ZdravíZDRAVÍ A VÝŽIVA

Jak se projevuje cukrovka – Příznaky cukrovky

Jak se projevuje cukrovka – Příznaky cukrovky. Příznaky cukrovky jsou často nenápadné. Zde se dozvíte, na co se zaměřit a kdy vyhledat lékaře. Miliony lidí na světě trpí cukrovkou, ale nevědí o tom. Časné příznaky cukrovky, zejména cukrovky 2. nejsou vždy zřejmé. Příznaky mohou nastupovat tak pozvolna, že lidé mohou mít diabetes 2. typu i několik let předtím, než je u nich nemoc diagnostikována.

 

Jak se projevuje cukrovka

 

Jak se projevuje cukrovka

 

  • Zvýšená žízeň a močení
  • Únava – Jak se projevuje diabetes
  • Rozmazané vidění
  • Neočekávaný úbytek hmotnosti
  • Zvýšený hlad
  • Pomalu se hojící rány a časté infekce
  • Zarudlé, oteklé dásně
  • brnění nebo necitlivost rukou nebo nohou

 

Znalost možných příznaků cukrovky může vést k včasné diagnostice a léčbě, což vám pomůže předejít komplikacím cukrovky a povede k lepšímu zdraví po celý život.

 

Zde jsou další podrobnosti o příznacích a symptomech cukrovky:

 

Nadměrná žízeň a zvýšené močení

 

Nadměrná žízeň a zvýšené močení

 

Nadměrná žízeň a zvýšené močení jsou běžnými příznaky cukrovky. Při cukrovce se v krvi hromadí nadbytečné množství glukózy, tedy určitého druhu cukru. Ledviny jsou nuceny pracovat přesčas, aby přebytečnou glukózu filtrovaly a vstřebávaly. Pivo na vlasy.

 

Když ledviny nestíhají, přebytečná glukóza se vylučuje do moči a odvádí s sebou tekutiny z tkání, což způsobuje dehydrataci. To obvykle vyvolává pocit žízně. Když pijete více tekutin, abyste uhasili žízeň, budete močit ještě více. Jak se cukrovka projevuje.

 

Únava – Jak se projevuje diabetes

 

Únava - Jak se projevuje diabetes

 

Diabetes může způsobovat pocit únavy. Vysoká hladina glukózy v krvi zhoršuje schopnost vašeho těla využívat glukózu pro energetické potřeby. Dehydratace způsobená zvýšeným močením může také způsobit pocit únavy.

 

Úbytek hmotnosti

 

Úbytek hmotnosti

 

Když častým močením ztrácíte glukózu, ztrácíte také kalorie. Diabetes může také zabránit tomu, aby se glukóza z potravy dostala do buněk, což vede k neustálému hladu. Kombinovaný účinek může potenciálně způsobit rychlý úbytek hmotnosti, zejména u diabetu 1. typ.

 

Rozmazané vidění – Jak se projevuje cukrovka

 

Rozmazané vidění - Jak se projevuje cukrovka

 

Příznaky cukrovky někdy ovlivňují i váš zrak. Vysoká hladina glukózy v krvi odvádí tekutinu z vašich tkání, včetně očních čoček. To ovlivňuje vaši schopnost soustředit se. Nejdražší hodinky na světě – 20 nejdražších hodinek.

 

Pokud se cukrovka neléčí, může způsobit, že se v sítnici – zadní části oka – vytvoří nové cévy a poškodí stávající cévy. U většiny lidí tyto časné změny nezpůsobují problémy se zrakem. Pokud však tyto změny nepozorovaně postupují, mohou vést ke ztrátě zraku a slepotě.

 

Pomalu se hojící rány nebo časté infekce

 

Pomalu se hojící rány nebo časté infekce

 

Vysoká hladina glukózy v krvi může vést ke špatnému průtoku krve a narušit přirozený proces hojení vašeho těla. Z tohoto důvodu se u lidí s cukrovkou mohou pomalu hojit rány, zejména na nohou. U žen s cukrovkou se mohou častěji objevit kvasinkové infekce močového měchýře a pochvy.

 

Brnění rukou a nohou – Jak se projevuje diabetes

 

Brnění rukou a nohou - Jak se projevuje diabetes

 

Příliš mnoho glukózy v krvi může ovlivnit funkci nervů. Můžete zaznamenat brnění a ztrátu citlivosti (necitlivost) v rukou a nohou, stejně jako pálivou bolest v ramenou, pažích, nohách a chodidlech.

 

Zarudlé, oteklé a citlivé dásně

 

Zarudlé, oteklé a citlivé dásně

 

Diabetes může oslabit vaši schopnost bojovat s choroboplodnými zárodky, což zvyšuje riziko infekce dásní a kostí, které drží zuby na svém místě. Jak se cukrovka projevuje. Dásně se mohou odlepit od zubů, zuby se mohou uvolnit nebo se v dásních mohou objevit vředy či hnisavé kapsy – zejména pokud jste před vznikem cukrovky prodělali infekci dásní.

 

Berte signály svého těla vážně

 

Berte signály svého těla vážně

 

Pokud si všimnete jakýchkoli možných příznaků cukrovky, kontaktujte svého lékaře. Cukrovka je závažné onemocnění a čím dříve je diagnostikována, tím dříve může být zahájena léčba. S vaší aktivní účastí a podporou zdravotnického týmu můžete svou cukrovku zvládat a užívat si aktivního a zdravého života.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button