Okrasné rostlinyOKRASNÉ ROSTLINY

Jak pečovat o orchideje – 10 nejlepších tipů pro péči o orchideje

Jak pečovat o orchideje. Pokud jste ve světě orchidejí nováčky, nebojte se jich. Mnohé orchideje lze snadno pěstovat, pokud jim věnujete trochu času a zjistíte, co potřebují. Nejsou jako tradiční rostliny v květináčích. Jsou to epifyty, což znamená, že nerostou v hlíně, ale visí na kůře stromů. Některé orchideje, zejména střevíčníky pantoflíčky, jsou polopodzemní a rostou v jílovité půdě na dně džungle.

 

Jak pečovat o orchidej

 

Jak pečovat o orchidej

 

Často se nás ptají, „jak pečovat o orchideje“? Pravdou je, že péče o orchideje není složitá, je jen jiná. Orchideje mají pověst obtížně pěstovatelných rostlin, přestože mnohé druhy jsou ve skutečnosti vynikajícími pokojovými rostlinami. Při správné péči může orchidej kvést několik měsíců v roce a může žít neomezeně dlouho. V tomto ohledu představují orchideje vynikající hodnotu, pokud jde o kvetoucí rostliny. Dobře udržovaná a pestrá sbírka orchidejí může poskytovat nepřetržité květy každý den v roce. Správná péče o orchideje vyžaduje pouze základní znalosti o orchidejích a jejich růstu.

 

Správná péče o orchideje

 

Správná péče o orchideje

 

  • Většina orchidejí vyžaduje vodu jednou týdně. Vyvarujte se přemokření, protože to může vést k hnilobě kořenů.
  • Umístěte orchidej na světlý parapet orientovaný na východ nebo západ.
  • Týdně hnojte hnojivem pro orchideje.
  • Přesazení do čerstvé směsi pro orchideje, když orchidej přestane kvést.

 

Orchideje mají různé požadavky na péči

 

 

Orchideje mají různé požadavky na péči

 

Rod orchidejí má více než 880 různých druhů (tzv. rodů) a více než 22 000 druhů. Tento počet se každým rokem zvyšuje a orchideje jsou tak nejrozsáhlejší a nejrozmanitější čeledí kvetoucích rostlin. Většina orchidejí jsou tropické rostliny, které žijí jako epifyty nebo „vzdušné rostliny“ zavěšené na stromech, které jim poskytují oporu. Některé orchideje jsou litofyty neboli „skalničky“ rostoucí na skalách nebo mezi nimi. Ostatní orchideje jsou suchozemské rostliny, které rostou v hlinitém detritu na dně džungle.

 

Vzhledem k tomu, že se jedná o tak rozmanitou skupinu rostlin, je obtížné poskytnout obecné pokyny pro péči o orchideje. Vždyť běžně pěstovaných druhů je jen několik desítek a ještě méně druhů je k dostání v místní školce. Naše stránka pro určování orchidejí poskytuje základní informace o mnoha oblíbených druzích orchidejí. Jak pečovat o orchideje. Rostliny prodávané ve školkách, květinářstvích, železářstvích a obchodních řetězcích budou pravděpodobně hybridy. Tyto hybridy vznikly křížením různých druhů a někdy i rodů, aby se vyšlechtily žádoucí vlastnosti, jako je barva, vůně, velikost květů a snadná péče, a aby se odstranily mnohé obtížné aspekty péče o čisté druhy orchidejí. Dnešní hybridy orchidejí jsou velmi vděčné pokojové rostliny a péče o ně je poměrně snadná, pokud věnujete trochu času pochopení jejich základních potřeb. Orchideje a jejich pěstování

 

Prostředí pro růst orchidejí ve vztahu k péči o orchideje

 

Prostředí pro růst orchidejí ve vztahu k péči o orchideje

 

Představte si, že stojíte v džungli a díváte se na orchidej, která se drží na stromě. Jeho kořeny se zachytily kůry stromu a používají ji jako oporu. Orchidej nezískává žádné živiny ze samotného stromu, není to parazit, pouze získává podporu a určitou potravu z organických látek rozkládajících se v keřích větví nebo z exkrementů zvířat, které strom při dešti vyplavuje. Papírová květina – Jak vyrobit květinu z papíru.

 

Džungle je vlhká a kořeny těchto orchidejí se přizpůsobily tomu, aby absorbovaly vodu z vlhkého vzduchu, proto se jim říká epifyty. Mnoho orchidejí se musí vyrovnat s obdobími hojnosti vody a sucha, a proto mají silné stonky zvané „pseudobulby“, které jim umožňují uchovávat a zadržovat vodu pro nadcházející období sucha. Nyní si představte stejnou rostlinu v květináči v běžném domácím prostředí. Jak zvláštní musí být pro rostlinu a jak moc se liší od podmínek, na které se orchidej adaptovala. Pochopení přirozených podmínek, v nichž orchideje rostou, je zásadní pro pochopení toho, co orchideje potřebují pro svou péči. Naše startovací sady pro orchideje nabízejí základní informace pro pěstování spokojených a zdravých orchidejí.

 

10 nejčastějších otázek týkajících se péče o orchideje

 

10 nejčastějších otázek týkajících se péče o orchideje

 

Klíčem k úspěšné péči o orchideje je pochopení jejich požadavků na podporu, světlo, potravu, vlhkost, vodu, pohyb vzduchu a teplotu.

 

Jaká je nejlepší směs pro orchideje?

 

Jaká je nejlepší směs orchidejí

 

Nejlepší směsi pro orchideje obsahují speciální média, která podporují zdravou drenáž a dobré proudění vzduchu. Je důležité si uvědomit, že orchideje nerostou v hlíně, ta by udusila jejich kořeny a rostlinu usmrtila. Orchideje vyžadují pro svůj růst speciální média. Nejlepší médium pro orchidej je takové, které nejlépe odpovídá typu orchideje a podmínkám, v nichž roste. Podmínky na slunné verandě na Floridě se liší od podmínek ve vytápěném domě v Ohiu, ale orchidejím se při správné péči může dařit v obou případech. Ve směsi pro orchideje se často mísí několik médií, přičemž každá složka přináší do směsi jedinečné žádoucí vlastnosti. Cíl je stejný, použít směs, která je otevřená a vzdušná a poskytuje orchidejím správné množství vlhkosti, které potřebují.

 

 

Doufáme, že se přesvědčíte o rozmanitosti našich směsí orchidejí, ať už si vyberete některou z našich klasických směsí orchidejí, směsi orchidejí Imperial nebo se rozhodnete vytvořit si vlastní směs Select-A-Blend. Podívejte se také na ilustraci Velikost kořenů orchidejí a její souvislost s výběrem směsi orchidejí. Chcete-li se lépe orientovat ve vodní kapacitě různých médií pro orchideje, podívejte se na naši tabulku Hmotnosti médií.

 

Jaké květináče pro orchideje mám použít?

 

Jaké květináče pro orchideje mám použít?

 

Orchideje v přírodě nerostou v květináčích. Pro naše pohodlí je dáváme do květináčů. V důsledku toho musíme pochopit, jak zvláštní je to pro rostliny, jejich kořeny chtějí dýchat a mít svobodu. Je zcela v pořádku, když kořeny orchidejí rostou mimo květináč. Bohužel naše domovy nejsou dostatečně vlhké, aby se v nich epifytům dobře dařilo. Květináč tedy pomáhá udržovat vlhkost kolem kořenů. Tajemstvím pěstování zdravých orchidejí je vypěstovat zdravé kořeny. Běžné hrnkové rostliny se posuzují podle růstu listů. V případě orchidejí je nejlepším ukazatelem zdraví rostliny růst kořenů. U orchidejí pěstovaných v květináčích musíme být obzvláště opatrní, aby nedošlo k uhnití nebo udušení kořenů. Rostliny do ložnice : 15 nejlepších květin do ložnice.

 

Protože je pro optimální péči o orchideje velmi důležité dosáhnout dobré rovnováhy vlhkosti, mnozí pěstitelé orchidejí volí průhledné květináče, aby bylo lépe vidět, kdy se kořenům daří a kdy ne. Předpokládá se, že kořeny orchidejí se zapojují do fotosyntézy, což dává smysl vzhledem k tomu, že rostou vystaveny slabému světlu, když orchidej visí na stromě, a průhledné květináče umožňují fotosyntézu kořenů orchidejí. Bílé květináče také propouštějí určité množství světla.

 

Jak pečovat o orchidej

 

Jak pečovat o orchidej
Jak pečovat o orchidej

 

Orchideje umístěte do nejmenšího květináče, do kterého se vejdou kořeny, a rostlinu během růstu připevněte ke kůlu. Orchideje, které rostou nejlépe, rostou často ve zdánlivě směšně malých květináčích, takže odolejte nutkání „pěstovat“ více, než je nezbytně nutné pro podporu kořenů. Díky průhledným plastovým květináčům je snadné vidět kořeny a zjistit, kdy je třeba zalévat. Směs pro květináče je za mokra tmavá a po zaschnutí postupně zesvětlá. Bílé plastové květináče také umožňují určitou fotosyntézu a jsou také velmi atraktivní volbou pro vystavení. Na rozdíl od hlíny se plastové nádoby snadno čistí, dezinfikují a znovu používají. Průhledné plastové květináče jsou skvělým způsobem, jak mít přehled o tom, co se v květináči děje, aniž byste rostlinu rušili. Exotické keramické květináče zvýrazní krásu každé orchideje a skvěle se hodí k vystavení kvetoucí rostliny.

 

Jaké hnojivo pro orchideje mám použít?

 

Jaký druh hnojiva pro orchideje mám použít?

 

Orchideje vyžadují speciální hnojivo určené pro orchideje, aby rostly opravdu dobře. Běžnou složkou mnoha komerčně dostupných hnojiv je močovina, kterou orchideje špatně vstřebávají. Proto je nejlepší pořídit si hnojivo určené pro péči o orchideje. Jak pečovat o orchideje. Zlatý standard pro hnojivo pro orchideje je založen na vzorci, který byl vyvinut na základě studie Michiganské státní univerzity (MSU). Naše FEED ME! Hnojivo pro orchideje je originální hnojivo MSU od stejných lidí, kteří dodávali hnojivo pro původní studii. Orchideje nepotřebují příliš mnoho hnojiva; pro péči o orchideje je optimální pravidelné ředění. Většina pěstitelů orchidejí doporučuje hnojit „lehce, každý týden“.

 

Při zalévání rostliny volně polévejte vodou. Mnoho lidí nosí orchideje pravidelně zalévat do umyvadla. Naše oblíbené rčení zní: „Jednou kolem lavičky je namočíme, dvakrát kolem lavičky je namočíme, třikrát kolem lavičky se kyslík dostane ke kořenům“. Orchideje potřebují pro své kořeny kyslík, který získávají kombinací dobré otevřené směsi a správné zálivky. Informace o hnojení naleznete v části Často kladené dotazy k hnojení.

 

Jak ovlivňuje vlhkost a pohyb vzduchu orchideje?

 

Jak vlhkost a pohyb vzduchu ovlivňují orchideje

 

Orchideje nemají rády „mokré nohy“, ale mají rády vlhkost. Z tohoto důvodu se orchideje při pěstování v domácnosti často umísťují na vlhké misky. Tyto misky umožňují shromažďování vody v podstavci, zatímco rostlina je zavěšena nad vodou. K dostání jsou komerční misky nebo lze misku vyrobit z dortové formy naplněné kameny či obrácenými talíři, zkrátka z čehokoli, co umožní, aby byl květináč s orchidejí nad bazénem s vodou. Orchidej tak profituje z odpařování vody.

 

Orchideje mají také rády těsné seskupení, protože to také pomáhá zvyšovat vlhkost mezi rostlinami. Vždy jde o rovnováhu, protože orchideje mají také rády pohyb vzduchu, ale neustálý pohyb suchého vzduchu rostliny vysušuje. Příliš mnoho vlhkosti a příliš málo pohybu vzduchu a rostliny mohou být náchylné k hnilobě. Jedním z cílů úspěšné péče o orchideje je dosažení správné rovnováhy mezi vlhkostí a pohybem vzduchu. Květiny na balkon nebo terasu – 12 nejlepších rostlin.

 

Jaké jsou nároky orchidejí na světlo?

 

Jaké jsou nároky orchidejí na světlo?

 

Jak pečovat o orchideje. Potřeby orchidejí na světlo se značně liší a pro péči o ně je zásadní znát vhodné množství světla pro daný typ orchideje. Ani orchideje s „vysokou intenzitou světla“ nevyžadují tolik přímého slunečního světla jako rajčata, a dokonce ani orchideje s „nízkou intenzitou světla“ nebudou šťastné, když budou stát nekonečně dlouho uprostřed místnosti mimo jakýkoli zdroj světla.

 

I severní okno může být příliš málo osvětlené na to, aby orchideje při slabém osvětlení spolehlivě kvetly, ale jižní okno může potřebovat zastínění. Ve skutečnosti je to často nedostatek světla, který brání orchidejím v kvetení. Některé orchideje, zejména ty, které mají rády vysokou hladinu světla, rády letní období tráví venku v lehkém stínu a pro mnoho orchidejí s vysokou hladinou světla je to nejjednodušší způsob, jak jim zajistit dostatek světla pro kvetení.

 

Jak pečovat o orchidej

 

 

 

Pokud mají orchideje s vysokým osvětlením zůstat v interiéru, mnohé z nich bez přídavného světla spolehlivě vykvetou jen ve velmi světlé sluneční místnosti nebo ve skleníku. Naštěstí zářivky se širokým spektrem záření fungují s orchidejemi poměrně dobře, stejně jako vysoce intenzivní výbojky (HID). Orchideje dostávají přirozené světelné podněty i v přírodě. Dny se prodlužují a pak zkracují. V našich domácnostech svítíme v noci a máme tendenci dodržovat pravidelný režim během roku, což může narušit přirozené hodiny orchidejí.

 

Jakou teplotu vyžadují orchideje?

 

Jakou teplotu vyžadují orchideje

 

Teplota, kterou orchidej vyžaduje, závisí na typu orchideje, kterou vlastníte. Například orchideje Phalaenopsis mají rády denní teploty od poloviny sedmdesátých do poloviny osmdesátých let. Dendrobium má naopak rádo teplotu asi o 10 stupňů nižší. Některé orchideje využívají chladný podzimní vzduch nebo rozdíl mezi denními a nočními teplotami jako signál, že se mění roční období a je čas připravit se na kvetení.

 

Skutečnost, že mnoho lidí dává přednost poměrně stálé teplotě ve svých domovech, je opět v rozporu s přirozeným prostředím orchidejí. Tím nechci říci, že je vše ztraceno, jen chci upozornit, že znalost potřeb druhu orchideje, o kterou se snažíte pečovat, vám umožní provést malé úpravy, abyste tyto potřeby splnili, a odměnou vám budou krásné květy orchidejí. Některé orchideje jsou přirozeně teplomilné, jiné středně teplomilné nebo mrazuvzdorné, ale většina z nich prospívá v mírných podmínkách, kde není ani horko, ani mráz. Je dobré znát mírné preference orchidejí ve vaší sbírce. Často existují určité rozdíly, například chladněji rostoucí orchideje lze umístit blíže k chladnému oknu nebo na chladnější místo v domě.

 

Jak se mají orchideje zalévat?

 

Klíčem k zalévání orchidejí je nepřelévat je. Ne, opravdu je! Správná zálivka orchidejí je pravděpodobně nejobtížnějším aspektem péče o orchideje. Jak pečovat o orchidej, kterou je třeba správně ošetřovat. Vhodné množství vody pro orchidej se liší podle typu orchideje, typu směsi, ve které se nachází, a prostředí, ve kterém orchidej roste. Pro začátečníky je to stejně komplikované jako použití receptu, který navrhuje „péct jídlo, dokud není hotové“, co to znamená? Květináče – Vyrobte si vlastní domácí květináče.

 

Orchideje potřebují „správné“ množství vody, ne příliš mnoho a ne příliš málo. Správné množství se také liší podle ročního období; orchideje vysychají rychleji, když je teplo, než když je zima. Základem je měnit frekvenci zalévání orchidejí, typ květináče, typ směsi, hustotu balení směsi a množství cirkulace vzduchu, dokud není dosaženo správné rovnováhy pro každou orchidej. Vyžaduje to čas a trpělivost, ale stojí to za to, protože se zvýší zdraví a vitalita orchidejí, což se projeví intenzivnějším kvetením. Jediné, čeho je třeba se vyvarovat, je omezit množství vody, které orchidej při zalévání dostává.

 

Jak pečovat o orchidej

 

Největšího úspěchu dosáhnete, když budete orchidej hojně zalévat a nalévat vodu ze dna květináče, dokud nebude rostlina i substrát zcela nasycený. V praxi to obvykle znamená, že orchidej přinesete k umyvadlu a vydatně ji zalijete. V některých případech je možné orchidej zalévat na vlhkém tácku. Po zalití by se orchidej měla vrátit do svého pěstebního prostoru až do dalšího zalévání, které může trvat několik dní až týden nebo déle. Pomoci může zavedení pravidelného zalévání o víkendu a kontrola rostlin v polovině týdne. Pokud máte pochybnosti, počkejte, je lepší příliš málo než příliš mnoho.

 

Jakákoli směs na orchideje může být přemokřena a vést k úhynu rostliny. Většina orchidejí má ráda téměř sucho, pak se zalijí a nechají znovu téměř vyschnout. U mechu sphagnum je snadné poznat, kdy je suchý, mech je na dotek křupavý. Proto ji mnozí pěstitelé doporučují lidem, kteří s orchidejemi, zejména s falenopsisy, začínají. U směsí jedle a skořice může být obtížné určit, kdy je třeba zalévat, protože ve svém středu zadržují více vody, než si často myslíme. Pokud do směsi zapíchnete tužku nebo tyčinku a necháte ji tam, můžete ji vytáhnout a zjistit, zda je směs uvnitř mokrá.

 

Jak přesadit orchidej?

 

Přesazování orchidejí může vypadat děsivě, ale ve skutečnosti je velmi snadné! Na naší stránce o přesazování orchidejí najdete základní informace o přesazování ve formě často kladených otázek a náš obrázkový průvodce ukazuje, jak orchidej přesadit. Vyhledávač orchidejí poskytuje obrázky nekvetoucích orchidejí, které pomáhají při jejich určování. S výběrem doporučené směsi pro vaši orchidej vám pomůže stránka Najděte správnou směs pro vaši orchidej. Náš kalendář péče o orchideje, časy přesazování orchidejí a tabulky kvetení orchidejí popisují, na co a kdy si dát pozor. Naše stránka Růstové vzory orchidejí ilustruje rozdíly mezi sympodiálními a monopodiálními orchidejemi.

 

Jak se starat o nemocnou orchidej? Jak pečovat o orchidej

 

Prvním příznakem problémů s pěstováním orchidejí je často invaze brouků nebo bakterií. Nakažené rostliny okamžitě vytrhněte a přemístěte je od ostatních!!! Až do ukončení léčby je držte dál od těla. Nejlepší obranou proti plísňovým/bakteriálním infekcím je dobrý útok. Preventivně každý měsíc postříkejte listy přípravkem Physan (1 čajová lžička/gallon). V místním obchodě s potravinami si v oddělení koření vezměte navíc lahvičku skořice a mějte ji poblíž orchidejí. Při řezu na rostlině ji lehce posypte skořicí, která je účinným baktericidem/fungicidem a je bezpečná. Pokud dojde k infekci, postříkejte přípravkem Physan smíchaným v dávce 1 polévková lžíce/gallon. V případě brouků začneme skořicovou okurkou GET OFF ME! a přejít do směsi alkoholu a nech mě být! 50/50. Do rozprašovače rádi vkládáme skořicovou tyčinku, aby se časem zvýšila účinnost roztoku. Jak pečovat o orchideje.

 

Vněkterých případech se problémy mohou „dostat pod zem“ a přejít zlistů do média a kořenů. Pokud se vám zdá, že se rostlina nezotavuje, může to být způsobeno problémy, které se skrývají pod povrchem. V těchto případech je dobré přesadit rostlinu a může to být jediný způsob, jak problém nadobro vyřešit. Někdy jsou orchideje napadány malými muškami, které vypadají jako houboví komáři. Ty jsou více než nepříjemné, protože se živí jemnými kořeny orchidejí. Přírodní lék na houbové komáry je pro tyto tvory ideální.

 

Jak pečovat o orchidej

 

Poznámka: Pokud máte podezření na virovou infekci, nechte rostlinu otestovat nebo ji zničte. Především ji držte v izolaci, dokud nebude vynesen rozsudek. Bohužel neexistuje způsob, jak vizuálně rozpoznat virus od houby nebo jiného poškození, ani způsob, jak virus vyléčit, jakmile se rostlina nakazí. Pokud se vám proto podaří získat rostlinu s virem, je nejlepší ji zničit dříve, než se virus přenese na zbytek sbírky.

 

 

Využijte objevení problému k prozkoumání kultury rostliny. Orchideje ve stresu jsou často velmi náchylné k hmyzu a chorobám, což se o silnějších orchidejích říci nedá. Je pohyb vzduchu nedostatečný? Možná se stejný hmyz dostal i na jiné rostliny? Byla pořízena nová rostlina a nebyla dostatečně dlouho v karanténě? Bylo stejným nástrojem seříznuto více rostlin, aniž by byly mezitím sterilizovány? Mohla být nedaleká pokojová rostlina útočištěm hmyzu? Je světla příliš mnoho nebo málo?

 

 

 

Příklady listů orchidejí vystavených přílišnému světlu najdete na naší stránce o úpalu orchidejí.

 

Jak často orchideje kvetou? Jak pečovat o orchidej

 

Informace o způsobu kvetení orchidejí Phalaenopsis naleznete na stránce Péče o orchideje Phalaenopsis. Pokud chcete získat informace o způsobu kvetení orchidejí Cattleya, podívejte se na naši stránku Péče o orchideje Cattleya. Chcete-li si prohlédnout názornou ukázku kolíčkování kvetoucích trnů, podívejte se na naši stránku s názornou ukázkou kolíčkování orchidejí.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button