ZdravíZDRAVÍ A VÝŽIVA

Jak se projevuje zápal plic – Příznaky a diagnostika

Jak se projevuje zápal plic – Příznaky a diagnostika. Pneumonie je infekce, která způsobuje zánět plicních sklípků. Vzdušné váčky se mohou naplnit tekutinou nebo hlenem, což způsobuje příznaky, jako je kašel, horečka, zimnice a problémy s dýcháním.

 

Jak se projevuje zápal plic?

 

Jak se projevuje zápal plic

 

Příznaky zápalu plic mohou být od tak mírných, že si jich téměř nevšimnete, až po tak závažné, že je nutná hospitalizace. Jak se projevuje zápal plic. Reakce vašeho těla na zápal plic závisí na typu zárodku, který infekci způsobuje, na vašem věku a celkovém zdravotním stavu.

 

Příznaky zápalu plic mohou zahrnovat

 

Příznaky zápalu plic mohou zahrnovat

 

  • kašel, který může produkovat nazelenalý, žlutý nebo dokonce krvavý hlen.
  • Horečka, pocení a zimnice
  • Dušnost
  • rychlé, mělké dýchání
  • ostrá nebo bodavá bolest na hrudi, která se zhoršuje při hlubokém dýchání nebo kašli.
  • Ztráta chuti k jídlu, nízká energie a únava
  • nevolnost a zvracení, zejména u malých dětí.
  • Zmatenost, zejména u starších osob
  • Jak změkčit vlasy: 5 přírodních způsobů

 

Bakteriální zápal plic, který je nejčastější formou, bývá závažnější než jiné typy zápalu plic a jeho příznaky vyžadují lékařskou pomoc. Příznaky bakteriálního zápalu plic se mohou objevit postupně nebo náhle. Horečka může stoupnout až na nebezpečnou úroveň, může se objevit silné pocení a prudce zvýšené dýchání a puls. Rty a nehtová lůžka mohou mít namodralou barvu v důsledku nedostatku kyslíku v krvi. Duševní stav pacienta může být zmatený nebo s bludy.

 

Příznaky virového zápalu plic se obvykle rozvinou během několika dní. Časné příznaky jsou podobné příznakům chřipky: horečka, suchý kašel, bolest hlavy, bolesti svalů a slabost. Během jednoho nebo dvou dnů se příznaky obvykle zhorší, objeví se zvýšený kašel, dušnost a bolest svalů. Může se objevit vysoká horečka a může dojít k zmodrání rtů. Jak se projevuje zápal plic.

 

Příznaky se mohou u některých populací lišit. Novorozenci a kojenci nemusí vykazovat žádné známky infekce. Mohou zvracet, mít horečku a kašel nebo se jevit neklidné, nemocné či unavené a bez energie. Starší dospělí a lidé se závažnými onemocněními nebo oslabeným imunitním systémem mohou mít méně a mírnější příznaky. Mohou mít dokonce nižší teplotu než obvykle. Starší dospělí, kteří prodělali zápal plic, mají někdy náhlé změny duševního vědomí. U lidí, kteří již trpí chronickým plicním onemocněním, se tyto příznaky mohou zhoršit. Kdy vysadit gladioly? Od výsadby po pěstování

 

Kdy navštívit lékaře – Jak se projevuje zápal plic

 

Kdy navštívit lékaře - Jak se projevuje zápal plic

 

Pokud si myslíte, že máte vy nebo vaše dítě příznaky zápalu plic, nečekejte s návštěvou lékaře, dokud se nemoc nezhorší. Okamžitě zavolejte svého lékaře. Pokud se vám špatně dýchá, máte namodralé rty a konečky prstů, máte bolesti na hrudi, vysokou horečku nebo silný kašel s hlenem, který se zhoršuje, okamžitě navštivte lékaře.

 

Zvláště důležité je vyhledat lékařskou pomoc v případě zápalu plic, pokud patříte do vysoce rizikové skupiny, včetně dospělých starších 65 let, dětí do dvou let, osob se základním onemocněním nebo oslabeným imunitním systémem. Pro některé z těchto zranitelných osob se může zápal plic rychle stát život ohrožujícím stavem.

 

Jak se diagnostikuje zápal plic?

 

Jak se diagnostikuje zápal plic

 

Někdy může být obtížné diagnostikovat zápal plic, protože příznaky jsou velmi proměnlivé a často se velmi podobají příznakům nachlazení nebo chřipky. Při diagnostice zápalu plic a ve snaze určit zárodek, který onemocnění způsobuje, vám lékař položí otázky týkající se vaší anamnézy, provede fyzikální vyšetření a některé testy.

 

Anamnéza – Jak se projevuje zápal plic

 

Anamnéza - Jak se projevuje zápal plic

 

Lékař se vás bude ptát na vaše příznaky a na to, jak a kdy začaly. Aby pomohl určit, zda je vaše infekce způsobena bakteriemi, viry nebo plísněmi, může vám položit několik otázek o možné expozici, například:

 

  • Jakékoli nedávné cesty
  • Vaše povolání
  • Kontakt se zvířaty
  • vystavení jiným nemocným lidem doma, v práci nebo ve škole.
  • zda jste v nedávné době prodělali jiné onemocnění.
  • Jak se projevuje zápal plic
  • Nejdražší 2 euromince – Top 5

 

Fyzikální vyšetření

 

Lékař poslechne vaše plíce stetoskopem. Pokud máte zápal plic, mohou vaše plíce při nádechu vydávat praskání, chrčení a hučení.

 

Diagnostické testy

 

Pokud má lékař podezření, že máte zápal plic, pravděpodobně vám doporučí několik vyšetření, aby diagnózu potvrdil a zjistil více informací o vaší infekci. Mohou zahrnovat následující vyšetření:

 

  • Krevní testy k potvrzení infekce a k identifikaci původce onemocnění.
  • Rentgenové vyšetření hrudníku ke zjištění místa a rozsahu zánětu v plicích.
  • Pulzní oxymetrie k měření hladiny kyslíku v krvi. Zápal plic může zabránit tomu, aby se do plic dostávalo dostatečné množství kyslíku. Jak se projevuje zápal plic.
  • Sputum test na vzorku sputa (hlenu) odebraného po hlubokém kašli k vyhledání zdroje infekce.

 

Pokud jste vzhledem ke svému věku a celkovému zdravotnímu stavu považován za vysoce rizikového pacienta nebo pokud jste hospitalizován, mohou lékaři chtít provést některá další vyšetření, včetně:

 

  • CT vyšetření hrudníku k lepšímu zobrazení plic a k vyhledání abscesů nebo jiných komplikací.
  • Vyšetření arteriální krve k měření množství kyslíku ve vzorku krve odebraném z tepny, obvykle ze zápěstí. Je přesnější než jednodušší pulzní oxymetrie.
  • Kultivace pleurální tekutiny, při níž se odebere malé množství tekutiny z okolí tkání obklopujících plíce, aby se analyzovaly a identifikovaly bakterie způsobující zápal plic.
  • Bronchoskopie, zákrok používaný k nahlédnutí do plicních dýchacích cest. Pokud jste hospitalizováni a vaše léčba nefunguje dobře, lékaři mohou chtít zjistit, zda vaše dýchací cesty neovlivňuje něco jiného, například ucpání. Mohou také odebrat vzorky tekutiny nebo provést biopsii plicní tkáně.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button