AkvaristikaAKVARISTIKA

Akvárium : 9 tvorů, kteří ho udělají roztomilejším

Když se řekne mořský život, pravděpodobně se vám vybaví slizcí a šupinatí tvorové, kteří číhají na dně jezera nebo oceánu. A máte pravdu – jsou slizké a šupinaté! Ale mohou být i hezké a velmi roztomilé.Akvárium : 9 tvorů .

Nevěříte nám? Podívejte se na těchto devět živočichů, díky kterým bude vaše akvárium hned roztomilejší.

 

Axolotl

 

Axolotl Akvárium : 9 tvorů

 

Nikdy jste neslyšeli o Axolotlovi, druhu mloka, který vypadá jako roztomilá anime postavička, dokáže regenerovat celé končetiny a rád si pochutnává na hovězím mase?

Axolotlové pocházejí z jezera Xochimilcho v Mexiku, kde jsou považováni za ohrožený druh. Protože dokáží regenerovat končetiny, jsou chováni v zajetí a využíváni pro výzkum. Pokud do svého akvária přidáte axolotla, budete potřebovat hodně místa – a několik let. Dorůstají 15 až 45 cm a mohou se dožít až 20 let.

Teleskop

 

Akvárium s teleskopem : 9 tvorů

 

Přestože má vystouplé oční bulvy, vidí opravdu velmi špatně. Kromě toho jsou jejich oči obzvláště náchylné k poranění a infekci. Bude ráda, když najde domov u zkušenějších akvaristů a zváží investici do ochranných brýlí.

Mořští koníci

 

Akvárium s mořskými koníky : 9 tvorů

V období páření klade mořský koník do břicha samce desítky až stovky vajíček. Samec pak nosí vajíčka ve svém plodovém vaku (vak určený speciálně pro nošení mláďat), dokud se nenarodí, což trvá přibližně 45 dní.

Když se narodí, jsou mořští koníci velcí asi jako medúza a predátorům se vyhýbají tím, že se drží pohromadě v malých skupinkách.

Mořské opice

 

Mořské opice

Mořské opice nejsou typem slaných krevet, kterým se daří ve slaných jezerech a solných pláních. Odkud se vzal jejich název? Harold von Braunhut začal v 60. letech prodávat mořské opice. let a  je původně nazval „Instant Life“. V roce 1964 pak byly kvůli svému vodnímu prostředí a opičímu ocasu prodávány jako mořské opice.

 

Chobotnice

 

Chobotnice

 

Chobotnice sice vypadá trochu nepříjemně jako ze sci-fi filmu, ale někdo přece musí mít rád i ty nepříjemné, ne?

Chobotnice patří k malé skupině živočichů, u nichž bylo pozorováno používání nástrojů – konkrétně sbírání odhozených skořápek kokosových ořechů a jejich používání jako ochranného krytu. Pokud chobotnice
nestimuluje její prostředí – to znamená, že se příliš nudí – bude vystresovaná. Některé chobotnice jsou tak
nudí je, že jsou nuceni jíst své vlastní končetiny.

Pokud chováte chobotnici, nezapomeňte její nádrž vyzdobit mušlemi a květináči. Nikdo by se neměl tolik nudit,
sníst vlastní končetiny.

Klauni

 

Akvárium s klauny : 9 tvorů

 

Klauni žijí mezi sasankami, živočichy, jejichž chapadla při kontaktu s dravcem nebo kořistí uvolňují toxin. Klaun si však pomalým a opatrným dotýkáním se chapadel sasanky vytvoří vůči toxinu imunitu. Nakonec se na těle klauna vytvoří ochranná vrstva hlenu. Pak se mezi nimi vytvoří symbiotický vztah. Klaun láká kořist k sasankám a sasanka ji chrání. Akvárium : 9 tvorů. Akvarijní ryby 10 ryb pro akvárium pro začátečníky.

 

Čtyřlístek

 

Čtyřlístek

 

Tetrodotoxin obsahuje dostatečné množství toxinu – tzv. tetrodotoxinu – na to, aby zabil 30 dospělých samců najednou. Ve skutečnosti je až 1200krát silnější než kyanid.

Šneci

 

Šneci

Šneci nejsou jen lahodným pařížským pokrmem. Mohou být slizkým, ale nesmírně roztomilým doplňkem vašeho akvária.Akvárium : 9 tvorů

Zatímco někteří vodní plži dýchají žábrami, jiní používají plíce, které se zvedají k hladině, kdykoli se potřebují nadechnout. Jiní mají ještě dýchací trubici, která se může natáhnout až k vodní hladině.

 

Krab poustevník

 

Krab poustevník

Krabi poustevníci jsou opravdu velmi roztomilí – pokud je ovšem nevidíte nahé a bez krunýře. Jsou také velmi zajímavé. Věděli jste, že krabi poustevníci žijí ve velkých organizovaných koloniích a vzájemně se ovlivňují? Některé z těchto interakcí zahrnují vzájemný boj o  mušle.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button