OBECNÝ ZÁJEMZajímavosti

Nejvýkonnější tank – 10 nejlepších tanků současnosti

Nejvýkonnějším tankem, na který často dostáváme otázky, je nejlepší hlavní bojový tank na světě. Který je nejlepší moderní MBT a proč. Naše analýza Top 10 vychází z kombinovaného hodnocení ochrany, palebné síly, přesnosti a mobility. Žádný ze zde uvedených tanků se nikdy nestřetl v boji během vojenských operací. A přestože některé věci, jako například složení pancíře, jsou přísně tajné, víme o těchto strojích hodně. Údaje o jejich ochraně, dostřelu, přesnosti, schopnostech systému řízení palby apod. jsou široce dostupné. Známe tedy schopnosti každého z těchto tanků. Tato analýza vychází ze specifikací a dostupných údajů.

 

Nejvýkonnější nádrž

 

Všechny zde uvedené tanky jsou neuvěřitelně silné a ničivé. Důležitým faktorem je však také výcvik posádky tanku, protože výkon skutečného tanku závisí na výkonu posádky.

 

Tento seznam nezahrnuje tanky, které jsou v současné době ve vývoji, ve fázi prototypu nebo tanky, které se nikdy nezačnou vyrábět. Jedinou výjimkou je ruský tank Armata, který byl vyroben v malém množství pro testování a hodnocení, ale zatím se nevyrábí ve velkém. V současné době je mezi 10 nejlepšími tanky na světě:

 

1. Leopard 2A7 (Německo) Nejvýkonnější tank

 

Leopard 2A7 (Německo) Nejvýkonnější tank

 

  • Jedná se o nejnovější verzi osvědčeného a úspěšného designu Leopard 2. Má přídavné pancéřování a modernizovanou elektroniku.
  • Leopard 2A7 je dobře chráněn proti konvenčním a městským bojovým hrozbám, jako jsou RPG a IED.
  • Tento tank má ve srovnání s ostatními tanky lepší přesnost a delší dojezd díky výkonnému kanonu a pokročilému systému řízení palby. Během mnoha mezinárodních tankových soutěží překonaly tanky řady Leopard 2A7 americké tanky M1A2 SEP, britské tanky Challenger 2, francouzské tanky Leclerc a některé další tanky, pokud jde o celkové výkony.
  • Toto vozidlo MBT je poháněno osvědčeným vícepalivovým dieselovým motorem o výkonu 1 500 koní. Navzdory vyšší hmotnosti je vozidlo díky vylepšeným komponentům odpružení obratnější. Průchodnost terénem je podobná jako u ostatních tanků Leopard 2.
  • Německá armáda objednala první várku 20 tanků Leopard 2A7 MBT, které byly modernizovány z tanku Leopard 2A6. Dodávky byly zahájeny v roce 2014. Německá armáda plánuje modernizovat 50 až 150 tanků na standard 2A7. Katar si objednal 62 těchto MBT a Saúdská Arábie více než 200.

 

2. K2 Black Panther (Jižní Korea)

 

K2 Black Panther (Jižní Korea)

 

  • Black Panther je nyní jedním z nejmodernějších hlavních bojových tanků na světě, který překonává vše, co má Severní Korea nebo Čína. Navíc se jedná o dosud nejdražší hlavní bojový tank. Dodávky tanku K2 Black Panther jihokorejské armádě začaly v roce 2016. Od roku 2017 bylo dodáno nejméně 100 nádrží. Jižní Korea požaduje přibližně 300 těchto nových tanků. Ty časem nahradí starší nádrže K1.
  • Tento tank používá kompozitní pancíř neznámého typu a výbušné reaktivní pancéřové moduly. Čelní pancíř údajně odolává přímým zásahům 120mm tankových střel z děl L55. Jeho úroveň ochrany je v podstatě podobná jako u tanku M1A2 Abrams, vzhledem k tomu, že K2 je mnohem lehčí. Tank Black Panther je také vybaven systémem aktivní ochrany a systémem protiopatření, což dále zvyšuje jeho schopnost přežít jako nejsilnější tank na bojišti.
  • Tento nový jihokorejský tank je vyzbrojen nejnovějším německým kanónem ráže 120 mm/L55, podobným tomu, který se používá na německých tancích Leopard 2A6 a 2A7. Tento tank má velmi pokročilý systém řízení palby, který dokáže automaticky detekovat, sledovat a střílet na viditelné cíle velikosti vozidla a dokonce i na nízko letící vrtulníky, aniž by potřeboval jakýkoli zásah lidské obsluhy. K2 používá také moderní munici.
  • Black Panther je vybaven výkonným vznětovým motorem. Je rychlý a má nejmodernější hydropneumatické odpružení.

 

3. M1A2 SEP (USA) Nejvýkonnější tank

 

M1A2 SEP (USA) Nejvýkonnější tank

 

  • M1A2 SEP je nástupcem tanku M1A2 Abrams. Tento tank má neuvěřitelnou technologii a pancéřování. Zažil také bojové nasazení. Je to jeden z nejobávanějších MBT.
  • M1A2 SEP poskytuje významnou ochranu proti všem známým protitankovým zbraním. Tento hlavní bojový tank používá pokročilý pancíř vyztužený vrstvami ochuzeného uranu.
  • Jeho palebná síla a přesnost jsou o něco horší než u tanku Leopard 2A7 nebo jihokorejského tanku K2 Black Panther, a to kvůli kratšímu hladkému kanonu ráže 120 mm/L44. Přesto má stále obrovskou sílu.
  • Jeho složitý motor s plynovou turbínou nabízí dobrý výkon, ale vyžaduje obrovské množství údržby, logistické podpory a je žíznivý po palivu.
  • Na tento standard byla modernizována řada starších tanků M1, M1A1 a M1A2. Tank může být také vybaven sadou TUSK (Tank Urban Survival Kit), která zvyšuje jeho schopnost přežití v městském prostředí. Dosud bylo v boji zničeno jen velmi málo tanků Abrams.
  • Tanky M1A2 SEP jsou ve výzbroji armády Spojených států (nejméně 900 kusů). Tato nádrž má zůstat v provozu i po roce 2050. Tank M1A2 SEP dosud nebyl vyvezen. Předchozí stroje M1A2 však byly dodány Kuvajtu a Saúdské Arábii.
  •  

 

4. Challenger 2 (Velká Británie)

 

Challenger 2 (Velká Británie)

 

  • Je to velmi schopný tank. Challenger 2 má nejnovější pancéřování Chobham a je jedním z nejlépe chráněných MBT na světě. Nabízí velmi vysokou úroveň ochrany proti přímým střelným zbraním.
  • Tento britský tank je vyzbrojen velmi přesným 120mm kulometem. Jeho kanón je puškohled na rozdíl od kanónů s hladkým vývrtem, které používají všechny ostatní moderní MBT. Jeho maximální dostřel je více než 5 km. V současné době je Challenger držitelem rekordu v nejdelším nasazení tanku proti tanku.
  • Motor modelu Challenger 2 je méně výkonný než u jeho západních konkurentů. Není také tak rychlý jako jiné MBT. Tato nádrž je však známá svou mechanickou spolehlivostí.
  • Challenger 2 slouží ve Spojeném království a v Ománu.

 

5. Armata (Rusko)

 

Armata (Rusko)

 

  • Armata je nový ruský hlavní bojový tank nové generace. Předsériové tanky byly poprvé veřejně představeny v roce 2015. V roce 2018 objednalo ruské ministerstvo obrany první sérii těchto nových tanků. Přesné počty objednávek nebyly zveřejněny, ale je pravděpodobné, že bylo objednáno přibližně 60 tanků. První sériové tanky měly být dodány ještě téhož roku. Po uvedení do služby Armata postupně nahradí stále zastaralejší tanky T-72, T-80 a T-90.
  • Armata má čistý design s mnoha pokročilými funkcemi. Se současným tankem T-90 má jen málo společného. Armata je také mnohem větší než její předchůdce.
  • Jeho specifikace jsou tajné, ale Armata by mohla být jedním z nejlépe chráněných tanků na světě. Má nově vyvinutý základní pancíř z oceli, keramiky a kompozitních materiálů. Armata má také nový přídavný výbušný reaktivní pancíř Malakhit. Uvádí se, že Armata bude vybavena novým systémem aktivní ochrany Afghanit, který je v současné době ve vývoji. V roce 2018 se však ukázalo, že při vývoji Afghanitu dochází ke komplikacím. Do roku 2018 však prototypy tohoto systému nebyly dokončeny a nebyly připraveny k testování. Tank má nový systém protiopatření, který snižuje pravděpodobnost zásahu nepřátelským ATGW s poloautomatickým naváděním. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků.
  • Tento tank obsluhuje posádka o 3 mužích. Všichni členové posádky sedí vedle sebe v dobře chráněné pancéřové buňce umístěné v přední části trupu. Jedná se o první sériový MBT s takovým uspořádáním posádky. Tank může fungovat i s proraženým pancířem, pokud je cela posádky neporušená.
  • Uvádí se, že tento tank je vybaven dieselovým motorem o výkonu 1 200 koní.
  • Představení tohoto nového ruského MBT vyvolalo na Západě rozruch. Některé země, například Německo a Velká Británie, se nyní snaží modernizovat své tanky nebo vyvíjet nové konstrukce, aby čelily hrozbě, kterou představuje nový ruský tank.

 

6. Merkava Mk.4 (Izrael) Nejvýkonnější tank

 

  Merkava Mk.4 (Izrael) Nejvýkonnější tank

 

  • Merkava Mk.4 je nejnovější izraelský hlavní bojový tank. Jedná se o nástupce předchozího tanku Merkava Mk.3. Merkava Mk.4 byla přijata do služby v roce 2004.
  • Je to jedna z nejlépe chráněných nádrží na světě. Tento MBT má neobvyklou konstrukci s motorem umístěným vpředu, což poskytuje posádce dodatečnou ochranu a šanci na přežití v případě vyřazení tanku. Vylepšené tanky Merkava Mk.4 Meil Ruach jsou vybaveny osvědčeným systémem aktivní ochrany Trophy, který ničí přilétající protitankové střely a rakety. Tento tank je také dobře chráněn proti střelám odpalovaným ze vzduchu a moderním protitankovým zbraním s útokem nad hlavou.
  • Izraelský tank je vyzbrojen domácím 120mm kanónem s hladkým vývrtem. Merkava Mk.4 je vybavena novým systémem řízení palby, který zahrnuje některé velmi pokročilé funkce. Jedním z nich je vysoká pravděpodobnost zásahu při střelbě proti nízko letícím vrtulníkům s použitím konvenční munice.
  • Pohyblivost tanku Merkava Mk.4 je vzhledem k jeho nadměrné hmotnosti spíše průměrná, přestože je vybaven výkonným motorem.
  • Všechny tanky Merkava mají zadní prostor, který lze použít k přepravě vojáků a nákladu pod pancířem. Po vyložení munice unese až 10 vojáků.
  • Merkava Mk.4 je v izraelském arzenálu. Celkem již bylo vyrobeno 360 těchto tanků a dalších 300 si objednaly Izraelské obranné síly. Dlouhou dobu nebyly tyto nádrže k dispozici na vývoz. V roce 2014 se však objevila zpráva, že Izrael vyveze několik těchto tanků neznámému zákazníkovi.

 

7. Typ 90 (Japonsko)

 

Typ 90 (Japonsko)

 

  • Japonský tank Type 90 vyvinula společnost Mitsubishi Heavy Industries ve spolupráci s německými výrobci tanků Krauss-Maffei a MaK. Má řadu vnějších podobností s německým Leopardem 2. Typ 90 byl oficiálně přijat do výzbroje japonských pozemních sil sebeobrany v roce 1989. Výroba v plném rozsahu byla zahájena v roce 1992. Ve své době se jednalo o jeden z nejmodernějších a ve skutečnosti nejdražších sériových MBT. Původní požadavek japonské armády byl na 600 těchto tanků, ale vzhledem k vysokým nákladům na jednotku jich bylo postaveno jen asi 340. Tento tank nebyl nikdy vyvezen, protože japonské zákony v té době nepovolovaly vývoz vojenského vybavení.
  • Tento MBT je vyzbrojen německým 120mm kanónem Rheinmetall s hladkým vývrtem, který byl licenčně vyráběn v Japonsku. Střílí všemi standardními tankovými náboji NATO ráže 120 mm. Neobvyklou vlastností tanku Type 90 je, že byl vybaven automatickým systémem nabíjení munice na nárazníku. V té době měly autozapalovače pouze sovětské a čínské tanky, ale na západních tancích se nepoužívaly. Automatický nabíječ umožnil snížit počet členů posádky na 3, protože nebylo třeba obsluhovat nabíječ.
  • Tento japonský tank Nejvýkonnější tank má systém řízení palby s nezávislým zaměřovačem velitele.
  • Další neobvyklou vlastností tohoto tanku je hydropneumatické odpružení. Umožňuje, aby se tento MBT „nakláněl“ nebo „nakláněl“, což přináší řadu výhod.
  • V roce 2012 byl nový tank Type 10 přijat do výzbroje japonských pozemních sil sebeobrany. Je však mnohem menší a lehčí než typ 90. Přestože je technologicky mnohem vyspělejší, a v současné době patří k nejmodernějším tankům na světě, má horší ochranu. Jeho hlavní úlohou je podporovat pěchotu svou palebnou silou, nikoli bojovat s nepřátelskými tanky.

 

8. Leclerc (Francie)

 

Leclerc (Francie)

 

  • Tento francouzský hlavní bojový tank vstoupil do služby v roce 1992. Celkově se jedná o zdařilý design. Některé konstrukční prvky tanku Leclerc byly později použity u jiných západních tanků. Leclerc byl použit během několika mírových a vojenských operací.
  • Tento francouzský tank má pokročilý kompozitní pancíř s přídavným modulárním pancéřováním. Úroveň ochrany lze přizpůsobit hrozbě. Střecha věže a korby byla navržena tak, aby odolala útoku munice shora. Z hlediska ochrany se však Leclerc nemůže rovnat tankům, jako je americký M1A2 Abrams nebo britský Challenger 2. Nejrychlejší bojovník 13 nejrychlejších bojovníků na světě.
  • Tento tank je vyzbrojen kanónem ráže 120 mm/L52. Tento MBT je obsluhován tříčlennou posádkou a je vybaven nárazníkovým systémem automatického nabíjení munice. Má vysokou pravděpodobnost zásahu proti stacionárním i pohyblivým cílům. Má také schopnost zapojit se do boje typu lovec-zabiják. Leclerc prý dokáže zasáhnout 6 cílů vzdálených 1,5 až 2 km během jedné minuty s pravděpodobností zásahu 95 %. To je působivý výsledek.
  • Tento tank je vybaven systémem řízení bojiště. Automaticky hlásí velitelskému stanovišti polohu tanku, množství zbývající munice a paliva.
  • Tento tank má dobrou pohyblivost díky motoru o výkonu 1 500 koní a hydropneumatickému odpružení.
  • V současné době je ve výzbroji Francie a Spojených arabských emirátů.

 

9. Oplot-M (Ukrajina) Nejvýkonnější tank

 

Oplot-M (Ukrajina) Nejvýkonnější tank

 

  • Po rozpadu Sovětského svazu Ukrajina pokračovala ve vývoji hlavního bojového tanku T-80UD. Jejich nejnovější verzí tohoto tanku je Oplot-M.
  • Oplot-M je vybaven výbušným reaktivním pancířem nové generace. Tento MBT zdědil systém automatického nabíjení munice po svém předchůdci. Munice je uložena v hlavním prostoru, nikoli v odděleném prostoru s výbušnými panely. To je významná nevýhoda tohoto tanku, protože po proražení pancíře je pravděpodobné, že munice exploduje a zabije posádku a zničí tank.
  • Tento nejnovější ukrajinský tank není tak přesný proti dalekonosným cílům jako jeho západní konkurenti. Tento tank však může střílet protitankové řízené střely stejně jako konvenční munici. Ty mají maximální dosah 5 km.
  • Oplot-M má nezávislý velitelský zaměřovač s termovizí, který tanku poskytuje schopnost zapojit se do boje lovců se zabijáky.
  • Tento ukrajinský tank je lepší než ruský T-90, protože má modernější přídavný pancíř, výkonnější motor a lepší systém řízení palby. Nejnovější T-90M ruské armády je však překonán pouze výkonnějším motorem.
  • Oplot-M prošel testy ukrajinské armády. Kvůli omezeným finančním prostředkům se však do ukrajinské armády nedostal. Jediným provozovatelem této nádrže je Thajsko. V současné době se Oplot-M vyrábí v malém množství. Ukrajinská armáda provozuje malý počet starších a méně výkonných tanků Oplot.

 

10. T-90M (Rusko) Nejvýkonnější tank

 

  T-90M (Rusko) Nejvýkonnější tank

 

  • T-90 je v současnosti jediným tankem, který se v Rusku vyrábí ve velkém množství. Není tak sofistikovaný jako jeho západní konkurenti, ale využívá osvědčené technologie a je nákladově efektivní. V současné době se jedná o komerčně nejúspěšnější hlavní bojový tank na světovém trhu.  Nejvýkonnější tank Je to také jeden z nejlevnějších moderních MBT. T-90 je v současné době ve výzbroji Ruska (přibližně 700 kusů), Alžírska (305 kusů), Ázerbájdžánu (20 kusů), Indie (620 kusů), Turkmenistánu (40 kusů) a Venezuely (50 ~ 100 kusů). T-90M je jeho nejnovější verze, kterou ruská armáda používá od roku 2019. Oproti původní verzi T-90 má několik vylepšení.
  • T-90 má malý profil, který ztěžuje zasažení cíle. Významnou nevýhodou T-90 je munice uložená v hlavním prostoru díky karuselovému autoloaderu. Po průniku do trupu exploduje palubní munice, která zabije celou posádku a zničí tank. Tato nevýhoda je společná všem sovětským, ruským, ukrajinským a v poslední době i čínským MBT. Západní tanky mají v poprsnici věže oddělený prostor pro výbuchový panel.
  • T-90 není tak přesný proti cílům s velkým dosahem, ale může střílet protitankové řízené střely stejně jako konvenční munici.
  • Nejnovější tank T-90M používá výrazně lepší systém řízení palby než původní tank T-90. Má vylepšený zaměřovač s termovizí a také panoramatický velitelský zaměřovač, který by umožnil rychlejší vyhledávání a zasahování cílů. Ačkoli většina ostatních moderních tanků již tento systém používá.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button