ZdravíZDRAVÍ A VÝŽIVA

Co je dobré na zácpu? 14 nejlepších potravin

Co je dobré na zácpu? Které potraviny jsou vhodné při zácpě? Zácpa je častým problémem, který je často důsledkem stravy a životního stylu. Konzumace určitých potravin může pomoci zlepšit frekvenci vyprazdňování. Lékařská komunita definuje zácpu jako snížení počtu pohybů střev nebo potíže s odchodem stolice.

 

Lidé, kteří trpí zácpou, mohou mít:

  • tvrdá, suchá nebo hrudkovitá stolice
  • stolička, která vypadá jako malé oblázky nebo kuličky
  • bolest a nepohodlí při defekaci
  • pocit neschopnosti zcela vyprázdnit střeva
  • ztráta chuti k jídlu v důsledku neustálého pocitu plnosti.
  • mírně oteklé břicho
  • Ve stolici nebo na toaletním papíře po utření si můžete všimnout malých pruhů jasně červené krve.
  • Jak vyvolat stolici

 

Co je dobré na zácpu

 

Co je dobré na zácpu

 

Každý má jiné střevní návyky, ale lidé trpící zácpou mají obvykle méně než tři stolice týdně. Zácpa je velmi častá.  Riziko zácpy se zvyšuje s věkem. Přibližně 33 ze 100 dospělých nad 60 let trpí příznaky zácpy. V tomto článku se podíváme na 14 potravin, které mohou podpořit pohyb střev. Prozkoumáme také příčiny a způsoby léčby zácpy. Jak kakat, když nemůžete

 

Čtrnáct potravin, které mohou zmírnit zácpu

 

Střeva každého z nás reagují na potraviny jinak, ale následující zdravé, přírodní potraviny mohou pomoci zmírnit zácpu:

 

 

1. Voda

 

Voda

 

Dehydratace je častou příčinou zácpy a pití velkého množství vody může často pomoci zmírnit nebo odstranit její příznaky. Když je člověk dehydratovaný, jeho střeva nedokážou do stolice dodat dostatek vody. Výsledkem je tvrdá, suchá a hrudkovitá stolice, která může vést k zácpě.

 

2. Jogurt a kefír

 

Jogurt a kefír

 

Mnoho mléčných výrobků, včetně jogurtu a kefíru, obsahuje mikroorganismy známé jako probiotika. Probiotika jsou často označována jako „dobré“ bakterie a mohou pomoci zlepšit zdraví střev a změkčit stolici.

 

Ve studii z roku 2014 vědci zkoumali použití neochuceného probiotického jogurtu obsahujícího polydextrózu, Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium lactis k léčbě zácpy. Vědci zjistili, že konzumace 180 mililitrů tohoto jogurtu každé ráno po dobu dvou týdnů zkrátila dobu, za kterou se odpadní látky dostaly do střev u lidí s chronickou zácpou.

 

 

3. Luštěniny

 

Luštěniny

 

Většina fazolí, čočky, cizrny a hrachu má vysoký obsah vlákniny, která podporuje dobré trávení a snižuje zácpu.

 

Studie z roku 2017 zjistila, že 100 gramů (g) vařených luštěnin poskytuje přibližně 26 % denního příjmu vlákniny. 100 g luštěnin obsahuje také značné množství dalších živin, které pomáhají zmírnit zácpu, jako je draslík, kyselina listová, zinek a vitamin B6. Účinky medu 7 jedinečných účinků medu.

 

 

4. Čiré polévky – Co je dobré při zácpě

 

Co je dobré na zácpu

 

Čiré polévky jsou výživné a snadno stravitelné. Přidávají také vlhkost tvrdé a husté stolici, což ji může změkčit a usnadnit její odchod. Teplé tekutiny a potraviny jsou také obecně lépe stravitelné.

 

 

5. Sušené švestky – Co je dobré při zácpě

 

Co je dobré na zácpu

 

Nejzdravější Sušené švestky a švestková šťáva jsou v mnoha částech světa osvědčeným domácím prostředkem proti zácpě. Sušené švestky obsahují velké množství vlákniny, což je živina, která usnadňuje a urychluje pohyb střev. Sušené švestky tedy obsahují také sorbitol a fenolové sloučeniny, které mohou mít příznivé účinky na trávicí trakt.

 

Přehledová studie z roku 2014 dospěla k závěru, že konzumace sušených švestek může zvýšit frekvenci vyprazdňování a zlepšit konzistenci stolice u lidí se zácpou. Ve většině studií zahrnutých do přehledu jedli účastníci 100 g sušených švestek denně, což je přibližně 10 sušených švestek.

 

6. Pšeničné otruby

 

Pšeničné otruby

 

Dalším oblíbeným domácím prostředkem proti zácpě jsou pšeničné otruby. Jsou bohaté na nerozpustnou vlákninu, která může urychlit průtok látek střevy.

 

Bylo zjištěno, že každodenní snídaně s pšeničnými otrubami po dobu dvou týdnů zlepšuje funkci střev a snižuje zácpu u zdravých žen, které obvykle vlákninu příliš nejedí.

 

7. Brokolice – Co je dobré na zácpu

 

co je dobré na zácpu

 

Brokolice obsahuje sulforafan, látku, která může chránit střeva a napomáhat trávení. Sulforafan může také pomoci zabránit přemnožení některých střevních mikroorganismů, které mohou narušovat zdravé trávení.

 

Ve studii z roku 2017 jedli zdraví lidé každý den po dobu 4 týdnů buď 20 g syrových klíčků brokolice, nebo 20 g klíčků vojtěšky. Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří jedli brokolicové klíčky, měli méně příznaků zácpy a rychleji se vyprazdňovali.

 

8. Jablka a hrušky 

 

Jablka a  hrušky

 

Jablka a hrušky obsahují několik látek, které zlepšují trávení, včetně vlákniny, sorbitolu a fruktózy. Toto ovoce také obsahuje velké množství vody, která může usnadnit trávení a zabránit zácpě. Chcete-li z jablek a hrušek vytěžit co nejvíce, jezte je syrová a celá, s neporušenou slupkou.

 

9. Hrozny – Co je dobré při zácpě

 

  Hrozny - Co je dobré při zácpě

 

Hrozny mají vysoký poměr slupky a dužiny, což znamená, že obsahují hodně vlákniny a také hodně vody. Chcete-li zmírnit zácpu, zkuste sníst několik hrstí syrových, omytých hroznů.
Mastné vlasy : 5 domácích prostředků
.

 

 

10. Kiwi

 

kiwi

 

100 g kiwi obsahuje v průměru přibližně 2-3 g vlákniny. Může zvětšit objem stolice a urychlit její průchod střevy. Kiwi obsahuje také aktinidin, enzym, který podporuje pohyb v horní části trávicího traktu, a několik fytochemikálií. Které mohou hrát roli při zlepšování trávení.

 

 

11. Ostružiny a maliny – Co je dobré při zácpě

 

Ostružiny a maliny - Co je dobré při zácpě

 

Ostružiny a maliny jsou bohaté na vlákninu a vodu, které mohou zmírnit zácpu. Zkuste denně sníst hrst nebo dvě syrových, omytých ostružin nebo malin.

 

12. Celozrnný chléb, obiloviny a těstoviny .

 

Celozrnný chléb, obiloviny a těstoviny

 

Celozrnné pšeničné výrobky jsou vynikajícím zdrojem nerozpustné vlákniny. Což zvyšuje hmotnost stolice a urychluje tok látek střevem. Chcete-li z celých zrn získat co nejvíce živin, jezte je syrové nebo lehce tepelně upravené. Celozrnné pečivo a obiloviny, které obsahují také ořechy a semínka. Obsahují ještě více vlákniny.

 

13. Olivový a lněný olej

 

Olivový a lněný olej

 

Olivový a lněný olej mají mírný projímavý účinek, který může usnadnit průtok látek střevy a zmírnit zácpu. Tyto oleje obsahují také látky, které zlepšují trávení a mají antioxidační, antibakteriální a protizánětlivé účinky.

 

Studie z roku 2015 zjistila, že olivový a lněný olej pomáhají zmírnit zácpu u lidí podstupujících hemodialýzu.

 

14. Kysané zelí – Co je dobré při zácpě

 

Kysané zelí - Co je dobré při zácpě

 

Kysané zelí obsahuje probiotické bakterie, které mohou pomoci zlepšit trávení a zmírnit zácpu. Tyto bakterie mohou také posílit imunitní funkce a trávení laktózy.

 

Studie z roku 2016 zjistila, že 2 polévkové lžíce domácího kysaného zelí obsahují přibližně stejné množství bakterií jako probiotické doplňky stravy.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button