PLOCHY PRO UŽITKOVÉ ÚPRAVYUžitečné rostliny

Jak skladovat česnek – vždy čerstvý česnek

Jak skladovat česnek? Jak správně skladovat česnek? Nic se nevyrovná ostré a výrazné chuti čerstvého česneku. Proto je důležité naučit se česnek správně skladovat, protože když se začne kazit, začne klíčit a zhořkne.

 

Jak skladovat česnek

 

Jak skladovat česnek

 

Ať už rádi přidáváte česnek do marinád, nebo ho používáte k vylepšení receptů s lososem, zkažený stroužek se prostě nehodí.

Jak udržet česnek déle čerstvý

 

Jak udržet česnek déle čerstvý

 

Nejprve si dobře vyberte stroužky česneku. Hledejte celé hlavičky česneku s pevně zabalenou slupkou a pevnými stroužky. Vyhněte se měkkým a dávejte pozor na klíčení (jasně zelené výhonky vyrůstající z vrcholu každého stroužku česneku). Kdy sázet česnek? Nejlepší doba pro výsadbu

Fialově zbarvený česnek je naprosto v pořádku – je to jen úplně jiná odrůda. Fialový česnek, tzv. česnek s tvrdým krkem, má dřevnatý stonek procházející středem hlavičky. Česnek bělokrký nebo česnek s měkkým krkem tuto stopku nemá. Obě odrůdy lze používat zaměnitelně. Jak skladovat česnek.

Bez ohledu na to, jaký typ česneku si vyberete, vám poradíme, jak skladovat zásoby, aby vám vydržely:

1. Celý česnek skladujte při pokojové teplotě

 

Skladujte celý česnek při pokojové teplotě

Jak skladovat česnek. Celé hlavičky česneku skladujte na chladném a suchém místě v sáčku nebo misce s dobrým prouděním vzduchu (například v síťovaném sáčku nebo volně tkaném koši). Skladujte je ve spíži nebo v košíku na kuchyňské lince mimo dosah slunečního světla.

2. Skladování oloupaného česneku v chladničce – Jak skladovat česnek

 

Skladování oloupaného česneku v lednici - Jak skladovat česnek

Ačkoli nejsme příznivci skladování celých hlav česneku v lednici (může to stimulovat klíčení), lednice je skvělým místem pro celé oloupané stroužky, plátky nebo mletý česnek. Pokud jste například nakrájeli svazek česneku do receptu a máte ho navíc, uložte ho do vzduchotěsné nádoby v chladničce. Použijte jej do 2 až 3 dnů.

 

3. Skladování velkého množství česneku v mrazáku – Jak skladovat česnek

 

Skladování velkého množství česneku v mrazáku - Jak skladovat česnek

Máte hromady hlav? Zde je snadný (a chutný!) způsob, jak je použít: Troubu předehřejte na 200 °C. Z celých hlaviček česneku odřízněte 1 cm vršku; ten vyhoďte. Každou hlavičku česneku položte na kus fólie, pokapejte olivovým olejem a osolte a opepřete. Pevně ji zabalte a vložte do zapékací misky. Pečte 50 až 60 minut dozlatova a do měkka. Česnek nechte mírně vychladnout, pak ho vymačkejte ze slupek do formiček na led, přikryjte a zmrazte. Jak sázet česnek na podzim – rady a pomoc

Případně syrové stroužky česneku jemně nasekejte, nastrouhejte nebo prolisujte do formiček na led, zalijte olejem a zmrazte. Krátká poznámka k bezpečnosti potravin: je důležité tuto směs ihned zmrazit, aby se předešlo onemocnění z potravin. Neskladujte ani neuchovávejte při pokojové teplotě.

 

4. Dehydratace česneku

 

Dehydratace česneku

Čerstvé, pevné stroužky česneku bez puchýřů můžete usušit a připravit z nich chutné česnekové chipsy, které dodají chuť všemu od rýže až po kuře. Hřebíček oloupejte, podélně rozkrojte na polovinu a postupujte podle pokynů na dehydrátoru. Při sušení česneku v troubě jej sušte 2 hodiny při teplotě 60 °C, poté snižte teplotu na 50 °C a sušte 4 až 6 hodin nebo dokud není česnek křupavý. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Jak skladovat česnek.

Pokud se však sáček, který jste si koupili v obchodě s volně prodejnými potravinami, brzy zkazí, máme pro vás jiný nápad: použijte ho! Zde je několik našich oblíbených receptů pro milovníky česneku:

  • Špenát s česnekem a citronem
  • Krevety se stroužky česneku
  • Pečená česneková kaše a květák
  • Mini masové kuličky s česnekovými rajčaty
  • Kuře na paprice s křupavou cizrnou a rajčaty
  • Pivo na vlasy

Závěr – Jak skladovat česnek

 

Jak skladovat česnek

Česnek je základní ingrediencí mnoha receptů – každý domácí kuchař ví, že je důležité mít ho po ruce. Celé hlavičky česneku můžete skladovat při pokojové teplotě na suchém a tmavém místě, oloupané nebo nakrájené stroužky můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce nebo můžete zmrazit pečený česnek či čerstvý česnek v oleji. Díky různým způsobům skladování (a konzumace!) čerstvého česneku už nikdy nebudete muset být bez něj.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button