DOBRÉ RADY PRO VAŘENÍZdraví

Nejkaloričtější potraviny – 10 vysoce kalorických potravin

Nejkaloričtější potraviny. Pokud jde o hubnutí, kalorie se staly nechvalně známým nepřítelem. Mnoho lidí používá kalorie jako vodítko pro to, kolik jídla by měli za den sníst, takže cokoli, co je relativně kalorické, je často považováno za zcela nevhodné.

 

Jde však o to, že ve skutečnosti přicházíme o některé potraviny, které mají velkou výživovou hodnotu, jen proto, že jsou plné kalorií. Jak vysvětlil jeden odborník na sportovní výživu, „některé vysoce kalorické potraviny nejsou považovány za „dobré potraviny“, ale některé určitě ano“.

 

Nejkaloričtější potraviny

 

Nejkaloričtější potraviny

 

Pokud tyto potraviny s vysokým obsahem živin vyřadíme ze svého jídelníčku jen kvůli jejich kalorické hodnotě, o hodně přicházíme. Zde je 10 potravin, které se nám mohou zdát vysoce kalorické, ale ve skutečnosti jsou plné funkčních živin, což znamená, že by měly být nezbytnou součástí vašeho vyváženého jídelníčku:

 

1. Pistácie

 

Pistácie

(560 kcal/100 g, průměrná porce 30 g)

„Jsou to asi nejlepší ořechy ze všech stromů a doporučuji jíst ty, které byly pražené ve skořápce, protože vyluštění skořápky zpomaluje dobu jídla a umožňuje mozku dohnat žaludek. „Zelený a fialový pigment je plný antioxidantů a nedávný výzkum ukázal, že jeho pravidelná konzumace může pomoci kontrolovat těhotenskou cukrovku.“ (Což je skvělé, pokud plánujete v dohledné době otěhotnět.)

 

2. Avokádo

 

Avokádo

(160 kcal/100 g, průměrná porce 200 g)

Avokádo se v poslední době stalo tak oblíbeným, že se dokonce objevily obavy z jeho nedostatku ve světě. A když si uvědomíte, jak je to zdravé, dává to smysl. „Jsou opravdu skvělé pro každého, kdo chce zvýšit množství zdravých tuků, a také pro profesionální sportovce. Jsou dobrým zdrojem mnoha vitamínů, ale zejména rostlinných sterolů a zdravých tuků. Zápach z úst – 9 způsobů, jak se ho zbavit

 

3. Chia semínka – nejkaloričtější potravina 

 

Chia semínka - nejkaloričtější potravina 

(480 kcal/100 g, průměrná velikost porce 10 g)

„Jsou jednou z nejlépe hodnocených superpotravin současnosti a poskytují příliš mnoho skvělých živin na to, abychom je zmínili v jednom odstavci. Jednou z klíčových věcí, kterou je třeba mít na paměti, je, že by měly být namočené nebo rozemleté, aby se uvolnily všechny omega 3 tuky a živiny,“ radí odbornice na výživu. Z tohoto důvodu jsou chia semínka oblíbenou volbou pro ovesné vločky na noc – díky době, po kterou se namáčejí v mléce, se z nich uvolní mnoho živin.

4. Čokoláda – nejkaloričtější potravina 

 

Čokoláda - nejkaloričtější potravina 

(580 kcal/100 g, průměrná porce 40 g)

Možná vás překvapí, že čokoláda je na tomto seznamu, ale čokoláda s vysokým obsahem kakaa (85 % a více) může být pro tělo velmi prospěšná. „Vysoký obsah kakaa dodává lidem čokoládový hit, po kterém touží, ale kakao je také dobrým dodavatelem kakaových flavonoidů, které mohou zlepšit náladu a krevní oběh, a dokonce dodává minerály, jako je železo a vápník.

5. Steak z filé

 

Steak z filé

(300 kcal/100 g, průměrná porce 150 g)

„Z výživového hlediska je steak ze svíčkové skvělým zdrojem bílkovin, železa a vitaminů skupiny B,“ vysvětlil odborník na výživu a dodal, že standardní 150g porce obsahuje přibližně 30 g bílkovin. „Důležité je omezit porce a nejíst příliš často. Nejsilnější přírodní testosteron – 5 způsobů, jak ho získat

6. Kokosový olej – nejkaloričtější potravina 

 

Kokosový olej - nejkaloričtější potravina 

(895 kcal/100 g, průměrná velikost porce 10 g)

„Kokosový olej obsahuje směs přírodních tuků, z nichž některé mají střední řetězec a jsou mnohem lépe stravitelné. „Kokosový olej prý také obsahuje tuky, které podporují imunitní systém, protože mají antimikrobiální účinky.“ Dodal, že nasycené tuky obsažené v oleji přispívají ke zdravému cholesterolu.

 

7. Quinoa – nejkaloričtější potravina 

 

Quinoa - nejkaloričtější potravina 

(360 kcal/100 g sušiny, průměrná porce 50 g sušiny)

Quinoa je sice nejobtížněji vyslovitelná superpotravina, ale stojí za to ji zařadit do svého jídelníčku. „Toto semínko (nikoliv obilovina) obsahuje širokou škálu živin a je obzvláště bohaté na zdravé tuky, bílkoviny a pomalu se uvolňující sacharidy. Můžete ji vařit jako rýži, abyste získali efekt zrna, nebo z ní můžete připravit kaši.“ Jak změkčit vlasy: 5 přírodních způsobů

8. Makrela

 

Makrela

(305 kcal/100 g, průměrná velikost porce 100 g)

Nejkaloričtější potraviny. „Existuje 30 různých druhů makrel, které patří do stejné čeledi jako tuňák. Má opravdu vysoký obsah omega 3 tuků – zejména kyseliny eikosapentaenové (EPA), která působí protizánětlivě, a kyseliny dokosahexaenové (DHA), která je důležitá pro mozek a nervový systém. Kromě zdravých tuků a bílkovin je dobrým zdrojem vápníku a vitaminu D, kterého většina lidí potřebuje více, zejména v zimě.

9. Směs sušeného ovoce

 

Směs sušeného ovoce

(360 kcal/100 g, průměrná velikost porce 50 g bez přidaného cukru)

Sušené ovoce může být sladké, ale pokud si vyberete druh bez přidaného cukru, může to být skvělá svačina. „Mají vysoký obsah vitaminů, jako je vitamin C, vlákniny a antioxidantů. Potraviny pro zdravé vlasy : 10 nejlepších potravin pro zdravé vlasy

 

10. Tahini – nejkaloričtější potravina 

 

  Tahini - nejkaloričtější potravina 

(595 kcal/100 g, průměrná velikost porce 20 g)

Tato oblíbená pomazánka se často používá do dipů, jako je hummus, a vyrábí se ze sezamových semínek, která se opraží, oloupou a rozemelou. Nejkaloričtější potraviny. Je prospěšná, protože obsahuje „hodně bílkovin a zdravých tuků“.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button