Filmy a volný časSEZNAMY FILMŮ

Ruské válečné filmy – 10 nejlepších ruských válečných filmů

Viz ruské válečné filmy. Nejlepší filmy o válce. Ruské válečné filmy z 1. a 2. sv. války.

10. T-34 Ruské válečné filmy

 

T-34 Ruské válečné filmy

V roce 1944 se skupině statečných ruských vojáků podařilo uprchnout z německého zajetí v napůl zničeném legendárním tanku T-34. Byla to doba nezapomenutelné odvahy, nelítostného boje, nepřekonatelné lásky a legendárních zázraků… Velká vlastenecká válka. Poručík Nikolaj Ivuškin (Alexandr Petrov) v malém nákladním autě spolu s řidičem Stěpanem Vasiljonkem (Viktor Dobronravov) jen tak tak unikli německému tanku.  Ivuškin přijíždí na velitelství ve vesnici Nefjodovka, kde je jmenován velitelem jediného bojeschopného tanku. Brzy na scénu přijíždějí tanky německého hejtmana Klause Jägera. V bitvě Ivuškin zničí celou Jägerovu tankovou rotu (v mnoha případech jedním výstřelem dva tanky najednou). T-34 však utrpěl vážná poškození. Ivuškin a mechanik Stěpan Vasiljonok byli zraněni a zajati. Ani to však odhodlané a odvážné vojáky nezastaví a okamžitě začnou plánovat útěk. S Jägerem si musí vyřídit účty. Ivuškin s pomocí ruské tlumočnice Ani (Irina Staršenbaumová) a otlučeného legendárního sovětského tanku T-34 připraví plán útěku.

9. Stalingrad

 

Stalingrad

Hitlerův rozkaz zněl neustupovat a nevzdávat se a v kruté zimě zahynuly více než dva miliony mužů. Bitva u Stalingradu se tak stala zlomovým bodem ve vývoji války a Německo se z této zničující porážky již nikdy nevzpamatovalo. Krutou realitu můžeme vidět očima německého důstojníka Hanse von Witzlanda (Thomas Kretschmann) a jeho čety. Sledujte příběhy obyčejných německých vojáků, kteří poznávají skutečnou povahu režimu a jejich nadšení z budování Třetí říše se pomalu mění v rozčarování a touhu dostat se za každou cenu domů.

8. Běžte se podívat

 

Jděte se podívat na ruské válečné filmy

V létě roku 1943 je čtrnáctiletý Fljora naivním běloruským chlapcem, který se rozhodl zapojit do partyzánského odboje. Na konci příběhu je z ní lidská troska, z jejíž tváře navždy zmizely stopy dětské nevinnosti. Fljorův osud plný utrpení, v němž nechybí prostor pro první erotické okouzlení i tragikomické okamžiky, prožila většina těch, kteří dospěli během druhé světové války. Němci tehdy v Bělorusku prováděli projekt „spálené země“, v jehož rámci bylo spáleno na popel šest set vesnic. Aleš Adamovič, který se podílel i na scénáři k filmu s názvem Zabít Hitlera, o těchto událostech vypráví ve svých románech. Film se však začal natáčet pod názvem, který tvoří refrén biblické Apokalypsy. Elom Klimov jej natočil chronologicky, což představiteli hlavní role Alexeji Kravčenkovi velmi pomohlo ztotožnit se s jeho hrdinou. Obraz Fljorova vyšinutého nitra však nevyjadřuje pouze herecká akce, ale významně k němu přispívá i práce kameramana a zvukaře, kterým Mozartova hudba vytváří zvláštní kontrapunkt.

 

7. Pád Třetí říše

 

Pád Třetí říše Ruské válečné filmy

20. července 1944 byl na Hitlera spáchán atentát ve vůdcově hlavním stanu „Traudl“ (Wolfsschanze). Jeho osobní tajemník Gertraud „Traudl“ Junge byl svědkem události z bezprostřední blízkosti.

 

Poprvé se otřásla půda pod nohama kdysi všemocného „Vůdce“ a všichni v jeho nejbližším okolí pocítili šok. O devět měsíců později se Hitler přestěhoval do svého prostorného bunkru v areálu nového říšského kancléřství v Berlíně. Rudá armáda v té době přistoupila k jejímu úplnému obklíčení. 20. dubna slaví Hitler 56 let. narozeniny v kruhu svých věrných spolupracovníků a zaměstnanců. V bunkru s ním už několik dní žije také Eva Braunová. Himmler, Göring a šéfové strany se stáhli do bezpečnějších částí Německa, zatímco Hitler nemá v úmyslu opustit své hlavní město. 29. Duben Rudá armáda obklíčila vládní čtvrť a odřízla ji od zbytku Berlína, kde se v ulicích bojuje o každý dům. Během této noci Hitler diktuje svou poslední vůli sekretářce Traudl Jungové a bere si Evu Braunovou.

 

Svědky svatby jsou Goebbels a Bormann. 30. V dubnu zahájila ruská armáda bitvu o Říšský sněm. Hitler se rozhodl spáchat sebevraždu. Spolu s Evou Braunovou byli otráveni a jejich mrtvoly byly spáleny na zahradě říšského kancléře. O den později otrávila Magda Goebbelsová svých šest dětí ve spánku. Pak Magda a Joseph Goebbels odešli do zahrady a zastřelili se. Dokonce i jejich mrtvoly byly spáleny. Přestože generál Weidling nařídil kapitulaci, boje v ulicích pokračují… Pád Třetí říše vychází z knihy „Bis zur letzten Stunde“ osobního tajemníka Adolfa Hitlera Traudla Junga. Strhující výkon Bruna Gangeho v roli Hitlera přilákal jen v Německu do kin 6 milionů diváků.

6. Nepřítel před branami ruských válečných filmů

 

Nepřítel před branami ruských válečných filmů

7. července 1942 začala jedna z největších bitev druhé světové války. Druhá světová válka. Bojovalo se o průmyslové město na Volze, tehdy Stalingrad, a velení obou armád – sovětské i německé – si bylo vědomo, že právě zde se rozhodne o konečném vítězství. Příběh inspirovaný stejnojmennou knihou amerického historika Williama Craiga líčí v dramatickém rámci krvavého válečného konfliktu souboj ruského odstřelovače Vasilije Zajceva s německým zpravodajským důstojníkem majorem Königem. Dostal za úkol zlikvidovat vojáka z Uralu, který má nesmírnou hodnotu pro sovětskou válečnou propagandu. Jeho nadřízený Danilov z něj doslova „stvořil“ zářný prototyp skromného, prostého, ale neohroženého hrdiny, který je schopen bez váhání položit život za vlast. Netuší, že se také postavil do cesty svému zamilovanému bratrovi. Německá strana věřila a doufala, že Vasilijova smrt alespoň na čas ochromí bojeschopnost Rudé armády u Stalingradu.

5. Něsokrušimyj

 

Mesokrušimyj

Děj se zaměřuje na ruského kapitána Konovalova (Andrej Černyšov), který v roce 1942 provádí průzkum jako velitel tanku. Během krátké pauzy je jeho T-34 zasažen a zničen německým tankem. Přežili pouze dva členové posádky. Po uzdravení se vrací k jednotce, ale nemají tu pro něj žádnou nádrž. Díky pomoci technického inženýra se mu podaří získat tank KV-1 a spolu s posádkou převálcují část německých tankových sil.

4. Poslední hranice Ruské válečné filmy

 

Poslední hranice

Známý americký režisér Anthony Mann (1906-1967) se v padesátých letech věnoval především westernovému žánru. Kromě oceňované série psychologických westernů s Jamesem Stewartem v hlavní roli natočil také neznámý film The Last Frontier (1955), který se odehrává v oregonské divočině během občanské války. Jeho hrdinou je prostý lovec kožešin Jed Cooper (Victor Mature), který je jako zvěd ve službách americké kavalerie svědkem bojů s indiány, kteří se zuřivě brání expanzi bílých. Touží po modré vojenské uniformě a chce se stát „civilizovaným“, i když přesně neví, co to znamená. Jeho protějškem je zaslepený plukovník Marston (Robert Preston), nový velitel pevnosti, kterému je jedno, kolik mužů zemře pro jeho vlastní čest a slávu.

 

U nás málo známý Victor mature byl ve své době díky svým nepřehlédnutelným fyzickým přednostem oblíbeným hrdinou zejména historických filmů (Samson a Dalila, Rúcho, Demetrius a gladiátoři, Egypťan Sinuhet) a nikdy nebral sebe ani své herectví příliš vážně. O svých omezených hereckých schopnostech poznamenal s nebývalou upřímností: „Nejsem přece žádný herec a mám za sebou šedesát filmů, které to dokazují.“ Postava Jeda Coopera však rozhodně patří k jeho nejlepším kreacím. V roli Marstonovy manželky se ve filmu objevila tehdy začínající Anne Bancroftová, později nezapomenutelná paní Robinsonová v klasickém filmu Absolvent (1967). Poslední hranice se sice nacházela na severozápadě Spojených států, ale film se natáčel v nezkrotné mexické přírodě poblíž sopky Popocatepetl.

3. Bitva u Sevastopolu

 

Bitva u Sevastopolu

Co přimělo krásnou mladou dívku Ludmilu Pavličenko vzít do ruky zbraň a stát se jednou z nejúspěšnějších odstřelovaček druhé světové války? Je to hrdinka, nebo chladnokrevná vražedkyně s 309 oběťmi? A jaký byl její vztah s americkou první dámou Eleanor Rooseveltovou? Ruské válečné filmy .Dokázala si zachovat ženskost i během vojenských operací? Nejen na tyto otázky vám odpoví strhující a napínavý film Bitva o Sevastopol, který vás provede jednou z nejdůležitějších bitev druhé světové války. 10 nejlepších válečných filmů.

2. Pianista

 

Pianista

Pianista je příběh Wladyslawa Szpilmana, skvělého klavíristy a uznávaného interpreta Chopinových skladeb. Příběh začíná ve chvíli, kdy ve varšavském rozhlase zazní Chopinovo Nokturno c moll. Píše se rok 1939 a Szpilmanovi je 28 let. Polsko je napadeno německými vojsky, která brzy dorazí do jeho hlavního města Varšavy. Téměř okamžitě jsou na místní židovskou komunitu uvalena přísná omezení. Szpilman a jeho rodina – rodiče, bratr a dvě sestry – dosud žili spokojeným životem, ale brzy se i oni musí podřídit ponižujícím pravidlům.

 

Kromě toho, že jim docházejí peníze a jídlo, musí pod hrozbou přísného trestu nosit na rukou Davidovu hvězdu. Tlak se postupně zvyšuje a rodina se zhoršuje. Brzy jsou nuceni prodat obrazy, stříbro, nábytek a nakonec i Szpilmanův vzácný klavír. Největší ranou je však rozhodnutí umístit všechny Židy do uzavřeného areálu obehnaného vysokými zdmi – místa, které se brzy zapíše do dějin jako varšavské ghetto.

1. Raja 1918 Ruské válečné filmy

 

1.Raja 1918 Ruské válečné filmy

Válečné drama Lauriho Törhönena se odehrává těsně po finské občanské válce v roce 1918. Kapitán von Munck, mladý vědec a státní úředník, je vyslán do vesnice Rajajoki na hranici mezi nově nezávislým Finskem a bolševiky ovládaným Ruskem, aby zde zavedl pořádek, stanovil pravidla a vyžadoval jejich dodržování pod nejvyšší hrozbou. Cestu mu však zkříží žena, jejíž názory se liší od jeho. Historický film, v němž není nouze o krveprolití, nabídne rozuzlení konfliktu. Dárek pro bratra – 16 tipů na balíček pro bratra.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button