Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Polský chrt: původ, charakteristika a použití

Polský chrt, známý také jako Chart Polski, je majestátní plemeno psa, které pochází z Polska. Toto plemeno patří k největším chrtům, samci dosahují výšky až 80 cm a samice až 75 cm. Jsou dobře osvalení a robustní, ale zároveň elegantní a ladní v pohybu.

 

Polský chrt

 

Polský chrt

 

Jako lovecký pes má polský chrt bystrý zrak a při pronásledování kořisti dokáže vyvinout vysokou rychlost. Jsou však také věrnými a milými společníky, takže jsou oblíbenou volbou pro rodiny. Ačkoli mohou být někdy nezávislí a tvrdohlaví, po správném výcviku a socializaci mohou dobře vycházet s ostatními psy a domácími zvířaty.

Historie tohoto plemene sahá až do 13. století, kdy je polská šlechta používala k lovu velké zvěře, například vlků a medvědů. Dnes je polský chrt uznáván jako národní plemeno Polska a získal si celosvětovou popularitu pro svou krásu, atletickou povahu a láskyplný temperament.

 

Původ a historie

 

Původ a historie

 

Polský chrt je starobylé plemeno psa, které se v Evropě vyskytovalo již ve 13. století. století. Její počátky sahají do doby, kdy vlci začali představovat nebezpečí pro lidi a hospodářská zvířata. Polský chrt byl vyšlechtěn k lovu vlků a jiných druhů divokých prasat.

Původně se polský chrt vyskytoval na území dnešního Polska. Postupem času se však rozšířila i do dalších zemí, včetně Ruska, Maďarska a Slovenska. Polský chrt se stal oblíbeným mezi lovci, protože byl rychlý, silný a odolný. Polští psi všech 5 plemen psů z Polska

V průběhu historie byl polský chrt křížen s jinými plemeny, aby se zlepšily jeho lovecké vlastnosti. Byl například křížen s maďarským chrtem, aby se zvýšila jeho rychlost, a s anglickým chrtem, aby se zlepšila jeho schopnost lovit králíky.

Dnes se polský chrt stále používá k lovu, ale je oblíbený i jako společník. Jeho povaha je mírnější než u ostatních chrtů a je to velmi věrný pes. Polský chrt je považován za jedno z největších plemen chrtů, váží až 40 kg a měří až 80 cm.

 

Celkový vzhled

 

Celkový vzhled

 

Polský chrt, známý také jako Chart Polski, je pes velkého vzrůstu a silného svalstva. Jeho vzhled je štíhlý, ale robustnější než u jiných plemen chrtů. Tento pes má výrazné oči a živý, pronikavý pohled.

Hlava polského chrta je dlouhá a vzpřímená. Má mírný, ale nápadný čelní sklon a uši ve tvaru listu růže. Tlama může být mírně delší a pysky jsou úzké. Oči jsou výrazné a tmavé.

Krk je dlouhý a svalnatý, což spolu s hlubokým hrudníkem a dobře vyrýsovaným břichem vytváří silné tělo. Ocas je dlouhý, nízko posazený a na konci ohnutý nahoru, nošený volně.

Srst polského chrta je krátká, hladká a lesklá. Může mít různé barvy, včetně černé, bílé, hnědočerné a dalších. Šampon na hnojení vlasů

Celkový vzhled polského chrta je silný a elegantní. Jeho svalnatá postava a výrazné rysy působí impozantním dojmem.

 

Charakter a chování polského chrta

 

Charakter a chování polského chrta

 

Polský chrt je sebevědomé plemeno, které se k cizím lidem a zvířatům chová odměřeně. Má skvělé lovecké instinkty a je neúnavným lovcem, který dokáže běžet rychlostí až 70 km/h. Jeho povaha je velmi rozhodná a odvážná, což mu umožňuje dobře plnit svou loveckou roli.

Tento pes je také velmi inteligentní a snadno se učí. Má vynikající pracovní vlastnosti a je schopen pracovat na krevním přívěsu. Díky své energii a pohyblivosti je vhodný pro sportovní aktivity.

Přestože je polský chrt k cizím lidem uzavřený, je velmi oddaný svému majiteli a dobře vychází s dětmi. Při správném chovu může být skvělým společníkem pro celou rodinu.

Vzhledem ke svým loveckým instinktům by měl být polský chrt v blízkosti zvířat držen na vodítku. Vzhledem ke své velikosti a energii potřebuje pravidelný pohyb a dostatek prostoru k pohybu.

 

Chov a výchova

 

Chov polských chrtů vyžaduje od chovatelů určitou míru zodpovědnosti a péče. Je důležité, aby chovatel měl doklad o původu zvířete a dodržoval podmínky chovu stanovené KCHCH. Pro kontrolovaný chov polského chrta je nutné mít čistokrevný původ potvrzený průkazem původu.

Výchova polského chrta je stejně důležitá jako jeho chov. Je třeba se mu věnovat s láskou a trpělivostí od nejútlejšího věku. Polský chrt je inteligentní a snadno se učí, ale vyžaduje určitou dávku disciplíny.

Pro polského chrta je důležité, aby se stýkal s ostatními zvířaty a lidmi. To je důležité pro jeho chování ve společnosti a pro jeho fyzické a duševní zdraví. Výchova polského chrta by měla být založena na pozitivním posilování a odměňování za dobré chování.

Chov polského chrta vyžaduje také určitou fyzickou aktivitu. Polský chrt má velmi rychlý běh a potřebuje dostatek pohybu. Je nutné, aby chovatel dbal na jeho fyzickou kondici a poskytoval mu dostatek příležitostí k běhu a pohybu.

Výchova polského chrta by měla vycházet z jeho přirozených potřeb a instinktů. Chovatel by měl být informován o chování polského chrta a jeho potřebách. Je důležité, aby se polský chrt cítil bezpečně a šťastně.

 

Zdravotní problémy

 

Polský chrt je plemeno, které je obvykle zdravé a bez výrazných zdravotních problémů. Stejně jako u všech plemen však i u tohoto plemene existují určité zdravotní problémy.

Jedním z nejzávažnějších zdravotních problémů, které mohou postihnout polské chrty, je dysplazie kyčelních kloubů. Tento stav může být velmi bolestivý a může vést k omezení pohybu psa. Je důležité, aby majitelé polských chrtů zajistili, že jejich psi budou pravidelně vyšetřováni veterinářem.

Dalším zdravotním problémem, který může postihnout polského chrta, je dilatační kardiomyopatie. Tento stav postihuje srdeční sval a může vést k srdečnímu selhání. Majitelé by si měli všímat příznaků, jako je kašel, dušnost a únava, a měli by svého psa pravidelně nechávat kontrolovat u veterináře.

Mezi další zdravotní problémy, které mohou postihnout polské chrty, patří:

  • Glaukom
  • Hypotyreóza
  • Von Willebrandova choroba
  • Dermatomyozitida

Majitelé by měli být ostražití a měli by svého psa pravidelně kontrolovat, zda se u něj neobjevují příznaky těchto onemocnění. Pokud mají nějaké obavy, měli by se obrátit na veterináře.

 

Plemeno podle FCI

Polský chrt, známý také jako Chart Polski, je plemeno psa, které patří do skupiny FCI Greyhound. Do této skupiny patří plemena psů, která jsou určena k lovu zrakem.

Podle FCI má polský chrt číslo 333 a patří do druhé sekce této skupiny. Tato sekce zahrnuje drsnosrstá plemena chrtů, jako je irský vlkodav, skotský jelení pes a barzoj. Polský chrt má krátkosrstou srst a je největší z krátkosrstých chrtů.

Polský chrt má dlouhé a štíhlé tělo s dlouhýma a štíhlýma nohama. Má výrazné svaly a je poměrně silný. Jeho uši jsou obvykle stočené a jeho výška se pohybuje od 70 do 80 cm. Jeho proporce jsou dobře vyvážené a jeho celkový vzhled je elegantní a půvabný.

Polský chrt je energický, nezávislý a vytrvalý pes. Má sebevědomou a ostražitou povahu a vyžaduje přísné vzdělání a výcvik. Původně se používal k lovu jelenů, ale dnes se používá i jako společník.

Dnes se polský chrt vyskytuje v různých zemích světa, včetně Polska, kde toto plemeno vzniklo. Jedná se o plemeno s bohatou historií, které je mezi majiteli chrtů velmi oblíbené.

 

Srovnání s ostatními plemeny Polský chrt

 

Srovnání s ostatními plemeny Polský chrt

 

Polský chrt je jedním z největších plemen chrtů na světě a má výraznou podobnost s dalšími plemeny, jako je saluki, barzoj, perský chrt a šelma. V této části se podíváme na některé z těchto podobností a rozdílů.

 

Saluki

Saluki a polský chrt jsou si vzhledově velmi podobní a mají mnoho společných vlastností, například rychlost a vytrvalost. Obě plemena jsou také velmi inteligentní a věrná svým majitelům. Saluki však mají delší srst a jsou o něco menší než polský chrt.

 

Barzoj

Barzoj a polský chrt jsou si vzhledově velmi podobní a mají mnoho společných vlastností, například rychlost a vytrvalost. Obě plemena jsou také velmi inteligentní a věrná svým majitelům. Barzoj má však delší srst a je o něco větší než polský chrt.

 

Perský chrt

Perský chrt a polský chrt jsou si vzhledově velmi podobní a mají mnoho společných vlastností, například rychlost a vytrvalost. Obě plemena jsou také velmi inteligentní a věrná svým majitelům. Perský chrt má však delší srst a je o něco menší než polský chrt.

 

Lov zvěře

 

Polský chrt byl původně vyšlechtěn k lovu zvěře a dodnes se k této činnosti používá. Ve srovnání s jinými plemeny, jako je saluki nebo perský chrt, má polský chrt větší sílu a svalstvo, což mu umožňuje lovit větší zvířata. Polský chrt však není tak jemný jako ostatní krátkosrstí psi a nesmí být hrubý nebo apatický.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button