PÉČE O PSYPsi

Co by majitel psa nikdy neměl říkat :11 věcí

Co by majitel psa nikdy neměl říkat :11 věcí . Majitel psa by nikdy neměl říkat těchto 11 věcí . Jedná se o věci týkající se bezpečnosti , poslušnosti , pochopení osobního prostoru druhých . 

 

Pokud jde o psy, majitelé někdy vidí svět pouze z pohledu svého psa nebo svých zkušeností s výcvikem psů. To často vede k tomu, že majitelé říkají věty .  Což by v ideálním světě nikdy nebylo vysloveno. Přesto jsou tato slova klíčem k většímu problému nebo situaci. Které se mohou stát problémem, včetně nepochopení chování psů, sociálních signálů, řeči těla nebo prostě dobrých mravů vůči ostatním psům a majitelům psů.

 

Cvičení je nejproduktivnější strategií pro zlepšení chování vašeho psa – stejně jako chování ostatních psů, se kterými váš pes přichází do styku – protože vy sami máte velký vliv na chování, i když si to neuvědomujete.

 

Všichni majitelé psů se někdy provinili tím, že řekli alespoň jednu, ne-li několik z následujících frází. Nikdo z nás samozřejmě není dokonalý a „nikdy by neměl“ být cílem. Pokud se však přistihnete, že říkáte některou z níže uvedených frází, možná je na čase se zeptat sami sebe, proč ji říkáte, a využít ji jako tréninkovou příležitost k tomu, abyste vyladili, jak svého psa a jeho chování skutečně pozorujete. Zde je 11 příkladů věcí, o kterých majitelé psů často říkají, že by měly vyvolat ostražitost ohledně toho, co se skutečně děje.

„To je v pořádku, můj pes je přátelský.“

 

 

Často to říká majitel, jehož pes se blíží k jinému psovi nebo člověku. Majitel se může snažit uklidnit případné obavy, že jeho pes má negativní úmysly, protože možná druhý majitel nebo pes vypadá nervózně. Ještě horší je, že majitel, který tuto větu vysloví, nemusí mít kontrolu nad tím, jak jeho pes přistupuje k ostatním, a jen doufá, že vše dobře dopadne. Pokud tuto frázi musíte vyslovit, možná necháváte svého psa na holičkách špatným a potenciálně nebezpečným způsobem.

 

To je také běžná reakce majitele, jehož pes se blíží k jinému páru pes/člověk a žádá ho, aby si udržoval určitý odstup. Upřímně řečeno, nezáleží na tom, jestli je váš pes přátelský nebo ne – pokud někdo žádá o prostor, má k tomu dobrý důvod. Jejich pes může být bázlivý, reaktivní, zraněný, ve výcviku nebo prostě nechce mít s vaším psem nic společného.

 

To, že je váš pes „přátelský“, automaticky neznamená, že má povolení přiblížit se k jinému psovi nebo člověku. Ani jeho nepravděpodobné kousnutí by nemělo být omluvou pro špatné chování. Pokud se přistihnete, že ujišťujete lidi, že je váš pes přátelský, může to být dobrá příležitost podívat se na to, co se přesně děje a zda je váš pes opravdu tak dobrý.

 

„Můj pes by nikdy nekousl.“

 

 

Slavná poslední slova – a slova, která každý poštovní doručovatel nebo kurýr nenávidí, protože jsou plná naivní důvěry. Váš pes může být ten nejpodivnější a nejmilejší pes na světě, ale podle populární písně „Never Say Never“.

 

Tvrzení, že váš pes by něco nikdy neudělal, je ve skutečnosti červeným praporkem, který signalizuje nepochopení, nebo ještě hůře, odmítnutí toho, co si váš pes myslí nebo jak vnímá svět a jak se to může změnit s věkem, nemocí, novými členy rodiny nebo jinými zkušenostmi. Předpoklad, že váš pes nikdy nekousne, je však asi nejnebezpečnější, protože vás nutí letmo sledovat chování, které by mohlo mít vážné následky. Velká plemena psů

 

Pokud má váš pes tlamu a vnímá, co se děje ve světě kolem něj , může a bude prostě kousat. Je lepší o této skutečnosti vědět a pro jistotu respektovat možnosti, komfortní zóny a hranice svého psa, než se chovat, jako by k takovému scénáři nikdy nemohlo dojít.

 

„Můj pes za to nemůže.“

 

 

Možná to tak není, ale možná ano. Na jedné straně existuje mnoho psů, kteří se provinili tím, že reagují na podněty jiného psa. Často je obviňován největší ze psů, nejhlasitější pes, pes určitého plemene nebo ten, který skončí na vítězné pozici. Velká část majitelů psů však mluví: „Můj pes za to nemůže“ a nemají pravdu.

 

Tuto větu příliš často vyslovují lidé, kteří nemají dostatek zkušeností se čtením řeči psího těla a neinterpretují signály, které jejich pes vysílá do světa, nebo jim prostě nevěnují pozornost. Snadným příkladem jsou majitelé malých psů; protože je pes malý, mnoho majitelů si myslí, že je přijatelné – nebo ještě hůře, že je roztomilé – když se jejich pes dívá na jiné psy, zírá na ně, vrčí na ně nebo se na ně vrhá.

 

Jejich pes je malý a nemůže napáchat mnoho škody (nebo ho lze snadno táhnout na vodítku či zvednout ze země), když vyvádí. Je smutné, že když se něco stane, může za to pes, i když je možná tím nejmenším podezřelým. Pokud má váš pes tendenci být uprostřed problémů, začněte mu věnovat pozornost. Problémy může mít váš pes.

„Ať si to vyřeší sami.“

 

 

To je jedna z nejhorších věcí, které můžete slyšet (nebo udělat) ve společnosti psů, zejména v psím parku. Příliš se spoléhá na představu, že psi mají v sobě zabudovaný balíček vynalézavosti, ke kterému se vrátí, když jsou v blízkosti jiných psů, takže lidé nemusí nebo by neměli zasahovat do řízení sociálních interakcí.

 

Mnoho odborníků na výcvik psů a behavioristů však upozorňuje, že skupina nových psů, kteří se sejdou v psím parku, není smečkou v pravém slova smyslu. Jednotliví psi navíc nemusí vědět, jak si navzájem dávat nebo přijímat pokyny, aby nedošlo k vyhrocení situace. S rostoucím společenským napětím vytvářejí lidé, kteří jen stojí na místě, recept na boj nebo psychické trauma. Lovecký pes

 

Někteří psi jsou tyrani, jiní se jich bojí nebo je prostě ignorují, někteří mají přehnanou zálibu ve hře nebo kořisti, jiní chrání zdroje. Dát dohromady psy s různými povahami a nechat je, ať si to „vyříkají“, je jako vzít učitele ze třídy a nechat děti, ať si to vyříkají mezi sebou. Pravděpodobně se to zvrtne a někdo se zraní.

 

Pokračování z 

 

Majitel psa by nikdy neměl říkat. Nechat psy, aby si to uvědomili, je důležité, ale jen do určité míry. Profesionální trenér psů zdůrazňuje: „Socializace je proces, při kterém pes učí jiného psa správnému chování. Takže ano, malá výchova o zábraně kousání nebo přílišné panovačnosti je důležitou součástí socializace psa.

Jakákoli eskalace, s výjimkou situace, kdy necháte psy, aby si to vyřešili sami, však psa učí dvěma věcem. Za prvé: „Nemohu se spolehnout na to, že mě můj majitel ochrání nebo se o mě postará.“ A druhou je jedna z těchto dvou lekcí: boj funguje (takže to budu dělat znovu a znovu.) Každá z těchto zpráv je přesným opakem toho, proč jste vlastně chtěli, aby se váš pes stýkal s jinými psy.

Majitel psa by nikdy neměl říkat. Pokud nepočítáme s možností vážné rvačky, když se situace vyhrotí a majitel nezasáhne, naruší se důvěra, kterou má pes ke svému majiteli, což může vést k dalším problémům s chováním.

Zodpovědní majitelé psů nenechávají psy, aby si to „vyřešili sami“ – spíše pomáhají svým psům navázat pozitivní sociální interakce tím, že řídí herní situaci, zajišťují klid a nenechávají situaci vyhrotit. A pokud se situace vyhrotí, zasáhne.

„Nebylo žádné varování.“

 

Vždy je zde varování. Jen jste to neviděli.

 

Majitel psa by nikdy neměl říkat. „Komunikace je důležitou součástí každého vztahu, ale jak ukazují naše lidské vztahy, ani mezi dvěma příslušníky stejného druhu, kteří mluví stejným jazykem, to nemusí být snadné. Na rozdíl od naší lidské řeči není ani psí řeč srozumitelná. Je plný nuancí a jemností, jejichž souhrn – zkoumaný v souvislostech – poskytuje celkové sdělení. Stejně jako naši psi můžeme komunikovat beze slov, ačkoli to zcela jasně vyžaduje uvědomění si vlastního těla a jemných významů, které se skrývají za gesty.

 

Psi mají složitou, i když někdy nenápadnou řeč těla, kterou vám i ostatním psům sdělují vše, co si myslí nebo cítí. Někdy psi vydávají jedno varování za druhým a nakonec vybuchnou a člověk prostě neví, co pes říká nebo že vůbec komunikuje.

 

Když něčí pes napadne jiného psa v psím parku a majitel řekne: „Nebylo žádné varování,“ ve skutečnosti tato osoba říká: „Nevěnoval jsem dostatečnou pozornost ani jsem neměl dostatek znalostí, abych si všiml signálů, které si můj pes a ten druhý pes vysílali, a zasáhl dřív, než se situace vyhrotila. Neobviňujte se, pokud jste to neviděli. Řeč psího těla lze jen obtížně číst a „konverzace“ může proběhnout během okamžiku. Ale neříkejte, že tam varování nebylo. Místo toho se zeptejte, jak je možné, že jste varování přehlédli, a jak ho můžete příště zachytit.

„Chce jen hrát.“

 

 

Majitel psa by nikdy neměl říkat. To může nastat, pokud váš pes nadává jinému psovi a láká ho k pronásledování hračkou nebo falešnými vývrtkami. Může to však být mnohem složitější. Tuto větu často říkají majitelé, jejichž psi jsou příliš bujní. Šikanují nebo jinak překračují hranice přijatelného společenského chování. A často ten, kdo to říká, neví dost o řeči psího těla a sociálních signálech, aby pochopil, kdy je jiný pes otrávený z jeho hravosti, nebo stejně problematické je, že jeho pes není vůbec hravý.

 

Pes, který si „chce hrát“, možná projevuje nervozitu z chování a je příliš submisivní.  Že olizuje jiného psa a převaluje se v submisivním postoji. Pes, který si „chce hrát“, je možná tyran, když štípe, štěká nebo se staví na jiného psa, když jeho „hrající“ partner projevuje známky frustrace nebo strachu.

 

Tvrzení, že si pes chce příliš často hrát, omlouvá špatné nebo potenciálně nebezpečné sociální chování. Pokud majitel neustále zastavuje otravné, špatné nebo nepříjemné chování svého psa. Protože se snaží být hravý, je možná na čase prostudovat řeč psího těla a zjistit, o co ve skutečnosti jde.

 

Majitel psa by nikdy neměl říkat: „Psi mě milují.“

 

 

Většina psů vás může milovat, ale ne všichni. Je to prostě statistická realita. I když si většina psů myslí, že jste stvořeni z tenisových míčků a pamlsků, někteří psi vás milovat nebudou. A to ani v případě, že bys byl opravdu z tenisových míčků a pamlsků. Pokud vás tedy někdo požádá, abyste se od jeho psa drželi dál. Prosím, neodpovídejte touto větou. Majitel psa by nikdy neměl říkat.

 

Za předpokladu, že pes váš přístup ocení, se vystavujete skutečnému nebezpečí pokousání. A i když vás pes nekousne, můžete psovi, který vás nechce mít tak blízko, způsobit psychické utrpení. Toto postižení může později vést k pokousání, když má pes pocit, že se musí bránit před lidmi, kteří ho nabíjejí a mluví s ním: „Psi mě milují.“

 

Majitel psa by nikdy neměl říkat: „Můj pes se skvěle snáší s dětmi.“

 

 

Všechny děti? Po celou dobu? Nebo děti určitého věku či chování? Děti se v různém věku chovají různě a váš pes, který se umí skvěle chovat k miminku, může být méně sebejistý nebo trpělivý s potácejícím se batoletem s nepravidelnými pohyby. Nebo váš pes, který je tolerantní k pomalejším batolatům, může mít přílišnou trpělivost . Když sedmileté nebo osmileté děti křičí, běhají a skáčou přes nábytek.

Nebo váš pes, který je svatý s vašimi dětmi a dokonce i s dětmi ze sousedství, nemusí být skvělý, když přijde nové dítě a přidá se ke skupině; prostě to nevíte, dokud nenastane situace. Majitel psa by nikdy neměl říkat.

 

Ano, váš pes může být skvělý s dětmi. A pokud je to tak, pak je to skvělé. Pes, který se výborně snáší se všemi dětmi, je však stále vzácný. Rodinní psi se vyznačují vysokou tolerancí k většině dětí.  Což je něco úplně jiného než být dokonalým přítelem nebo hlídačem. Zůstává možnost, že pes překročí svou trpělivost nebo komfortní zónu. Než tedy něco řeknete, pečlivě si promyslete různé hranice, které můžete potřebovat sdělit. Majitel psa by nikdy neměl říkat.

 

Majitel psa by nikdy neměl říkat : „Je zachráněný , proto se tak chová.“.

 

 

Někteří zachránění psi mají za sebou strašlivou minulost. Mohli být zachráněni před vážným zanedbáváním nebo týráním, nebo strávili nějaký čas jako toulaví psi na ulici. Z tohoto důvodu jsou někdy jejich minulé zkušenosti důvodem, proč mají určité problémy s chováním. Ne všichni adoptovaní psi mají temnou minulost a ne všichni adoptovaní psi se chovají tak, že by se jejich minulost dala omluvit .Majitel psa by nikdy neměl říkat.

 

Francouzská plemena psů – 15 francouzských plemen psů

 

Osobnostní rysy, jako je plachost a nedůvěra, jsou někdy jen osobnostními rysy. A problémy s chováním, jako je špatné chování k ostatním psům, reaktivita nebo štěkání na cizí lidi. Ne vždy to lze přičítat záhadné minulosti vašeho psa. Někdy jde prostě o naučené chování, které je třeba zdokonalit, aby se zlepšilo. Majitel psa by nikdy neměl říkat.

 

Majitel psa by nikdy neměl říkat: „Dělá to proto, aby byl dominantní.“

 

 

Celá ta záležitost s „dominantním psem“ se už opravdu vymkla kontrole. Tímto slovem se vysvětluje prakticky každé špatné chování. Od skákání na člověka přes prohrabávání odpadků až po močení na podlahu. Pokud na vás pes skáče nebo se plazí, když sedíte na podlaze, je to spíše z přemáhání a nedostatečného výcviku než proto, že by se vám snažil ukázat, kdo je tady pánem.

 

Zachování zdrojů také nemusí být nutně otázkou „dominance“ – pes o ně prostě nechce přijít.  Co považuje za cenné, například určitou hračku nebo misku s jídlem. Obavy z této ztráty jsou možnou příčinou vrčení stejně jako snaha stát se vůdcem smečky. Asertivita, sebedůvěra, nedostatek sebedůvěry, bolest nebo nemoc, vzrušení, bujnost, strach, nedostatek sebedůvěry, nedostatek výcviku … Existují mnohem přesnější způsoby, jak interpretovat jednání psa, než je otřepaná věta „snaží se být dominantní . “ Majitel psa by nikdy neměl říkat.

 

Vypadávání vlasů? Jezte těchto 9 potravin, abyste zabránili vypadávání vlasů

 

Majitel psa by nikdy neměl říkat: „On to ví lépe.“

 

Psi mohou mít potíže s převedením chování naučeného na jednom místě, například v obývacím pokoji, na jiné místo. Například v obchodě se zvířaty nebo v psím parku, kde jsou pachy, ostatní psi , lidé a úroveň energie zcela odlišné.

 

Pes, který byl naučen zdvořile sedět u vašich dveří, než vyjde ven. To se pravděpodobně neprojeví na zdvořilém sezení před jakýmikoliv dveřmi , pokud jste toto cvičení neprováděli u řady různých dveří a nebyli v tom důslední. . Platí to i pro jinou stranu vašeho těla; pokud jste svého psa naučili sedět na levé straně .  Pokud jste ale nikdy necvičili na pravém boku, pak vám sezení na pravém boku zabere trochu více času.

 

Pokud chcete u svého psa dosáhnout určitého chování, ať už jste kdekoli nebo se jedná o konkrétní situaci . Potřebujete, abyste svého psa naučili tomuto chování v různých prostředích a za různých podmínek, aby váš pes věděl, že „sedni“ „neznamená jen „ten pohyb, který udělám těsně před tím, než si chci nasadit vodítko“, ale znamená to „dej můj zadek na zem bez ohledu na to, kde jsem nebo co se děje, a drž ho tam, dokud mi neřeknete jinak“. “ Takže než se na svého psa naštvete, protože „to umí lépe“ nebo „ví, jak na to“. Podívejte se na historii školení a zeptejte se, zda je to pravda?

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button