BLOODZemědělská zvířata

Krávy Jersey – vše o plemeni dojnic

Jerseyské krávy jsou britské plemeno malého mléčného skotu z ostrova Jersey na britských Normanských ostrovech. Je to jedno ze tří plemen skotu na Normanských ostrovech, dalšími jsou Alderney – dnes již vyhynulé – a Guernsey. Jsou vysoce produktivní – krávy mohou dát za laktaci více než desetinásobek vlastní hmotnosti mléka, mléko má vysoký obsah másla a charakteristický nažloutlý odstín.

 

Historie

 

Historie

 

Navzdory rozsáhlému výzkumu není nic jistého o skutečném původu skotu, který byl poprvé dovezen do Jersey, známo. Většina výzkumů se shoduje na tom, že jerseyský skot pravděpodobně pochází z přilehlého pobřeží Francie, kde se jerseyský skot vyskytuje v Normandii a Bretani.

 

Ať už je fylogenetická podoba jerseyského skotu jakákoli, z analýzy dostupných údajů vyplývá, že domestikovaný předek jerseyského skotu pochází z Asie, patřil nejspíše k Bos brachyceros, byl domestikován pravděpodobně v době kamenné, asi před 10 000 lety nebo více, a migroval do Evropy přes střední a jižní Evropu a severní Afriku do Švýcarska a Francie. V severní Francii nepochybně docházelo ke křížení mezi čistými stády Bos brachyceros a Bos primigenius (které většinou přicházely ze severního pobřeží Evropy do severní Francie).

 

 

Protože ostrov Jersey byl přibližně do roku 709 n. l. l. je spojen s Francií úzkým průsmykem, je logické, že v počátcích byl na Jersey pravidelně dovážen dobytek z Normandie a Bretaně a musel hrát velmi důležitou roli při vzniku a rozvoji ostrova Jersey v jeho dnešní podobě.

 

Krávy plemene jersey se na britské pevnině vyskytují od roku 1741 a pravděpodobně i dříve. V té době se jim říkalo Alderneys.

 

Krávy Jersey

 

Největšího rozkvětu dosáhlo toto plemeno v období od roku 60. 19 let. století až do první světové války, kdy jerseyské krávy zažily největší rozvoj plemene na celém světě. Po mnoho let se do USA ročně dovážely tisíce zvířat, ale záznamy ukazují, že první osadníci tam přivezli džezvy již v roce 1657. Kanada dovezla svůj první dres v roce 1868. Jerseyské plemeno se poprvé objevilo v Jižní Africe v roce 1880 a v roce 1862 byl dovezen první skot na Nový Zéland.

 

Ačkoli záznamy o prvních dovozech do Austrálie nejsou k dispozici, předpokládá se, že první dresy sem dorazily jako „lodní krávy“. První zmínka o dresech pochází z roku 1829, kdy pan J. T. Palmer ze Sydney inzeroval prodej 200 čistokrevných dresů.

 

Latinská Amerika dovezla své první dresy před přelomem století. Záznamy ukazují, že kolem roku 1892 se první dobytek dostal do Guatemaly. Brazílie měla svůj první dres o čtyři roky později. Pravděpodobně to však byla Kostarika, která v roce 1873 poprvé dovezla toto plemeno do Střední a Jižní Ameriky.

 

Dnes je plemeno Jersey druhým nejpočetnějším plemenem dojnic na světě. Jen v Jersey je celkem méně než 6 000 jerseyských krav, z toho téměř 4 000 dospělých dojnic. Čistota plemene je na ostrově udržována přísným zákazem dovozu. Tento zákaz platí již přibližně 150 let. Jiná plemena tohoto skotu se na ostrově nevyskytují.

 

Dojnice plemene Jersey

 

Dojnice plemene Jersey

 

Krávy plemene Jersey jsou známé svým mlékem, které je velmi kvalitní – je obzvláště bohaté na bílkoviny, minerály a stopové prvky. Je také bohatý na barvu, která přirozeně pochází z karotenu, výtažku z trávy. Jerseys se dokáže přizpůsobit mnoha typům podnebí, prostředí a způsobů chovu.

 

Charakteristika plemene

 

Charakteristika plemene

 

  • Obvykle má světle hnědou barvu, i když může mít barvu od téměř šedé až po matně černou, známou jako moruše. Může mít také bílé skvrny, které mohou pokrývat velkou část těla zvířete. Pravé jerseyské plemeno má však vždy černý nos ohraničený téměř bílým čenichem.
  • Pevné černé nohy jerseyů jsou mnohem méně náchylné ke kulhání.
  • Býci plemene jersey jsou poměrně malí – váží kolem 400 až 450 kg – a mají jemný, ale silný rámec.

 

Statistiky

 

  • Jersey produkuje kilogram mléčných složek při nižších nákladech ve srovnání s jinými plemeny.
  • Má malé nebo žádné problémy s otelením, vyšší plodnost, kratší interval mezi oteleními a dřívější dospělost.
  • Jerseys zůstávají ve stádě déle než jiná mléčná plemena.
  • Mléko Jersey má vyšší nutriční hodnotu, navíc má nejvyšší výtěžnost a vyšší účinnost při zpracování na sýry a další výrobky s přidanou hodnotou.
  • Mléko Jersey má na mnoha trzích prémiovou cenu.
  • Jersey se dobře uplatní v široké škále systémů a jsou dobře známé pro svou vysokou účinnost konverze krmiva.
  • Kravské mléko Jersey je v mnoha ohledech jedinečné. Jako produkt obsahuje: – o 18 % více bílkovin, o 20 % více vápníku, o 25 % více másla než „průměrné“ mléko.
  • Jerseys jsou známí tím, že jsou méně náchylní ke kulhání, protože jejich černá kopyta jsou velmi tvrdá. Jelikož jsou jerseyové lehčí plemeno, mohou mít také méně problémů s kulháním.

 

Dojná kráva jersey

 

Dojná kráva jersey

 

U dojnic je důležitý dobrý temperament. V dnešních moderních dojírnách je rychlá průchodnost nejvyšší prioritou. Zvíře, které se chová špatně, neustále kope, opouští jednotky a způsobuje nežádoucí zpoždění a dokonce poškození drahého vybavení. Mléčné krávy plemene jersey mají údajně jeden z nejlepších temperamentů ze všech mléčných plemen, i když to do značné míry závisí na způsobu zacházení se zvířaty.

 

Studie z roku 2005 ukázala, že jerseyky vykazují téměř 20% převahu v počtu lehkých otelení (s velmi nízkým výskytem velmi těžkých otelení) nad ostatními většími mléčnými plemeny hodnocenými ve stejné studii, a to bez ohledu na laktaci.

 

Podobně údaje z kanadské mlékařské sítě z roku 2005 ukazují, že kanadské krávy plemene Jersey na první laktaci mají 96 % telení bez asistence nebo s lehkým tahem, zatímco krávy na dalších laktacích mají 99 % telení bez asistence nebo s lehkým tahem. Malovaný býk 10 krásných býčích omalovánek.

 

Zdraví krav Jersey

 

Zdraví krav Jersey

 

Výsledky několika studií vedou k závěru, že krávy plemene Jersey jsou méně náchylné k mastitidě.

 

Distribuce

 

Jersey se dnes vyskytuje po celém světě, největší populace jsou v zemích, jako je Austrálie, Kanada, Dánsko, Nový Zéland, Jihoafrická republika, USA, Zimbabwe a Spojené království. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button