O ZEMÍCHZajímavosti

Zajímavosti o Japonsku – 20 zajímavostí, které vás překvapí

Japonsko okouzluje cestovatele již od roku 1853, kdy se poprvé otevřelo mezinárodnímu obchodu. Zajímavosti o Japonsku – 15 zajímavostí o zemi vycházejícího slunce. Japonsko je jedním z předních světových hospodářských a technologických center, které si uchovává mnoho tradic a kulturních památek. Starověcí bohové a tradiční zvyky se zde snoubí s nejmodernějšími technologiemi a módní popkulturou a při své návštěvě se vždy setkáte s něčím novým. Od módy Haradžuku a dokonalých výrobků až po prázdné orchestry a bizarní etiketu v jídle – zde je 15 nejlepších faktů o Japonsku, které jste pravděpodobně nikdy nevěděli.

 

Zajímavá fakta o Japonsku

 

  zajímavosti o Japonsku

1. Nejstarší fungující společnost na světě je v Japonsku.

Nejstarší fungující společnost na světě Congo Gumi byla založena v roce 578. Zajímavá fakta o Japonsku. Specializuje se na výstavbu chrámů a svatyní. Zajímavá fakta o Japonsku.

 

2. Japonsko má 11 bodů. nejlidnatější země světa

V Japonsku žije přibližně 126 milionů lidí. Od roku 2011 počet obyvatel Japonska znatelně klesá, a to především kvůli nízké porodnosti. Někteří tvrdí, že je to kvůli drahé péči o děti a obtížnému hledání dobře placené práce. Japonská plemena psů – 13 plemen psů.

 

3. Japonci žijí (téměř) nejdéle

Průměrná délka života v Japonsku, které je druhé po Hongkongu, je 84 let.

 

4. 1 prodejní automat na každých 24 osob

Japonsko má s 5 miliony prodejních automatů nejvyšší hustotu na světě. Baterie, ramen, saké, deštníky, květiny – na co si vzpomenete, to pravděpodobně v automatech najdete. Jak změkčit vlasy: 5 přírodních způsobů.

 

5. Téměř polovina světových zipů se vyrábí v Japonsku.

Pokud se podíváte na zip, je pravděpodobné, že na něm bude napsáno YKK, což znamená Yoshida Kogyo Kabushikikaisha. Tento výrobce byl založen v Tokiu v roce 1934 a podle odhadů vyrobí ročně 7 miliard zipů.

 

4 zajímavá fakta o potravinách Zajímavá fakta o Japonsku

 

4 zajímavá fakta o jídle v Japonsku

 

1. Japonské melouny mohou stát přes 200 dolarů

Proč jsou melouny v Japonsku tak drahé? Zajímavá fakta o Japonsku. Toto vzácné ovoce hraje velkou roli v kultuře obdarovávání v zemi – samurajové nabízeli mandarinky nebo melouny svému šógunovi jako projev vděčnosti. V dnešní době se o tyto plody pečlivě ručně starají zemědělci, což jim dodává na půvabu. Korunní melouny jsou jednou z nejznámějších odrůd a jejich cena se může vyšplhat až na 200 dolarů za kus.

 

2. Japonsko dováží více než 80 % své roční spotřeby kávy z Jamajky.

 

2. Japonsko dováží více než 80 % své roční spotřeby kávy z Jamajky.

 

Káva známá jako Blue Mountain, která se pěstuje ve stejnojmenné jamajské oblasti, je velmi žádaná. Tato gurmánská káva se pěstuje pouze na malých rodinných plantážích v nadmořské výšce nad 7 000 metrů a vyznačuje se jemnou chutí a absencí hořkosti, která se vyskytuje u většiny káv.

 

3. Kdysi dávno existoval největší rybí trh na světě.

 

Rybí trh Tsukiji v Tokiu byl největším velkoobchodním trhem s rybami a mořskými plody na světě a proslavily ho aukce tuňáků. V roce 2018 se jeho část přestěhovala na nové místo v Tojosu, kde byla znovu otevřena jako Tojos Market.

 

4. Japonci mají pokrm z koňského masa

 

Bašaši je oblíbené regionální japonské jídlo, které se skládá z plátků syrového koňského masa se zázvorem a cibulí.

2 kulturní fakta o Japonsku

 

2 kulturní fakta o Japonsku

 

1. Prosím, zujte si boty

Vchody do japonských domů zvané genkan signalizují, kde si máte zout boty, a to díky vyvýšeným podlahám. Zajímavá fakta o Japonsku.  Spodní plocha označuje místo, kde si máte vyzout boty, a vyvýšená horní plocha, často v jiném typu podlahy, je považována za vnitřní obytný prostor.

 

2. První gejši byli muži

 

Označují se jako taikomochi a někdy se jim říká houkan – mužští šašci typu gejši. Teprve 25 let po jejich slavných dnech začaly ženy, tehdy známé jako geiko – „umělecké dítě“, převažovat nad pracujícími taikomochi. Zajímavá fakta o Japonsku. Gejky se pak proměnily v „umělecké osoby“, jak je známe dnes. Nahlédněte do světa gejš ve staleté zábavní čtvrti Gion v Kjótu. 

 

2 zajímavosti o Japonsku a stravování – Zajímavosti o Japonsku

 

2 zajímavosti o Japonsku a stravování venku

 

1. Popíjení nudlí není neslušné

Právě naopak – hlasité říhání je v Japonsku považováno za důkaz, že vám jídlo chutná. Zajímavá fakta o Japonsku. Říká se také, že nudlím dodává chuť.

 

2. Oddělené stolování –  je běžné i v restauracích.

 

Japonsko je často označováno za světové hlavní město individuálního stravování. S klesajícím počtem obyvatel a rostoucím počtem jednočlenných domácností se požadavek na stůl pro jednu osobu stává poměrně častým.

 

2 fakta o zemi v Japonsku

 

2 fakta o zemi v Japonsku

 


1. Více než 80 % území Japonska tvoří 

hory

V tomto kopcovitém terénu se nachází více než 100 aktivních sopek, což představuje přibližně 10 % všech aktivních sopek na světě. V Japonsku mají rádi turistiku a lyžování.

 

2. Japonsko každoročně zasáhne asi 1500 zemětřesení.

 

2. Japonsko každoročně zasáhne asi 1500 zemětřesení.

Četnost zemětřesení je způsobena polohou země na třech tektonických deskách zvaných „tichomořský ohnivý kruh“.

 

Těchto 15 faktů o Japonsku vám přiblíží jedinečný životní styl této země. Už jste si rezervovali letenku?

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button