ZdravíZDRAVÍ A VÝŽIVA

Co obsahuje vitamin D 7 potravin s vysokým obsahem vitaminu D

Co obsahuje vitamin D? Zde je 7 zdravých potravin s vysokým obsahem vitaminu D. Vitamin D je jedinečný vitamin, který tělo získává působením slunečního záření. S nástupem nových technologií však stále více lidí trpí nedostatkem vitaminu D (1,2). Je to způsobeno tím, že lidé tráví stále více času v místnosti a jedí málo potravin, které tento vitamin obsahují. Zde je 7 zdravých potravin s vysokým obsahem vitaminu D. Přírodní vitamin D .

 

Co obsahuje vitamin D

Podívejte se na potraviny s nejvyšším obsahem vitaminu D.

 

co obsahuje vitamin D

 

Co obsahuje vitamin D Fish

Všechny ryby obsahují určité procento vitaminu D.

 

1. Losos

 

Co obsahuje vitamin D

 

Losos je relativně dražší ryba, ale je skvělým zdrojem vitaminu D. 100 g lososa obsahuje 66 % denní potřeby vitaminu D. Velký rozdíl může být v tom, zda se jedná o lososa z volné přírody, nebo z farmového chovu. Divoký losos může obsahovat až 124 % denní potřeby vitaminu D na 100 g. Farmářský obsahuje 32 % na 100 g.Jeden ze způsobů doplnění vitaminu D. 

 

2. Sleď a sardinky

 

  Sleď a sardinky Co obsahuje vitamin D

Sleď je velmi oblíbenou rybou po celém světě. Může se jíst syrový, konzervovaný, uzený nebo nakládaný. Co se týče vitaminu D, je tato ryba velmi dobrou volbou. Čerstvé ryby poskytují ve 100 gramech až 27 % denní potřeby vitaminu D. V nakládané formě je to 14 %.Konzervované sardinky (100 g) obsahují 22 % denní potřeby vitaminu D.

 

3. Olej z tresčích jater

 

Olej z tresčích jater

 

Olej z tresčích jater je oblíbeným doplňkem stravy. Pokud nemáte rádi ryby, může být konzumace oleje z tresčích jater klíčem k získání některých živin, které nejsou dostupné z jiných zdrojů. Olej z tresčích jater je bohatým zdrojem vitaminu D . Jedna čajová lžička (5 ml) obsahuje neuvěřitelných 56 % denní potřeby vitaminu D. Má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a velmi vysoký obsah vitaminu A, na který je třeba si dávat pozor, takže to s tímto olejem nepřehánějte.

 

4. Konzervovaný tuňák

 

  Konzervy s tuňákem Co obsahuje vitamin D

Mnoho lidí má tohoto tuňáka rádo, a to z dobrého důvodu, protože je v porovnání s čerstvým tuňákem relativně levný, dá se koupit všude a dobře se skladuje. Pokud se navíc podíváme na jeho hodnotu vitaminu D, také nás zaujme. Ve 100 g obsahuje až 34 % denní potřeby vitaminu D. Je také dobrým zdrojem niacinu a vitaminu K . Tuňák je jednou z potravin s vysokým obsahem vitaminu D.

 

Potraviny Co obsahuje vitamin D

 

5. Vaječné žloutky

 

Vaječné žloutky Co obsahuje vitamin D

 

Mořské ryby nejsou jediným zdrojem vitaminu D. Skvělým zdrojem vitaminu D jsou vejce. Zatímco vaječné bílky obsahují bílkoviny a tuky. Žloutek obsahuje minerální látky a vitamíny. Jeden vaječný žloutek obsahuje přibližně 5 % doporučené denní hodnoty vitaminu D. Množství vitaminu D ve žloutku závisí na krmivu slepice a na tom, jak dlouho je na slunci.Slepice, které se pohybují venku, mohou snášet vejce s až 3-4násobným obsahem vitaminu D. Pokud navíc dostávají krmivo obohacené vitaminem D, může jedno vejce obsahovat až sedminásobek denní potřeby vitaminu D.

Vypadávání vlasů: 3 jednoduché domácí přípravky proti řídnutí vlasů

 

6. Rozbočovače

 

houby Co obsahuje vitamin D

 

S výjimkou obohacených potravin jsou houby jediným dobrým rostlinným zdrojem vitaminu D. Stejně jako lidé mohou i houby syntetizovat tento vitamin, pokud jsou vystaveny UV záření. Houby však produkují vitamin D2, zatímco živočichové vitamin D3.Ačkoli vitamin D2 pomáhá zvyšovat hladinu vitaminu D v krvi, nemusí být tak účinný jako vitamin D3.

 

Nicméně lesní houby jsou vynikajícím zdrojem vitaminu D2. Některé druhy obsahují až dvojnásobek denní potřeby vitaminu D2 na 100 g. Na druhou stranu komerčně pěstované houby jsou často pěstovány ve tmě a obsahují jen velmi málo D2. Některé značky jsou však ošetřeny ultrafialovým (UV) světlem. Tyto houby mohou poskytovat 40 % vitaminu D2 na 100 g .

 

7. Co obsahuje vitamin D  Obohacené potraviny

 

Přírodní zdroje vitaminu D jsou pro vás omezené, zejména pokud jste vegetariáni nebo nemáte rádi ryby. Naštěstí jsou některé živiny obohaceny v některých potravinách, které vitamin D přirozeně neobsahují.

 

Kravské mléko

 

kravské mléko

Kravské mléko, které se konzumuje nejčastěji, je přirozeně dobrým zdrojem mnoha živin včetně vápníku, fosforu a riboflavinu . V některých zemích je kravské mléko obohaceno vitaminem D. Obvykle obsahuje asi 15-22 % denní potřeby vitaminu D v jednom šálku (237 ml).

Sójové mléko

 

sójové mléko

Protože se vitamin D nachází téměř výhradně v živočišných produktech, jsou vegetariáni a vegani vystaveni obzvláště vysokému riziku jeho nedostatku. Z tohoto důvodu jsou rostlinné náhražky mléka, jako je sójové mléko, často obohaceny o tuto živinu a další vitaminy a minerály, které se běžně vyskytují v kravském mléce. Jeden šálek (237 ml) obvykle obsahuje 13-15 % denní potřeby vitaminu D.

Co obsahuje vlákninu 20 potravin s vysokým obsahem vlákniny

 

Pomerančový džus

 

  pomerančový džus

 

Mnoho lidí na světě trpí intolerancí laktózy a další 2-3 % mají alergii na mléko. Proto některé země obohacují pomerančový džus vitaminem D a dalšími živinami, jako je vápník . Jeden šálek (237 ml) obohaceného pomerančového džusu obsahuje 12 % denní potřeby vitaminu D.

 

Obiloviny a ovesné vločky

 

cereálie

 

Některé cereálie a instantní ovesné vločky jsou rovněž obohaceny vitaminem D. Půl šálku (78 gramů) těchto potravin vám může poskytnout až 17 %  denní potřeby vitaminu D.

 

Vitamin D a vápník

Vitamin D je nezbytný pro vstřebávání vápníku, který hraje klíčovou roli při udržování pevnosti kostí a integrity kostry.

  • Dostatek vitaminu D a vápníku je nezbytný pro udržení zdraví kostí a ochranu před onemocněními, jako je osteoporóza, která se vyznačuje slabými a křehkými kostmi.
  • Vitamin D získáváme také ze slunce.
  • Potřeba vápníku se liší v závislosti na věku. Děti ve věku 1-8 let potřebují přibližně 2 500 mg vápníku denně a děti ve věku 9-18 let přibližně 3 000 mg denně. Dospělí ve věku 19 až 50 let obvykle potřebují přibližně 2 500 mg denně, u osob starších 50 let se tato potřeba snižuje na 2 000 mg denně (46).

 

  • Pobyt na slunci je dobrým způsobem, jak získat denní dávku vitaminu D. Pro mnoho lidí je však obtížné se dostatečně vystavovat slunečnímu záření.
  • Už jen získat dostatek jídla může být obtížné, ale ne nemožné.
  • Potraviny uvedené v tomto článku patří mezi hlavní zdroje vitaminu D.
  • Konzumace velkého množství těchto potravin bohatých na vitamin D je skvělým způsobem, jak si zajistit dostatek této důležité živiny.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button