LIDSKÉ TĚLOZdraví

Je zdravé spát v ponožkách – Spaní v ponožkách

Spaní v ponožkách: je zdravé spát v ponožkách? Myšlenka spaní v ponožkách je kontroverzní. Mnoho lidí nosí do postele rádo ponožky. Jiní jsou přesvědčeni, že je to špatně. Nebo jim přinejmenším připadá nepohodlné spát v ponožkách. Za tím, jak nošení ponožek do postele ovlivňuje vaše zdraví i spánek, stojí překvapivě mnoho vědeckých poznatků. Níže se podíváme na výhody a nevýhody a trochu vědy o tom, zda byste měli nosit ponožky v posteli.

 

Je zdravé spát v ponožkách?

 

Je zdravé spát v ponožkách

 

Je zdravé spát v ponožkách? Nošení ponožek do postele zvyšuje prokrvení nohou. Tím se urychlí pokles tělesné teploty. Končetiny – nohy, ruce a uši – jsou místa, kde dochází k nejrychlejší ztrátě tepla. Proto vše, co zrychluje průtok krve do těchto oblastí, pomáhá snižovat tělesnou teplotu. A Je zdravé spát v ponožkách Jelikož je pro spánek nezbytná nízká tělesná teplota, nošení ponožek v posteli vám pomůže usnout snadněji, než kdybyste žádné neměli.

 

Má však i své nevýhody. Přečtěte si celý seznam výhod a nevýhod nošení ponožek v posteli.

 

1. Zlepšení krevního oběhu:

 

Spaní v ponožkách zlepšuje prokrvení nohou. Dobrý krevní oběh zajišťuje zdravý tok krve a kyslíku, což umožňuje efektivní práci svalů, plic a srdce.

 

2. Termoregulace:

 

Jak už název napovídá, termoregulace se týká způsobu, jakým naše tělo reguluje vlastní teplotu. Aby se naše tělo nestalo obětí změn teplot – vzpomeňte si na vyhřívané vlaky v chladných dnech – reaguje na prostředí tak, aby si udrželo optimální teplotu. Je zdravé spát v ponožkách?

 

3. Prevence Raynaudova záchvatu:

 

Raynaudův syndrom je onemocnění, při kterém vaše tělo – obvykle prsty na rukou a nohou – reaguje na chladné počasí a je necitlivé. Ačkoli tento stav obvykle nezpůsobuje žádné závažné zdravotní problémy, přesto se doporučuje udělat vše pro to, abyste mu předešli. Nošení ponožek v posteli může pomoci. Hlavním příznakem je, že postižená místa jsou bílá nebo skvrnitá, protože je omezen průtok krve.

 

4. Prevence návalů horka:

 

Pro ženy v menopauze může být spánek často obtížný. Návaly horka jsou reakcí na hormonální změny, ale lze jim předcházet nošením ponožek v posteli. Spaním v ponožkách spouštíte proces zvaný vazodilatace. Rozšiřuje cévy, což umožňuje rychlejší ochlazení a tím i rychlejší usnutí.

 

Nevýhody nošení ponožek do postele:

 

1. Snížený krevní oběh:

 

Ačkoli ponožky v posteli mohou zlepšit krevní oběh, může tomu být i naopak. Pokud jsou ponožky, které nosíte, příliš těsné a omezující, může to způsobit snížení průtoku krve. Buď si vyberte ponožky do postele, nebo si zvolte větší velikost, než byste běžně nosili přes den.

 

2. Nedostatečná hygiena:

 

V některých případech může nošení ponožek do postele zvýšit riziko špatné hygieny. Pokud jsou ponožky příliš těsné nebo nejsou čisté, nohy nemohou správně dýchat a zvyšuje se pravděpodobnost infekce nebo zápachu. Abyste tomu předešli, vyměňte si před spaním ponožky a vyberte si takové, které jsou vyrobeny z prodyšných materiálů, jako je bavlna, merino vlna, kašmír nebo bambus.

 

3. Přehřátí:

 

V některých případech to může mít opačný účinek: Ačkoli nošení správných ponožek do postele vám může pomoci rychleji se ochladit, v některých případech to může mít opačný účinek. Pokud ponožky nejsou prodyšné, teplo, které je vylučováno rozšiřováním cév, nemá kam odcházet a způsobuje přehřátí. O nejlepších materiálech pro ponožky do postele se podrobněji zmíníme později v tomto článku.

 

Vědecké poznatky o nošení ponožek v posteli

 

Vědecké poznatky o nošení ponožek v posteli

 

Abyste se ujistili, že nošení ponožek do postele zlepšuje váš spánek, musíte pochopit některé klíčové tělesné funkce. Jedná se o vazodilataci, cirkadiánní rytmus a termoregulaci.

 

1. Vazodilatace:

 

Definice: rozšíření cév, které snižuje krevní tlak.

 

Vazodilatace je dilatace (rozšíření) cév. Jedná se o přirozený proces, který probíhá v reakci na lepší prokrvení tkání v těle. Když se vaše cévy rozšíří, mohou vydávat teplo mnohem rychleji než obvykle. To je způsobeno větším povrchem, který umožňuje, aby se teplota vašeho těla ochlazovala rychleji než obvykle.

 

2. Cirkadiánní rytmus:

 

Definice: tělesné, duševní a behaviorální změny, které probíhají v denním cyklu.

 

Cirkadiánní rytmus, který funguje jako 24hodinové hodiny, je tělesná funkce řízená částí mozku zvanou hypotalamus. Tento rytmus reaguje na změny světla a teploty. Je také známý jako cyklus spánku a bdění. Potraviny pro zdravé vlasy.

 

Zdravého cirkadiánního rytmu dosáhnete dodržováním pravidelných spánkových návyků. Ve světě, který je v takovém pohybu jako 21. století však může být obtížné. Abyste tělu pomohli vysílat správné signály do mozku, můžete si v posteli obléci ponožky. Při správném postupu se sníží tělesná teplota. V kombinaci s tmavým nebo tlumeně osvětleným prostředím mozek rozpozná, že je čas spát, a zahájí proces usínání.

 

Nejlepší ponožky do postele:

 

Nejlepší ponožky do postele

 

Když už jsme si řekli, proč vám nošení ponožek v posteli může pomoci dosáhnout spánku, pravděpodobně vás bude zajímat, které ponožky jsou pro spánek nejlepší.

 

1. Kašmírové ponožky – spát v ponožkách je zdravé.

 

Kašmír je známý jako jeden z nejkvalitnějších přírodních materiálů. Je to proto, že průměr jeho vláken je tenčí než u vlny Merino a bavlny. Díky tomu je v botě méně mezer, kterými může procházet vzduch, což pomáhá udržet nohy v teple. Přestože kašmír pomáhá zadržovat teplo, jeho struktura umožňuje průchod vzduchu. To zase napomáhá termoregulaci.  Jednoduše řečeno, kašmír zahřeje vaše nohy natolik, že se rozšíří cévy, a pak se nahromaděné teplo vyloučí.

 

2. Ponožky z ovčí vlny Je zdravé spát v ponožkách

 

Ponožky z ovčí vlny se skvěle hodí i na spaní. Vlákna jsou opět dostatečně silná, aby udržela nohy v teple, a zároveň nabízejí dostatek vzduchových mezer, které umožňují jejich ochlazení, když se nahromadí teplo. Ovčí vlna také odvádí vlhkost, je odolná proti zápachu a zároveň poskytuje neuvěřitelné pohodlí. Mastné vlasy.

 

3. Bavlněné ponožky

 

Pokud jste vegan nebo prostě jen nejste příznivcem nošení živočišných produktů, pravděpodobně se budete chtít vyhnout kašmíru a ovčí vlně. Bavlněné ponožky mají podobné výhody a výběrem ponožek ze 100% bavlny si můžete být jisti, že používáte pouze produkty rostlinného původu. Stejně jako ovčí vlna je bavlna skvělým materiálem pro odvod vlhkosti, regulaci teploty a prodyšnost během noci.

 

4. Ponožky do postele Spát v ponožkách je zdravé.

 

Pokud se chystáte koupit ponožky na spaní, nemůžete udělat nic lepšího než ty, které jsou k tomuto účelu určeny. Jednoduché vyhledávání na Googlu vás nasměruje správným směrem. Obvykle jsou mnohem silnější než běžné ponožky, ale přesto nabízejí neuvěřitelnou prodyšnost. Jsou vyrobeny z velmi silných vláken, takže mají dostatek prostoru pro odvádění tepla, když se nahromadí. Nezapomeňte si koupit několik párů, abyste měli vždy čistý pár.

 

Jak regulovat teplotu nohou bez ponožek – Je zdravé spát v ponožkách?

 

Pokud jste zcela proti nošení ponožek v posteli, existují i jiné způsoby, jak regulovat teplotu a nastartovat proces rozšiřování cév. Oblíbenou možností je umístit k nohám postele láhev s horkou vodou. Mezi další možnosti patří teplá koupel nohou před spaním, spaní s dekou na konci postele nebo obutí teplých pantoflí před spaním.

 

Verdikt: Je zdravé spát v ponožkách? 

 

Je zdravé spát v ponožkách

 

Pokud se vám podaří zajistit dobrou hygienu – měnit ponožky každou noc a vybírat prodyšné materiály – může vám nošení ponožek v posteli pomoci zlepšit schopnost usnout. Udržování nohou v teple spouští tělesné funkce, jako je rozšiřování cév, které pak mozku říkají, že je čas spát. Souvisí to s lidským cirkadiánním rytmem, což je proces, který řídí, proč v noci spíme a ráno vstáváme. Je tedy špatné spát v ponožkách? Ne, pokud se vám často stává, že máte problémy se spánkem, zvažte nošení ponožek do postele a pravděpodobně zaznamenáte zlepšení.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button