PLOCHY PRO UŽITKOVÉ ÚPRAVYUžitečné rostliny

Jak skladovat mrkev, aby zůstala čerstvá

Jak skladovat mrkev, aby zůstala čerstvá. Mrkev je neuvěřitelně přizpůsobivá zelenina. Je hlavní přísadou do polévek, pečených pokrmů, salátů a dezertů a může se jíst i syrová jako svačina. Pokud však mrkev neskladujete správně, promarníte velkou část jejího potenciálu. Přečtěte si, jak nejlépe skladovat celou mrkev, loupanou mrkev a nakrájenou mrkev, jak poznat, že je mrkev špatná, a jak připravit mrkev do mrazáku.

 

Jak skladovat mrkev

 

Jak skladovat mrkev

Všechny mrkve by se měly skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce bez ohledu na to, zda jsou celé, loupané, neloupané nebo krájené:

Jak skladovat celou mrkev

 

Jak skladovat celou mrkev

Celá neloupaná mrkev je méně náchylná ke ztrátě vlhkosti než loupaná nebo baby mrkev. Dokonce i opláchnutí celé neloupané mrkve předem může způsobit její předčasné zkažení.

 

  • Mrkev neumývejte, dokud ji neplánujete použít. Nadbytek vody může urychlit proces kažení.
  • Pokud plánujete mrkev použít, zmačkejte nebo odřízněte zelené části mrkve a vyhoďte je nebo je uložte do samostatné nádoby. Bez ohledu na to, zda je používáte, nebo ne, mrkvové listy vysávají vlhkost z kořenů (z té části, kterou jíme) a způsobují vadnutí.
  • Mrkev zabalte do papírové utěrky a uložte do vzduchotěsné nádoby. Aby se mrkev nezkazila, skladujte ji v nejchladnější části chladničky a odděleně od ovoce, které produkuje etylen, jako jsou například jablka.

Jak skladovat oloupanou mrkev

 

Jak skladovat oloupanou mrkev

U ručně loupané mrkve a baby mrkve je vyšší riziko vysušení, když se odstraní její ochranná vnější vrstva. Při skladování oloupané mrkve je třeba zajistit vlhkost, aby nepraskala, nebělela a nevysychala. Oloupaná mrkev vydrží tímto způsobem až 3 týdny. červené zelí

 

Mrkev omyjte studenou vodou.

 

Mrkev omyjte studenou vodou.

 

  • Do mísy nebo vzduchotěsné nádoby nalijte studenou vodu. Přidejte mrkev do nádoby a ujistěte se, že je zcela pokryta vodou.
  • Pokud neplánujete mrkev během několika dní sníst, musíte vodu pravidelně měnit, abyste zabránili růstu bakterií. Každých 4-5 dní mrkev opláchněte a vyměňte vodu.
  • Těsně před konzumací mrkev znovu opláchněte, abyste odstranili případné bakterie.

Jak skladovat nakrájenou mrkev

 

Jak skladovat nakrájenou mrkev

 

  • Namočte papírovou utěrku do studené vody a omotejte ji kolem mrkve.
  • Zabalenou mrkev vložte do vzduchotěsné nádoby a umístěte ji do chladnější části chladničky, například do zásuvky nebo do mrazničky.
  • Spotřebujte do 3 týdnů.

 

Jak dlouho vydrží mrkev?

 

Jak dlouho vydrží mrkev?

Životnost mrkve závisí na tom, jak je skladována a v jaké formě. Při správném skladování vydrží syrová neloupaná mrkev v chladničce 3 až 4 týdny, zatímco loupaná nebo krájená mrkev vydrží 2 až 3 týdny. Uvařená mrkev vydrží při správném skladování v chladničce 3 až 5 dní.

 

Jak zjistit, zda je mrkev špatná?

 

Jak zjistit, zda je mrkev špatná?

Zkažená nebo zkažená mrkev obvykle zapáchá, má slizkou strukturu nebo tmavé zbarvení. Může být také povadlá nebo měkká. Pokud na mrkvi vidíte plíseň, vyhoďte ji. Bílé zarudnutí, které se na mrkvi vytvoří, znamená, že se mrkev vysušuje. Mrkev s bílým bachorem můžete jíst i nadále, ale nejprve ji opláchněte, aby se jí vrátila vlhkost. . Jak nejlépe skladovat mrkev.

Jak zmrazit mrkev

 

Jak zmrazit mrkev

Pokud máte opravdu přebytek mrkve, ale nechcete, aby přišla nazmar, nejlepší možností je zmrazit ji. Nejprve je třeba mrkev blanšírovat, aby si zachovala živiny a chuť.

Jak blanšírovat mrkev

 

Jak blanšírovat mrkev

 

  • Odřízněte vrcholky mrkve. Mrkev omyjte a oloupejte ve vlažné vodě.
  • Mrkev nakrájejte nebo nakrájejte na plátky tak, jak ji plánujete jíst.
  • V hrnci svařte vodu. Zatímco čekáte, až se voda začne vařit, naplňte misku ledovou vodou a vyložte plech pergamenem.
  • Do vroucí vody přidejte mrkev a blanšírujte ji 3 až 5 minut. Krájená mrkev bude trvat jen několik minut, zatímco celá mrkev bude potřebovat asi 5 minut.
  • Děrovanou lžící vyjměte mrkev z hrnce a vložte ji do ledové vody. Chlaďte přesně stejnou dobu, jakou jste ji blanšírovali. Mísu vyprázdněte a mrkev položte na plech vyložený pergamenem.
  • Mrkev osušte. Přeneste misku do mrazáku, dokud mrkev nezmrzne.
  • Vyjměte misku z mrazáku a přendejte mrkev do sáčku se zipem. Vymačkejte vzduch, sáček označte a uložte do mrazničky. Uchovávejte ji až jeden rok.

 

Jak rozmrazovat mrkev – jak nejlépe skladovat mrkev

 

Jak rozmrazovat mrkev - jak nejlépe skladovat mrkev

Stejně jako ostatní mražená zelenina se ani mražená mrkev nemusí rozmrazovat a ve skutečnosti se z ní lépe vaří. Pokud ji však opravdu chcete rozmrazit, existuje několik způsobů:

  • V lednici – vyjměte mrkev z mrazáku a přeneste ji do lednice. Přes noc rozmrzne.
  • Ve studené vodě – Pro rychlejší rozmrazení ponořte sáček se zmrazenou mrkví do mísy se studenou vodou. Vodu měňte každých 30 minut, dokud nerozmrzne. Nenechávejte vařenou mrkev při teplotě vyšší než 40 °C déle než dvě hodiny; zvyšuje se tak pravděpodobnost, že se mrkev stane živnou půdou pro bakterie. Pokud ho ještě nechcete použít, dejte ho do lednice.

 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button