Filmy a volný časSEZNAMY FILMŮ

10 nejlepších filmů o bojových uměních

10 nejlepších filmů o bojových uměních .Bojová umění se nejlépe rozvinula v jižní, jihovýchodní a východní Asii, kde se během několika staletí objevilo množství bojových umění, stylů, myšlenek a konceptů. Právě zde se zrodili nejdivočejší mistři bojových umění na světě a nejpopulárnější bojová umění na světě.Proto se v mnoha filmech o bojových uměních objevují herci původem z Asie. Mezi nejznámější bojová umění patří :

Jihovýchodní Asie – Barmský box , thajský box (muay thai) , vietnamský box (vovinam ), indonéský box (pentlak silat).                                                       , filipínské umění kali, escrima, arnis de mano a mnoho dalších.

Východní Asie

 

je nejznámějším domovem bojových umění. Nejrozšířenější a nejoblíbenější z nich pocházejí z těchto zemí.
Korea: Její umění je světově proslulé dokonalými kopy a používáním nohou. Příklady: taekwondo, hapkido, hwarangdo.

Japonsko:

Země samurajů a nindžů. Příklady: karate, jujitsu, aikido, aiki jutsu, sumo, kendo, iaido, ninjutsu, judo.

Čína:

Země legendárních bojovníků a legendárních bojových stylů. Pravděpodobně země, která má k bojovým uměním nejlepší vztah.

Čínské bojové styly lze rozdělit podle postavení:

severské bojové styly – známé dlouhými údery a vysokými kopy.
jižní bojové styly – známé kompaktními pohyby a nízkými kopy.

Čínská bojová umění můžeme dále rozdělit podle použití síly na:

měkké bojové styly (nejjia ) – jemnost a harmonie převažují nad technikou.
tvrdé bojové styly (waj jia ) – v technice dominuje rychlost a síla.

nejznámější herci ve filmech o bojových uměních :

Bruce Lee

Je jedním z prvních provinilců proti pravidlům kung-fu, když odhalil moudrost a znalosti tohoto bojového umění „bílým“. Miláček čínské kinematografie si svou první filmovou postavu zahrál ve třech měsících. Stal se populárním dětským hercem v Hongkongu a vynikajícím tanečníkem cha-cha, který studoval jako jediný chlapec na dívčí škole, za což se pochopitelně styděl.

Poté prokázal svou mužnost pouličního rváče, který si nechtěl nikoho rozhněvat. Právě tyto bitvy ho stále více přitahovaly ke kung-fu, ale také k nutnosti odstěhovat se z Honk Kongu. Časté problémy a střety s policií donutily Bruce Leeho přestěhovat se do San Franciska v USA, kde se začal živit jako učitel kung-fu. Jeho hbitost a odvahu ocenili hollywoodští filmaři. Přestože byl zpočátku obsazován pouze do vedlejších rolí, Bruce Lee na sebe strhl pozornost a rychle se stal miláčkem publika.

 

Jackie Chan

Je idolem většiny malých chlapců na celém světě a své akrobatické kousky se naučil na čínské divadelní akademii. Deset let tvrdě pracoval a vynikal zejména v bojových uměních a akrobacii. Po studiích se začal živit jako kaskadér, což mu přineslo zlomeniny téměř všech částí těla. Přes počáteční neúspěch se díky své houževnatosti a mimořádnému humoru proslavil a stal se vzorem nejen v kung-fu, ale i v herectví.

Kung – fu je nesprávně označováno jako bojové umění, což je termín, který se vztahuje na jakékoli umění, které je praktikováno na mistrovské úrovni. Základní filozofie je založena na odhodlání a vytrvalosti, propojení těla a mysli, které vede k posílení fyzické i duševní síly. Základem je sebekázeň. Kung-fu vychází z klášterní praxe šaolinských mnichů, která se stala nejrozšířenějším bojovým stylem v Číně. Bojové techniky byly vyvinuty na základě pozorování pěti zvířat: tygra, opice, medvěda, jelena a jeřába. Kung-fu má širokou škálu dalších škol, jako je thaj-či, wu-šu atd. Původ umění: 6. století n. l., původ: Indie/Čína

Steaven Seagal

Hrdina akčního trháku má 7. den v aikidu. K tomuto bojovému sportu se dostal v dospělosti v Japonsku, kde pracoval jako instruktor ve škole aikidó. Po návratu do USA se dostal do hledáčku filmových producentů a od té doby je znám jako hlavní hvězda akčních filmů. Kromě aikidó je také aktivistou za životní prostředí a práva zvířat a byl uznán za reinkarnovaného buddhistického mnicha (Terön Čungdrag Dordže).

Aikido je založeno na sebeobraně a vychází z myšlenky pasivity v boji. Stejně jako v kung-fu i v aikidó se jedná o propojení těla a mysli za účelem dosažení rovnováhy. V aikidu je možné používat pomůcky, např. meč, nůž nebo tyč. Původ: 1931, původ: Japonsko

Chuck Norris

Legenda akčních filmů si cestu na plátna kin doslova vybojovala. V korejské válce se poprvé setkal s bojovými sporty. Po návratu do USA se jim intenzivně věnoval a stal se prvním člověkem ze Západu, který získal černý pásek osmého stupně v korejském umění Tae Kwon Do. Stal se šestinásobným mistrem USA v karate a založil řadu škol karate po celých Spojených státech. Jedním z jeho žáků byl slavný Steve McQueen, který ho přivedl k herectví.

TaeKwonDo bylo původně používáno jako bojový nástroj pro válku, ale později bylo upraveno pro civilní použití. Vychází ze starobylého korejského bojového umění taekkyon a kombinuje prvky dalších umění, například karate. Taekwon-do obsahuje přesně 3200 kopů, úderů, bloků a dalších pohybů. Označovaná také jako „Cesta rukou a nohou“ Původ: 1955, Původ: Korea

Podívejme se na seznam 10 nejlepších filmů o bojových uměních. Pokud zde nenajdete svůj oblíbený film s touto tematikou, určitě nám zanechte komentář pod článkem.

 

1. Ong-bak

 

Film Ong-bak


Bak Don ukradl hlavu ze sochy Ong-Bak v malé thajské vesnici Ban Nong pradoo. Mladý Ai Bak Tim, který se má brzy stát mnichem, se pro ni vydává do Bangkoku. Ve městě se snaží najít Baka Huma LAEA, který před lety opustil vesnici a nyní se živí hazardem. Bak Hum nemá chuť pomáhat Ai Bakové, protože by se tím zapletl s mafií, se kterou má už tak dost vážné problémy, a chce před ní ochránit svou dívku Muey. Při pátrání po ukradené hlavě se Ai Bak dostává do světa ovládaného mafií, stává se nechtěným účastníkem zápasů thajského boxu a častých honiček, protože po něm začnou jít Bak Donovi muži. Jeho bojové umění thajského boxu je však neomylné a slíbil, že hlavu přinese do vesnice. Tento film má více částí , každá má svůj vlastní příběh a jsou plné bojových scien . Osobně se mi nejvíc líbil Ong Bak 2.

2. Ip Man

 

Ip Man

Čína, 1935. Kluby bojových umění ve Foshanu získávají na popularitě a Ip Man (Donnie YEN) je nesporným vládcem umění wing chun, stále populárnější verze kung fu. Poklidný život jeho rodiny a přátel však převrátí naruby japonská invaze. Poté, co odmítne učit okupační vojáky svému umění, je nucen bojovat o vlastní přežití v řadě výzev, které vyvrcholí soubojem na život a na smrt s nejlepším japonským válečníkem. Ve filmu je mnoho skutečných událostí a faktů. Film Ip Man má více dílů , věřím, že až dokoukáte první díl, budete chtít okamžitě přejít na druhý. Jsou to úžasné celovečerní filmy.10 nejlepších filmů o bojových uměních. Viz také 10 nejlepších kung-fu filmů, které byste měli rozhodně vidět

3. Karate Kid

 

Karate Kid

Hlavní hrdina filmu Karate Kid, dvanáctiletý Dre Parker (Jaden Smith), by klidně mohl být nejoblíbenějším chlapcem v celém Detroitu, ale poté, co kariéra jeho matky zavede oba do Číny, má problém navázat přátelství s vrstevníky. Nakonec se mu podaří najít cestu ke spolužačce Mej Ťing, která o něj také jeví zájem, ale jejich přátelství brzy narazí na kulturní rozdíly. Dre si navíc znepřátelí třídního rváče Chenga. Dre sice zná základy karate, ale v zemi kung-fu mu to není nic platné a Čeng mu snadno udělí lekci. Dre, který se v cizí zemi cítí naprosto sám, nemá jinou možnost než se obrátit na údržbáře pana Hana (Jackie Chan). Ten se netají tím, že je mistrem kung-fu, ale začne Dreho trénovat na nadcházející turnaj, kde by se s ním mohl Cheng utkat. Zatímco mu pan Han vysvětluje, že kung-fu není založeno na úderech a chvatech, ale na rozvaze a klidu, Dre zjišťuje, že postavit se třídním rváčům bude úkol, jakému ještě nikdy v životě nečelil.

4. 36. Šaolinská komora

 

36. komnata Šaolinu


Číně v době hrůzovlády Mandshu. Šaolinský kněz Ho Kuang-Huan ve své škole bojového umění kung-fu trénuje mladé mnichy, aby se z nich stali vražední bojovníci. Než se mladí mniši mohou nazývat mistry kung-fu, musí projít 35 komnatami, kde jsou zasvěceni do umění boje na život a na smrt se všemi zbraněmi i holýma rukama. Nejtalentovanější z nich je Liu Yu-Te. Po skončení jde změřit síly s dynastií Mandschu.

5. Legenda o opilém mistrovi

 

Legenda o opilém mistrovi

Hung se snaží vyhnout placení cla, ale jeho malý podvod dostane do problémů jeho i celou jeho rodinu. Jeho otci záleží nejvíce na cti a Hung je na cestě navždy pošpinit čest své rodiny…
Fei Hung se vrací domů se svým otcem, který je známým lékařem. Jejich sluha cestuje s manželi. Během cesty vlakem by mělo všechno zboží projít kontrolou a mělo by se zaplatit clo, ale Fei Hungovi se podaří ukrýt velmi drahý kořen ženšenu do velvyslancova kufru, kde se clu vyhne. Když si pak Fei Hung chce vzít ženšen zpět, dostane se do sporu s mužem, který si ho také vzal z velvyslancova kufru. Jejich souboj je přerušen odjezdem vlaku, ve kterém Fei Hung cestuje. Manželé si až velmi pozdě uvědomí, že si omylem vyměnili balíčky. Fei Hung tedy nemá kořen ženšenu, ale cennou nefritovou pečeť, kterou velvyslanec ukradl a chtěl prodat. Fei Hung si však neuvědomuje hodnotu toho, co ukradl, jen přemýšlí, jak se rychle dostat ke ztracenému ženšenu. Fei Hungovi pomáhá jeho matka, která se nebojí postavit Fei Hungovu otci. Ale matka a syn jsou na otce krátcí. I když se snaží něco vyřešit, táta stejně zjistí, co Fei Hung udělal. Fei Hung si navíc navzdory otcovu zákazu neustále myje vlasy a vede opilecký boxerský klub, kde pije alkohol, což jeho otec rovněž neschvaluje.10 nejlepších filmů o bojových uměních.

 

Fei Hung je pronásledován muži z velvyslanectví, kteří od něj chtějí získat ukradenou pečeť. Když otci dojde se synem trpělivost, vyhodí ho z domu. Té noci je Fei Hung zbit velvyslancovými muži a dokonce oběšen na vstupní bráně do města. Otec si pak vezme syna zpět, ale Fei Hung už nikdy nesmí pít ani bojovat. Toho večera se však v jejich domě objeví muž, který má ztracený ženšen. Tento muž je slavný bojovník a snaží se zabránit cizím státům v drancování čínských historických artefaktů. Fei Hung vrací nefritovou pečeť muži, na kterém velvyslanci tolik záleží. Fei Hungova rodina dostane ten ženšen znovu. Mír však netrvá příliš dlouho, velvyslanec na dvojici pošle spoustu zabijáků a stařec nakonec zemře. Velvyslanec navíc dostane nefritovou pečeť. Fei Hung se ji snaží získat zpět, ale je zajat a jeho otec musí obětovat svou školu bojových umění, aby ho zachránil. Fei Hung je pokořen, ale když se dozví, že velvyslanec plánuje ukrást a prodat mnoho čínských starožitností do zahraničí, postaví se jeho bojovníkům a nakonec je s velkým množstvím alkoholu v krvi porazí. Fei Hung je skvělý hrdina, ale stejně tak jeho kocovina. Ale otec a matka jsou na to hrdí.

 

6. Ninja Assassin

 

Ninja Assassin Top 10 filmů o bojových uměních


Tvůrci Matrixu, stejně jako Vendeta, přinášejí do žánru filmů o bojových uměních více krve (hodně krve!) ve filmu Ninja Assassin. Korejská popová hvězda Rain (Speed Racer) hraje hrdinského, smrtelně nebezpečného Raiza, který je od dětství vychováván po vzoru bájného klanu Ozunu. Nyní ho však pronásledují jeho bývalí spolubojovníci, protože se obrátil proti nim a jejich autoritativnímu vůdci (legenda bojových umění Sho Kosugi)… a je na útěku s agentkou Europolu (Naomie Harrisová), která má důkaz, že klan prodává své vražedné služby různým vládám. Film je od začátku do konce přehlídkou akce – rychlé, brutální, plné zbraní (řetězy, meče, obušky, hvězdice) a úžasných fyzických výkonů. Nebojte se zbraně, ale ruky, která ji drží.

7. Muž Taichi

 

Muž Taichi

Režisér Keanu Reeves zasadil svůj režijní debut MAN OF TAICHI do kulis moderního Pekingu. Film, v němž Reeves vytvořil i jednu z hlavních rolí, vypráví o duchovní cestě mladého zápasníka (Tiger Chen), jehož jedinečné schopnosti ho zavedou do prostředí velmi lukrativního nelegálního wrestlingu. V bojích, které jsou stále tvrdší, jde o život.10 nejlepších filmů o bojových uměních.

8. Velký šéf

 

Big Boss Top 10 filmů o bojových uměních

Děj tohoto filmu začíná příjezdem Cheng Chao-Ana (Bruce Lee) a jeho strýce (Tu Chia Cheng) na předměstí Thajska, kde Cheng úspěšně získá práci v továrně na led. Cestou potkají bratra Su Chena (James Tien), který bojuje s bandou padouchů. Hned první den v práci rozbije Cheng Chao-An velkou kostku ledu a vypadnou z ní drogy. Následně začnou v továrně mizet dělníci a Su Chen je nakonec zabit. Cheng Chao-An začne pátrat po tom, co se skutečně děje. Poté, co unese svou nevlastní sestru a zavraždí své příbuzné, zjistí, že v továrně na led se drogy zmrazují do ledových kostek, načež zabije šéfova syna (Tony Liu) a nakonec svede velkolepý souboj s hlavním šéfem (Han Yin-Chieh alias Hon Ying Git). Ve filmu se objevuje několik začínajících herců – Peter Lung Chan, Billy Chan, Tony Liu, ale také veteráni Han Yin-Chieh, Lee Kwan, James Tien.

9. Masakr v San Franciscu

 

Sanfranciský masakr Top 10 filmů o bojových uměních

Thriller o válce policistů proti zločineckému syndikátu vedenému Velkým šéfem Chuckem Norrisem. Číňan Huang je čestný a příkladný policista. Jednoho dne se však se svým černošským kolegou dostane do potíží. Začíná válka, v níž se uplatňuje umění kickboxu.

10. Kundo: Čas na pomstu

 

Kundo Top 10 filmů o bojových uměních

1862 – v tomto roce dopadá na rolníky jedna rána za druhou. Epidemie, neúroda a hladomor. Šlechta se stará jen o rozmnožování svého majetku a nepřestává vykořisťovat chudé. V té době je jedinou nadějí pro rolníky Kunda, militantní skupina, která je schopna nahnat bohatým skutečný strach. Rodina řezníka Dolmuchiho je vyvražděna rodilým panem Jo-yoonem a podobný osud postihne i samotného řezníka, který nedodržel dvoustrannou dohodu. Řezník však vražedný útok přežije, přísahá šlechtici pomstu a přidá se ke Kundovi.10 nejlepších filmů o bojových uměních.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button