O ZEMÍCHZajímavosti

Zajímavosti o Polsku 13 zajímavých a zábavných faktů

Zajímavá fakta o Polsku. Znáte nějaké zajímavosti o Polsku?
Polsko je devátou největší zemí Evropy. Tato postkomunistická země se může pochlubit bohatou historií, mnoha populárními lidmi a vědci a přírodními divy. Na druhou stranu se v Polsku můžete dobře pobavit a zamyslet.

V tomto článku najdete 7 zajímavých, 3 zábavné a 43 historických faktů o Polsku.

 

Zajímavosti o Polsku 13 zajímavých a zábavných faktů

 

7 zajímavostí o Polsku

1. Polština je obtížná

Polština používá sedm pádů, což dává velmi složitou gramatiku. Má také velmi složitou výslovnost a mnoho výjimek z každého pravidla. Dalším problémem je pravopis, protože někdy se vyskytují dva znaky, které označují stejný zvuk. Polština je bláznivý výtvor slovesné vazby a skloňování podstatných jmen. Nezapomeňte! Stejné slovo v několika větách může mít různé tvary v závislosti na čísle (jednotné nebo množné), pádu a rodu.

2. Nejznámějším astronomem byl Polák

Dnes se považuje za samozřejmé, že Země obíhá kolem Slunce. V minulosti se však na svět pohlíželo jinak!Muž, který pohnul Zemí a zastavil Slunce, byl Mikuláš Koperník, renesanční matematik a astronom.
Narodil se v Toruni a studoval v Krakově. Jeho nejznámější publikací je O rotaci nebeských sfér, vydaná v roce 1543. Legenda praví, že se ke své knize dostal v poslední den svého života. Díky všem svým zásluhám se stal národní pýchou Polska. Zajímavosti o Rusku 16 zajímavostí

 

3. Můžete zde navštívit krásný solný důl

 

solná jeskyně v Polsku

 

Slyšeli jste někdy o solném dole Wieliczka? Je to jedno z nejkrásnějších míst v Polsku! Wieliczka je jediné hornické město na světě, které je v provozu nepřetržitě od středověku až do současnosti.
Věděli jste, že soli těžené v solném dole Wieliczka pocházejí z miocénu a že celý důl má 9 pater? Díky velkolepým komnatám, chodbám a poklopům, které jsou všechny vyrobeny ze soli, a díky své pozoruhodné historii se solný důl Wieliczka dostal na seznam světového dědictví UNESCO.

 

4. Polské knedlíky jsou nejlepší na světě Zajímavá fakta o Polsku

Polská jídla jsou naprosto vynikající! Gołąbki, golonka, żurek a kotlet schabowy vám vyrazí dech, ale polské jídlo, které MUSÍTE ochutnat, se jmenuje pierogi!
Pierogi jsou těsto plněné různými náplněmi. Obvykle se podávají vařené nebo pečené pirohy se škvarky, cibulí nebo zakysanou smetanou.

5. Zajímavá fakta o Polsku Polské pierogi

 

Zajímavá fakta o Polsku Polské pierogi

Možná už znáte tento druh jídla z čínské, italské, židovské nebo mexické kuchyně, ale polské pirohy jsou prostě nejlepší!
Je to jedno z nejoblíbenějších jídel mezi Poláky, takže 38,5 milionu lidí se nemůže mýlit! A pokud se chcete dozvědět více o polských potravinách, máme o nich speciální článek – podívejte se na něj!

 

6. Zajímavá fakta o Polsku V Polsku se nachází druhá nejstarší univerzita v Evropě.

Jagellonskou univerzitu založil v roce 1364 král Kazimír III. Jedná se o druhou univerzitu v Evropě, první byla založena v Praze o šestnáct let dříve.
Na univerzitě se vyučuje nepřetržitě dodnes. Studuje zde 43 405 studentů, a tak nepřekvapí, že zde studuje řada slavných osobností, například Mikuláš Koperník, Jan Pavel II. nebo Bronisław Malinowski.

 

7. Polsko bylo místem největšího masového vraždění během druhé světové války.

Je to poněkud smutná skutečnost, ale je těžké zapomenout na to, co se stalo v koncentračním táboře Osvětim. Osvětim-Březinka byl nacisty provozovaný masový vyhlazovací tábor, v němž bylo zabito více než milion lidí z celé Evropy.
Tento pracovní tábor s mnoha plynovými komorami a krematorii byl největším nástrojem holocaustu v dějinách. Dnes je toto místo svědkem hrůz druhé světové války. Pokud se o tom chcete přesvědčit na vlastní oči, vydejte se na prohlídku Osvětimi-Březinky.

3 zajímavá fakta o Polsku

Existuje mnoho polských kuriozit a nádherných míst, ale Polsko je také specifickou zemí.

8. Vodka jako tradiční polský alkohol

Vodka jako tradiční polský alkohol
Téměř každý Polák někdy ochutnal vodku. Po mnoho let byl nejoblíbenějším alkoholem podávaným na všech svatbách, narozeninových oslavách a výročích.
Typická polská vodka obsahuje 40-50 % alkoholu a vyrábí se v mnoha variantách.
V současné době se v Polsku vyrobí přibližně 260 milionů litrů vodky ročně. Polská výroba tohoto alkoholu má velmi bohatou historii, protože ve středověku si každý sedlák i šlechtic mohl vyrobit vlastní alkohol.
V Polsku je v současné době více než 110 výrobců lihovin. 90 % z nich jsou společnosti s polským kapitálem. Polská vodka se vyváží do mnoha zemí světa a je oblíbená pro svou vysokou kvalitu.
Vodka je častým dárkem a společné pití se v Polsku stalo symbolem sympatií. Nejoblíbenějšími polskými vodkami jsou Żubrówka a Żołądkowa Gorzka.

V Polsku je mnoho zajímavostí a nádherných míst, ale Polsko je také specifická země. Kultura pití alkoholu se však mezi Poláky mírně mění. Stále více oceňují dobré víno, řemeslné pivo a moderní nápoje. Vypadávání vlasů: 3 jednoduché domácí přípravky proti řídnutí vlasů

 

9. Poláci na přivítání jara roztaví slaměnou panenku

Faktem je, že zima v Polsku trvá příliš dlouho! Polské počasí je velmi náladové, takže Poláci musí po většinu roku snášet vítr a chlad. Proto děti a někteří dospělí slaví první jarní den ve velkém stylu.
V tento den děti obvykle chodí na záškoláctví nebo vyrábějí slaměnou panenku s barevnými stuhami, které se říká Marzanna. Pak jeden z dospělých pomůže zapálit marzannu a celá skupina ji vhodí do místní řeky. Je to svérázný způsob loučení se zimou, ale také krásná součást polské tradice.

 

10. Polští muži líbají ženy na ruce

 

Polští muži líbají ženy na ruce

Japonci se zdraví kývnutím hlavy. Francouzský polibek na tvář dvakrát nebo čtyřikrát. Indové říkají slovo „Namaste“ a zvedají ruce k hrudi…

Ale jak to dělají Poláci?V Polsku se zdraví mnoha způsoby, ale vtipné je, že někteří muži na pozdrav líbají ženě ruku. Je to symbol hluboké úcty, sympatií a přátelství.
V dnešní době, již téměř sto let, považují ženy tuto formu pozdravu za přehnanou. Proto již není příliš populární.

Každopádně je dobré vědět, jak to dělat správně!
Především by si měl sundat klobouk.
Pak by se měl sklonit k mírně natažené ruce a netahat ji k sobě.
To je okamžik, kdy by líbající měl cítit, zda se ruka před polibkem nestáhne.
Pokud ano, měl by toto chování elegantně ukončit.
Polibek by měl být lehký a ústa by měla jen jemně hladit pokožku.
Nezapomeňte: Je to stará tradice, takže většina žen to může brát jako kompliment, ale některé se mohou cítit trochu trapně.

 

3 historická fakta o Polsku Zajímavá fakta o Polsku

Polská historie je velmi působivá, protože Polsko se může pochlubit mnoha okamžiky velikosti.

11. Věděli jste, že Varšava není prvním hlavním městem Polska?

 

Co je třeba vědět o Polsku Varšava

Prvním hlavním městem Polska bylo Gniezno. Historické prameny uvádějí, že zde byl založen polský stát. Druhým byl Krakov. Naše milované město je hlavním městem Polska od roku XI. století až do roku 1795.
Svědectvím těchto časů je slavný hrad Wawel, takže se musíte seznámit s celou historií hradu Wawel v Krakově a vyslechnout si anekdoty o polských králích a královnách.
V roce 1596 přesunul král Zikmund III.Vasa svůj dvůr a družinu přímo do Varšavy. Každopádně Krakov zůstal „uměleckým hlavním městem Polska“, což je neméně důležitý titul!
Zajímavé je, že roli hlavního města Polska dočasně plnil také Lublin! Bylo to město, kde byla po první světové válce zřízena první vláda.

Polská historie je velmi působivá, protože Polsko se může pochlubit mnoha okamžiky velikosti.

 

 

12. Zajímavá fakta o Polsku Polsko mělo jedno z největších panství v Evropě.

Věděli jste, že dynastie Jagellonců vlastnila jedno z největších panství v Evropě?
Podle historických pramenů byly poklady polského krále Zikmunda Augusta velkolepější než poklady panovníků v Benátkách nebo Římě.

Co přesně král vlastnil?
180 velkých a mnoho malých děl
bohatě zdobená zbroj
šestnáct truhel plných drahokamů
krásné fontány
hodiny s číslicemi velikosti skutečného člověka
varhany a další nástroje
čepice plná smaragdů, rubínů a velkých diamantů.
Bohužel se většina klenotů ztratila s tragickou smrtí Bony Sforzy, která odvezla 24 kočárů s cennostmi do Itálie.

 

13. Jan Pavel II. byl Polák

Papež Jan Pavel II. je pro Poláky a mnoho křesťanů na celém světě jednou z největších autorit.
Jeho původní jméno bylo Karol Józef Wojtyła.
Narodil se v 18 letech. Květen 1920 ve Wadowicích.

Jan Pavel II. byl prvním papežem po 455 letech, který nepocházel z Itálie.
Byl také prvním papežem se slovanskými kořeny.
V Krakově je mnoho míst spojených s životem papeže. Můžete se také vydat na výlet do Wadowic a na vlastní oči si prohlédnout rodinný dům Jana Pavla II.

Věděli jste, že jeho oblíbenou pochoutkou byl fondánový dort zvaný „kremówka“? V mnoha místních cukrárnách si stále můžete objednat papežův koláč s krémem.
Byl to dezert, který jedl s přáteli těsně po zkouškách. Tato krásná vzpomínka na papeže okouzlila všechny Poláky. Papež Jan Pavel II. je pro Poláky a mnoho křesťanů na celém světě jednou z největších autorit.

Zajímavá fakta o Polsku

Nyní již znáte mnoho různých faktů o Polsku. Tato jedinečná země je směsicí zajímavých příběhů, pozoruhodných památek, vynikajícího jídla a vtipných situací.
Existuje mnoho důvodů, proč ho navštívit a uspořádat si skvělou dovolenou v Polsku.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button