mustang.Tato elegantní zvířata pocházejí z koní, které do Ameriky přivezli Španělé, ale v průběhu let se začali mísit s různými druhy koní z Ameriky.
Mustangy v současnosti spravuje americký Úřad pro správu půdy.

10 nejsilnějších plemen koní na světě

Podle zákona o volně pobíhajících koních z roku 1971 jsou tito koně„živými symboly historického a průkopnického ducha Západu, kteří i nadále přispívají k rozvoji rozmanitých forem života v národě a obohacují život amerického lidu. „

Koně Brumby – Divocí koně 

Koně Brumby


Brumbies jsou divocí koně, kteří se volně pohybují po Austrálii. Ačkoli se stáda brumíků vyskytují po celém kontinentu, nejznámější populace se nacházejí v Severním teritoriu a Queenslandu.

Stejně jako mnoho jiných invazních druhů v Austrálii jsou i brumbie potomky uprchlých, vypuštěných nebo ztracených zvířat, jejichž původ sahá až do dob prvního evropského osídlení kontinentu.Vzhledem k tomu, že představují vážnou ekologickou hrozbu pro původní rostliny a volně žijící živočichy, jsou obecně považovány za škůdce.

Koně – Divocí koně 

Koně


Toto plemeno divokých koní pochází z Polska, kde má dlouhou historii jako odolní koně. Dnes se mnoho těchto majestátních poníků nachází v přírodních rezervacích, kde jsou sledováni a chováni v kontrolovaných podmínkách.

Kvůli svým primitivním rysům (kachní zbarvení srsti a přítomnost hřbetních pruhů) byli kdysi konikové považováni za nejpozdějšího potomka dnes již vyhynulého evropského divokého koně. Testy DNA však ukázaly, že toto plemeno má stejnou mitochondriální DNA jako mnoho jiných moderních domestikovaných koní.

Assateague Ponies (Chincoteague Pony)

Assateague Ponies (Chincoteague Pony)


Assateague pony jsou jedni z nejznámějších divokých koní . Ačkoli jsou často kvůli svému vzhledu označováni jako „poníci“, ve skutečnosti jsou genotypově podobní koním.

Termín „Chincoteague“ také vede ke zmatkům, protože koně technicky vzato žijí na ostrově Assateague, který je rozdělen na polovinu hranicí mezi Marylandem a Virginií. Poníci na marylandské straně žijí na Assateague Island National Seashore, zatímco poníci ve Virginii žijí v Chincoteague National Wildlife Refuge.

Dartmoorští poníci (Dartmoor ponies)

Dartmoorští poníci (Dartmoor ponies)


Dartmoorští poníci jsou pojmenováni podle chráněného anglického vřesoviště, kde žijí. Tito poníci, kteří se vyznačují nízkým, ale širokým vzrůstem, jsou známí svou mimořádnou odolností. Jejich síla a odolnost je v rozporu s extrémním počasím, které je pro rašeliniště typické.

Stejně jako u mnoha jiných divokých koní se jejich populace v průběhu minulého století výrazně snížila. Podle BBC se na vřesovištích dříve volně pohybovali dartmoorští poníci, kteří se pohybovali ve stádech o 100-200 koních , na jaře 2004 se jejich počet pohyboval kolem několika stovek.

Kůň pouště Namib – Divocí koně 

Pouštní kůň Namib (Namib Desert Horse)


V africké poušti Namib žijí mimořádně vzácní divocí koně. Příběh jejich příchodu do tohoto drsného terénu zůstává nejasný, i když existuje několik teorií, že jejich předky byli bývalí koně německé kavalerie, kteří byli do oblasti přivezeni během první světové války.

Nyní se potulují po pouštních pláních Garuby, kde slouží jako turistická atrakce a historická kuriozita. Na jejich ochranu byly v roce 1986 jejich pastviny začleněny do parku Namib-Naukluft.

Koně Misaki – Divocí koně 

Kone Misaki
Koně Misaki se pasou na loukách podél mysu Toi (japonsky Toimisaki) v japonské prefektuře Kjúšú.Stejně jako mnoho jiných „původních“ plemen koní v Japonsku byli i původní předci plemene Misaki přivezeni lidmi z Číny před stovkami let.Navzdory své dlouhé historii zaznamenalo toto plemeno dramatický úbytek a na konci druhé světové války se jeho stavy snížily na pouhých 100 kusů.

Koně Camargue (Kůň Camargue)

Koně Camargue (Kůň Camargue)


Vidět stádo camargských koní cválající v příboji je jako sledovat začátek filmu Ohnivé vozy. Tito elegantní bílí krasavci jsou starobylým plemenem koní, kteří žijí v chráněných mokřadech Camargue ve Francii. Přestože mnoho z těchto polodivokých jedinců tráví dny v bažinách, ostatní jsou chováni a cvičeni lidmi. Žehličky na vlasy : Co si vybrat

Grayson Highlands Ponies

Grayson Highlands Ponies


Divocí koně .Pokud jste někdy snili o pěší túře po Appalačské stezce, nezapomeňte si při cestě Virginií nechat čas na divoké poníky ve státním parku Grayson Highlands. Tito rozkošní koně nejsou původními obyvateli regionu, ale před několika desetiletími je do oblasti dovezla americká lesní správa. Od té doby si upevnili pozici přátelských (až příliš přátelských) tváří na jedné z nejznámějších amerických turistických stezek.

Velšský pony (Welsh Pony a Cob)

Velšský pony (Welsh Pony a Cob)
Velšští horští poníci jsou jen jedním z členů větší skupiny blízce příbuzných koní známých jako velšský pony a kob. Všechna tato plemena pocházejí z Walesu dávno před vznikem Římské říše. Velšský horský pony (sekce A skupiny plemen) je pravděpodobně potomkem prehistorického keltského ponyho, a přestože mnoho z nich bylo domestikováno, stále se po kopcích Carneddau ve Snowdonii ve Walesu pohybuje stádo čítající téměř 200 jedinců.

Koně z delty Dunaje

Koně z delty Dunaje
Divocí koně .Tato malebná zvířata žijí v mokřadech a lesích rumunské delty Dunaje. Ačkoli divocí koně žijí v této oblasti již po staletí, od 90. let 20. století se počet jedinců zvýšil na 4 000 v důsledku uzavření farem a vypuštění dobytka do volné přírody. Ačkoli jsou koně zjevně předmětem inspirace a zvědavosti, jejich nekontrolovaný počet představuje vážnou hrozbu pro původní rostliny.

Poníci Pottoka – Divocí koně 

Poníci Pottoka
Pottoka, jehož domovem jsou francouzské Pyreneje a španělské Baskicko, je starobylé plemeno koní, které je stále více ohroženo ztrátou životního prostředí a křížením s jinými plemeny koní, včetně iberských koní, arabských koní a velšských poníků.

Fascinující na Pottoce je, že umí docela dobře „předpovídat“ počasí. V závislosti na tlaku vzduchu se stáda před nepříznivým počasím stěhují do údolí a po odeznění bouřky se vracejí zpět do horských oblastí.Divocí koně.

Koně na ostrově Cumberland

Koně na ostrově Cumberland
Národní pobřeží ostrova Cumberland je plné nejrůznějších přírodních pokladů, od hustých mořských lesů až po 27 mil dlouhý úsek nezastavěné pláže. Jednou z jeho nejznámějších atrakcí jsou však divocí koně.

 

Cumberlandští divocí koně, kteří pocházejí z populace přivezené na ostrov z pevninské Georgie v 19. století. století, mají 150 až 200 jedinců. Zachází se s nimi jako s jinými divokými tvory a neposkytuje se jim žádná pomoc. Ačkoli je na ně z dálky docela hezký pohled, mohou se fyzicky dost bránit, pokud se k nim přiblížíte příliš blízko.

Garrano a Sorraia

Garrano a Sorraia
V Portugalsku žijí dvě známá plemena původních divokých koní – koně Sorraian na jihu a poníci Garrano na severu (na obrázku).

 

Obě plemena jsou v současnosti klasifikována jako ohrožená kvůli klesající hodnotě pro zemědělské využití a také kvůli predaci, ačkoli v poslední době se objevují snahy o jejich zachování.

Kone Banker

Kone Banker
Pocházejí z domestikovaných španělských koní, kteří byli na kontinent přivezeni v 16. století, a jejich domovem jsou bažinaté pastviny Severní Karolíny. Koně Bankerovi, kteří jsou obhospodařováni Správou národních parků, mají mírně zmenšený vzrůst kvůli řídké stravě, která vede k pomalejšímu růstu.Divocí koně.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button