Kuriozity z živočišné říšeZAJÍMAVOSTI O ZVÍŘATECH

Zvířata ve vesmíru 10 zvířat, která byla ve vesmíru

Zvířata ve vesmíru. 10 zvířat, která byla ve vesmíru. Zvířata byla skutečnými průkopníky vesmírných letů, kteří podnikli jeden velký skok do vesmíru a často při tom přišli o život.

 

Zvířata ve vesmíru

 

Zvířata ve vesmíru

 

V červenci 1969 odstartovalo do vesmíru Apollo 11 a Neil Armstrong s Buzzem Aldrinem úspěšně přistáli s první posádkou na Měsíci. Televizní záběry mužů, kteří učinili první kroky lidstva na povrchu Měsíce, byly vysílány do milionů domácností. Této významné události však předcházelo mnoho zvířat, která později přispěla k dalšímu rozvoji astronautických studií.

 

1. Ovocné mušky

 

Ovocné mušky

V roce 1947 se do vesmíru dostalo první zvíře. Možná překvapivě to byla skromná ovocná muška. Američtí vědci se snažili zjistit, jaký vliv může mít kosmické záření na astronauty v budoucnosti – vybrali si mouchy, protože jsou geneticky podobné lidem. Zvíře na i

 

Balistická raketa V-2, kterou nacisté získali na konci 2. světové války. Druhá světová válka, byla naložena ovocnými muškami a vyletěla 109 km do vzduchu – vzdálenost, ve které oficiálně začíná vesmír. Při sestupu zpět na Zemi byla kapsle s mouchami vysazena na padáku v Novém Mexiku. 

 

2. Opice

 

Opice

Je neuvěřitelné, že se do vesmíru dostalo 32 opic a lidoopů, včetně makaka rhesus, opice prasečí, opice cynomolgus, opice veverkoocasé a šimpanze. Zvířata ve vesmíru. Zvíře na

 

Prvním z nich byl makak rhesus jménem Albert II. V roce 1949 dosáhl výšky 134 km, ale bohužel zahynul při návratu do atmosféry kvůli selhání padáku.  Zvířata ve vesmíru. O rok dříve ho předstihl Albert I., který se v těsné kapsli udusil ještě před odletem.

 

3. Myši – Zvířata ve vesmíru

 

Myši - Zvířata ve vesmíru

 

Tito hlodavci jsou již dlouho využíváni ke zkoumání vlivu cestování vesmírem na lidský organismus. NASA nedávno zveřejnila podrobnou studii o myších umístěných na Mezinárodní vesmírné stanici. Ukazuje se, že myši se rychle přizpůsobují podmínkám mikrogravitace.

 

První myš se do vesmíru dostala v roce 1950 a dosáhla výšky 137 km. Na rozdíl od ovocných mušek však myš zahynula, když se raketa rozpadla v důsledku selhání padáku.

 

4. Psi – Zvířata ve vesmíru

 

  Psi - Zvířata ve vesmíru

 

V bývalém Sovětském svazu se do vesmíru dostalo několik psů. Nejznámější byla Lajka v roce 1957. Byla odchycena na ulici jako zatoulané štěně smíšeného plemene v Moskvě a díky své mírné povaze byla považována za vhodnou. Vědci se také domnívali, že toulavé zvíře se lépe vyrovná s nepříznivými podmínkami.

 

Přestože před ní byli do vesmíru vysláni i jiní psi, Lajka se proslavila jako první zvíře, které obletělo Zemi. Nikdy se však nevrátila. Nejkrásnější zvíře na světě : 10 nejkrásnějších zvířat na světě.

 

Byla vyslána pouze s jedním jídlem a sedmidenní zásobou kyslíku. Sovětská vláda tvrdila, že přežil sedm dní. Skutečnost: Liška se přehřála a uhynula po pouhých pěti hodinách letu.

 

5. Želvy

 

Želvy

 

V roce 1968 probíhaly závody mezi Spojenými státy a Sovětským svazem o vyslání člověka na Měsíc. Rusové vypustili kosmickou loď Zond 5 s modulem, který nesl vzorky půdy a semen, několik červů a dvě stepní želvy.

 

Želvy obletěly Měsíc a po šesti dnech se vrátily na Zemi. Přestože se plánovalo, že Zond 5 přistane v Kazachstánu, kapsle se odchýlila od kurzu a nakonec byla vyzvednuta v Indickém oceánu. Želvy byly naštěstí stále naživu, i když zhubly o 10 %.

 

6. Žáby – Zvířata ve vesmíru

 

Žáby - Zvířata ve vesmíru

 

Tito obojživelníci pomáhají lidstvu udělat obrovský skok už od roku 1959. Nejvýznamnější žabí let se však uskutečnil v roce 1970, kdy Nasa vypustila na oběžnou dráhu kosmickou loď Frog Olotith (na obrázku) se dvěma žábami.

 

Slovo „olotith“ odkazuje na mechanismus rovnováhy žabího vnitřního ucha a cílem experimentu bylo zjistit, jaký vliv má cestování vesmírem na nevolnost z pohybu. Lesní zvěř : 10 nejzajímavějších lesních zvířat na Slovensku.

 

Žabám byly do hrudníku a vestibulárního systému v uchu implantovány elektrody, které zaznamenávaly údaje o účincích trvalého beztížného stavu. Zvířata ve vesmíru. Studie ukázala, že po 6 dnech se žáby aklimatizovaly a jejich vestibulární systém se vrátil do normálu.

 

7. Pavouci

 

Pavouci

 

Po úspěchu první pilotované mise na Měsíc v roce 1969 se na vyslání zvířat do vesmíru kladl menší důraz. Vědci se však stále zajímali o studium vlivu mikrogravitace na biologické funkce zvířat.

 

V roce 1973 byly dva zahradní pavouci, Anita a Arabella, použiti v experimentu, který měl zjistit, zda dokáží tkát sítě ve vesmíru. Experiment byl dílem středoškolačky Judith Milesové z Massachusetts.

 

Oběma pavoukům se podařilo sítě zachytit, i když byly o něco jemnější než na Zemi. Studie odhalila mnohé o vlivu mikrogravitace na motorické reakce. Největší pavouci na světě

 

8. Ryby – Zvířata ve vesmíru

 

Ryby - Zvířata ve vesmíru

 

Prvními akvanauty, kteří se dostali do vesmíru, byl druh mihule vyskytující se ve slaných bažinách – mihule – a 50 vajíček. Psal se rok 1973 a společnost Nasa chtěla pozorovat účinky mikrogravitace na zvířata, která se na Zemi pohybovala trojrozměrně.

 

Lidští astronauti trpěli vesmírnou nemocí, stejně jako ryby, které plavaly spíše ve smyčkách než rovně. Za několik dní se astronauti i akvanauti zorientovali.

 

Nedávno, v roce 2012, se japonská vesmírná agentura rozhodla vyslat na Mezinárodní vesmírnou stanici rybu. Jejich akvárium mělo automatický systém krmení. Systém cirkulace vody a LED světla, která zobrazují den a noc.

 

Pro cestu nahoru byly vybrány ryby rodu Medaka. Které mají průhlednou kůži. Díky tomu mohou vědci snáze zjistit, co se v rybách děje. Cílem experimentu bylo zjistit, jak budou ryby reagovat na účinky záření, degradaci kostí a úbytek svalové hmoty. Vypadávání vlasů.

 

9. Tardigrades

 

Tardigrades

 

V roce 2007 byli tardigrádi prvními živočichy, kteří přežili ve vesmíru. Tardigrádi, známí také jako vodní medvědi, jsou mikroskopičtí bezobratlí živočichové, kteří si dokážou poradit téměř se vším na Zemi, takže to asi není žádné překvapení. Nedostatek kyslíku, záření, mráz, dehydratace… Tardigrad nebude ničím překvapen. Zvířata Himálaje 7 nejkrásnějších zvířat.

 

 Když je po návratu na Zemi znovu hydratovali, vědci zjistili. 68 % z nich přežilo extrémní chlad a vesmírné záření.

 

10. Nematody – Zvířata ve vesmíru

 

Nematody - Živočichové ve vesmíru

 

V roce 2003 se raketoplán Columbia rozpadl při vstupu do zemské atmosféry. Sedm astronautů na palubě tragicky zahynulo.

 

Na palubě raketoplánu bylo také 80 vědeckých experimentů. Živá skupina hlístic přežila extrémní horko. Zvířata ve vesmíru. V současné době se hlístice (nazývané také škrkavky) často používají ke studiu vlivu cestování vesmírem na organismy.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button