Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Španělský mastif: charakteristika plemene

Španělský mastif (Mastín Español) je velký, silný a svalnatý pes, který pochází ze Španělska. Toto plemeno se původně používalo k hlídání stád ovcí před zloději, ale také před vlky a medvědy. Dnes se však používá také jako stráž a ochrana rodiny.

 

Španělský mastif

 

Španělský mastif

 

Tento pes má velkou hlavu a kompaktní stavbu těla. Jeho srst je polodlouhá a její barva může být od bílé po tmavou. Španělský mastif je velmi odolný a milující pes, ale také nedůvěřivý k cizím lidem. Jeho povinností je chránit a bránit, a proto může představovat hrozbu pro ty, které nezná.

V současné době se španělský mastif stal oblíbeným plemenem v mnoha zemích včetně Slovenska. Jeho majitelé si cení jeho schopností jako strážce a ochránce rodiny, stejně jako jeho oddanosti a náklonnosti. Pokud hledáte psa, který vám bude věrnou ochranou, španělský mastif může být tou správnou volbou.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

Španělský mastif má dlouhou a zajímavou historii, která souvisí s původem plemene. Její předci se objevili na Pyrenejském poloostrově a na Pyrenejském poloostrově, kde byli chováni již ve starověku. Tito psi sloužili k ochraně stád ovcí před divokou zvěří a k obraně svých majitelů.

Ve středověku se španělský mastif stal oblíbeným psem španělských králů a šlechty. Takže v 17 letech. století byl tento pes velmi oblíbený v provincii Extremadura, kde se používal k ochraně ovcí.

V 19. století byl španělský mastif téměř vyhuben, ale díky úsilí několika chovatelů byl zachráněn. Dnes je španělský mastif vzácným plemenem psa, které se vyskytuje jen v malém počtu.

Španělský malíř Diego Velázquez (1599-1660) zobrazil španělského mastifa na několika svých obrazech, což dokazuje, že tento pes byl již v té době oblíbeným společníkem španělské šlechty. Španělská plemena psů :7 plemen psů ze Španělska

Dnes je španělský mastif považován za velmi vzácné plemeno, jehož původ sahá až do starověku. Jeho zajímavá historie a původ z něj činí jedinečného psa, který si získal srdce mnoha lidí po celém světě.

 

Fyzický vzhled

 

Fyzický vzhled

 

Španělský mastif je velké a těžké plemeno psa s impozantní tělesnou stavbou. Tento pes má robustní kostru a silné svaly, které mu umožňují překonat každého majitele, pokud není správně vycvičen. Španělský mastif má výrazný vzhled a je snadno rozpoznatelný díky své robustnosti a svalnaté kostře.

 

Velikost a hmotnost Španělský mastif

Španělský mastif je jedno z největších psích plemen na světě. Její výška se pohybuje kolem 70 až 80 centimetrů a hmotnost od 50 do 70 kilogramů. Toto plemeno má velmi pevnou kostru a silné svaly, které mu umožňují překonat jakoukoli překážku.

 

Barva a srst

Španělský mastif má hustou a hustou srst, která mu poskytuje vynikající ochranu před chladem a vlhkem. Barva srsti může být od světlé po tmavou a může být jednobarevná nebo pruhovaná. Toto plemeno má také velmi hustou a dlouhou srst na krku a ocase. Šampon na vlasy

 

Hlava a oči

Španělský mastif má velkou a mohutnou hlavu, která je pro toto plemeno velmi charakteristická. Jeho oči jsou tmavé a mají velmi přátelský výraz. Toto plemeno má také silný krk, který mu umožňuje držet hlavu vysoko.

 

Uši a krk

Španělský mastif má velké a silné uši, které jsou obvykle zavěšené. Jeho krk je také velmi silný a mohutný, což mu umožňuje držet hlavu vysoko a vzpřímeně.

Celkově je španělský mastif velmi impozantní plemeno psa s mohutnou stavbou těla a vynikajícím vzhledem. Jeho hustá a hrubá srst a mohutná stavba těla mu umožňují překonat jakoukoli překážku, a to i v obtížných podmínkách.

 

Povaha a temperament Španělský mastif

 

Povaha a temperament Španělský mastif

 

Španělský mastif je velmi silný a impozantní pes s velkou odvahou a věrností. Jedná se o plemeno, které bylo původně vyšlechtěno k ochraně stád ovcí před zvěří a zloději. Jeho povaha a temperament jsou důležitými faktory, které je třeba vzít v úvahu při jeho chovu a výběru jako domácího mazlíčka.

 

Sociální interakce

Španělský mastif je velmi ochranitelský a věrný své rodině. Je to pes, který velmi dobře vychází s dětmi a projevuje jim velkou lásku a ochranu. Ve vztahu k cizincům však bývá trochu opatrný a nedůvěřivý. Jeho přirozená ochranitelská povaha může být někdy špatně pochopena, ale je to jen jeho přirozená reakce na cizí lidi.

 

Inteligence a výcvik španělského mastifa

Španělský mastif je inteligentní pes, který se snadno učí novým věcem. Jeho výcvik by měl být pozitivní a motivující, protože je to pes, který se snadno stresuje a může být citlivý na tvrdý výcvik. Jeho výcvik by se měl zaměřit na poslušnost, socializaci a základní povely, jako je sedni, lehni, stůj a pojď sem.

Španělský mastif je známý svou věrností a oddaností rodině. Je to pes, který velmi chrání svého majitele a jeho majetek. Díky své povaze a temperamentu je ideálním psem pro lidi, kteří hledají věrného a spolehlivého společníka. Díky své velikosti a síle je také skvělým psem pro ochranu a obranu.

 

Péče a potřeby

Španělský mastif je velký a silný pes, který vyžaduje pečlivou a zodpovědnou péči. V této části se budeme zabývat potřebami tohoto plemene a péčí o něj.

 

Výživa

Španělský mastif je velký pes s vysokou hmotností, takže potřebuje dostatek kvalitního krmiva. Je důležité, aby jeho strava byla bohatá na bílkoviny, vitaminy a minerály. Jeho denní dávka jídla by měla být rozdělena do několika menších porcí, aby se minimalizovalo riziko přejídání. Důležité je také mít vždy k dispozici dostatek čisté vody.

 

Cvičení

Španělský mastif je plemeno se střední úrovní energie, ale přesto potřebuje dostatek pohybu. Každodenní procházky a běhání jsou pro něj důležité, protože mu pomáhají udržovat zdraví a kondici. Je také důležité, aby měl dostatek prostoru pro běhání a hraní.

 

Socializace a výcvik španělského mastifa

Španělský mastif je inteligentní pes, který se snadno učí. Je důležité začít s jeho výcvikem a socializací již v raném věku. Pozitivní silový trénink je pro něj nejlepší metodou tréninku. Je důležité, aby výcvik byl založen na lásce, důvěře a respektu.

 

Hygiena a kosmetika

Španělský mastif má krátkou a hustou srst, kterou není třeba příliš upravovat. Je důležité ji pravidelně kartáčovat a česat, aby se minimalizovalo riziko kožních problémů. Pravidelné koupání není nutné a může dokonce poškodit jeho kůži. Důležité je také pravidelně kontrolovat uši, zuby a drápy.

Celkově je španělský mastif plemeno, které vyžaduje zodpovědnou a pečlivou péči. Jeho potřeby se od ostatních plemen liší, proto je důležité, aby byl majitel připraven poskytnout mu dostatek pohybu, správnou výživu a pečlivou péči.

 

Zdravotní a genetické problémy Španělský mastif

Španělský mastif je plemeno psa, které je známé svou vysokou odolností vůči různým zdravotním problémům. Přestože jsou zdraví a odolní, mají také genetické problémy související s jejich velikostí a stavbou těla.

Jedním z nejzávažnějších zdravotních problémů postihujících španělské mastiny je tzv. „nadýmání“ nebo dokonce „zkroucený žaludek“. Jedná se o závažné onemocnění, které může být pro psa smrtelné. K tomuto onemocnění dochází, když se žaludek psa naplní plynem nebo tekutinou a poté se převrátí. Tento stav může způsobit vážné poškození žaludku a vede k narušení krevního oběhu v těle psa.

Dalším zdravotním problémem španělského mastifa je dysplazie kyčelních kloubů a artritida. Tato onemocnění souvisejí s velikostí a hmotností psa a mohou být způsobena genetickými faktory. Je důležité, aby majitelé španělských mastifů dbali na správnou výživu a pohyb, aby minimalizovali riziko těchto onemocnění.

Dalším zdravotním problémem, který postihuje španělského mastifa, je panosteitida. Toto onemocnění se projevuje bolestí kostí psa a může být způsobeno rychlým růstem a vývojem kostí. Nejčastěji se projevuje u štěňat a lze ji léčit pomocí léků a správné stravy.

Španělský mastif může také trpět entropií, což je onemocnění očních víček. Jedná se o stav, kdy se oční víčka stáčejí dovnitř a mohou dráždit oči psa. Tento stav lze léčit chirurgicky.

Většina čistokrevných psů je náchylná k určitým geneticky podmíněným zdravotním potížím, ale španělský mastif je zdravý a odolný a má jen málo zdravotních problémů. Renomovaní chovatelé testují svá chovná zvířata na zdraví před připouštěním, aby minimalizovali riziko přenosu genetických chorob na potomstvo.

 

Práce a úkoly Španělský mastif

 

Práce a úkoly Španělský mastif

 

Španělský mastif je pracovní plemeno psa, které bylo původně vyšlechtěno k ochraně stád před vlky a jinými predátory. Tento silný a mohutný pes se v minulosti používal také k ochraně majetku. Dnes se však používá hlavně jako společník a hlídací pes.

Španělský mastif je vynikající ochránce, který se dokáže postavit každému útočníkovi. Jeho velikost a pevnost jsou ideální pro ochranu majetku i členů rodiny. Kromě toho je tento pes velmi loajální a věrný svému majiteli, což z něj dělá skvělého společníka.

Kromě toho se španělský mastif používá také k ochraně stád a ovcí před vlky a jinými predátory. Díky své velikosti a síle dokáže zastavit jakýkoli útok predátorů na stádo. Kromě toho je tento pes velmi inteligentní a dokáže vést stádo jako jeho vůdce.

Španělský mastif je pracovní plemeno a vyžaduje pravidelnou fyzickou aktivitu a výcvik. Tento pes také potřebuje duševní stimulaci, aby se cítil šťastný a vyrovnaný. Proto je důležité, aby se španělským mastifem manipuloval majitel, který má zkušenosti s pracovními psy a ví, jak s ním zacházet.

Závěrem lze říci, že španělský mastif je vynikající pracovní pes, který se používá k ochraně majetku, stád a ovcí. Je to silný a mohutný pes, který je zároveň velmi věrný a oddaný svému majiteli. Proto je důležité, aby se španělskému mastifovi věnoval majitel, který ví, jak o něj pečovat a jak ho cvičit.

 

Adopce a životní styl

Španělský mastif je plemeno, které není vhodné pro každého majitele. Tento velký a silný pes potřebuje majitele, který má zkušenosti s hlídacími plemeny a ví, jak s nimi pracovat. Nevhodné pro začínající majitele psů.

Pokud má majitel španělského mastifa, měl by mít dostatek prostoru pro pohyb psa. V ideálním případě by majitelé měli mít velký pozemek nebo farmu, kde se pes může volně pohybovat. Bez dostatku prostoru a pohybu může mít pes zdravotní problémy a chovat se nevyzpytatelně.

 

Španělský mastif je plemeno, které je velmi ostražité vůči cizím lidem. Majitelé by měli být obezřetní, když se jejich pes setká s cizí osobou, zejména pokud je používán jako hlídač a ochránce půdy a stád. Proto je důležité, aby měl pes bezpečné prostředí, kde se může cítit bezpečně.

Pokud se majitelé rozhodnou adoptovat španělského mastifa, měli by si být jisti, že jsou schopni zajistit mu vhodný životní styl. Toto plemeno není vhodné pro život v bytě a potřebuje dostatek pohybu a prostoru k pohybu. Majitelé by měli být také finančně připraveni na náklady spojené s krmením a péčí o velkého psa.

Španělský mastif je plemeno uznané Americkým kynologickým klubem a FCI. V současné době je zařazen do služby Foundation Stock Service. Pro ty, kteří se rozhodnou toto plemeno adoptovat, je důležité najít renomovaného chovatele a zjistit si více informací o jeho rodokmenu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button