KOČKY A DOMYZemědělská zvířata

Nejlepší plemena kachen pro chov na maso

Hlavními plemeny pro produkci masa jsou kachna pižmová , kachna Aylesbury, kachna pekinská a kachna rousná . Různí kříženci těchto čtyř plemen jsou také vhodní na maso.Nejlepší plemena kachen na maso :

Velká houba pižmovka

 

Velká houba pižmovka

Původem z Brazílie, v Evropě se hřib velkoplodý rozšířil kolem roku 1560. V evropských zemích je znám pod různými názvy. Technicky vzato patří pižmovka do čeledi husovitých, protože se pase a živí trávou stejně jako husy. Pižmoň se od ostatních plemen liší následujícími znaky:

  • Usadí se a sedí a inkubují vejce jiných plemen i svá vlastní.
  • Létá a rád sedává na stromech.
  • Pokud ještě není spárován s příslušníky svého plemene, nebude se pářit s příslušníky jiných plemen. V případě úspěšného křížení je zkřížené potomstvo neplodné a nazývá se „mula“.
  • Na rozdíl od jiných plemen nemá na ocase chmýří.
  • Spíše „syčí“ než „kvákají“.
  • Pižmovky jsou špatní producenti vajec a snášejí je ve snůškách; to znamená, že mohou snést asi 20 vajec a pak si dát pauzu, než snesou další.
  • Jejich vejce se líhnou za 35 dní, zatímco vejce ostatních plemen za pouhých 28 dní.
  • Její maso má nižší obsah tuku než maso ostatních kachen.
  • Kachna pižmová – chov a péče

Fyzikální vlastnosti

Hlava – ve srovnání se zbytkem těla je hlava poměrně velká. Obličej je bez pih. Na obličeji a v horní části účesu jsou červené karunky.
Tělo – nahoře mírně klenuté, obvykle obdélníkové. Pižmovka velká chodí poměrně pomalu, s vodorovným chodem. U nosnic má břicho tendenci se prohýbat.
Nohy – holeň a chodidlo jsou oranžové. Stonky jsou poměrně krátké a silné.
Zbarvení – Z několika odrůd (např. bílá, černá, černá s bílými křídly) je bílá nejvhodnější pro produkci masa. Z bílého pižma se vyrábí bílé maso, které je v obchodě preferováno a tvoří přibližně 90 % barevného typu používaného v komerční produkci.

Aylesburská kachna

 

Kachna Aylesbury Nejlepší plemena kachen na maso

Chovatelé často tvrdí, že v Austrálii už nejsou žádné čistokrevné kachny Aylesbury a že kachna, která se běžně nazývá Aylesbury, je ve skutečnosti kachna pekingská.Určitě patří mezi nejlepší plemena kachen na maso.

Fyzikální vlastnosti

Hlava – velká, rovná a dlouhá. Bílý nebo masově zbarvený štít je dlouhý 15-20 cm a téměř splývá s horní částí lebky.
Tělo – prsa by měla být velmi výrazná a tělo dlouhé, široké a hluboké. Ocas je jen mírně zahnutý. Kýlová kost by měla být prakticky rovnoběžná se zemí a vozík by měl být vodorovný. Toto plemeno se pohybuje pomalou chůzí.
Nohy – dobře nastavené pro vyvážení těla. Jsou krátké, silné a jasně oranžové.
Zbarvení – Čistě bílé opeření by mělo být jasné a lesklé. Popis, chov a využití kachny domácí

Pekingská kachna

 

Pekingská kachna Nejlepší plemena kachen na maso

Ačkoli se kachny pekinské chovají pro maso, jsou lepšími producenty vajec než kachny pižmové a aylesburské. Plemeno pochází z Číny a je nejoblíbenějším plemenem v USA a Velké Británii, kde došlo k velkému genetickému vylepšení. Kříženci kachen pekinských a aylesburských jsou také nejoblíbenějšími komerčními kachnami chovanými v Austrálii. Stejně jako kachny aylesburské mají kachny pekinské zřídkakdy mláďata. Jsou to nervózní plemena a je třeba s nimi zacházet opatrně, aby nedošlo k ovlivnění produkce vajec a rychlosti přírůstku. Mohlo by vás také zajímat
12 nejlepších plemen hus pro chov na maso a vejce

Fyzikální vlastnosti

Hlava – velká, široká a kulatá. Oči jsou částečně zastíněné obočím a jsou tmavě modré. Krk je dlouhý a silný a je dobře nesený v ladném oblouku s mírným jícnem v krku.
Tělo – široké a středně dlouhé, je kratší než kachna Aylesbury. Hýždě by měly být těsně nad zemí. Ocas by měl být dobře roztažený a vysoko nesený. Hrudník je výrazný a trup je vzpřímený, vzadu skloněný.
Končetiny – měly by být silné a dobře posazené, aby umožňovaly vzpřímený pohyb těla. Nohy a chodidla jsou jasně oranžové.
Zbarvení – opeření má jednotnou tmavě krémovou nebo hnědou barvu. Jasně žluté barvy obvykle znamenají žluté maso, které není u spotřebitelů oblíbené. Chov kachen – průvodce pro začátečníky

Rooen kachna

 

Kachna Rooen Nejlepší plemena kachen na maso

Rouen, původem z Francie, je ze všech stolních plemen nejméně oblíbený, protože dozrává nejpomaleji a má tmavé maso. Jeho nejnápadnějším znakem je nádherné zbarvení a znaky, které se vracejí k divokým kachnám, z nichž pochází. Samice se od samce liší zbarvením.Určitě ji lze zařadit mezi nejlepší plemena kachen na maso.

Indický běžec: Chov a péče

Fyzikální vlastnosti

Hlava – hlava je masivní. Účes je dlouhý, široký, plochý a jasně zelenožlutý, s černou fazolí na vrcholu. Krk je mírně prohnutý.
Tělo – tělo je čtvercové, dlouhé a široké, s velmi hlubokým hrudníkem. Vůz je vodorovný, s kýlem rovnoběžným se zemí a těsně nad ní.
Nohy – cihlově červené nohy jsou středně dlouhé a dobře vyvážené.
Zbarvení – hlava a horní část krku kachny jsou sytě oranžově zelené s bílým prstencem oddělujícím barvu krku a prsou. Náprsenka je sytě vínová. Tužka vytváří šedé peří na spodních partiích a bocích, hřbet a ocas jsou tmavě zeleno-černé. Hlava a krk kachny jsou sytě hnědé, zbytek opeření má podobnou barvu s černou nebo zeleno-černou tužkou.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button