O PŘÍRODĚZajímavosti

Sopky v Evropě – Víte, které jsou stále aktivní?

Sopky v Evropě – Víte, které jsou stále aktivní? Možná vás překvapí, že Evropa je pokryta sopkami. Nemusíte se však obávat, naprostá většina z nich je vyhaslá nebo neaktivní. Spící sopky jsou technicky vzato aktivní, ale již dlouho nevybuchly.nOčekává se, že někdy v budoucnu opět vybuchnou.

 

Sopky v Evropě

 

Sopky v Evropě

 

Většina evropských sopek se nachází v okolí Středozemního moře nebo Islandu, na rozhraní tektonických desek. Sopka je považována za aktivní, pokud vybuchla v posledních 10 000 letech, ale láva z mnoha sopek tryská mnohem častěji.

 

4. Geldingadalir, Island

 

Geldingadalir, Island

 

Na Islandu se nachází přibližně 130 sopek a Geldingadalir je jeho nejnovější sopkou. Sopka začala vybuchovat zhruba před dvěma měsíci, což je první sopečná aktivita na poloostrově Reykjanes od roku 13. století.

 

Od té doby byl více než měsíc stabilní, až začátkem května opět vychrlil lávu k nebi. Odborníci se domnívají, že erupce je začátkem nového období pro tuto oblast, kdy se očekává častější aktivita. Vzácné 2 euromince

 

3. sopka Stromboli, Itálie

 

Opka Stromboli, Itálie

 

Stromboli neboli „maják Středozemního moře“ je jednou z nejaktivnějších sopek na Zemi. Jeho erupce probíhají nepřetržitě již 2000 let, přičemž od roku 1932 se jeho aktivita zvýšila. Jedním z jeho nejpozoruhodnějších rysů je Sciara del Fuoco neboli Ohnivý potok. Sopky na světě Top 10 ohromujících sopek

 

 

Jedná se o obrovskou prohlubeň ve tvaru podkovy, která vznikla za posledních 13 000 let. V roce 2020 začalo Stromboli znovu explodovat.

 

Sopky v Evropě 2. Santorini, Řecko

 

Sopky v Evropě 2. Santorini, Řecko

 

Santorini, nádherný ostrov u řeckého pobřeží, je ve skutečnosti spící sopka. Poslední velká erupce proběhla před několika staletími (kolem roku 1600 př. n. l.), ale vědci se domnívají, že by se to mohlo brzy změnit. Zajímavosti o Řecku 25 zajímavostí o Řecku.

 

Od té doby docházelo k menším erupcím, poslední v roce 1950. Ve studii zveřejněné v březnu vědci označili ostrov za „vysoce rizikový z hlediska vulkanických a seismických rizik“.

 

Sopky v Evropě 1. Etna, Sicílie

 

 

Sopky v Evropě 1. Etna, Sicílie

 

Na prvním místě se umístila nádherná sicilská Etna. Místní obyvatelé jí říkají „Mongibello“ a je to nejaktivnější sopka v Evropě.

 

Během pouhých pěti týdnů kolem března 2021 explodoval více než 16krát. Ročně Etna vybuchne asi 200krát a tento počet se stále zvyšuje. Jak změkčit vlasy: 5 přírodních způsobů.

 

Kromě toho, že je jednou z největších sopek v Evropě, má také nejdelší historický záznam. Erupce Etny jsou doloženy již více než 2 000 let, kdy byla ještě součástí starověkého Říma.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button