HISTORIE A DINOSAUŘISLOVENSKOZajímavosti

Zříceniny hradů na Slovensku – 11 zřícenin hradů

Zříceniny hradů na Slovensku – 11 zřícenin hradů, které byste měli vidět. Zříceniny slovenských hradů, které mají svůj vlastní příběh a význam. v historii .

Zříceniny hradů na Slovensku

 

Hrad Šášov

 

Šášovský hrad Zříceniny hradů na Slovensku

 

Hrad je postaven na místě, kde se kříží Pohronská cesta se silnicí z Banské Štiavnice do Kremnice a Turce, a jeho úkolem je střežit hronské obchodní cesty a vybírat mýto. Královský hrad se připomíná v roce 1253 jako majetek bratří de Vancha, z nichž Štěpán byl ostřihomským arcibiskupem. Spolu s hradem Revište, který leží 15 kilometrů jižněji na druhém břehu Hronu, chránil průchod a cestu do hornické oblasti, zejména do Banské Štiavnice, a zřejmě proto jej v roce 1320 získal štiavnický hrabě. Hrad se stal centrem šášovského panství. Původní název hradu byl Susol, poprvé se uvádí jako castrum de Susol.

 

V období gotiky a renesance často měnil majitele. Král Zikmund jej v roce 1424 daroval královně Barboře, v roce 1447 byl v rukou Jana Jiskry. Královna Beatrix, manželka krále Matyáše Korvína, jej v roce 1490 darovala rodu Dóciů, kteří jej vlastnili až do vymření rodu v roce 1647. V roce 1650 získal hradní panství Gašpar Lipai. Během povstání v Tököli v roce 1677 se povstalci hradu zmocnili a vyplenili ho. Od té doby je pod správou Ery. Generál Sigbert Heister byl v roce 1704 jmenován vrchním velitelem císařské armády na území dnešního Slovenska. Bojoval proti kurucským povstalcům a 26. V prosinci 1704 se mu podařilo dosáhnout vítězství nad Kuruty v bitvě u Trnavy. V roce 1708 dobyl i Šášov, zapálil ho a od té doby hrad chátrá a rozpadá se.

 

 

Hrad Hricov

 

Hrad Hričov Zříceniny hradů na Slovensku

Nejstarší zpráva o Hričově pochází z roku 1208, kdy se uvádí jako prediální majetek nitranského biskupství. Následující známý dokument svědčí o tom, že král Belo IV. v roce 1254 daroval Hričovský hrad a k němu náležející statky magisteru Tolušovi (Bartoloměji), synovi Farkase. Když zemřel magistr Tolus, dostal hrad uváděný jako „castrum Hrichou“ s příslušenstvím v roce 1265 Mikuláš, vnuk premonstráta hrabství Fejér, pocházející z rodu Bejchů. K hradu tehdy patřily osady Dolný a Horný Hričov, Peklina a Ovčiarsko.

 

V letech 1270 až 1280 se o získání hradu pokoušeli také Balasové, ale v roce 1272 se to ještě nepodařilo Dominiku, otci hraběte Donče. V roce 1278 se hrabě Byter, příslušník tohoto rodu, stal za 75 marek stříbra majitelem movitého majetku – zbraní, výstroje a naturálií a také služebnictva. O čtyři roky později, když uvěznil hradní paní, se mu podařilo koupit hrad a čtyři vesnice, které k němu patřily, za skromnou cenu 100 marek stříbra. Největší města v Slovensko

 

Z rodu Balasů Hričov, ale i Starý hrad, Lietavu a Budatín násilně dobyl a obsadil jejich úhlavní nepřítel Matúš Čák. Tehdy byl hrad poprvé dobyt a obsazen. V roce 1320 vydal Matúš Čák pro Dlhé Pole listinu, v níž se uvádí, že obec patří k hradu Hričov. Balášové získali hrad zpět až po Matoušově smrti v roce 1321.

 

Hrad Liptov

 

Liptovský hrad Zříceniny hradů na Slovensku

 

Hrad je poprvé doložen v roce 1262, kdy jej nechal postavit král Belo IV. na místě zaniklého hradiště z roku 1. století př. n. l. Plnila obrannou funkci. Byl několikrát zničen a následně rozšířen (13. a 14. století), od roku 1340 byl sídlem Liptovské župy. V letech 1431-1434 byl obsazen husitskými vojsky, v roce 1454 se stal majetkem Pongráce, který obnovil obytnou část a zpevnil hrad předsunutou parkánovou hradbou. Po potlačení protikrálovského spiknutí v roce 1471 král Matyáš Korvín hrad dobyl a nechal zcela zničit. Dochovala se pouze část zdi pod převisem travnaté půdy.

 

Hrad Liptov

 

Původní hrad se skládal z obytné věže, cisterny, malého nádvoří a dvou bran. K hradnímu panství původně patřila rozsáhlá území (např. ves Liptovský Trnovec), která byla po výstavbě hradů Likava a Liptovský Hrádok značně zmenšena.

 

V 80. 20 let. Hradní areál byl v prvním století předmětem středověkého archeologického výzkumu, při němž byly rekonstruovány a zachovány jeho základy a objasněn jeho postupný vývoj až do zániku. Byly odkryty pozůstatky dvou cisteren, paláce, věží a ze skluzu pod hradbou na západním okraji areálu bylo objeveno množství střel a kovářského materiálu.

 

Hrad Vršatec

 

Hrad Vršatec Zříceniny hradů na Slovensku

 

Zřícenina hradu Vršatec, Vršatecký hrad nebo také Vršatský hrad se nachází na Vršatecké skále nad obcí Vršatecké Podhradí na okraji Bílých Karpat. Tento hrad byl postaven kolem roku 1244 jako reakce na vpád mongolských kmenů na toto území. Nachází se v nadmořské výšce 805 metrů. Kopec, z něhož je dnes jen zřícenina hradu, byl osídlen již v době bronzové.

 

Hrad byl původně postaven jako strážní věž na ochranu severních hranic a zejména důležitého průsmyku na Moravu. Později postavili kamenný hrad, který se skládal ze dvou úrovní – dolního a horního hradu. Horní hrad představovala strážní věž s výhledem do širokého okolí. Od 15. století hrad vlastnil rod Vršatských, který jej přestavěl k trvalému bydlení. V roce 1707, v době Rákócziho povstání, byl pro Vršatec těžký rok. Obsadili ji povstalci, kteří ji o rok později museli předat císařským vojskům. Při nešťastném výbuchu byla poškozena značná část budov. Na císařův rozkaz museli vojáci vyhodit do povětří zbytek hradu, aby se nedostal do nepovolaných rukou. Od té chvíle hrad chátral a chátral, až z něj nezbylo téměř nic.

 

Hrad Revište

 

Hrad Revište Zříceniny hradů na Slovensku

 

Hrad pochází pravděpodobně z druhé poloviny 13. století, kdy byl postaven společně s 18 km vzdáleným Šášovským hradem na protějším břehu Hronu. Jejich význam spočíval v ochraně obchodních cest do středoslovenských hornických měst (zejména do Banské Štiavnice a Kremnice). Další historické názvy 1331 Reuisce, 1340 Ryuche, 1388 Revistye, Reuisthye. zříceniny hradů na Slovensku .

 

Písemná zmínka o něm pochází z roku 1265 a později z roku 1331. Jen Za centrum jeho vzniku je považováno 14. století. Je označován jako královský hrad. Zpočátku prošel několika majiteli, až se dostal do rukou rodiny Dóczy, která jej ovládla na delší dobu. Ve čtyřiceti letech V 15. století hrad na několik let obsadili bratři pod vedením Jána Jiskry z Brandýsa. Matyáš Korvín dobyl v roce 1467 poslední bratrský tábor u Velkých Kostoľan a zmocnil se také Reviště. Korvín chtěl získat zpět především hrad Šášov od Jana Koláře, který jej měl v záloze. Kolár ho nabídl Korvínovi za 6 tisíc zlatých, ten mu dal jen tisíc a za dalších 5 tisíc mu dal do zástavy hrad Revište, který dostal od Jiskry.Zříceniny hradů na Slovensku .

 

Zříceniny hradů na Slovensku-

Hrad Revište

 

O rok později se novým majitelem hradu stal ostřihomský arcibiskup Ján Vitéz, který zemřel v roce 1472. Panství se vrátilo do vlastnictví krále Korvína, který jej naposledy daroval v r. 1479 velkolužickému biskupovi Urbanovi (Orbán Dóczy, arcibiskup z Jágru, maďarsky Eger), jehož příbuzní a potomci s příjmením Dóczy (Dóczi, Dóciovci) pak hrad vlastnili téměř dvě století.

Plný název Dóczy de Nagy Lucse (dnes Lúč na Ostrove) se používal až v 16. století. století. Po Urbanově smrti, v r. V roce 1492 přešlo revištské panství do majetku jeho bratrů a po roce 1500 patřilo jejich synům Ladislavovi a Františkovi. Dóczyové se jako majitelé tří panství v okolí hornických měst stali nebezpečnými feudály pro celou hornickou oblast. Často nerespektovali ani výzvy a příkazy panovníka. Poslední pán hradu Revisit z rodu Dóczyů, Zikmund, byl po dobytí Žarnovice sťat Turky, a to dne 4. Po tomto roce byl spolu s okolními vesnicemi opět v královském držení.

 

Během povstání Imricha Thökölyho (kolem roku 1679) byl hrad značně poškozen, ale poté byl opraven. Naposledy byl hrad využit na konci roku 1903. 18. století, kdy zde byly umístěny ubikace vojáků. Po jejich odjezdu byl hrad opuštěný a už se na něm nic nedělo. v 19. století to byla jen zřícenina. Hrad prochází již několik let rekonstrukcí, jejímž cílem je dokončit a zachovat zříceninu.

 

Hrad Gymes

 

Hrad Gymes

 

Hrad byl pravděpodobně postaven v r. 1253 – 1270 na místě starého hradiště Ivanův syn Ondřej, účastník bitvy u Slané.

 

Nejstarší jádro hradu vymezovala raně gotická hradební zeď, která uzavírala trojúhelníkové nádvoří. Na jižní straně se na průčelí nacházela čtvercová věž s obytnou a obrannou funkcí. Na konci 13. století byla přistavěna další věž. Mezi věžemi pak vznikaly paláce ve společném opevnění.Zříceniny hradů na Slovensku .

 

Matúš Čák Trenčiansky hrad v této podobě znal a stál tak až do 15. století. V té době, za vlády Forgáčů, začala rozsáhlá výstavba, vznikaly nové paláce a rozsáhlá opevnění. Pokračování prací na obranných zařízeních v 16. století, kdy byla u vstupu do hradu postavena velká lichoběžníková věž a válcová věž.

 

V roce 1610 vyústilo zvýšení robot, poplatků a daní v selské povstání poddaných, které panstvo krutě potlačilo. Při obnově hradu, zničeného Turky po pádu Nových Zámků na podzim 1663, bylo na jižní, nejvíce ohrožené straně vybudováno nové opevnění s dělovými baštami.

 

Gýmes byl jedním z mála hradů, kde se stále ještě pracovalo na stavbách. v 18. století. Z této doby pochází přeměna gotického paláce na rodovou hrobku Forgáčů s kaplí. Pouze uprostřed V 19. století panství hrad definitivně opustilo a ten začal chátrat.

 

Hrad Blatnica

 

Hrad Blatnica

 

Blatnický hrad stojí na strmém kopci za stejnojmennou obcí a byl postaven ve druhé polovině 13. století. století a první zpráva o něm pochází z roku 1300, kdy byl jeho majitelem Petr z Březovic. Později se stal královským majetkem. Hrad byl postaven na ochranu cesty zvané magna via, která vedla z Nitry na sever. Když se začala používat západnější a pohodlnější komunikace z Nitry přes Mošovce do Martina a dále na sever, ztratila stará cesta pod názvem antiqua via svůj původní význam a význam hradu poklesl. Proto se o něj panovníci více nezajímali. Často byl v záloze, a tak hrad procházel. v 15. a v první polovině 16. století v rukou různých držitelů (Pongrác ze Sv. Mikuláše, Petr Komorovský, Necpalští atd.), kteří jej často pouze spravovali a užívali, nikoliv udržovali.

 

Hrad rozšířili Révaiové, kteří jej získali do vlastnictví v roce 1540. Ve druhé polovině 16. a na začátku V 17. století bylo vybudováno velké předhradí s novými budovami.

 

Na konci V 17. století se hradu zmocnili povstalci Imricha Tököliho a na počátku 18. století se zde usídlil. 18. století a kuruců Františka II. Rakoci. Po utichnutí povstání význam blatnického hradu poklesl. V roce 1744 byl opraven, ale v roce 1790 již nebyl obýván a od té doby pomalu chátral.

 

Zříceniny hradů na Slovensku

Podívejte se také na :

Největší hrad světa 10 největších hradů na světě.

 

Hrad Lietava

 

Hrad Lietava

 

Skalnatý hřeben na východním výběžku Sulovské vrchoviny v poslední čtvrtině roku. 13. století pro stavební parcelu vybral pravděpodobně někdo z rodiny Balasů. Na nejvyšší části útesu byla postavena čtyřpatrová věž se čtvercovým půdorysem. Na severovýchodě od věže byla zeď. Původní dispozice byla doplněna menším palácem. Na počátku 14. století. Hrad získal Matúš Čák, ale po jeho smrti v roce 1321 byl hrad dobyt vojsky krále Karla Róberta a vrátil se do rukou Balasů. Pozdě Ve 14. století patřil králi Zikmundovi, v letech 1475-1494 Pavlu Kinižimu, který na hradě provedl řadu stavebních úprav. Opravil opevnění prvního předhradí a velké obytné věže, stejně jako vstupní věžovou bránu. Zříceniny hradů na Slovensku .

 

Předčasně 16. století získal hrad Mikuláš Kostka, jehož dcera Barbora se provdala za Františka Turza. Nový majitel opevnil další, druhé předhradí a opravil stávající budovy; několik z nich bylo dokončeno s klenutými atikami podle nového uměleckého stylu – renesance. V roce 1530 se uvádí, že hrad obývala početná posádka 285 žoldnéřů, kteří si vyráběli i vlastní střelný prach. V roce 1604 byl počet vojáků snížen na 12. Po smrti Imricha Thurzy (1621) bylo zdejší panství rozděleno mezi dědice, kteří hrad nějakou dobu společně spravovali. V roce 1641 v důsledku majetkových sporů ztratili o tuto oblast zájem; hrad v první polovině 17. století. století patřil ke komposesorátu. V popisu hradu z roku 1698 se uvádí, že není obýván a je zde pouze archiv; v letech 1760-1770 byl archiv přenesen na Oravský hrad. Hrad Lietava nebyl později využíván a udržován, takže postupně chátral. V letech 1870-73 koupil zdejší panství baron Popper.

 

Hrad Strečno

 

Hrad Strečno

 

První písemná zmínka o kamenném hradu pochází z roku 1316, kdy je zmiňován strečnianský statek. Je zřejmé, že panství musí mít nějaké hlavní sídlo v podobě hradu. V té době se však pravděpodobně jednalo pouze o věž. Založení hradu se připisuje rodu Balasů. Hrad byl postaven na starším základě, pravděpodobně slovanském hradišti.

 

Do období 1. v polovině roku 14. století je datován vznik jádra hradu s polygonálním půdorysem o rozloze asi 400 m², tzv. malý hrad sestávající z hranolové strážní věže, cisterny vyhloubené ve skalním masivu a menší obytné budovy v severovýchodním rohu opevnění. Od počátku své existence sloužil hrad jako strážce mýtné stanice, která se nacházela u brodu přes Váh pod hradem. Hrad se připomíná v době, kdy jej vlastnil Matúš Čák, jako centrum většího feudálního panství Strečno. Zříceniny hradů na Slovensku .

 

Hrad Strečno

 

Na konci prvního poločasu Ve 14. století bylo dokončeno předhradí. Následně, na začátku V 15. století hrad získala královna Barbora Celská, která zde postavila severní palác a hradní kapli. Vchod byl přemístěn do Branské věže vybavené vstupní branou. Byla postavena také druhá čtvercová věž, která dokončila severní předhradí. Přeměnu hradu v kompletní opevněnou stavbu dokončila výstavba hradeb se třemi podkovovitými baštami a poloobloukovou baštou chránící hlavní bránu.

Součástí komplexu byla také 88 m hluboká studna na hlavním nádvoří. Po období stavebního rozvoje hradu, na počátku 16. století. století, úpadek hradu způsobený změnou majitelů. V letech 1444-1469 byl majetkem Pongráců z Liptovského Mikuláše, kterým patřil i nedaleký Starý hrad. Pak rychle změnil majitele. Z nich je třeba zmínit především Pavla Kinižiho, Jána Zápoľského, Mikuláše a Petra Kostkovce. Tento stav se podařilo zvrátit až převodem do majetku Mikuláše a Františka Dersffyových v roce 2. v polovině 16. století, kdy proběhla řada renesančních přestaveb.

 

Považský hrad

 

Považský hrad Zříceniny hradů na Slovensku

 

o době založení zdejšího královského hradu se nedochovaly žádné seriózní doklady. Podle neověřených zpráv byl hrad postaven již v roce 1128 na ochranu důležité vážavské cesty. První zmínka o hradu pochází z roku 1316, kdy je zmiňován jako Bystřický hrad.

V roce 1458 jej král Matyáš daroval rodině Podmanických (známí jsou zejména Ján a Rafael). Noví majitelé opravili všechny budovy a rozšířili hrad. Velký požár v roce 1543 jednotlivé budovy vážně poškodil. Při rekonstrukci byly změněny některé architektonické prvky a hrad byl rozšířen o předhradí. Rod Podmanických vlastnil hrad až do svého zániku v roce 1558.

 

Považský hrad 1 Zříceniny hradů na Slovensku

 

Další majitelé, rodina Balassů, upravili starý palác a provedli další opravy ostatních budov. I přes opravy v roce 1631 opustili nepohodlný hrad a přestěhovali se do nového renesančního zámku v podhradí. V roce 1684 byl hrad obléhán vojskem císaře Leopolda I., když jej krátce předtím obsadila vojska Tököliů. Císař jej nechal v roce 1698 zničit z obavy, že se stane sídlem povstalců. Zdejší panství koupil v roce 1895 baron Popper.

Hrad Sklabiňa

 

Hrad Sklabiňa Zříceniny hradů na Slovensku

 

Seriál vznikl v první polovině 13. století. století na místě staršího hradiště. Během 13. století se stal centrem hradního panství. Od roku 1328 byl sídlem stolice. V roce 1436 hrad vyhořel, poté byl postupně a nákladně přestavován. V současné době se hrad opět opravuje.

 

V roce 1527 získal hrad nového majitele Františka Révaie, který se brzy stal dědičným hrabětem z Turce. V roce 1554 rozšířil hrad o jižní, druhé předhradí. Tyto stavební úpravy souvisely také s tureckým nebezpečím, které hrozilo zejména jižním oblastem dnešního Slovenska.

 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button