Kuriozity z živočišné říšeZVÍŘATA PODLE ABECEDY

Zvířata do d 20 zvířat k písmenu d

Zvířata na d. Zvířata na d 20 zvířat na písmeno d. Zajímá vás, která zvířata začínají na písmeno D? Připravili jsme seznam zvířat začínajících na písmeno d. Zvířata na d a něco o nich.

Zvířata na d

 

zvířata na d

 

  • daman
  • Daniel
  • Žížaly
  • Delfín
  • dhoul
  • dikdik
  • dikobraz
  • dingo
  • divočák
  • dravý pták
  • dřevěný kolotoč
  • strouhanka
  • drop
  • drozd
  • drvinárik
  • piper
  • dudok
  • Iris
  • Iris
  • dulovnica

 

1. Daniel Zvířata na d

 

Daniel Zvířata na d

Jelen skvrnitý Danielův je savec z čeledi jelenovitých, který patří mezi přežvýkavce z čeledi sudokopytníků. Obývá západní palearktickou oblast. Pochází z teplejší oblasti Středomoří, z Turecka a pravděpodobně z Makedonie. V posledních staletích byl zavlečen do jižní Afriky, Austrálie, na Nový Zéland a do Severní a Jižní Ameriky. U nás žije v pahorkatinách a jeho výskyt byl prokázán na 25,1 % území. Zvíře na i

 

Hlavním znakem tohoto druhu jsou parohy, které jsou u kořene zaoblené, oboustranné a směrem vzhůru se rozšiřují v protáhlou čepel s výstupky na okraji. Danielův jelen skvrnitý je mnohem menší než jeho vznešený příbuzný jelen evropský. Jeho celková délka včetně 19 centimetrů dlouhého ocasu je 1,7 metru a výška 90 centimetrů; staří samci bývají 1,8 metru dlouzí, metr vysocí a vzadu o 5-6 centimetrů vyšší. Daniel se od jelena liší kratšíma a slabšíma nohama, zbarvením, poměrně silným kmenem, kratším krkem a delším ocasem.

 

2. Delfín

 

Delfín

Delfín je společný název pro vodní savce z podřádu kytovců. Termín delfín se obvykle vztahuje k existující čeledi (oceánští delfíni).

Delfíni vykazují pohlavní dimorfismus, protože samci jsou větší než samice. Mají tyčinkovité tělo a dvě končetiny, které jsou upraveny do podoby ploutví. Přestože nejsou tak obratní jako tuleni, někteří delfíni se na krátké vzdálenosti mohou pohybovat rychlostí až 29 km/h. Delfíni používají kuželovitý tvar zubů k lovu rychle se pohybující kořisti. Mají dobře vyvinutý sluch, který je přizpůsoben pro vzduch i vodu, a je natolik vyvinutý, že někteří z nich mohou přežít i slepí. Některé druhy jsou dobře přizpůsobeny potápění do velkých hloubek. Pod kůží mají vrstvu tuku, která jim pomáhá udržet si teplo ve studené vodě.

 

3. Dikobraz Zvířata na d

 

Dikobraz Zvířata na d

Rod z čeledi dikobrazovitých.

Patří sem větší, pomalu se pohybující hlodavci, jejichž srst se na hřbetě a ocase změnila v tuhé, duté bodliny, které je chrání před predátory. Pod dlouhými tenkými ostny se nachází druhá řada kratších a silnějších ostnů. Není pravda, že dikobrazi mohou vystřelovat svá dudka, ale ostny se mohou uvolnit a zůstat zapíchnuté v kůži útočníka. Zvíře na

Dikobrazi rodu Hystrix žijí pouze ve Starém světě, v Africe, jižní a jihovýchodní Asii a Středomoří. V Evropě se vyskytují na Apeninském poloostrově a na Sicílii, ale na Balkáně jsou zřejmě vyhubeni.

 

Mohlo by vás zajímat:

Zvířata k písmenu b 21 zvířat k písmenu b

Zvířata na c 7 zvířat na písmeno c

Mastné vlasy : 5 domácích prostředků

 

4. Divoká prasata Zvířata na d

 

Divoká prasata Zvířata na d

Žije v jižní polovině Eurasie a v severní Africe. Na Slovensku byl jeho výskyt prokázán na 87,5 % území.

Popis
Divoké prase je obvykle dlouhé 0,9 až 1,8 m. Ocas je dlouhý 15 až 30 cm. Obvykle váží 50-190 kg (samci) a 35-160 kg (samice), ale v některých oblastech, například v Karpatech, mohou samci vážit až 350 kg. Jihoevropští divočáci jsou obecně menší než severoevropští. Dožívají se přibližně 20 let.

Zbarvení se pohybuje od černé přes červenohnědou až po světle hnědou, občas se může objevit i bílá a bíle skvrnitá barva. Mláďata mají typické pruhy až do odstavu. Samci i samice mají vyčnívající oční zuby (kly), které jsou však ve srovnání s jinými druhy divokých prasat poměrně malé. Samice mají menší kly.

 

5. Drozd

 

Drozd

Drozd černý, pták vyskytující se v celé Evropě s výjimkou nejsevernějších oblastí, severozápadní Afriky a jižní Asie, byl zavlečen také do Austrálie a na Nový Zéland.

Díky své přizpůsobivosti se přizpůsobil životu v blízkosti člověka a úspěšně žije a hnízdí v těsné blízkosti lidských sídel. Podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů patří drozd zpěvný k nejméně ohroženým druhům, trend celkové populace je vzestupný, stejné výsledky přinesl i průzkum v Evropě v letech 1980-2013.

 

6. Dingo Zvířata na d

 

Dingo Zvířata na d

Australská psovitá šelma, obvykle chápaná jako poddruh vlka dravého, někdy jako samostatný druh Canis dingo. Dingo australský: pes Dingo

Pravděpodobně se vyvinul z domácího psa během posledních 10 000 let a nyní je schopen žít v mnoha přírodních terénech. Loví jednou denně za soumraku. Loví králíky, hlodavce, malé klokany a ptáky. Příležitostně nebo v nouzi se živí také ovocem, částmi rostlin a mršinami. Mladí samci bývají samotářští a potulní. Dospělí psi dingo obvykle tvoří stabilní smečky, ale tam, kde je populace řídká a rozptýlená, žijí spíše v párech. Období páření trvá od června do srpna. Štěňata se rodí přibližně 9 týdnů po krytí. Samice může porodit až devět mláďat. Mláďata jsou ukryta v podzemní noře, ze které se poprvé vynoří tři týdny po narození. Po osmi týdnech doupě zcela opustí. Mladí dingové jsou na svých cestách zpočátku doprovázeni dospělými a ve věku tří až šesti měsíců se plně osamostatní.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button