PÉČE A UŽITEK PŘI VÝSADBĚUžitečné rostliny

Kdy sázet česnek? Nejlepší doba pro výsadbu

Kdy sázet česnek? Nejlepší doba pro výsadbu. Česnek je neuvěřitelně užitečný v kuchyni a překvapivě snadno se pěstuje na zahradě. Nejvhodnější doba pro výsadbu je podzim. Přečtěte si,

jak a kdy sázet česnek

abyste mohli maximalizovat svou sklizeň!

 

Kdy sázet česnek

 

Kdy sázet česnek

Kdy sázet česnek? Nejvhodnější dobou pro výsadbu česneku je tradičně podzim. Dobrým pravidlem je sázet česnek po podzimní rovnodennosti na konci září. Stejně jako cibule a další rostliny z čeledi Allium je česnek citlivý na délku dne a dozrává během nejdelších letních dnů. Podzimní výsadba jí poskytne náskok ve vegetačním období a příští jaro bude jednou z prvních věcí, které se na zahradě objeví.

 

Jak sázet česnek

 

Jak sázet česnek

Pěstování česneku je velmi snadné, ale pro získání nejlepších a největších cibulí je nutná dobrá příprava půdy. Potřebují hluboko obdělávanou, dobře propustnou, bohatou půdu s pH 6,4 až 6,8. Před výsadbou přidejte na záhon 2-3 cm kompostu a dobře shnilého hnoje.

 

Použijte kvalitní semena česneku a zasaďte několik různých odrůd pro případ, že by se jedné nedařilo. Lusky oddělte alespoň 48 hodin před výsadbou, aby nevyschly. Z největších hřebíčků vyrostou největší cibulky. Jednotlivé stroužky s neporušenou slupkou sázejte špičkou nahoru, 2 cm hluboko a 6 cm od sebe.

 

Mulčujte slámou bez semen 5 až 8 cm hluboko. Ta přes zimu zesílí a na jaře dosáhne tloušťky asi 3 cm, což pomůže udržet plevel na uzdě během vegetačního období. Česnek vytvoří kořeny, ale jen malý nebo žádný vrcholový růst, dokud půda nezmrzne.

 

Začátkem příštího jara bude česnek připraven k růstu a po rozmrznutí půdy vyrazí malé zelené výhonky.

 

Péče o česnek

 

Péče o česnek

Od objevení se výhonků na začátku jara do cca 1. Červen Rostliny hnojte každý druhý týden tekutým hnojivem s rybí emulzí. Ve fázi tvorby cibulí na začátku léta je velmi důležitá voda, proto se snažte o to, abyste měli k dispozici centimetr vody týdně, včetně dešťových srážek. Pivo na vlasy.

 

Pěstujete-li česnek s tvrdým krkem – nejlepší typ pro severovýchod – v době letního slunovratu, česnek vyrazí nahoru stonek zvaný karpela. Tu je třeba seříznout, aby se rostliny mohly plně věnovat tvorbě cibulí.

 

Tyto stonky se stáčejí do smyčky a jsou vynikající. Nakrájejte je a přidejte do salátu, smaženice, polévky, míchaných vajec nebo jakéhokoli pokrmu, kterému chcete dodat trochu česnekové chuti. Z rozmixovaného česneku s trochou olivového oleje a parmezánu můžete připravit velmi dobré pesto.

 

Jeden nebo dva stonky nechte stát, abyste se mohli rozhodnout, kdy česnek sklidíte. Přibližně čtyři týdny před sklizní začnou vnější slupky česnekových cibulí zasychat, proto je v červenci přestaňte zalévat. Příliš mnoho vody v této fázi může způsobit skvrny na obalu nebo dokonce plíseň.

 

Škůdci a choroby česneku

 

Česnek netrápí mnoho škůdců, ale nesázejte ho tam, kde jste měli problémy s drátovci nebo háďátky. Choroby jsou větším problémem na špatně odvodněných půdách. Kdy vysadit trávník? Nejlepší doba pro výsadbu

 

Jak a kdy sklízet česnek – Kdy sázet česnek

 

Jak a kdy sklízet česnek - Kdy sázet česnek

Česnek sklízejte koncem července nebo začátkem srpna, když spodní třetina až polovina listů zhnědne a zvadne, ale horní listy jsou ještě zelené.

 

Rozhodnout se, kdy přesně sklízet, může být složité, a právě zde se mohou hodit stonky květů. Pokud listy začínají hnědnout a stonky se odvíjejí a stojí rovně, je čas na sklizeň.

 

Skladování česneku – Kdy sázet česnek

 

Skladování česneku

Svazky čerstvě utrženého česneku zavěste na 3-4 týdny na chladné, dobře větrané a stinné místo, aby se usušily. Když jsou listy, kořeny a vnější obal zcela suché, odstraňte před uskladněním veškerou volnou zeminu, zkraťte kořeny na 1/4 palce a vrcholky zkraťte na jeden až dva palce nad cibulí. Za optimálních podmínek, při teplotách blízkých bodu mrazu a 65-70% vlhkosti vzduchu, vydrží česnek s tvrdým krkem pět měsíců a česnek s měkkým krkem osm měsíců.

 

Největší hřebíčky si schovejte pro přesazení v příštím roce. Staří známí říkají, že česnek se „učí“, protože se přizpůsobuje podmínkám pěstování a každým rokem se zlepšuje. Chyťte se života a zasaďte letos na podzim česnek!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button