PLOCHY PRO UŽITKOVÉ ÚPRAVYZdraví

Účinky kurkumy 10 prokázaných přínosů kurkumy

Účinky kurkumy 10 prokázaných účinků kurkumy a kurkuminu. Nejúčinnějším doplňkem stravy může být koření známé jako kurkuma. Mnoho kvalitních studií dokazuje, že kurkuma má velký přínos pro vaše tělo a mozek. Mnoho z těchto výhod pochází z jeho hlavní účinné látky, kurkuminu.

 

Účinky kurkumy 10 prokázaných přínosů kurkumy

 

Účinky kurkumy 10 prokázaných přínosů kurkumy

 

Přečtěte si, co o kurkumě a kurkuminu říká věda a jaké jsou jejich přínosy.

 

Co je kurkuma a kurkumin?

Účinky kurkumy – Kurkuma je koření, které dodává kari žlutou barvu. V Indii se používá již tisíce let jako koření i léčivá rostlina. V poslední době začala věda potvrzovat tradiční tvrzení, že kurkuma obsahuje látky s léčivými účinky.

Tyto sloučeniny se nazývají kurkuminoidy. Účinky kurkumy Nejdůležitějším z nich je kurkumin. Kurkumin je hlavní účinnou složkou kurkumy. Má silné protizánětlivé účinky a je velmi silným antioxidantem. Zde je 10 nejvýznamnějších důkazů o prospěšnosti kurkumy a kurkuminu pro zdraví.

 

1. Kurkuma obsahuje bioaktivní sloučeniny s léčivými účinky

Obsah kurkuminu v kurkumě však není tak vysoký. Obsahuje přibližně 3 % hmotnosti. Většina studií o této rostlině používá výtažky z kurkumy, které obsahují převážně samotný kurkumin, přičemž dávky obvykle přesahují 1 gram denně.

 

Bylo by velmi obtížné dosáhnout těchto hodnot pouze použitím kurkumy jako koření v potravinách. Někteří lidé proto volí doplňky stravy. Kurkumin se však špatně vstřebává do krevního oběhu. Abyste plně pocítili účinky kurkuminu, musíte zlepšit jeho biologickou dostupnost (rychlost, s jakou vaše tělo absorbuje látku).

 

Pomáhá konzumace s černým pepřem, který obsahuje piperin. Piperin je přírodní látka, která zvyšuje vstřebávání kurkuminu o 2000 %. Nejlepší doplňky stravy s kurkuminem totiž obsahují piperin, a díky tomu jsou výrazně účinnější.

 

Kurkumin je také rozpustný v tucích, což znamená, že se rozkládá a rozpouští v tuku nebo oleji. Proto může být vhodné užívat doplňky stravy s kurkuminem s jídlem s vysokým obsahem tuku.

SHRNUTÍ
Kurkuma obsahuje kurkumin, látku se silnými protizánětlivými a antioxidačními účinky. Většina studií používá výtažky z kurkumy, které jsou standardizovány tak, aby obsahovaly velké množství kurkuminu.

 

2. Kurkumin je přírodní protizánětlivá sloučenina.

Zánět je nesmírně důležitý. Pomáhá v boji proti cizím vetřelcům a podílí se na nápravě poškození v těle. Akutní, krátkodobý zánět je sice prospěšný, ale pokud se stane chronickým a zasáhne tkáně vašeho těla, může představovat problém.

Vědci se nyní domnívají, že chronický zánět na nízké úrovni může hrát roli v některých zdravotních stavech a onemocněních. Patří mezi ně :

  • srdeční onemocnění
  • Rakovina
  • metabolický syndrom
  • Alzheimerova choroba
  • různá degenerativní onemocnění
  • Proto je v prevenci a léčbě těchto onemocnění důležité vše, co může pomoci v boji proti chronickému zánětu.

 

Ačkoli téma zánětu je mnohovrstevnaté a jednoduchá odpověď pravděpodobně neexistuje, klíčovým zjištěním u kurkuminu je, že se jedná o bioaktivní látku, která dokáže bojovat proti zánětu. K dosažení terapeutických výsledků jsou však zapotřebí velmi vysoké dávky.

SHRNUTÍ
Chronický zánět přispívá k některým běžným onemocněním. Kurkumin dokáže potlačit mnoho molekul, o nichž je známo, že hrají hlavní roli při zánětu, ale je nutné zvýšit jeho biologickou dostupnost.

 

3. Kurkuma může zvýšit antioxidační kapacitu organismu – Účinky kurkumy

 

Kurkuma může zvýšit antioxidační kapacitu organismu - Účinky kurkumy

Oxidační poškození je považováno za jeden z mechanismů stárnutí a mnoha nemocí. Patří sem volné radikály, vysoce reaktivní molekuly s nespárovanými elektrony. Volné radikály mají tendenci reagovat s důležitými organickými látkami, jako jsou mastné kyseliny, bílkoviny nebo DNA.

 

Hlavním důvodem, proč jsou antioxidanty tak prospěšné, je to, že chrání tělo před volnými radikály. Kurkumin je silný antioxidant, který díky své chemické struktuře dokáže neutralizovat volné radikály.

 

Studie na zvířatech a buňkách navíc naznačují, že kurkumin může blokovat působení volných radikálů a může stimulovat působení dalších antioxidantů. K potvrzení těchto přínosů jsou zapotřebí další klinické studie u lidí.

 

SHRNUTÍ
Ačkoli má kurkumin antioxidační účinky, je třeba provést další studie, které by je potvrdily.

 

4. Kurkumin může zvýšit neurotrofický faktor odvozený od mozku

Předtím, než vědci lépe porozuměli neuronům, se předpokládalo, že se po raném dětství nemohou dělit a množit. Nyní však vědí, že tomu tak není. Neurony jsou schopny vytvářet nová spojení a v určitých oblastech mozku se mohou množit a zvyšovat svůj počet.

 

Jednou z hlavních hnacích sil tohoto procesu je neurotrofický faktor odvozený od mozku (BDNF). Jedná se o gen, který se podílí na produkci proteinu, jenž je zodpovědný za podporu života neuronů. Protein BDNF hraje roli v paměti a učení a nachází se v oblastech mozku zodpovědných za jídlo, pití a tělesnou hmotnost.

 

Se sníženou hladinou proteinu BDNF je spojeno mnoho běžných mozkových poruch, včetně deprese a Alzheimerovy choroby. Zajímavé je, že studie na zvířatech zjistily, že kurkumin může zvýšit hladinu BDNF v mozku.

 

Může tak být účinný při oddálení nebo dokonce zvrácení mnoha mozkových onemocnění a úbytku mozkových funkcí souvisejících s věkem. Vzhledem k tomu, že tyto studie byly provedeny na zvířatech, je těžké říci, co tyto výsledky znamenají pro člověka.

 

Může také pomoci zlepšit paměť a pozornost, což se zdá být logické vzhledem k jeho účinkům na hladinu BDNF. K potvrzení této skutečnosti je však zapotřebí dalších studií.

 

SHRNUTÍ
Kurkumin zvyšuje hladinu mozkového hormonu BDNF, který podporuje růst nových neuronů a může pomoci v boji proti různým degenerativním procesům v mozku.

 

5. Kurkumin může snižovat riziko srdečních onemocnění

Srdeční choroby jsou nejčastější příčinou úmrtí na světě. Vědci ji zkoumají již mnoho desetiletí a dozvěděli se mnoho o tom, proč k ní dochází. Není překvapením, že onemocnění srdce je neuvěřitelně komplikované a přispívají k němu různé faktory.

 

Kurkumin může pomoci zvrátit mnoho kroků v procesu srdečních onemocnění. Pravděpodobně hlavním přínosem kurkuminu, pokud jde o srdeční choroby, je zlepšení funkce endotelu, výstelky cév.

 

Endoteliální dysfunkce je hlavní příčinou srdečních onemocnění. Jedná se o situaci, kdy endotel není schopen regulovat krevní tlak, srážlivost krve a různé další faktory.

Několik studií naznačuje, že kurkumin může vést ke zlepšení zdraví srdce. Jedna studie navíc zjistila, že je stejně účinná jako cvičení u žen po menopauze . Kromě toho může kurkumin pomáhat snižovat zánět a oxidaci (jak bylo uvedeno výše), které mohou hrát roli při srdečních onemocněních.

 

V jedné studii na 121 osobách, které podstoupily operaci koronárního bypassu, jim vědci podávali buď placebo, nebo 4 gramy kurkuminu denně po dobu několika dní před operací a po ní. Ve skupině s kurkuminem se riziko infarktu v nemocnici snížilo o 65 %.

 

SHRNUTÍ
Kurkumin má příznivé účinky na několik faktorů, o nichž je známo, že hrají roli při srdečních onemocněních. Kromě toho je protizánětlivou látkou a antioxidantem.

 

6. Kurkuma může pomoci předcházet rakovině – Účinky kurkumy

 

  Kurkuma může pomoci předcházet rakovině - Účinky kurkumy

Rakovina je onemocnění charakterizované nekontrolovaným růstem buněk. Existuje mnoho různých forem rakoviny, které jsou zřejmě ovlivněny kurkuminovými doplňky. Kurkumin byl studován jako prospěšná rostlina při léčbě rakoviny a bylo zjištěno, že ovlivňuje růst a vývoj rakoviny.

 

Studie prokázaly, že může:

 

  • přispívají ke smrti nádorových buněk
  • snižují angiogenezi (růst nových cév v nádorech).
  • omezit metastázy (šíření rakoviny)
  • Zda mohou vysoké dávky kurkuminu – nejlépe s látkou podporující vstřebávání, jako je piperin – pomoci při léčbě rakoviny u lidí, musí být teprve řádně prozkoumáno.

Existují však důkazy, že může zabránit vzniku rakoviny, zejména rakoviny trávicí soustavy, jako je rakovina tlustého střeva. Účinky medu 7 jedinečných účinků medu.

 

V 30denní studii na 44 mužích s lézemi v tlustém střevě, které se někdy mění v rakovinné, se po 4 gramech kurkuminu denně snížil počet lézí o 40 %.

 

SHRNUTÍ
Kurkumin vede k několika změnám na molekulární úrovni, které mohou pomoci při prevenci a možná i léčbě rakoviny.

 

7. Kurkumin může být užitečný při léčbě Alzheimerovy choroby – Účinky kurkumy

Alzheimerova choroba je nejčastější formou demence a může představovat až 70 % případů demence. Přestože existují léčebné postupy proti některým příznakům, Alzheimerovu chorobu zatím nelze vyléčit. Proto je velmi důležité jejímu výskytu předcházet.

Na obzoru jsou možná dobré zprávy, protože bylo prokázáno, že kurkumin prochází hematoencefalickou bariérou. Je známo, že zánět a oxidační poškození hrají roli při Alzheimerově chorobě a kurkumin má příznivé účinky na obojí.

 

Klíčovým znakem Alzheimerovy choroby je navíc hromadění bílkovinných spletí, tzv. amyloidních plaků. Studie ukazují, že kurkumin může pomoci odstranit tyto plaky. V současné době není známo, zda kurkumin může zpomalit nebo dokonce zvrátit progresi Alzheimerovy choroby u lidí, a je třeba to prozkoumat.

 

SHRNUTÍ
Kurkumin může procházet hematoencefalickou bariérou a bylo prokázáno, že vede k různým zlepšením patologického procesu Alzheimerovy choroby.

 

8. Pacienti s artritidou dobře reagují na kurkuminové doplňky stravy

Artritida je v západních zemích běžným problémem. Existuje několik různých typů artritidy, z nichž většina zahrnuje zánět kloubů. Vzhledem k tomu, že kurkumin je silná protizánětlivá látka, je logické, že může pomoci při artritidě. Několik studií totiž ukazuje, že existuje souvislost. Vypadávání vlasů? Jezte těchto 9 potravin, které zabraňují vypadávání vlasů.

Ve studii u lidí s revmatoidní artritidou byl kurkumin jako protizánětlivý lék ještě účinnější. Květen dalších studií se zabývalo účinky kurkuminu na artritidu a zaznamenalo zlepšení různých příznaků.

 

SHRNUTÍ

Artritida je běžné onemocnění charakterizované zánětem kloubů. Mnohé studie ukazují, že kurkumin může pomoci léčit příznaky artritidy a v některých případech je účinnější než protizánětlivé léky.

 

9. Kurkumin má antidepresivní účinky

 

Kurkumin má antidepresivní účinky

 

Kurkumin se ukázal jako slibný při léčbě deprese.V kontrolované studii bylo 60 lidí s depresí náhodně rozděleno do tří skupin (43Důvěryhodný zdroj). Jedna skupina užívala Prozac, druhá skupina 1 gram kurkuminu a třetí skupina užívala Prozac i kurkumin. Po 6 týdnech kurkumin vedl ke zlepšení podobnému zlepšení, jaké bylo pozorováno u Prozacu. Nejlépe si vedla skupina, která užívala jak prozac, tak kurkumin.

 

Podle této malé studie je kurkumin stejně účinný jako antidepresiva. Deprese je také spojena se sníženou hladinou BDNF a zmenšením hipokampu, oblasti mozku, která hraje roli v učení a paměti. Kurkumin může pomoci zvýšit hladinu BDNF, což může některé z těchto změn zvrátit.

 

Existují také důkazy, že kurkumin může zvyšovat hladinu mozkových neurotransmiterů serotoninu a dopaminu.

 

SHRNUTÍ
Studie na 60 osobách s depresí ukázala, že kurkumin je při zmírňování příznaků tohoto onemocnění stejně účinný jako Prozac.

 

10. Kurkumin může pomoci oddálit stárnutí a bojovat proti chronickým onemocněním souvisejícím s věkem – Účinky kurkumy

Pokud kurkumin skutečně pomáhá předcházet srdečním chorobám, rakovině a Alzheimerově chorobě, může mít také pozitivní vliv na dlouhověkost. To naznačuje, že kurkumin může mít potenciál jako doplněk proti stárnutí.

Protože se předpokládá, že oxidace a zánět hrají roli při stárnutí, může mít kurkumin účinky, které dalece přesahují prevenci nemocí.

SHRNUTÍ
Kurkumin může napomáhat dlouhověkosti díky mnoha pozitivním účinkům na zdraví, jako je schopnost předcházet srdečním onemocněním, Alzheimerově chorobě a rakovině.

 

Závěr

Kurkuma – a zejména její nejúčinnější složka kurkumin – má mnoho vědecky prokázaných zdravotních účinků, např. zlepšuje zdraví srdce a může předcházet Alzheimerově chorobě a rakovině.

Je to silný protizánětlivý a antioxidační prostředek. Může také pomoci zlepšit příznaky deprese a artritidy.

Ačkoli jsou tyto přínosy možné, jsou v současné době omezené kvůli nízké biologické dostupnosti kurkuminu a je zapotřebí dalšího výzkumu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button