O ZEMÍCHZajímavosti

Zajímavosti o Rumunsku 17 fascinujících faktů

Zajímavá fakta o Rumunsku. Každoročně 10. Květen je oslavou osvobození od Osmanské říše, které Rumunsko získalo v roce 1877.

Zde je několik zajímavostí o této zemi.

 

Zajímavosti o Rumunsku 17 fascinujících faktů

Zajímavá fakta o Rumunsku

1. Nachází se zde nejtěžší budova na světě.

Obrovský palác parlamentu v Bukurešti, který byl zahájen v posledních letech vlády Nicolae Ceaușesca a dokončen až v roce 1997 (sedm let po jeho smrti), je 240 metrů dlouhý, 270 metrů široký, 86 metrů vysoký (12 pater) a jeho stavba stála neuvěřitelné 3 miliardy eur (2,5 miliardy SKK).

Ostatní čísla jsou pozoruhodná. Na stavbě pracovalo až 100 000 lidí, z nichž stovky pravděpodobně zahynuly. Má 1 100 pokojů (z nichž naprostá většina je prázdná) a roční účet za vytápění činí 6 milionů dolarů (4,63 milionu liber), což odpovídá účtu malého města. V podzemí se nachází osm podlaží a také jaderný bunkr, který je s ostatními vládními budovami propojen 20 km tunelů.

Dohromady to představuje plochu 365 000 metrů čtverečních, což je po Pentagonu druhá největší kancelářská budova, a objem 2,55 milionu metrů čtverečních, což je o něco více než Velká pyramida v Gíze.

Uvnitř najdete 3 500 tun křišťálu, 480 lustrů a 1 409 stropních svítidel, zatímco na monumentální dveře a okna bylo použito 700 000 tun oceli a bronzu. Guinnessova kniha rekordů ji uznává jako nejtěžší budovu na světě.

 

2. Nejkrásnější silnice na světě

Jeremy Clarkson při hledání „nejkrásnější silnice na světě“ prohlásil, že ji našel uprostřed Rumunska – na Transfagarašské dálnici. Ať už se na ni díváte z jakéhokoli úhlu pohledu, jde o mimořádný technický počin: asfaltový úsek plný tunelů, viaduktů a mostů, na němž se dovednost překonávat ostré zatáčky dostává do nových výšin. Silnice byla dalším Ceaușescovým výtvorem. Chtěl zajistit, aby v případě sovětské invaze existovala rychlá úniková cesta přes strategické (a malebné) horské průsmyky jižních Karpat (ne že by byla někdy k tomuto účelu použita).

Zajímavá fakta o Rumunsku

3. Zajímavá fakta o Rumunsku  Rádi pijí.

Rumunsko je pátou nejchamtivější zemí na světě, hned za dalšími čtyřmi východoevropskými zeměmi: Bělorusko, Rusko, Moldavsko a Litva. Jak ukazuje mapa níže, průměrný Rumun vypije ročně 14,4 litru čistého alkoholu, zatímco v Británii je to 11,6 litru.
Země se umístila na 16. místě. ve spotřebě vína (což není překvapivé vzhledem k tomu, že je jedním z největších producentů vína na světě) a na 10. místě. místo v případě piva.

 

4. Návštěvníci mohou vidět největšího savce v Evropě

Zubr evropský, který váží 1 400 kg, byl téměř vyhuben, ale v posledních letech byl znovu vysazen v několika východoevropských zemích včetně Rumunska.

„Stádo jsme potkali na lesní mýtině u vesnice Armenis v pohoří Tarcu v Karpatech,“ napsal Mark Stratton v roce 2014 pro Telegraph Travel. „Poslušně k nám vzhlíželi, metronomicky švihali ocasy proti mouchám a ochranitelsky obklopovali novorozené mládě. Pod chomáči huňaté srsti, mohutnými, svalnatými rameny a vypouklými hrby se z rodinných krav stávaly dobytčáky V8.“
V zemi žije také největší evropská populace medvědů hnědých.

 

5. Zajímavá fakta o Rumunsku  Je to skutečný domov Borata

Ve filmu Sachy Barona Cohena se scény, které měly zachycovat Boratovo kazašské rodné město, natáčely v rumunské vesnici Glod a její romští obyvatelé byli obsazeni jako kompars. Stejní komparzisté později podali (neúspěšnou) žalobu, v níž tvrdili, že o tématu filmu nevěděli.
V Rumunsku se natáčely také filmy Cold Mountain a Anakonda III s Davidem Hasselhoffem v hlavní roli.

6. Bukurešť má jedno z nejkrásnějších knihkupectví na světě

 

Bukurešť má jedno z nejkrásnějších knihkupectví na světě


Cărturești Carusel byl otevřen v roce 2015 ve zrekonstruované budově z 19. století. století. Nachází se zde více než 10 000 knih, 5 000 alb a DVD a v horním patře je bistro.

 

7. Zajímavosti o Rumunsku  Jeho síť 4G mu závidí celý svět.

Rumunsko je jedním z nejlepších míst na světě, pokud jde o rychlost sítě 4G, a podle společnosti OpenSignal se umístilo na působivém čtvrtém místě ze 78 zemí. Uživatelé v zemi mohou očekávat průměrnou rychlost 35,61 Mb/s, zatímco ve Spojeném království je to jen 21,16 Mb/s.

 

 

8. Zajímavosti o Rumunsku  Působivá je také železniční síť.

Rumunská železniční síť o délce 22 298 km je 15. největší na světě, ačkoli podle celkové rozlohy je pouze 81. největší země na světě.

 

9. Vítězný oblouk má mrtvý prstenec.

Kdo potřebuje Paříž? Bukurešť má své vlastní.

 

10. Reakce na Mount Rushmore

Tato socha na skalním výběžku v soutěsce Železných vrat na Dunaji byla vytvořena v letech 1994-2004 a zobrazuje Decebala, posledního krále Dácie, který bojoval proti Římské říši.

 

11. Zajímavosti o Rumunsku  Zboural také nápis Hollywood.

Brašovu a Rasnovu se třesou boty.

 

12. Je překvapivým rodištěm dobré kávy.

Francesco Illy, zakladatel italské společnosti na pražení kávy, se narodil v rumunském městě Temesvár. Později se přestěhoval do Vídně a poté do italského Terstu. Do seznamu 100 největších Rumunů roku 2006 se však nedostal, na prvním místě se umístil Stefan Veliký a na dalších místech například Nadia Comăneci a Gheorghe Hagi.

 

13. Zajímavosti o Rumunsku  Největší vlajka na světě byla vyrobena.

 

Zajímavosti o Rumunsku  Největší vyrobená vlajka na světě


V roce 2013 byla v Rumunsku vyvěšena pětitunová vlajka o rozměrech 349 krát 227 metrů, na kterou bylo použito 44 mil nití. Proč ne?

 

14. A mohou se pochlubit několika dalšími bizarními rekordy

V Rumunsku se vyrábí také nejdelší klobása na světě. Jak dlouho? Nevěřili byste nám, kdybychom řekli 39 mil – ale je to pravda. K překonání tohoto rekordu bude zapotřebí odhodlaného řezníka.
Guinnessova kniha rekordů uznává také Festival kaštanů v rumunském Baia Mare za vytvoření největší mísy guláše (7 200 litrů) a rumunskou firmu ING Asigurari de Viata za vytištění největšího právního dokumentu na světě (9 x 6 metrů).

 

15. Zajímavá fakta o Rumunsku  Vynalezli toho hodně.

A nejen dlouhé klobásy. Nicolae Paulescu objevil inzulín (ačkoli v roce 1923 získali Nobelovu cenu za výzkum tohoto hormonu dva kanadští vědci), Henri Coandă se zasloužil o vynález moderního proudového motoru a Petrache Poenaru vytvořil plnicí pero.
Země má čtyři nositele Nobelovy ceny: Elie Wiesel (mír), Herta Müllerová (literatura) a Stefan Hell (chemie).

 

16. Zajímavosti o Rumunsku  Jeho kostely jsou velkolepé.

Rumunsko má sedm památek světového dědictví Unesco, včetně osmi kostelů v severní Moldávii, které jsou pokryty nádhernými freskami (klášter Voroneț je nazýván rumunskou Sixtinskou kaplí), a dřevěných kostelů v Maramureši, kterých je také osm, včetně Sapanta Peri, který je údajně nejvyšším dřevěným kostelem na světě.

17. A je tu také velmi zvláštní hřbitov.

Veselý hřbitov v Săpânțě upouští od ponurých pomníků a dává přednost barevným náhrobkům.

 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button