CHILDCAREZdraví

Jak naučit dítě chodit – nejlepší způsoby

Jak naučit dítě chodit? Těšili jste se z prvního úsměvu a sladkého vrkání svého miminka. Už dávno zvládla chůzi na bříšku a snadno ovládá hlavičku. Nyní sedí a houpají se, lezou a stojí.

 

Všechny tyto milníky v prvním roce života ubíhají tak rychle. A když se vaše dítě blíží k prvním narozeninám, může se dokonce začít pohybovat a dokonce chodit.

 

Jak naučit dítě chodit

 

Jak naučit dítě chodit

 

Zde najdete informace o tom, co byste měli vědět o vývoji hrubé motoriky vašeho dítěte v tomto vzrušujícím období, jak můžete bezpečně podporovat chůzi a několik poznámek o tom, co může být spíše škodlivé než užitečné.

 

Kdy začínají děti chodit?

 

Děti často začínají chodit kolem 12. měsíců, ale určitě se to může stát dříve nebo později. Stejně jako u všech vývojových procesů začne vaše dítě chodit podle vlastního individuálního harmonogramu.

 

Svému dítěti můžete pomoci s pohybem a šlapáním bez ohledu na to, v jaké fázi chůze se nachází. Klíčovým slovem je však etapa. Děti nepřejdou ze sedu do chůze přes noc.

 

Na této cestě pravděpodobně dosáhnete mnoha milníků – stoj s oporou, samostatný stoj, přechod, první vratké krůčky a plná chůze.

Vycházejte vstříc schopnostem svého dítěte. Pracujte na jeho silných stránkách a hravě řešte jeho slabiny. Naučit se chodit však vyžaduje čas. Nesnažte se proces urychlit.

 

Krok 1: Zabezpečte prostor pro děti

 

Krok 1 Zabezpečte prostor pro děti

 

Nejdříve musíte své dítě připravit na úspěch:

  • Vyčistěte podlahu od nepořádku, který by mohl představovat nebezpečí zakopnutí.
  • Přemístěte křehké dekorativní předměty na jiné místo.
  • Vraťte kryty zásuvek a oddělte přebytečné kabely.
  • Pokud je pro vás obtížné zabezpečit před dětmi celý dům, uzavřete místnosti, které jsou obzvláště náročné, nebo zvažte vytvoření bezpečného prostoru uzavřením části domu, kde nehrozí žádné nebezpečí.

 

Proč to pomáhá: I když vaše dítě ještě nechodí, podpora mobility znamená, že se pustí všeho, co mu přijde do cesty. Dětská pojistka je ochrání před zraněním a pravděpodobně vám oběma poskytne jistotu.

 

Krok 2: Začněte s pevným jádrem – Jak naučit dítě chodit 

 

Krok 2 Začněte s pevným jádrem - Jak naučit dítě chodit 

 

Pravděpodobně jste už slyšeli staré rčení, že nejdřív musíš chodit, než můžeš běžet. Než však začnete chodit, musíte se posadit. V podstatě to znamená, že vaše dítě potřebuje silné svaly jádra těla, které mu pomohou při stání a chůzi.

 

Můžete dokonce zvážit, zda nechcete dítě posadit na malou židli (nebo lavičku, pěnový válec, židli z kostek) s nohama na podlaze (samozřejmě pod dohledem!). Požádejte ho, aby si sáhlo na hračky na podlaze a procvičilo si pohyb nahoru a dolů a dokola.

 

Proč to pomáhá: Tento pohyb umožňuje dítěti procvičovat přechody, například vstávání do stoje. Při přejíždění a vytahování má dítě tendenci používat sílu horní části těla. Při sezení na židli se soustředí na nohy a rozvíjí sílu v dolní části těla. Důraz je kladen také na podložení chodidel pod tělo.

 

Krok 3: Chodit naboso – Jak naučit dítě chodit 

 

Krok 3 Chodit naboso - Jak naučit dítě chodit 

 

Na ranní procházku není nutná žádná obuv. Ve skutečnosti může být lepší nechat dítě zpočátku prozkoumávat prostředí bosé.

Když se děti učí chodit, získávají spoustu informací ze svých nohou. Vnímají strukturu různých povrchů – tvrdého dřeva, koberce, trávy – a jejich mozek tomu přizpůsobuje činnost svalů a kloubů.

 

Než necháte dítě chodit bez bot, musíte se samozřejmě ujistit, že na chodníku nejsou žádné předměty, které by mohly dítěti poranit nohy (viz krok 1).

 

Proč to pomáhá: Říká se tomu proprioceptivní zpětná vazba. Obuv může otupit informace, které mozek dítěte dostává o tom, jaké povrchy má pod nohama. Nejenže chůze naboso pomáhá posilovat svaly na chodidle, a tím dále zvyšuje stabilitu.

 

Krok 4: Poskytnutí podpory

 

Krok 4 Poskytnutí podpory

 

Pokud se chcete s dítětem projít po obývacím pokoji, podepřete mu trup, nikoli ruce.

Když dítěti podepřete trup, pomůžete mu vyvinout přirozenější chůzi, při které se nebude naklánět dopředu na špičky. Děti potřebují rozložit váhu na celé chodidlo – včetně paty -, aby si vytvořily pevný pohybový vzor v celé dolní části těla. Jak naučit dítě chodit. Co potřebuje novorozenec – kontrolní seznam

 

Proč to pomáhá: Vedení rukama opět znamená, že se dítě naklání dopředu a nenese váhu rovnoměrně na nohou a chodidlech. Dbejte na to, abyste dítěti při provádění kroků – i když jsou zpočátku velmi pomalé – umožnili kontrolu.

 

Krok 5: Příprava scény – Jak naučit dítě chodit 

 

Vaše dítě může potřebovat další motivaci, aby se začalo hýbat. Zkuste si s ním sednout na zem. Vezměte jednu z jeho oblíbených hraček nebo plyšáka a podržte ho několik kroků před ním.

 

Jak se pohyblivost dítěte zvyšuje, zvažte, zda bude dítě postupně rozmísťovat hračky po místnosti a zjišťovat, zda bude přecházet od jedné hračky k druhé. Čas od času hračky obměňujte, aby byly stále čerstvé.

 

Proč to pomáhá: Tato aktivita pomáhá jak při plazení, tak při chůzi – a oba pohyby jsou prospěšné pro rozvoj hrubé motoriky, která je nakonec potřebná k chůzi. V podstatě dáváte dítěti důvod, aby se pohybovalo po celém prostoru, ve kterém se nachází. Z náročné chůze se tak stane zábavná hra.

 

Krok 6: Dosáhněte vysoko i nízko

 

Většina chůze je zaměřena na pohyb vpřed. Výhodný je však také pohyb nahoru a dolů. Když dítě sahá po předmětech, musí nohy převzít roli rovnováhy a opory těla.

 

Dítě můžete přimět k čůrání foukáním bublin nad jeho hlavou. Můžete také zkusit přemístit hračky dítěte na různé povrchy v různých výškách v místnosti. Dobrou volbou jsou nízké otevřené police, které umožňují dítěti plný výhled a snadný přístup k hračkám.

 

Proč to pomáhá: Pohybem těla nahoru a dolů dostanete dítě do dřepu. Klečení je základní pohyb, který posiluje dolní část těla a učí dítě přenášet váhu ve stoje.

 

Krok 7: Plavání

 

Pokud se vaše dítě snadno postaví do stoje, dalším krokem může být chůze kolem nábytku, jako jsou pohovky a stoly. Dítě se tak pohybuje a přenáší svou váhu z jednoho kusu nábytku na druhý. Hledání chůvy – 10 tipů, jak najít spolehlivou chůvu

 

Proč to pomáhá: Procházky jsou typem chůze s oporou, při které se procvičují svaly na bocích a stehnech. Postupem času se dítě bude mnohem méně spoléhat na své ruce nebo možná zapomene, že vůbec potřebuje oporu.

 

Krok 8: Tlačení – Jak naučit dítě chodit 

 

Mini nákupní vozíky, kočárky a další hračky pro kočárky poskytují další příležitost pro podporovanou chůzi v pohybu.

Při výběru hračky na tlačení se ujistěte, že je robustní a poskytuje dostatečný odpor na jakémkoli typu podlahy. Přečtěte si recenze, protože některé fungují lépe na koberci než na tvrdé podlaze a naopak. Jak naučit dítě chodit.

Upozorňujeme, že hračky na tlačení pohání vaše dítě. Někteří se pohybují rychleji než jiní. Pokud se toho obáváte, zvažte koupi takové, která umožňuje pomalejší pohyb zátěže.

 

Proč to pomáhá: Hračky na tlačení umožňují dítěti získat určitou samostatnost a zároveň mu poskytují dodatečnou „dynamickou podporu“, kterou potřebuje, když prochází jednotlivými fázemi chůze. Nabízejí také zábavné aktivity podporující pohyb jinými způsoby, například dřepy a protahování.

 

Krok 9: Předměty v rukou

 

Krok 9 Předměty v rukou

Dítě můžete k samostatné chůzi povzbudit tím, že mu dáte jednu nebo dvě hračky. Přemýšlejte o malých, lehkých předmětech, jako jsou šejkry na vajíčka nebo malé sáčky fazolí.

 

Pokud se kříží, dejte jim nejprve jednu hračku a pak přidejte další. Nebo můžete zvážit větší (ale stále lehké) plyšové zvíře, které potřebuje k nošení obě ruce. Ať už děláte cokoli, základem je, abyste při práci používali obě ruce – což je jen zjednodušeně řečeno, že vaše dítě používá obě ruce.

 

Proč to pomáhá: Zaměstnávání rukou dítěte odvádí pozornost od podporovaných pohybů, jako je například uchopování nábytku. Když dítě drží nějaký předmět, je méně pravděpodobné, že se bude natahovat pro oporu, a je pravděpodobnější, že bude pracovat na rovnováze trupu a dolní části těla. Pivo na vlasy:
Pivo pro zdravé, hebké a lesklé vlasy: Tady je návod, jak s pivem dosáhnout zdravých, hebkých a lesklých vlasů

 

Krok 10: Schody – Jak naučit dítě chodit 

 

Krok 10 Schody - Jak naučit dítě chodit 

 

Pokud vás podlaha omrzí, vezměte dítě na schody. Je zřejmé, že při této činnosti budete chtít být dítěti velmi blízko. Nechte dítě pomalu stoupat po schodech pomocí rukou, kolen a nohou. Jedná se o celkové cvičení, při kterém se procvičují všechny svaly.

 

Proč to pomáhá: Lezení po schodech umožňuje dítěti posilovat svaly trupu a nohou. Nejen to, ale také umožňuje takzvanou „disociaci spodní části těla“. To znamená, že vaše dítě může začít oddělovat pohyb horní části těla od pohybu dolní části těla.

 

Čeho se vyvarovat při učení dítěte chodit

Především se vyvarujte toho, abyste na dítě tlačili, aby začalo chodit. Vaše dítě může vykazovat určité známky toho, že je připraveno, ale může trvat dlouho, než se vše zkoordinuje s mozkem a tělem. Oslavujte malé úspěchy a snažte se dítěti pomoci dosáhnout dalšího velkého milníku na úrovni jeho schopností.

 

A ačkoli teoreticky mohou znít dobře, ve skutečnosti jsou dětská chodítka považována za poměrně nebezpečná. Chodítka se liší od hraček na tlačení. Jedná se o zařízení, ve kterých děti sedí, nikoliv stojí za nimi. Mají také kolečka na základně, která se volně pohybují, když dítě odstrčí nohy. Jak naučit dítě chodit.

 

Zní to zábavně, ale představte si to takto: Umístěte malé dítě do zařízení s kolečky na dně. Nepohyblivé dítě tak má možnost pohybovat se po místnosti o něco rychleji.

 

Děti se v chodítkách zranily, když se skutálely ze schodů, vletěly do nezakrytých bazénů a popálily se, když chytaly těžké nebo horké předměty z pultů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button