BLOODZemědělská zvířata

Krávy , skot a býci – Vše o kravách

Vše o společnosti Krave. Jak se kráva chová. Původ slova Cow. Péče o krávu. Jak staré jsou nejstarší krávy. Kráva – Skot a býk. Krávy jsou nejrozšířenějším druhem velkých domestikovaných kopytníků a nejčastěji se řadí do plemene Bos taurus.

 

K čemu je kráva chována

 

co je to kráva

 

Krávy se chovají hlavně pro maso , mléko a kůži. Lidé využívají krávy jako hospodářská zvířata , k jízdě nebo jako tažná zvířata (tahají vozy nebo pluhy).Dalším důležitým produktem krav je hnůj – hnůj lze využít k hnojení půdy nebo jako palivo.10 nejlepších plemen mléčného skotu

Historie a původ krávy

Před 10 500 lety lidé domestikovali krávu 1x a začali ji chovat jako všestranné hospodářské zvíře. Kráva. Odhaduje se, že v současné době žije na světě přibližně 1,5 miliardy krav.

 

Odkud pochází slovo kráva

 

hmotnost krávy

 

Kráva. Slovo „kráva“ pochází z anglosaského slova cū (množné číslo cȳ), které pochází ze společného indoevropského slova gʷōus (genitiv gʷowés) = „skot“, srov. persky: gâv, sanskrt: go-, velšsky: buwch. Z množného čísla cȳ se ve střední angličtině stalo ki nebo kie a často se přidávala další koncovka množného čísla označující kine, kien, ale také kies, kuin , cow a další. Odtud pochází původní archaické anglické množné číslo „kine“. Jednotné číslo skotského jazyka je coo nebo cou a množné číslo je „kye“.

 

Jména příbuzná jménu Kravy

 

  • Býci – samci skotu
  • Kráva – samice, po otelení
  • Jalovice – samice před otelením nebo mladší 3 let
  • Telata – mladý skot obou pohlaví
  • Ox, Ox – kastrovaný býk

 

Hmotnost krávy

 

kráva na mašli

Hmotnost kavy v dospělosti se liší podle plemene. Menší druhy, jako jsou dospělí Dexterové a Jerseyové, váží od 272 do 454 kg. Velká plemena kontinentálních plemen, jako jsou Charolais, Marchigiana, Belgian Blue a Chianina, mají hmotnost od 635 do 1134 kg. Britská plemena jako Hereford, Angus a Shorthorn dosahují hmotnosti mezi 454 a 907 kg . Býci jsou větší než krávy stejného plemene, a to až o několik set kilogramů. Býci plemene Chianina mohou vážit až 1 500 kg . Britští býci, jako jsou angus a hereford, mohou vážit od 907 kg do 2 361 kg. Světovým rekordem pro nejtěžšího býka bylo 1 740 kg , které dosáhl chianinský býk jménem Donetto, když byl vystaven na výstavě v Arezzu v roce 1955. Nejtěžším volem byl osmiletý „Old Ben“, kříženec shorthorna a hereforda, který v roce 1910 vážil 2 140 kg. Jerseyská kráva – chov a péče

 

Jak změkčit vlasy: 5 přírodních způsobů

 

Tíha a velikost – kráva

 

kráva a tele

 

Doba březosti krávy trvá přibližně devět měsíců. Velikost novorozeného telete se může u jednotlivých plemen lišit, ale typické tele váží 25 až 45 kg. Velikost a hmotnost dospělých jedinců se u jednotlivých plemen a pohlaví výrazně liší. Volové se obvykle zabíjejí před dosažením hmotnosti 750 kg. Kráva se může dožít až 25 let. Nejstarší zaznamenaná kráva Big Bertha zemřela v roce 1993 ve věku 48 let.

 

Povaha krávy

 

kráva

 

Charakter dobytka je definován jako „konzistentní behaviorální a fyziologický rozdíl pozorovaný mezi jedinci v reakci na stresor nebo výzvu prostředí a používá se k popisu relativně stabilního rozdílu v behaviorálních predispozicích zvířete, který může souviset s psychobiologickými mechanismy“. Obecně je temperament skotu považován za vícerozměrný. Bylo navrženo pět základních kategorií temperamentových rysů:

 

Skot je velmi společenský a i krátkodobá izolace mu způsobuje silný psychický stres. Když jsou krávy izolovány, zvýší se jejich hlasitost a zvýší se srdeční frekvence a plazmatická koncentrace kortizolu. Jakmile je vizuální kontakt obnoven, vokalizace rychle klesá bez ohledu na to, zda je vracející se skot známý, ale pokles srdeční frekvence je větší, pokud je vracející se skot známý dříve izolovanému jedinci. Zrcadla se používají ke snížení stresu u izolovaného skotu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button