Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Cromforlandský pes: charakteristika plemene

Kromforlandský pes, známý také jako Kromfohrländer, je poměrně mladé plemeno psů, jehož původ sahá až do Německa. Toto plemeno bylo mezinárodně uznáno teprve v roce 1955 a je známé svými skvělými povahovými vlastnostmi, které z něj činí oblíbeného společníka.

 

Cromforlandský pes

 

Cromforlandský pes

 

Cromforlandský pes má harmonickou stavbu těla s rovným silným hřbetem a dorůstá výšky přibližně 46 cm. Čenich se mu mírně zužuje směrem k nosu. Hmotnost tohoto plemene se pohybuje od 9 do 16 kg v závislosti na pohlaví a velikosti psa.

Podle Mezinárodní kynologické federace (FCI) patří cromforlandský pes do skupiny 9 – Společenští a vodicí psi a má číslo 192.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Kromforlandský pes, jinak také kromfohrländer, je plemeno psa, které se vyvinulo v Německu v 19. století. století. Jeho původ sahá do oblasti kolem Siegenu, kde byl vyšlechtěn křížením různých plemen psů, například francouzského grifonka, anglického kokršpaněla a německého špice.

Jeho původním účelem byl lov hlodavců, ale časem se stal oblíbeným společníkem a rodinným psem. V roce 1955 byl oficiálně uznán jako samostatné plemeno.

 

Cromforlandský pes má charakteristickou krátkou, rovnou a drsnou srst. Na hrudi a na čenichu je o něco delší. Jeho srst je většinou bílá s hnědými skvrnami, které jsou odděleny bílými pruhy.

Dnes je kromfohrländer oblíbený po celém světě jako skvělý společník a rodinný pes. Jeho povaha je přátelská a mazlivá, ale také energická a hravá. Je to skvělý pes pro rodiny s dětmi a pro ty, kteří mají rádi aktivní životní styl.

 

Charakteristika plemene

 

Charakteristika plemene

 

Fyzická konstrukce

Cromforlandský pes je středně velký pes se silnou a svalnatou stavbou těla. Tělo je dobře vyvážené a má hladké linie. Jeho hlava je středně velká, zaobleného tvaru a má jemné rysy. Oči jsou hnědé a velké, s inteligentním a pozorným výrazem. Jeho uši jsou středně velké a svěšené, s jemnými záhyby.

 

Vlasy a srst

Cromforlandský pes má středně dlouhou srst, která je hladká a lesklá. Srst je hustá a tvoří jemné záhyby, které jsou nejvýraznější na hlavě, krku a zadku. Barva srsti se může lišit od světlejšího odstínu krémové až po tmavší odstín hnědé.

 

Výška

Cromforlandský pes dosahuje výšky 38 až 46 cm a váží 9 až 16 kg. Samice jsou obvykle menší a lehčí než samci. Jejich výška a hmotnost by měly být vyvážené a přizpůsobené jejich tělesné stavbě.

Celkově je cromforlandský pes inteligentní, hravý a věrný společník. Jeho přirozená zvědavost a energická povaha z něj dělají skvělého společníka pro aktivní rodiny. Je to pes, který miluje pozornost a je rád středem pozornosti. Přestože je to poměrně aktivní pes, dokáže se přizpůsobit i méně aktivnímu životnímu stylu.

 

Povaha a temperament Cromforlandský pes

 

Povaha a temperament Cromforlandský pes

 

Cromforlandský pes je známý svou živou a aktivní povahou, což z něj dělá skvělého společníka pro rodiny s dětmi. Toto plemeno je velmi inteligentní a rychle se učí novým věcem, což z něj činí výborného psa pro výcvik.

Kromfohrländer je také velmi pozorný a ostražitý, což z něj dělá skvělého hlídacího psa. Jeho klidná povaha z něj dělá vynikajícího společníka pro lidi, kteří hledají psa s milou a přátelskou povahou.

Toto plemeno má také silný instinkt chránit své teritorium, což znamená, že bude chránit svůj domov a rodinu před jakýmkoli nebezpečím. Cromforlandský pes je také velmi hravý a rád tráví čas se svými majiteli.

Celkově je Cromforland skvělým společníkem pro rodiny s dětmi nebo pro lidi, kteří hledají psa s milou a přátelskou povahou. Díky své inteligenci, ostražitosti a ochranitelským instinktům je vynikajícím hlídacím psem.

Vhodné prostředí a zaměstnání Cromforland dog

 

Vhodné prostředí a zaměstnání Cromforland dog

 

Cromforlandský pes je aktivní plemeno, které potřebuje dostatek pohybu a zaměstnání. Pokud mu dopřejete dostatek pohybu a zaměstnání, je vhodný i do obytného prostředí. Vhodným prostředím pro kromfohrändera je dům se dvorem, kde má dostatek prostoru k běhání a hraní.

Cromforlandský pes je vhodný pro agility, obedience nebo různé aktivity, které ho udržují v dobré fyzické kondici a zároveň mu poskytují duševní stimulaci. Díky své inteligenci a ochotě učit se je skvělým kandidátem pro různé výcvikové aktivity.

Díky své klidné povaze je Kromfohränder vhodný jako rodinný pes do společnosti dětí. Je velmi přátelský a snadno se přizpůsobuje rodinnému životu.

Pokud hledáte psa, který bude skvělým společníkem pro vás i vaši rodinu, může být cromwellský pes tou správnou volbou. Při dostatku pohybu a zaměstnání bude vaším věrným a oddaným společníkem po mnoho let.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button