Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Čivava – malý pes s velkým duchem , vše o plemeni

Čivava je malý pes s obrovskou osobností. Tito zábavní „kabelkoví psi“ jsou národním symbolem Mexika a patří k nejstarším plemenům z Ameriky. Rodová linie sahá až do starověkých předkolumbovských království.

Čivava je vyrovnaný, půvabný pes a chová se podobně jako teriér. Čivava se vyznačuje kulatou „jablečnou“ hlavou, vztyčenýma ušima a velkýma očima. Srst má mnoho barev a vzorů a může být dlouhá nebo krátká.

 

Krmení čivavy

Čivavy mají věrnost, šarm a přístup velkého psa. I malí psi vyžadují výcvik a bez něj budou vaší domácnosti vládnout jako malý Napoleon. Kompaktní a sebevědomé čivavy jsou ideálními městskými mazlíčky.V chladném počasí vyžadují zvláštní pozornost. Čivavy jsou přizpůsobivé – pokud mají dostatečný výcvik a správnou socializaci.

Pes do bytu : 15 nejlepších plemen do bytu.

Čivava

Povaha: okouzlující, půvabná, drzá
Oblíbenost plemene : 33. místo ze 197
Výška: 13 – 20 cm
Hmotnost: nepřesahující 3 kg
Průměrná délka života: 14-16 let

 

Krmení čivavy

Některé čivavy mají sklony k nadváze , proto si svého psa hlídejte. Jídlo je skvělá výcviková pomůcka , ale pokud ho čivavě dáváte příliš mnoho, může se stát obézní. Vyhněte se vařeným kostem a potravinám s vysokým obsahem tuku . Pokud máte o svého psa obavy , poraďte se s veterinářem .Čivava.

Péče o čivavu

 

mini čivava

Existují čivavy s krátkou srstí a pak s dlouhou srstí . Krátkosrsté čivavě stačí časté kartáčování a koupání, zatímco dlouhosrstá čivava by se měla koupat alespoň jednou týdně, aby byla její srst v co nejlepší kondici. Pravidelně zkracujte drápy. Měli byste se také pravidelně starat o její zuby. Doporučujeme také používat různé pamlsky pro čištění zubů.Pravidelně čistěte uši a odstraňujte přebytečný ušní maz, abyste předešli ušním infekcím.

Lekce s čivavou

 

dlouhosrstá čivava

Čivava miluje běhání a hraní , dokáže si hrát na velmi malém prostoru . Obvykle jim stačí běhat po domě nebo bytě. Krátké a pomalé procházky udržují psa v dobré kondici . Zabraňte tomu, dokud se čivava příliš neunaví . Pokud se váš pes zadýchává a už se mu ani nechce moc chodit , je čas ho sebrat a odvést domů .Čivava.

 

Výcvik čivav

 

dlouhosrsté čivavy

 

Čivava je velmi živý malý pes s vysokou inteligencí. Svým lidem se snaží vyhovět a dobře reaguje na pozitivní výcvik. Čivavy si zřejmě dobře uvědomují, jak jsou roztomilé, a učí se, jak vás potěšit. Od samého začátku si musíte uvědomit, že za její chování nesete odpovědnost. Nikdy nedovolte štěněti čivavy dělat něco, co by pro vás bylo kdykoli jindy nepřijatelné. Mohou mít trochu „teriérskou“ povahu, takže při výcviku je nutná pevná, ale jemná ruka. Mohou vynikat ve výcviku poslušnosti a dalších psích sportech. Čivava se ráda učí novým trikům. 

 

Zdraví čivav

 

Zdraví čivav

Většina čivav je zcela zdravá , ale mohou se u nich objevit genetické problémy. Zdravotní problémy u čivav: srdeční problémy (patentní duktus arteriosus, onemocnění mitrální chlopně), oční choroby a luxace pately (uvolněné kolenní klouby). Proto je dobré koupit čivavu od chovatele, který psy vyšetřil.

 

Historie Chihuahuy

 

čivava naživu

Toltékové se v Mexiku usadili asi před tisíci lety , jejich plemenem byla techiči, větší a těžší předek dnešní čivavy.

V 12. století dobyli Toltékové , Aztékové a vyšlechtili a zdokonalili techichi do podoby menšího a lehčího psa . V 16 . století španělští conquistadoři dobyli Aztéky. Techichi byly v aztécké kultuře natolik zakořeněné, že byly považovány za jeden z legendárních Montezumových pokladů, o nichž se kdysi myslelo, že byly po dobytí Cortezem navždy ztraceny.

Psi však přežívali v odlehlých vesnicích a v polovině 19. století se o toto plemeno začali zajímat Američané. V mexické Čivavě našli spoustu pejsků. A tak vznikli tito krásní malí pejsci ( čivavy ), kteří mají dlouhou a pohnutou historii.

Přečtěte si Vypadávání vlasů? Jezte těchto 9 potravin, abyste zabránili vypadávání vlasů

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button