Uncategorized @csZDRAVÍ A VÝŽIVA

Jak rychle usnout za 10, 60 nebo 120 sekund

Jak rychle usnout za 10, 60 nebo 120 sekund. Podívejte se s námi na metody Jak rychle usnout. Během 10 sekund usnete. Jak rychle usnout za 10, 60 nebo 120 sekund. Přečtěte si, co všechno se dozvíte. 

Nejrychlejší způsob usínání

 

Nejrychlejší způsob usínání

 

Trávíte více času snahou usnout než skutečným spánkem? Nejste sami. Jen přílišná snaha může způsobit (nebo pokračovat) v koloběhu úzkosti a nervozity, která nám nedá spát.

 

 

A pokud vaše mysl nemůže spát, je pro vaše tělo opravdu těžké ji následovat. Existují však vědecké triky, které můžete vyzkoušet, abyste přepnuli přepínač a navedli své tělo do bezpečného režimu vypnutí. Zde je několik vědecky podložených triků, které vám pomohou rychleji usnout.

Jak rychle usnout za 10 sekund

 

Jak rychle usnout za 10 sekund

Obvykle je potřeba kouzlo, abyste usnuli tak rychle a na pokyn, ale stejně jako u kouzel se můžete cvičením dostat na sladkou hranici 10 sekund.

Poznámka: Níže uvedená metoda trvá celých 120 sekund, ale říká se, že posledních 10 sekund skutečně stačí k tomu, abyste si konečně zdřímli.

 

Vojenská metoda

 

Vojenský způsob spánku

 

Populární vojenská metoda, o níž poprvé informovala Sharon Ackermanová, pochází z knihy Relax and Win: Kniha říká: „Uvolněte se a zvládněte výkon“.

 

Podle Ackermana vytvořila předletová škola amerického námořnictva postup, který pomáhá pilotům usnout do dvou minut. Pilotům to trvalo asi 6 týdnů tréninku, ale podařilo se – i po vypití kávy a za zvuků střelby v pozadí. Tento postup prý funguje i u lidí, kteří potřebují spát vsedě!

 

  1. Uvolněte celý obličej včetně svalů v ústech.
  2. Spusťte ramena, abyste uvolnili napětí, a nechte ruce klesnout podél těla.
  3. S výdechem uvolněte hrudník.
  4. Uvolněte nohy, stehna a lýtka.
  5. Na 10 sekund si vyčistěte mysl a představte si relaxační scénu.
  6. Pokud to nepomůže, zkuste si 10 sekund opakovat slova „nemysli“.
  7. Měli byste usnout do 10 sekund!
    Pokud to nepomůže, možná budete muset zapracovat na základech vojenské metody: dýchání a uvolnění svalů, což podle vědeckých důkazů funguje. Účinnost této metody mohou narušit i některé zdravotní potíže, například ADHD nebo úzkost.

 

Přečtěte si o technikách, na kterých je tato vojenská metoda založena, a o tom, jak je účinně praktikovat.

Jak rychle usnout za 60 sekund

 

Jak rychle usnout za 60 sekund

Tyto dvě metody, které se zaměřují na dech nebo svaly, vám pomohou odpoutat se od tématu a vrátit se do postele. Pokud jste začátečník a zkoušíte tyto hacky, mohou tyto metody fungovat až 2 minuty.

 

Dýchací metoda 4-7-8

 

Dýchací metoda 4-7-8

Tato dechová metoda, která kombinuje sílu meditace a vizualizace, je s praxí stále účinnější. Pokud trpíte onemocněním dýchacích cest, jako je astma nebo CHOPN, zvažte před zahájením léčby konzultaci s lékařem, protože by se vaše příznaky mohly zhoršit.

 

Pro přípravu přiložte špičku jazyka ke střeše úst za oba přední zuby. Jazyk mějte stále při sobě a v případě potřeby sevřete rty.

 

Jak provést jeden cyklus dýchání 4-7-8:

 

  1. Při výdechu ústy držte rty mírně roztažené a vydávejte šumivé zvuky.
  2. Pak zavřete rty a klidně se nadechněte nosem. Počítejte v hlavě do čtyř.
  3. Poté zadržte dech na 7 sekund.
  4. Poté po dobu 8 sekund vydechujte (se svištivým zvukem).
  5. Vyvarujte se přílišné ostražitosti na konci každého cyklu. Snažte se ji nepraktikovat bezmyšlenkovitě.
  6. Tento cyklus dokončete na čtyři plné nádechy. Pokud cítíte, že relaxace přichází dříve, než jste očekávali, nechte své tělo spát.
  7. Progresivní svalová relaxace (PMR)
  8. Progresivní svalová relaxace, známá také jako hluboká svalová relaxace, vám pomůže uvolnit se.

 

Klíčem k úspěchu je napnout svaly – ale nenamáhat je – a uvolnit napětí. Tento pohyb podporuje zklidnění celého těla. Je to trik doporučovaný při nespavosti. Než začnete, zkuste si zacvičit metodu 4-7-8 a představte si, jak při výdechu opouští vaše tělo napětí.

 

Scénář vydání

  1. Zvedněte obočí co nejvýše na 5 sekund. Tím se svaly na čele zpevní.
  2. Okamžitě uvolněte svaly a ucítíte, jak se snižuje napětí. Počkejte 10 sekund.
  3. Široce se usmívejte, abyste vytvořili napětí ve tvářích. Podržte po dobu 5 sekund. Uvolněte se.
  4. Udělejte si 10sekundovou přestávku.
  5. Mrkejte se zavřenýma očima. Podržte po dobu 5 sekund. Uvolněte se.
  6. Pauza 10 sekund.
  7. Mírně zakloňte hlavu tak, abyste se pohodlně dívali do stropu. Podržte po dobu 5 sekund. Uvolněte se, až se váš krk zaboří do polštáře.
  8. Pauza 10 sekund.
  9. Pokračujte v pohybu po zbytku těla, od tricepsů přes hrudník, stehna a chodidla.
  10. Nechte se uspat, i když nedokončíte protahování a uvolňování zbytku těla.
  11. Při tom se soustřeďte na to, jak uvolněné a těžké je vaše tělo, když je uvolněné a v příjemném stavu.

 

Jak rychle usnout za 120 sekund

 

Jak rychle usnout za 120 sekund

Pokud předchozí metody stále nefungují, je možné, že se ve vašem spánku nachází překážka, kterou je třeba odstranit. Vyzkoušejte tyto techniky! Řekněte si, abyste zůstali vzhůru. Říkat si, že chcete zůstat vzhůru, se také nazývá paradoxní záměr a může být dobrým způsobem, jak rychleji usnout. U lidí – zejména těch, kteří trpí nespavostí – může snaha usnout zvýšit úzkost z výkonu.

 

Výzkum zjistil, že lidé, kteří praktikovali paradoxní záměr, usínali rychleji než ti, kteří jej nepraktikovali. Pokud se při usínání často potýkáte se stresem, může být tato metoda účinnější než tradiční záměrné dýchání.

Představte si klidné místo

 

Představte si klidné místo

Pokud počítání příliš aktivuje vaši mysl, zkuste zapojit představivost. Někteří říkají, že když si něco představíte, může se to stát skutečností, a je možné, že to funguje i ve spánku. Ve studii Oxfordské univerzity z roku 2002 vědci zjistili, že lidé, kteří se věnovali „rozptýlení představivosti“, usínali rychleji než ti, kteří se věnovali obecnému rozptýlení nebo nebyli poučeni vůbec.

 

Obrázkové rozptýlení Jak rychle usnout

 

Obrazové rozptýlení

Místo počítání oveček si zkuste představit klidné prostředí a všechny pocity, které k němu patří. Můžete si například představit vodopád, ozvěnu, zurčící vodu a vůni vlhkého mechu. Klíčem k úspěchu je nechat myšlenku, aby v mozku zabrala místo, a zabránit tak tomu, abyste se před spaním „znovu zapojili do myšlenek, obav a strachu“.

 

Tipy pro rychlý spánek

 

Tipy pro rychlý spánek

 

 

Jak rychle usnout za 10, 60 nebo 120 sekund

 

Zkuste investovat do zatemňovacích závěsů, přístrojů na bílý šum (nebo poslech hudby s časovačem automatického zastavení) a špuntů do uší, které můžete zakoupit online.

 

Na druhou stranu je spánková hygiena neboli čistý spánek skutečný a účinný. Než se pustíte do vojenské metody nebo dýchání 4-7-8, zjistěte, co můžete v ložnici optimalizovat pro spánek bez hluku.

 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button