O PŘÍRODĚOkrasné rostlinyZAJÍMAVOSTI O ZVÍŘATECH

Rostliny v deštném pralese – 16 nejzajímavějších rostlin

Rostliny deštného pralesa – 16 nejzajímavějších rostlin. Amazonský deštný prales je jedním z ekologicky nejrozmanitějších míst na Zemi. Žije zde více druhů zvířat než kdekoli jinde, ale jsou to právě rostliny, které poskytují potravu a domov pro lesní život.

 

Rostliny v deštném pralese

 

Rostliny v deštném pralese

 

Amazonský deštný prales je domovem přibližně 80 000 druhů rostlin, které rostou jako stromy, keře, křoviny a liány a vytvářejí prostředí plné divoké zvěře. Zde uvádíme 16 nejzajímavějších rostlin, které můžete v Amazonii najít.

 

1. Dušené vlašské ořechy

 

Dušené vlašské ořechy

 

Jeden z nejznámějších stromů amazonského deštného pralesa, ořešák brazilský (Bertholletia excelsa), dorůstá fantastické výšky a má jedinečný tvar. Rostliny v deštném pralese. Mají rovný kmen a bujnou korunu z listů a větví. Tyto stromy dorůstají výšky až 50 metrů a šířky kmene 2 metry. Přečtěte si:
Největší strom světa : 10 největších stromů.

 

Brazilské ořechy jsou jedním z největších stromů v Amazonii a v deštném pralese se s nimi můžete setkat. Jejich ořechy poprvé popsal cestovatel a přírodovědec Alexander von Humboldt na počátku 19. století. století během své plavby po Amazonce. Lusky, v nichž se ořechy nacházejí, jsou velmi tvrdé a rozlousknout je mohou pouze makakové a velký hlodavec zvaný aguti.

 

Fantastickým symbolem dobře řízeného cestovního ruchu je, že stromy plodí pouze tehdy, jsou-li opylovány včelami euglosinami, a včely potřebují vůni jemné orchideje, aby přilákaly partnera. Brazilské ořechy jsou proto úzce spjaty se zdravím okolních deštných pralesů.

 

2. Kakaovník

 

Kakaovník

 

Kakaovník (Theobroma cacao), který pochází z amazonského deštného pralesa a dalších tropických oblastí Ameriky, byl ceněn pro svá semena a byl pěstován mnoha starověkými kulturami, včetně Mayů a Olméků (nejstarší známá civilizace ve Střední Americe). Samotné stromy dorůstají v podrostu deštného pralesa výšky asi 6 až 11 metrů. Kakaovník je známý svými plody, což jsou kakaové lusky obsahující semena, z nichž se vyrábí čokoláda. Semena se již tisíce let používají k výrobě kakaového nápoje a v obchodě.

 

3. Mučení

 

Mučení

 

Mučenky (Passiflora spp.) jsou jednou z nejoblíbenějších květin deštného pralesa. Misionáři si mysleli, že květiny připomínají trnovou korunu, kterou měl Ježíš na hlavě při ukřižování, což vedlo k jejich pojmenování. Jasně zbarvené květy opyluje mnoho různých živočichů včetně včel, vos, kolibříků a dokonce i netopýrů. Mnoho druhů mučenek je však specifických pro určitého opylovače. Barvy duhy

 

Tropické pralesy Jižní Ameriky jsou posety mnoha různými barvami a odrůdami mučenek. Některé se vyskytují jako dřevnaté liány a jiné jsou keře s pestrými květy od bílých po jasně červené. Nejznámějším druhem je Passiflora edulis, jejíž plody se používají do šťáv a dezertů. Ostatní druhy mučenky se v tradiční medicíně používají již po staletí.

 

4. Orchideje

 

Orchideje

 

Orchideje jsou jednou z nejrozmanitějších čeledí rostlin, jejichž květy se vyskytují v deštných pralesích. Jejich křehké a často barevné květy jsou jedinečně tvarované a setkáte se s mnoha odrůdami. Orchideje fascinovaly Charlese Darwina svým složitým vztahem k opylovačům a o jejich opylovacích mechanismech napsal spis O původu druhů. Rostliny v deštném pralese. Napsal také celou knihu věnovanou opylování orchidejí Fertilisation of Orchids (1862). Orchideje a jejich pěstování

 

Mnohé orchideje jsou barevné a voňavé. Při průzkumu amazonského deštného pralesa můžete skutečně poznat vůni některých druhů dříve, než rostlinu uvidíte. Nejznámější orchidejí je pro mnoho lidí neznámá orchidej vanilka. Vytváří oblíbenou vanilkovou vůni a je jedinou orchidejí s komerčním využitím. Mezi oblíbené okrasné druhy patří orchideje s květy podobnými střevíčníkům a orchideje rodů Phalaenopsis a Cymbidium, které lze nalézt v mnoha květinářstvích. Orchidej Prosthechea fragrans je jedním z vonných druhů, které se vyskytují v amazonském deštném pralese.

 

5. Combretum rotundifolium

 

Combretum rotundifolium

Opičí keř (Combretum rotundifolium), oblíbená rostlina a květina amazonského deštného pralesa, má jedinečný vzhled. Květy připomínají díky dlouhým tyčinkám malé jasně červené a žluté štětce.

 

Rostlina roste jako liána buď samostatně, nebo jako parazit na jiných rostlinách. Právě když rozkvete, získá díky svým působivým květům fantastický vzhled. Jejich jasné barvy lákají kolibříky, kteří pijí nektar a opylují rostliny. Vyskytují se v celém amazonském deštném pralese a často je lze spatřit v blízkosti vodních toků.

 

6. Liana

 

Liana

 

Liány jsou popínavé dřeviny a dělí se podle způsobu růstu, například na stromy a keře. Existuje mnoho čeledí rostlin, které rostou jako liány. Rostliny v deštném pralese. Ačkoli jsou liány nejrozmanitějším typem rostlin v tropickém deštném lese, často jsou přehlíženy. Tyto dřevité liány drží velké stromy v rozsáhlé a spletité síti. Tropické deštné lesy mají mělkou půdu a liány jim poskytují podpůrný systém. To také znamená, že když velké stromy padnou, síť lián strhne okolní stromy a otevře koruny pro semenáčky a další generace.

 

Linie dorůstají výšky kolem 200 metrů, některé jsou mnohem delší a spojují mnoho stromů a rostlin. Lijany začínají svůj život na lesní půdě jako většina rostlin deštného pralesa a poté rostou směrem ke slunečnímu světlu a využívají stromy jako oporu. Některé druhy se v deštných pralesích používají jako zdroj pitné vody, jiné jsou zdrojem jedů, například známá kurare.

 

Rostliny v deštném pralese 7. Fíkovník

 

Rostliny v deštném pralese 7. Fíkovník

 

Fíkovník, ikonická rostlina amazonského deštného pralesa, má fascinující a zlověstný životní příběh. Jejich vysokých tvarů si často všimnete při procházkách deštným pralesem. Přestože se jedná o obrovský strom, vzrostlé fíkovníky začínají jako malá semena uložená na větvi. Odtud rostou směrem k zemi zdánlivě jemným a šetrným způsobem kolem stromu. Teprve když se dostane na lesní půdu, fíkovník vyroste a pohltí svého hostitele.

 

Kořeny fíkovníku odebírají živiny, které dříve vyživovaly hostitele, a často tak původní strom zahubí, takže po něm zůstane jen keřovitá forma. Síťovitý kmen poskytuje domov mnoha deštným živočichům a v době, kdy strom plodí fíky, láká další. Jsou také fantastickou podívanou pro turisty, kteří si mohou představit tento neobyčejný životní příběh, který může trvat více než 200 let.

 

8. Mahagon

 

Mahagon

 

Brazilský mahagon (Swietenia macrophylla), známý a velmi ceněný strom deštného pralesa, roste v amazonském deštném pralese jen vzácně. Tento druh mahagonu je vzrostlý strom a dorůstá výšky až 70 metrů. Plody brazilského mahagonu dozrávají v období dešťů. Semena jsou rozptýlena větrem a padají na zem. Přestože je tento strom podle IUCN zařazen mezi zranitelné stromy, brazilští úředníci v roce 1998 odhadli, že 80 % veškeré produkce mahagonu pochází z nelegální těžby, která je hnána poptávkou spotřebitelů.

 

Rostliny v deštném pralese 9. Horké rty

 

Rostliny v deštném pralese 9. Horké rty

 

V tropických deštných pralesích Střední a Jižní Ameriky se vyskytuje velmi nápadná rostlina s jasně červenými květy, hořké rty (Psychotria elata). Květy jsou upravené barevné listy zvané přívěsky, které slouží ke stejnému účelu jako pravé květy. Přitahují řadu kolibříků a motýlů, kteří pijí nektar, sbírají pyl a opylují rostliny.

 

10. Annatto

 

Annatto

 

Další rostlinou amazonského pralesa, kterou mnoho lidí nezná, je achiote (Bixa orellana), protože se stále používá k barvení potravin červeným nebo žlutým barvivem. Toto barvivo se v mnoha amazonských kulturách používá k ozdobě těla i k léčebným účelům. Rostlina roste divoce v amazonském deštném pralese a vyskytuje se jako malý keř v podrostu vysoký asi 8 metrů. Když rostlina kvete, vytváří krásné bílé nebo růžové květy. Plody rostliny achiote jsou ostnité tobolky, které obsahují semena, jež produkují barvivo.

 

Rostliny v deštném pralese 11. Heliconia

 

Rostliny v deštném pralese 11. Heliconia

 

Heliconie (Heliconia spp.), které můžete vidět v zahradních centrech po celém světě, pocházejí z tropických lesů Střední a Jižní Ameriky. V mnoha dalších zemích se staly přirozeným druhem a jsou oblíbenými okrasnými rostlinami.

 

Heliconie dorůstají výšky asi 4,5 metru a jsou to barevné a výrazné rostliny. Jedná se o modifikované listy zvané řapíky, které dávají rostlinám tvar a barvu. V těchto ochranných přívěscích jsou skutečné květy. Ptáci s vhodně tvarovaným zobákem, jako jsou různí kolibříci, mají k nektaru přístup. Tipy pro péči o vlasy.

 

Rostliny v deštném pralese 12. Olneya tesota

 

Rostliny v deštném pralese 12. Olneya tesota

 

V souladu se svým názvem zahrnuje dřevo železité mnoho druhů listnatých stromů. V amazonském deštném pralese jsou to stromy rodu Dipteryx. Dorůstají výšky až 50 metrů, jejich životnost přesahuje 700 let a jsou velmi cennými stromy ohroženými odlesňováním. Poskytují domov mnoha deštným zvířatům, včetně známých papoušků ara. Stromy jsou také oblíbeným hnízdištěm orlů skalních, kteří patří mezi nejmohutnější dravce na světě.

 

13. Gumovník

 

Gumovník

 

Gumovníky lákají lidi z mnoha zemí, aby zde našli své štěstí. Díky nim lidé zbohatli a města se rozrostla, ale vedly k zotročení a dokonce k vyhynutí mnoha amazonských skupin. Kaučukovník (Hevea brasiliensis) byl v 80. letech 20. století středobodem kaučukového boomu. 19 let. století. V té době se z ní začala těžit pryž, která se používá k výrobě originální pryže pro pneumatiky jízdních kol a automobilů. Zůstává hlavním zdrojem přírodního kaučuku. Kaučukovníky jsou poměrně malé stromy, které dorůstají výšky kolem 30 metrů.

 

Rostliny v deštném pralese 14. Viktorie z Amazonie

 

Rostliny v deštném pralese 14. Viktorie z Amazonie

 

Obří leknín (Victoria amazonica) je největší leknín na světě a je to fantastická rostlina, kterou lze nalézt v pomalu tekoucích přítocích Amazonky a v tůních na vodních nádržích. Listy měří v průměru 3 metry a při rovnoměrném rozložení hmotnosti unesou váhu malého dítěte. Působivý je také kmen, který dosahuje hloubky až 8 metrů. Květy jsou při otevření bílé a později se zbarvují do růžova. Květy jsou rovněž velké, 40 cm v průměru.

 

15. Bromelia

 

Bromelia

 

V amazonském deštném pralese lze vysoko ve větvích deštných stromů vidět různé epifytní bromélie. Jejich husté listí shromažďuje vodu a poskytuje domov hmyzu a hrabošům. Bromélie a jejich pěstování. Kromě toho, že bromélie poskytují domov, jsou také zdrojem vody pro mnoho živočichů žijících v deštném pralese. Existuje více než 1 000 druhů bromélií a celá čeleď Bromeliaceae pochází z Ameriky, pouze jeden druh z Afriky. Nejznámější bromélií je ananas. Z
Zvířata deštného pralesa – 11 úžasných zvířat.

 

Rostliny v deštném pralese 16. Banánovník

 

Rostliny v deštném pralese 16. Banánovník

 

Banány (Musa spp.), které pocházejí z jihovýchodní Asie, byly domestikovány v mnoha různých oblastech a nyní se pěstují v mnoha amazonských komunitách. V mnoha vesnicích v amazonské oblasti se pěstují plantáže a banány, které jsou vhodné pro tropické prostředí. Plátky se často používají jako sacharid v mnoha pokrmech a od banánů se liší tím, že jsou mnohem méně sladké a mají škrobovou chuť. Při svých cestách po Amazonii jistě uvidíte plantáže těchto rostlin na okrajích vesnic. Listy se také používají při vaření k obalování ryb a zeleniny a někdy jako talíř na servírování jídla.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button