ZDRAVÍ A VÝŽIVAŽivotní styl

Jak přestat kouřit, 13 nejúčinnějších tipů

Chcete vědět, jak přestat kouřit? Přestat kouřit může být obzvlášť obtížné, ale máme pro vás několik rad, jak přestat kouřit.

 

1. Najděte si důvod, proč přestat kouřit

 

 

Přestat kouřit

 

Pokud chcete být motivováni, musíte začít silným osobním důvodem. Může to být ochrana vaší rodiny před pasivním kouřením. nebo snížení pravděpodobnosti vzniku rakoviny plic, srdečních onemocnění či jiných onemocnění. Nebo abyste vypadali a cítili se mladší. Zvolte si důvod, který je dostatečně silný na to, aby převážil nad nutkáním zapálit si.

 

2. Připravte se na to, co vás čeká

 

Jde o víc než jen o odhazování cigaret. Kouření je závislost. Mozek je závislý na nikotinu. Bez něj to bude těžké. Zajistěte si podporu předem. Zeptejte se svého lékaře na všechny metody, které vám pomohou, jako jsou kurzy a aplikace pro odvykání kouření, poradenství, léky a hypnóza. Buďte připraveni na den, kdy se rozhodnete skončit.

 

3. Zvažte náhradní nikotinovou terapii – Jak přestat kouřit

 

Řekněte cigaretám ne

 

Když přestanete kouřit, může vás po odvykání nikotinu bolet hlava, ovlivnit vaši náladu nebo vám ubývat energie. Touze po „jednom švihnutí“ je těžké odolat. Náhradní nikotinová terapie může tato nutkání potlačit. Studie ukazují, že nikotinové žvýkačky, pastilky a náplasti zvyšují vaše šance na úspěch, pokud se chystáte přestat kouřit.

 

4. Další informace o pilulkách na předpis

 

Léky mohou omezit chuť na kouření a také mohou snížit uspokojení z kouření, pokud si cigaretu vezmete. Jiné léky mohou zmírnit abstinenční příznaky, jako jsou deprese nebo problémy se soustředěním.

 

5. Opřete se o své blízké

 

můžete okamžitě přestat kouřit

 

Řekněte svým přátelům, rodině a dalším lidem, že se snažíte přestat kouřit. Dokážou vás povzbudit, zvláště když jste v pokušení si zapálit.

 

6. Dejte si pauzu – Jak přestat kouřit

 

Jedním z důvodů, proč lidé kouří, je to, že jim nikotin pomáhá relaxovat. Jakmile skončíte, budete potřebovat nové způsoby relaxace. Možností je mnoho. Můžete si zacvičit, abyste upustili páru, pustit si oblíbenou hudbu, setkat se s přáteli, dopřát si masáž nebo si najít čas na nějakého koníčka. Během prvních týdnů po ukončení kouření se snažte vyhýbat stresovým situacím. Jak přestat pít alkohol : 14 účinných tipů.

 

7. Vyhněte se alkoholu a dalším spouštěčům

 

Jak přestat kouřit

 

Když pijete, je těžší dodržovat zákaz kouření. Proto se snažte při prvním odvykání omezit alkohol. Pokud při pití kávy často kouříte, přejděte na několik týdnů na čaj. Pokud obvykle kouříte po jídle, najděte si jinou činnost, například čištění zubů, procházku, psaní SMS s přáteli nebo žvýkání žvýkačky.

 

8. Čistý dům – Jak přestat kouřit

 

Po vykouření poslední cigarety vyhoďte všechny popelníky a zapalovače. Vyperte vše, co je cítit kouřem, a vyčistěte koberce, záclony a čalounění. Použijte osvěžovače vzduchu, abyste se zbavili známého zápachu. Pokud jste v autě kouřili, vyčistěte ho také. Nechcete vidět ani cítit nic, co by vám připomínalo kouření.

 

9. I když se vám to nepodaří, přestaňte kouřit znovu

 

Mnoho lidí to zkusí několikrát, než s cigaretami nadobro přestanou. Pokud se vám rozsvítí , nenechte se odradit. Místo toho se zamyslete nad tím, co vedlo k recidivě, například nad svými emocemi nebo prostředím, ve kterém jste se nacházeli. Využijte toho jako příležitosti k posílení svého odhodlání ukončit léčbu. Když se rozhodnete zkusit to znovu, stanovte si „datum ukončení“ během příštího měsíce.

10. Přesun

 

Jak přestat kouřit

 

Aktivita může omezit touhu po nikotinu a zmírnit některé abstinenční příznaky. Pokud si chcete zapálit cigaretu, vezměte si místo toho kolečkové brusle nebo běžecké boty. Pomáhá i mírné cvičení, jako je procházka se psem nebo trhání plevele na zahradě. Kalorie, které spálíte, také zabrání přibývání na váze, když přestanete kouřit.

 

11. Jezte ovoce a zeleninu – Jak přestat kouřit

 

Při odvykání cigaret se nesnažte držet dietu. Přílišná deprivace se může snadno vymstít. Místo toho se snažte jíst jednoduše a více ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a libových bílkovin. Jsou prospěšné pro celé tělo.

Plešatění a jak mu čelit , Vypadávání vlasů u mužů

 

12. Vyberte si svou odměnu – Jak přestat kouřit

 

Vedle všech zdravotních výhod je jednou z výhod zanechání cigaret také úspora peněz. Existují online kalkulačky, které vám vypočítají, o kolik budete bohatší. Odměňte se tím, že část peněz utratíte za něco zábavného.

 

13. Nezapomeňte, že čas je na vaší straně

 

Jakmile skončíte, začnete okamžitě využívat zdravotní výhody. Již po 20 minutách se váš srdeční rytmus vrátí do normálu. Během jednoho dne se také hladina oxidu uhelnatého v krvi vrátí na své místo. Již za 2 až 3 týdny začnete snižovat pravděpodobnost infarktu. V dlouhodobém horizontu také snížíte pravděpodobnost výskytu rakoviny plic a dalších nádorových onemocnění.

 

Je možné přestat kouřit přes noc? Jak přestat kouřit

 

můžete okamžitě přestat kouřit

 

Pokud se ptáte, zda je možné přestat kouřit ze dne na den? Odpověď zní ano, určitě můžete přestat kouřit ze dne na den.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button