ZdravíZDRAVÍ A VÝŽIVA

Co je dobré na křečové žíly – 10 domácích typů

Křečové žíly vznikají, když jsou žíly zduřelé a rozšířené. U některých lidí mohou způsobovat bolest a nepohodlí. Ke snížení výskytu a bolesti křečových žil může přispět řada domácích postupů.

 

Co je dobré na křečové žíly

 

Co je dobré na křečové žíly
Co je dobré na křečové žíly

 

Přibližně 20 procent dospělých má někdy křečové žíly. Existuje několik lékařských postupů léčby tohoto stavu, ačkoli člověk může vyzkoušet i přírodní domácí prostředky ke zmírnění příznaků. V tomto článku se podíváme na 10 přírodních způsobů domácí léčby křečových žil.

 

Co jsou to křečové žíly?

 

Co jsou křečové žíly

 

Křečové žíly se mohou objevit, když malé chlopně v žilách zeslábnou. Tyto chlopně obvykle zastavují zpětný tok krve žilami, a pokud jsou poškozeny, může se v žilách hromadit krev. To způsobuje zkroucené a zduřelé žíly, které jsou také velmi viditelné.

 

Křečové žíly mohou být nápadné svým tmavě modrým nebo fialovým vzhledem, často také vystupují zpod kůže.

 

Mezi další příznaky křečových žil patří:

 

příznaky křečových žil

 

  • pocit pálení nebo pulzování v nohách.
  • nepříjemný pocit těžkých nebo bolestivých nohou.
  • svalové křeče, které mohou být výraznější v noci.
  • otoky nohou a kotníků
  • suchá nebo svědivá kůže, která se v místě křečových žil zdá být tenčí.

 

Deset domácích prostředků k léčbě křečových žil

 

Pokud má člověk křečové žíly, může vyzkoušet následující domácí prostředky, které mu pomohou zvládnout tento stav a zlepšit příznaky:

 

1. Cvičení

 

Pravidelné cvičení podporuje lepší prokrvení nohou, což pomáhá vytlačit krev nahromaděnou v žilách. Cvičení také pomáhá snižovat krevní tlak, který je dalším faktorem přispívajícím ke vzniku křečových žil.

 

Cviky s nízkou zátěží pomáhají nastartovat lýtkové svaly bez nadměrné zátěže. Mezi účinná cvičení s nízkou zátěží patří:

 

  • plavání
  • chůze
  • cyklistika

 

2. Kompresní punčochy

 

Kompresní punčochy jsou k dostání ve většině lékáren a mohou pomoci tím, že na nohy vyvíjejí tlak. To pomáhá svalům a žilám pohybovat krví směrem k srdci.

 

Studie z roku 2018 zjistila, že u lidí, kteří po dobu jednoho týdne používali kompresní punčochy s tlakem 18 až 21 mmHg na kolena, došlo ke snížení bolesti spojené s křečovými žilami.

 

3. Rostlinné výtažky

 

Přehledová studie z roku 2006 naznačuje, že extrakt z kaštanu koňského (Aesculus hippocastanum L.) může pomoci snížit bolest, tíhu a svědění nohou u lidí s chronickou žilní nedostatečností, která je hlavní příčinou křečových žil. Aesculus hippocastanum L. lze zakoupit v obchodech se zdravou výživou a na internetu.

 

Přehledová studie z roku 2010 uvádí, že extrakt z mořské borovice Pinus maritima a extrakt z máty Ruscus aculeatus mohou snížit otoky nohou, které jsou často spojeny s křečovými žilami. Ruscus aculeatus lze zakoupit v obchodech se zdravou výživou a na internetu.

 

Rostlinné extrakty a esenciální oleje by se měly před lokální aplikací ředit v nosných olejích nebo používat v aromaterapeutickém difuzéru.

 

4. Změny stravy – Co je dobré pro křečové žíly

 

Co je dobré na křečové žíly

 

Slané potraviny nebo potraviny bohaté na sodík mohou způsobovat zadržování vody v těle, takže omezením slaných potravin lze zadržování vody minimalizovat. Potraviny s vysokým obsahem draslíku mohou pomoci snížit zadržování vody.

 

Mezi potraviny s vysokým obsahem draslíku patří:

 

  • mandle a pistácie
  • čočka a bílé fazole
  • brambory
  • listová zelenina
  • některé ryby, například losos a tuňák.

Potraviny obsahující vlákninu pomáhají udržovat střeva v pohybu a zabraňují zácpě. To může být důležité, protože námaha může zhoršit nebo zhoršit stav poškozených chlopní.

 

Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:

 

Lidé s nadváhou mají častěji křečové žíly, takže shození nadbytečných kilogramů může snížit tlak na žíly a zmírnit otoky a nepříjemné pocity.

 

5. Jezte více flavonoidů

 

Přidání potravin, které obsahují flavonoidy, může také pomoci zmenšit křečové žíly. Flavonoidy zlepšují krevní oběh, zlepšují průtok krve a snižují pravděpodobnost jejího hromadění v žilách. Pomáhají také snižovat krevní tlak v tepnách a mohou uvolňovat cévy, což může snížit výskyt křečových žil.

 

Mezi potraviny, které obsahují flavonoidy, patří:

 

 

6. Bylinné léky – Co je dobré na křečové žíly

 

 

Co je dobré na křečové žíly

 

Perorální užívání extraktu z jader hroznového vína (Vitis vinifera) může pomoci snížit otoky dolních končetin a další příznaky chronické žilní nedostatečnosti, ačkoli v současné době existují jen omezené důkazy o jeho účinnosti.

 

Osoba, které jsou předepsány léky na srážení krve, by se měla vyvarovat užívání extraktu z hroznových jader jako doplňku stravy, protože může dojít k interakci s léky a zvýšení rizika krvácení.

 

7. Vyberte si neomezující oblečení

 

Nošení přiléhavého oblečení může omezit průtok krve. Člověk může zjistit, že se jeho krevní oběh zlepší, pokud bude nosit volné oblečení, které neomezuje přívod krve do dolní části těla.

 

Při křečových žilách na nohou může pomoci také nošení plochých bot místo vysokých podpatků.

 

8. Udržujte nohy ve zvýšené poloze

 

Zlepšení krevního oběhu napomáhá udržování nohou ve zvýšené poloze, nejlépe ve stejné výšce jako srdce nebo nad ním. Tím se sníží tlak v žilách nohou a gravitace pomůže krvi plynule proudit zpět do srdce.

 

Pokud se člověk chystá dlouho sedět, například při práci nebo odpočinku, měl by se snažit mít nohy ve zvýšené poloze.

 

9. Masáž

 

Jemné masírování postižených míst může pomoci udržet krev v žilách. Pro optimální účinek můžete použít jemné masážní oleje nebo hydratační krém.

 

10. Udržujte se v pohybu Co je dobré na křečové žíly

 

Vyhněte se dlouhému sezení. Pokud člověk musí v práci dlouho sedět, měl by se snažit vstát a často se pohybovat nebo měnit polohu, aby krev proudila plynule.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button