O ZEMÍCHZajímavosti

Zajímavá fakta o Švýcarsku, 42 zábavných faktů

Zajímavá fakta o Švýcarsku. Všichni určitě známe Švýcarsko jako zemi čokolády, hodinek a bank, ale o těchto 42 neobvyklých faktech o Švýcarsku jste určitě neměli tušení. Zjistěte, čím je Švýcarsko jedinečné, a prozkoumejte zajímavá fakta o Švýcarsku pro děti. To jsou některá fakta o kultuře Švýcarska, jejich zvláštnostech, vynálezech a dalších zajímavostech.

 

Zajímavá fakta o Švýcarsku, 42 zábavných faktů

 

Obsah článku:

1.  Zajímavá fakta o Švýcarsku Švýcaři se berou pozdě

Podle zprávy Organizace spojených národů  je průměrný věk švýcarských mužů při sňatku 31,8 let a žen 29,5 let. Na druhou stranu, jak uvádí The Local CH, rozvodovost ve Švýcarsku se pohybuje kolem 40 % a podle publikace Ústřední zpravodajské služby je průměrný věk švýcarských žen, které mají první dítě, 30,4 roku, což z nich činí nejstarší ženy v Evropě.

2. Na jeho území se nachází Cern

Přední světová laboratoř částicové fyziky, CERN, se nachází ve Švýcarsku. Hledání univerzit ve Švýcarsku pro zahraniční studenty bude vynikající a snadnou volbou, protože švýcarské tituly v oblasti STEM jsou prestižní a nabízejí mnoho stipendií.

3. Univerzita je levná

Například. Na renomované Ženevské univerzitě činí školné 500 CHF za semestr, což je 1000 CHF za akademický rok. Toto cenové rozpětí se obvykle vyskytuje na veřejných vysokých školách, ale snadno najdete i dražší soukromé vysoké školy. Přesto, pokud to srovnáme s vysokými školami v USA,  výhodná nabídka!

 

4. Švýcarsko má 7000 jezer

 

Švýcarsko má 7000 jezer

Švýcarská jezera jsou nejlepší pro koupání a je jich mnoho na výběr. Ženevské jezero je s rozlohou 580,03 km2 (224 mil čtverečních) největším jezerem ve Švýcarsku. Je sdíleno s Francií (40,47 % leží na francouzském území), kde je známé jako Lac Léman. Největším jezerem na území Švýcarska je Neuchâtelské jezero o rozloze 218,3 km2. Sladká voda –  je obvykle tak čistá, že ji lze pít z řek a jezer. Za znečištěné se považuje pouze takové jezero, jehož dno není vidět.

 

5. Zajímavá fakta o Švýcarsku Vlastní hodně zbraní, ale má nejnižší kriminalitu.

Mezi průmyslově vyspělými zeměmi patří Švýcarsko k zemím s nejvyšší mírou držení zbraní. To však nemusí nutně vést k vyšší kriminalitě; ve Švýcarsku je téměř o polovinu méně úmrtí způsobených střelnou zbraní než ve Spojených státech. Ve Švýcarsku je totiž jedna z nejnižších kriminalit ze všech průmyslových zemí.

Je důležité poznamenat, že důvodem tak velkého počtu držitelů zbraní ve Švýcarsku je povinná vojenská služba v této zemi. Po skončení služby si všichni mohou vzít domů útočné pušky nebo pistole, ale ne munici.

 

6. Zajímavosti o Švýcarsku Nejinovativnější země světa

V roce 2018 bylo Švýcarsko již poosmé v řadě vyhodnoceno jako nejinovativnější země světa v rámci Globálního inovačního indexu.
Zejména hospodářství kantonu Vaud prošlo několika významnými proměnami. Na základě studie Observatoire BCV de l’économie Vaudoise se ekonomika kantonu Vaud transformovala z ekonomiky založené na zemědělství v 60. letech 19. století na dnešní zemi Start-Ups a nyní je jednou z největších a nejrychleji rostoucích ve Švýcarsku díky „rozsáhlému sektoru služeb, diverzifikované výrobní základně a zaměření na mezery na trhu“.

 

7. Je velmi malý

 

Zajímavá fakta o Švýcarsku

Švýcarsko má rozlohu přibližně 41 277 km² a žije v něm 8,67 milionu obyvatel. Při srovnání se státy USA je Kalifornie téměř desetkrát větší než Švýcarsko nebo téměř stejně velká jako Vermont a New Hampshire dohromady. Přesto je známý pro mnoho dalších věcí.

8. 25 % obyvatel jsou cizinci

Podle webu swissinfo.ch má Švýcarsko jeden z nejvyšších podílů cizinců ze všech zemí, v roce 2015 to bylo přibližně 24,6 %. Více než 80 % cizinců žijících ve Švýcarsku pochází z evropských zemí a téměř polovina z nich z Francie, Německa, Itálie a Portugalska. S průměrným počtem 19 přistěhovalců na 1 000 obyvatel v roce 2014 je Švýcarsko na špičce evropských zemí v oblasti přistěhovalectví, daleko před Německem (11), Spojeným královstvím (9,8), Španělskem (6,6) a Francií (5,1).

 

9. Zajímavá fakta o Švýcarsku Jedna ze zemí s nejvyšší kvalitou života

Ve Švýcarsku je sice jedno z nejdražších míst na světě, ale jeho obyvatelé za své peníze dostávají odpovídající hodnotu. Podle Zprávy o sociálním pokroku země vyniká v oblastech „zdraví“, „výživy“ a „přístupu k základním znalostem“. Jeho index je 88,87 ze 100.

 

10. Nejméně obézní země Evropy

 

Nejméně obézní země Evropy

Možná vás to nikdy nenapadlo, ale dalším důvodem, proč je Švýcarsko dobrou zemí pro život, je to, že je dobrým místem pro život. Podle Světové zdravotnické organizace je Švýcarsko nejméně obézní zemí v Evropě – obézních je zde pouze 17,5 % obyvatel. Pokud žijete v USA, je pravděpodobnost, že budete obézní, dvakrát vyšší, protože v této zemi je obézních 33 % lidí.

 

11. Zajímavá fakta o Švýcarsku Jedno z nejdražších míst pro život

Podle průzkumu Global Cost of Living Survey a Mercer Cost of Living Survey je Curych třetím nejdražším městem na světě. Curych je také nejlidnatějším kantonem s 402 762 obyvateli. Průměrná cena bydlení zde činí 13 000 CHF (13 036 USD) za metr čtvereční a průměrné měsíční nájemné za byt se třemi ložnicemi 2 330 CHF (2 330 USD). Průměrný plat však činí 103 296 CHF (103 298 USD), takže si nemohou stěžovat.

 

12. Nacházejí se zde dvě nejpříjemnější města na světě.

 

Zajímavosti o Švýcarsku, města

Koncept obyvatelnosti hodnotí, která místa na světě poskytují nejlepší nebo nejhorší životní podmínky. Zkoumá se pět širokých kategorií: stabilita, zdravotní péče, kultura a životní prostředí, vzdělávání a infrastruktura. Ukázalo se, že mezi nejpřívětivější města pro život patří Curych a Ženeva.

 

13. Je to stroj na Nobelovu cenu

Švýcarsko je známé nejen díky svým bankám, ale také jako světový hráč na akademickém poli. Podle seznamů na Wikipedii (1) (2) vychovaly švýcarské univerzity řadu laureátů Nobelovy ceny, přičemž většina z nich jsou vědci.

 

14. Zajímavá fakta o Švýcarsku Hodně pijí

Švýcarská populace spotřebuje 36 litrů vína, 56,5 litrů piva a 8,4 litrů čistého alkoholu na osobu ročně. A to jsou nové údaje, které ukazují, že spotřeba skutečně klesla! Je normální, že 20 % Švýcarů pije nárazově (4-5 nápojů na posezení) alespoň jednou za měsíc.
V důsledku toho zemře ve Švýcarsku každý rok 1 600 lidí v důsledku alkoholu. Některé z nich jsou důsledkem nehod pod vlivem alkoholu, jiné jsou způsobeny dlouhodobými následky alkoholismu, například problémy s játry. Podle švýcarského monitoringu závislostí je ve Švýcarsku přibližně 250 000 alkoholiků, což představuje 3 % populace.

 

15. Mají čtyři národní jazyky

Jejich čtyři národní jazyky jsou francouzština (20,4 %), němčina (64 %), italština (6,5 %) a rumunština (něco málo přes 1 %). Takže jako zahraniční návštěvník nebo rezident se můžete cítit v pohodě, protože je stále  naprosto přijatelné, když nerozumíte tomu, co vám někdo říká, protože Švýcaři stejně nerozumí Švýcarům.

 

16. Zajímavá fakta o Švýcarsku Švýcarsko stárne – průměrná délka života je vysoká

V 50. 20 let. století byl průměrný věk 33 let, ale každým rokem se zvyšuje. V roce 2015 byl průměrný věk švýcarské populace 42,2 roku. Na druhou stranu Švýcarsko tvrdí, že má nejvyšší procento lidí starších 100 let v Evropě a druhou nejvyšší průměrnou délku života po Japonsku. Samozřejmě budou žít dlouho, pokud budeme mít na paměti čistý vzduch, množství turistických stezek a dostupnost kvalitní zdravotní péče.

 

17. Méně než 15 % Alp je skutečně švýcarských

 

 

Švýcarské Alpy jsou vrcholem každé cesty do Švýcarska. Přestože se ve Švýcarsku nachází méně než 15 % Alp, lidé si právě tuto zemi nejvíce spojují s Alpami.

 

18. Nízká míra nezaměstnanosti

Podle statistik z roku 2017 se míra nezaměstnanosti ve Švýcarsku pohybovala pouze kolem 4,8 %. Toto nízké číslo je způsobeno relativně prosperující a stabilní ekonomikou. „Většina zaměstnaných pracovníků v zemi má poměrně vysokou úroveň vzdělání a je specializovaná, což v podstatě umožňuje zemi nabízet špičková pracovní místa s vyššími platy a často zaručuje vyšší úroveň produktivity a efektivity.

 

19. Zajímavosti o Švýcarsku Nejvyšší platy a jistota zaměstnání

Podle publikace OECD mají dospělí Švýcaři díky své ekonomické stabilitě v průměru nejvíce peněz ve srovnání s celosvětovým průměrem a předstihují tak země jako USA. Švýcarsko má třetí nejvyšší platy a jistotu zaměstnání ze všech zemí OECD.

 

20. Švýcarsko má 208 hor a nejvyšší vrcholy v Evropě.

Ve Švýcarsku se nachází mnoho hor vysokých více než 3000 metrů. Skvělým zážitkem pro zdatné turisty je 12denní klasická alpská túra Chamonix-Zermatt Haute Route, která vás zavede přímo na známý Matterhorn. Švýcarsko má více vysokých vrcholů než kterákoli jiná země v Evropě, 48 z nich je vyšších než 4000 metrů.

 

21. Asistovaná sebevražda je legální a přitahuje „sebevražedné turisty

Podle švýcarských zákonů může každý, kdo je při smyslech a po určitou dobu vyjadřuje trvalé přání ukončit svůj život, požádat o takzvanou asistovanou dobrovolnou smrt. Lidé však musí spáchat sebevraždu vlastní rukou, například tím, že si vezmou vlastní léky.
To vedlo k přílivu lidí, kterým se říká „sebevražední turisté“, kteří přijíždějí do Švýcarska, zejména do kantonu Curych, s jediným cílem – spáchat sebevraždu. Podle oficiálních údajů využilo v roce 2015 těchto služeb celkem 956 osob (539 žen a 426 mužů), což je o 187 více než v roce 2003. Jedná se o neustále rostoucí trend, ačkoli asistované sebevraždy stále tvoří jen malou část všech úmrtí ve Švýcarsku. Celkové náklady tedy činí 7 500 franků bez pohřebních a administrativních služeb a 10 500 franků s těmito službami – obvykle se platí předem.

 

22. Zajímavá fakta o Švýcarsku 1/3 všech úmrtí je způsobena srdečními chorobami

Podle posledního průzkumu příčin úmrtí, který provedl Spolkový statistický úřad, připadalo v roce 2013 na srdeční choroby 21 512, tedy třetina všech úmrtí ve Švýcarsku. Tento podíl se však snížil ze 41 % před 20 lety. Dalších 26 % úmrtí bylo způsobeno rakovinou. Rakovina plic, která se již více než 40 let ukazuje jako nejsmrtelnější forma onemocnění ve Švýcarsku, si v roce 2013 vyžádala přibližně 3 200 životů.
V důsledku stárnutí švýcarské populace roste počet úmrtí souvisejících s demencí. V roce 2013 bylo přímou příčinou demence v zemi téměř 6 000 úmrtí, v roce 1995 to bylo 2 100 úmrtí.

 

23. Švýcarské maso patří k nejdražším na světě.

 

Švýcarské maso patří k nejdražším na světě

Je o 124 % dražší než průměrná evropská cena. Půl kila masa stojí asi 12 až 14 švýcarských franků. Za 200gramový kentucký rumpsteak ve švýcarské restauraci poblíž curyšského letiště zaplatíte 37,50 CHF (38 USD), zatímco za větší 250gramový argentinský rumpsteak ve steakhousu hned za německými hranicemi v Singenu zaplatíte 20,90 EUR (22,90 CHF nebo 23 USD). To je dvojnásobek ceny za gram ve Švýcarsku.
Vysoká švýcarská cla na dovoz potravin a nápojů mají chránit místní zemědělce, kteří mají zpravidla menší farmy než mezinárodní konkurence, a vysoké náklady na „ostrov vysokých cen“ ve Švýcarsku.

 

24. Nízká míra lidí žijících v chudobě

Přibližně 530 000 lidí ve Švýcarsku žije na hranici chudoby, která vychází z měsíčního příjmu 2 219 švýcarských franků (2 275,40 USD) pro jednotlivce a 4 031 švýcarských franků pro rodiny se dvěma dospělými a dvěma dětmi. To je 6,6 % populace – oproti 9,3 % v roce 2007.
Podíl Švýcarů žijících v extrémní chudobě (4,6 %) je jeden z nejnižších v Evropě (průměr 18,6 %). Přibližně 9,7 % Švýcarů si nemůže dovolit týdenní dovolenou v zahraničí – evropský průměr je 36,9 %.

 

25. Zajímavá fakta o Švýcarsku 4 z 5 nejdražších míst na kávu jsou ve Švýcarsku.

Ženeva, Bern, Basilej, Curych.

 

26. Starbucks byl vybrán jako faktor indexu

Starbucks byl vybrán jako faktor indexu, protože je nejrozšířenějším prémiovým kavárenským řetězcem na světě a jako takový představuje zajímavý ekonomický barometr mezi zeměmi. Rozdíl v ceně Grande Latte se pohyboval od 1,21 GBP v Brazílii do 5,72 GBP ve Švýcarsku, což představuje nárůst ceny o téměř 400 %.

 

26. Švýcarsko je připraveno na jadernou válku

Díky zákonům, které vyžadují, aby měl každý přístup do krytu ve svém domě nebo v jeho blízkosti, je v zemi dostatek protiatomových krytů pro celou populaci. Švýcarská armáda má uprostřed obydlených vesnic dělostřelecké bunkry, které jsou maskovány jako malebné venkovské domy.

 

27. Zajímavosti o Švýcarsku Místo hodinek

 

Švýcarsko Místo hodinek

Pravděpodobně to víte také, ale zde je příběh hodinek, které používáme a milujeme… Když kalvinisté v roce 1541 zakázali používání šperků, zlatníci a klenotníci v Ženevě vynalezli hodinky, protože funkční časomíra byla přijatelná. Od té doby je jedním z nejúspěšnějších průmyslových odvětví v zemi a v současnosti je čtvrtým největším švýcarským vývozcem.

 

28. Zajímavosti o Švýcarsku Vyrábějí a jedí hodně čokolády

Není překvapením, že Švýcarsko je mezinárodně proslulé svou kvalitní čokoládou, ale víte, kolik čokolády se tam vyrobí a spotřebuje? Vyrobí se přibližně 180 000 tun čokolády a na osobu připadá přibližně 11 kg čokolády ročně. mají dokonce čokoládový vlak!

 

29. Je šetrný k životnímu prostředí

Švýcarsko je jedním ze světových lídrů v oblasti recyklace a nakládání s odpady. Švýcaři úspěšně třídí a recyklují organický a recyklovatelný odpad a zbytek přeměňují na energii. Kromě toho Švýcarsko dodává svým občanům téměř veškerou elektřinu šetrnou k CO2. Jak uvádí FDFA, Švýcarsko od roku 2011 zahájilo proces energetické transformace („Energetická strategie 2050“), jehož cílem je postupné ukončení využívání jaderné energie.

 

30. Zajímavosti o Švýcarsku Rodiště Červeného kříže

Možná jste to nevěděli, ale podobnost švýcarské vlajky s Červeným křížem není náhodná. Jeho vlajka je jednoduše barevná švýcarská vlajka, což připomíná jeho hrdé švýcarské kořeny. Červený kříž má 97 milionů dobrovolníků a byl založen v roce 1863 ve švýcarské Ženevě, kde je dodnes jeho sídlo .

 

31. LSD poprvé vyrobil švýcarský chemik

Švýcarský chemik Albert Hofmann se poprvé dostal na kyslík v roce 1943, když v Basileji prováděl testy léku proti migréně a omylem si konečky prstů aplikoval látku LSD. Podle Wikipedie bylo LSD poprvé syntetizováno 16. března. Listopad 1938[84] švýcarský chemik Albert Hofmann v laboratořích Sandoz ve švýcarské Basileji v rámci rozsáhlého výzkumného programu zaměřeného na hledání lékařsky využitelných derivátů námelových alkaloidů. Psychedelické vlastnosti LSD byly objeveny o pět let později, když Hofmann sám omylem požil neznámé množství této látky.

32. Zajímavá fakta o Švýcarsku Své dítě nemůžete pojmenovat, jak chcete.

Ve Švýcarsku –  zakázáno dát dítěti jméno, které by mohlo poškodit jeho zájem. Toto právo –  když úřady zakázaly švýcarské hudebnici Christine Lauterburgové říkat své dceři „Lexicon“ („předmět“, nikoli jméno); palec dolů dostal i „Djonatan“ (fonetická transliterace Jonathana), stejně jako „J“ jako čtvrté jméno dítěte, a to na základě možnosti jeho nepochopení a špatné výslovnosti v němčině (jako „yot“, nikoli „Jay“, jak bylo zamýšleno). 11 zajímavostí o Francii, zábavná fakta a překvapení

 

33. Švýcarský Gotthardský tunel je nejdelší na světě.

 

Švýcarský Gotthardský tunel je nejdelší na světě.

Švýcarský Gotthardský tunel je nejdelší na světě, měří 57 km (o 7 km delší než tunel pod Lamanšským průlivem mezi Anglií a Francií). Jeho dokončení trvalo 17 let.

 

34. Zajímavá fakta o Švýcarsku Je domovem nejslavnější Einsteinovy formule.

Albert Einstein vytvořil ve Švýcarsku svůj slavný vzorec pro ekvivalenci hmoty a energie E=MC2. Svou teorii relativity rozvinul během studií a pobytu v Bernu poté, co se vzdal německého občanství, aby se vyhnul vojenské službě.

 

35. Nejvýše položené nádraží v Evropě ve Švýcarsku

Nejvýše položená železniční stanice v Evropě se nachází ve Švýcarsku na vrcholu Jungfraujoch ve výšce 3 454 metrů.

 

36. Domov nejdelšího schodiště na světě

Toto schodiště má 11 674 schodů a výšku 1 669 m, což z něj činí nejdelší schodiště na světě. Není přístupný veřejnosti, ale jednou ročně se koná veřejný běh, kde si můžete tuto památku užít (a trochu se u toho zapotit).

 

37. Zajímavá fakta o Švýcarsku Jedna z nejinteligentnějších zemí v matematice a vědě

V nové zprávě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která hodnotí školské systémy v jednotlivých zemích na základě výsledků žáků v testech z matematiky a přírodních věd, se Švýcarsko umístilo na 8. místě. spot.

 

38. Festival horkovzdušných balónů se koná

 

Festival horkovzdušných balónů se koná

Každý rok v lednu se na zámku Château-d’Oex v Alpách Vaud koná pestrý devítidenní festival horkovzdušných balonů. Tento festival, který byl zahájen v roce 1979, každoročně zahrnuje dětský den, během kterého se nafukují balónky  ve tvaru kreslených postaviček, jízdu horkovzdušným balónem a noční show. 3 jednoduché domácí produkty pro prevenci řídnutí vlasů

 

39. Zajímavá fakta o Švýcarsku Domov Heidilandu

Můžete skutečně navštívit vinařskou vesnici Maienfeld a zažít nechvalně proslulý mýtus o Heidi. Region je s Heidilandem spojován od roku 1881, kdy autorka Johanna Spyriová vydala romány „Heidi: Její léta putování a učení“ a „Heidi: Jak využila to, co se naučila“. Tato rekreační oblast nabízí turistické a lyžařské trasy pro ty, kteří hledají dobrodružství.

 

40. Nejvyšší gravitační přehrada se nachází ve švýcarských Alpách.

S výškou 285 m a celkovou hmotností 15 milionů tun je Grande Dixence nejvyšší gravitační přehradou na světě. Shromažďuje tající vodu z okolních ledovců a může pojmout až 400 miliard litrů vody. Stavba této přehrady trvala více než 10 let a je těžší než Velká egyptská pyramida. Mobilní dům – vše o mobilním domě, rady a typy

 

41. Zajímavá fakta o Švýcarsku Neděle je „posvátná“

Neděle ve Švýcarsku znamená, že se nesmí sekat trávník, věšet prádlo venku, bouchat kladivem ani dělat nic, co by sousedé mohli slyšet, vidět nebo obecně rušit klid. Práce v neděli ,, se mračí,“  takže se prostě oddejte lenosti, zamkněte dveře a přečtěte si knihu nebo strávte klidný den s přáteli a rodinou.

 

42. Zajímavosti o Švýcarsku Vlastnictví psa má určitá pravidla

 

Zajímavosti o Švýcarsku Vlastnictví psa má určitá pravidla

Švýcarsko je zemí, která má velmi ráda zvířata. Váš pes s vámi může chodit prakticky všude – do restaurací i na nákupy. Je však zpoplatněno (v některých kantonech v závislosti na velikosti a hmotnosti psa). Mezi pravidla pro majitele psů patří, že psi musí mít zajištěn pohyb, každodenní kontakt s lidmi a musí být očipováni veterinářem na .

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button