OBECNÝ ZÁJEMZajímavosti

Jednorožec – Co když jednorožci existují!

Jednorožec – Jednorožci existují! Vše, co potřebujete vědět o jednorožcích .

Jednorožec : 

 

Jednorožec Skutečný jednorožec - Co když jednorožci existují

 

Jednorožec je mytologické zvíře připomínající koně nebo kozu s jedním rohem na čele. Jednorožec se objevuje v raných mezopotámských uměleckých dílech a je zmiňován také ve starých indických a čínských mýtech.

Jednorožec – Co když jednorožci existují

Historik Ktésiás (asi 400 př. n. l.) popsal v řecké literatuře zvíře s jedním rohem (řecky monokerōs, latinsky unicornis).Uvedl, že indiánský divoký tvor byl velký jako kůň, měl bílé tělo, purpurovou hlavu a modré oči a na čele měl loketní roh, který byl na špičce červený, uprostřed černý a u paty bílý. Věřilo se, že kdo se napije z jeho rohu, je chráněn před žaludečními potížemi, epilepsií a jedem. Bylo to velmi nesvalnaté stvoření a bylo obtížné ho chytit. Skutečným zvířetem, které se skrývá za Ktésiovým popisem, byl pravděpodobně nosorožec indický.

 

nosorožec indický jednorožec

 

Jednorožec v Bibli a šelma  Physiologus

Některé básnické pasáže v Bibli se zmiňují o silném a nádherném rohatém zvířeti zvaném reʾem. Toto slovo bylo v mnoha verzích Bible překládáno jako „jednorožec“ nebo „nosorožec“, ale mnoho moderních překladů dává přednost „divokému volovi“ (bizonovi), což je správný význam hebrejského reʾem. Jako biblické zvíře byl jednorožec v rané křesťanské církvi vykládán alegoricky. Jeden z prvních výkladů se objevuje ve starořeckém bestiáři známém jako Physiologus, který uvádí, že jednorožec je silné a divoké zvíře, které lze spatřit pouze tehdy, je-li poblíž panna. Jednorožec skočí panně do klína, ta ho obuje a odvede do královského paláce.

 

Physiologus unicorn Jednorožec - Co když jednorožci existují

 

Středověcí autoři tak přirovnávali jednorožce ke Kristu, který vztyčil roh spásy pro lidstvo a přebýval v lůně Panny Marie. Jiné legendy vyprávějí o boji jednorožce se slonem, kterého nakonec probodne svým rohem, a o tom, jak jednorožec svým rohem čistí otrávené vody, aby se z nich mohla napít ostatní zvířata.

 

Narvalí kapusta Narvalí vodní kapusta - Co když existují jednorožci

 

 

Poháry údajně vyrobené z rohu jednorožce – ve skutečnosti však z rohu nosorožce nebo kapusty narvala – byly ve středověku vysoce ceněny významnými lidmi jako ochrana před otrávenými nápoji. Ve středověkém umění najdeme mnoho vynikajících vyobrazení lovu jednorožců, a to nejen v Evropě, ale také v islámském světě a v Číně. Co když existují jednorožci

 

Jednorožci – existují!

 

jednorožci existují

 

 

Jedním z výsledků nedávného sčítání mořských živočichů (2000-2010) bylo objevení asi 1 200 nových druhů a dalších asi 5 000 druhů, které čekají na popis, což opět potvrzuje, že doba objevů ještě zdaleka neskončila.
Ve 4. vydání Britanniky (1801-1809) se objevilo následující heslo „Mammalia“. Podle tehdejšího vědeckého konsensu nebyla dosud objevena a plně pochopena celá řada suchozemských živočichů, včetně nepolapitelného jednorožce. Jednorožci – Co když jednorožci existují.

Vlkodlak – Legendy o vlkodlacích, které vás překvapí

Víra ve skutečnou existenci jednorožců je stará zhruba 2000 let a byla obzvláště silná v polovině 19. století. století díky nákresu kostry jednorožce, který napsal velký filozof Gottfried Wilhelm Leibniz.Jednorožec – Co když jednorožci existují?

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button