Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Německý hrubosrstý ovčák: charakteristika plemene

Německý hrubosrstý setr je plemeno psa, které se vyznačuje robustní stavbou těla a hustou, šedě zbarvenou srstí. Je to všestranný a odolný pes, který se původně používal k lovu zvěře. Jeho vynikající nos a rychlost z něj dělají ideálního společníka pro lovce.

 

Německý stavitel s hrubou srstí

 

Německý stavitel s hrubou srstí

 

Toto plemeno pochází z Německa a je uznáno ve skupině 7 pod číslem 232 Mezinárodního kynologického klubu. Německý hrubosrstý stavěč se vyznačuje ušlechtilým vzhledem a stavbou těla, která odpovídá jeho výkonnosti. Jeho svalnaté nohy mu umožňují ladný a plynulý pohyb. Kromě toho má dlouhou, ale širokou tlamu, takže může přinášet zvěř.

Toto plemeno je velmi inteligentní a oddané svému majiteli. Má klidnou a přátelskou povahu, což z něj dělá skvělého společníka pro rodiny s dětmi. Německý hrubosrstý ovčák vyžaduje pravidelný pohyb a výcvik, aby byl fit a zdravý.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Německý honič (NHS) je původní německé lovecké plemeno vyšlechtěné v 19. století. století. Jeho předky byli německý krátkosrstý ohař, německý drátosrstý ohař, německý dlouhosrstý ohař a český fousek.

V roce 1903 byla založena plemenná kniha NHS a v roce 1937 byl FCI schválen standard plemene. V minulosti byl NHS využíván k lovu divokých prasat, jelenů a srnců, dnes se však používá i jako společenské zvíře.

NHS byl kdysi v Německu významným loveckým plemenem, ale po druhé světové válce jeho obliba poklesla. Dnes je NHS v Německu stále oblíbený a je uznáván jako národní plemeno.

Slovenský krátkosrstý ohař (SHS) vznikl křížením německého krátkosrstého ohaře, německého drátosrstého ohaře a českého fouska. SHS byl později na Slovensku uznán za národní plemeno.

NHS a SHS mají podobné vlastnosti a vzhled, ale jsou mezi nimi určité rozdíly. NHS má tmavší odstín srsti a je větší než SHS. Naproti tomu SHS má jemnější srst a je menší než NHS.

NHS a SHS jsou významná lovecká plemena v Německu a na Slovensku. Jsou velmi inteligentní, věrní a oddaní svým majitelům. Německá plemena psů – 8 plemen psů z Německa

 

Charakteristika plemene

 

Charakteristika plemene

 

Německý hrubosrstý setr je všestranný, rychlý a odolný pes s vynikajícím nosem. Je to větší ušlechtilý pes, který se vyznačuje symetrickou stavbou těla. Výška psů se pohybuje od 61 do 68 cm, skus od 57 do 64 cm a hmotnost kolem 30 kg.

Pes má ušlechtilý a harmonický vzhled. Jeho srst je drsná a hrubá, obvykle černá nebo tmavě hnědá s bílými nebo hnědými znaky. Jeho oči jsou tmavě hnědé a mají inteligentní výraz.

Německý hrubosrstý stavěč je inteligentní a učenlivý pes, který je přátelský k dětem a velmi věrný. Je skvělý pro aportování a předvádění a rád pracuje na souši i ve vodě. Má vynikající nos, a proto se často používá k vyhledávání zvěře.

Tento pes je velmi temperamentní a vyžaduje pravidelný pohyb a cvičení. Jeho majitelé by měli být připraveni věnovat mu dostatek času a pozornosti, aby se cítil šťastný a spokojený.

 

Povaha a temperament Německý hrubosrstý ovčák

 

Povaha a temperament Německý hrubosrstý ovčák

 

Německý hrubosrstý stavěč je živý, inteligentní a temperamentní pes, který má velmi vyrovnanou povahu. Je to typický pracovní pes s vynikajícími loveckými schopnostmi a ochotou pracovat. Jeho povaha je velmi přátelská a věrná, což z něj dělá skvělého rodinného psa.

Toto plemeno je velmi klidné a vyrovnané, což znamená, že se dobře ovládá a cvičí. Je to důstojný a inteligentní pes, který se snadno učí novým věcem. Jeho přátelskost a věrnost z něj dělají skvělého společníka pro děti i dospělé.

Německý hrubosrstý stavěč je také velmi horlivý a energický při práci. Jeho vrozené lovecké instinkty z něj dělají skvělého společníka pro lovce. Dokáže rychle a elegantně sledovat a odhalovat hru. Jeho srst je tvrdá, hustá a přiléhá k tělu, což ho předurčuje k práci na stezce i ve vodě.

Celkově je německý hrubosrstý ohař skvělým plemenem pro každého, kdo hledá inteligentního, vyrovnaného a pracovního psa s přátelskou a věrnou povahou.

 

Školení a školitelnost

Německý hrubosrstý ovčák je plemeno, které je velmi inteligentní a rychle se učí. Výcvik tohoto psa je proto poměrně snadný a může být úspěšný i pro začátečníky. Jako každé plemeno však i německý hrubosrstý ovčák vyžaduje trpělivost, důslednost a pozornost při výcviku.

Při výcviku německého hrubosrstého setra je důležité zaměřit se na jeho přirozené sklony a vlohy. Jednou z těchto schopností je aportování, které je pro toto plemeno přirozené a užitečné pro lovce. Při výcviku aportování je třeba psa motivovat a naučit ho přinášet předměty zpět k trenérovi.

Kromě aportování je také důležité trénovat poslušnost a základní povely, jako je „sedni“, „lehni“, „stůj“ apod. Německý hrubosrstý stavěč se snadno učí a rychle si zapamatuje nové povely, proto je důležité využít jeho schopností a pravidelně ho cvičit.

Trénovanost německého hrubosrstého ohaře je vynikající. Toto plemeno je velmi odolné, má silnou vůli a je schopné pracovat i v obtížných podmínkách. Proto se často používá při lovu, kde je nutné, aby pes dokázal hledat zvěř i v obtížném terénu.

Výcvik německého hrubosrstého ohaře by se měl zaměřit na pozitivní posilování a odměňování dobrého chování. Nedoporučuje se cvičit toto plemeno tvrdou rukou nebo používat nápravné prostředky, protože by to mohlo poškodit jeho důvěru ve cvičitele a způsobit mu stres.

Celkově je německý hrubosrstý ohař vynikajícím společníkem a pracovním psem. Jeho výcvik a cvičitelnost jsou vynikající a při pravidelném tréninku může být úspěšný i pro začátečníky.

 

Zdraví a péče Německý hrubosrstý ovčák

 

Zdraví a péče Německý hrubosrstý ovčák

 

Německý hrubosrstý stavěč je plemeno psa s vynikajícím zdravím a vytrvalostí. Stejně jako u jiných plemen však i u tohoto plemene existují určité zdravotní problémy, které je třeba při péči o psa zohlednit.

Jedním z největších rizik, kterým může německý hrubosrstý stavitel čelit, je durič. Toto onemocnění může být způsobeno řadou faktorů, například nesprávnou stravou nebo nedostatkem pohybu. Proto je důležité, aby majitelé psů tohoto plemene věnovali dostatečnou pozornost jejich stravě a fyzické aktivitě. Pravidelné prohlídky u veterináře jsou důležité také proto, aby se předešlo vzniku zdravotních problémů.

Pohyb je pro německého hrubosrstého ohaře velmi důležitý. Toto plemeno potřebuje dostatek pohybu, aby se udrželo v dobré kondici a mělo dostatek fyzické aktivity. Majitelé by měli svému psovi zajistit dostatek pohybu každý den, ať už se jedná o procházky nebo běhání. Kromě toho má německý krátkosrstý ohař rád vodu a plavání, takže je dobré poskytnout mu příležitost k plavání.

Při péči o německého krátkosrstého ohaře je také důležité zajistit mu dostatek zdravé potravy. Majitelé by měli zajistit, aby jejich pes dostával vyváženou stravu, která mu poskytne dostatek živin a energie. Kromě toho je důležité sledovat hmotnost psa a pravidelně ho vážit, aby se předešlo obezitě.

Celkově je německý hrubosrstý setr zdravé a odolné plemeno psa, které vyžaduje dostatek pohybu a zdravou stravu. Majitelé by měli věnovat péči o svého psa dostatečnou pozornost, aby předešli vzniku zdravotních problémů a zajistili mu dlouhou a zdravou existenci.

 

Chov a odchov

Chov a selekce německého hrubosrstého ohaře začala v Německu v 19. století. století. Plemeno vzniklo křížením několika plemen hrubosrstých stavěcích psů, včetně českého fouska a výmarského ohaře. Cílem bylo vytvořit psa, který by byl vhodný pro lov, zejména pro práci v obtížných podmínkách.

Při šlechtění se dbalo nejen na fyzické vlastnosti, ale také na povahové rysy psa. Německý hrubosrstý stavěč byl vyrovnaný a odvážný pes, který byl schopen pracovat v různých terénech a podmínkách. Cílem šlechtění bylo vytvořit psa, který by byl vhodný pro lov, ale zároveň by byl skvělým rodinným společníkem. Šampon na hnojení vlasů

Dnes je chov a selekce německého hrubosrstého ohaře regulována klubem chovatelů, který se věnuje ochraně a propagaci plemene. Klub chovatelů se zaměřuje na vytváření kvalitních chovných linií a zlepšování genofondu plemene. Cílem klubu je také poskytovat podporu a poradenství chovatelům, kteří se zabývají chovem německého hrubosrstého ohaře.

 

Při chovu a šlechtění německého hrubosrstého ohaře se zaměřujeme na zdraví a genetiku plemene. Výběr plemenných zvířat se řídí jejich zdravím a kvalitou. Klub chovatelů také pořádá různé výstavy a soutěže, kde se hodnotí nejlepší jedinci tohoto plemene.

Při chovu německého hrubosrstého ovčáka se dbá také na barvu a vousy. Německý hrubosrstý ovčák může mít barvu od tmavě hnědé po světle hnědou. Důležitou součástí vzhledu plemene jsou také vousy. Vousy musí být husté a pevné, s minimálním zapletením. Lovecký pes – 11 nejlepších loveckých psů

Celkově je cílem chovu a selekce německého hrubosrstého ohaře vytvořit zdravé a kvalitní jedince, kteří jsou vhodní nejen pro lov, ale také jako skvělí společníci pro rodiny. Klub chovatelů se snaží propagovat plemeno a zlepšovat jeho genofond, aby zajistil jeho dlouhodobou udržitelnost a prosperitu.

 

Výstavy a soutěže

Německý hrubosrstý ohař je vynikající plemeno pro výstavy a soutěže. Je vhodný pro všestranné zkoušky, kde může prokázat své schopnosti loveckého psa.

Vystavování je oblíbenou činností mnoha majitelů německého hrubosrstého ohaře. Toto plemeno má vynikající výstavní vlastnosti, jako je dobrá kostra a pevná srst. Výstava je také skvělou příležitostí k prezentaci plemene a jeho kvalit.

Soutěže pro německé hrubosrsté ohaře jsou zaměřeny na všestranné zkoušky a lovecké výkony. Toto plemeno je výborný ukazatel a má vynikající nos. Při soutěžích může prokázat svou schopnost vyhledat a najít zvíře, přinést ho svému pánovi a zároveň se předvést jeho vystavením.

Německý hrubosrstý setr má svůj vlastní standard podle kódu FCI 7.1.1.119. Standard plemene určuje vzhled, velikost a vlastnosti, které by měl mít každý jedinec daného plemene. Podle standardu plemene by měl být německý hrubosrstý ohař střední velikosti, silnější kostry, s šedou srstí a mírně obdélníkovým tělesným rámcem.

Výstavy a soutěže jsou pro majitele německého hrubosrstého ohaře skvělou příležitostí, jak prezentovat a předvést kvality svého psa. Toto plemeno má vynikající vlastnosti pro vystavování a je výborným pointerem a loveckým psem.

 

Další informace

Německý hrubosrstý ohař je jedním z nejoblíbenějších plemen kontinentálních ohařů. Tito psi jsou vynikajícími hlídacími a loveckými psy, kteří se používají pro práci v terénu. Jsou to všestranní psi, kteří se dokáží přizpůsobit různým typům terénu a podmínkám.

V rámci stavitelů existují také britští a irští stavitelé, kteří se od kontinentálních stavitelů liší především vzhledem a pracovními vlastnostmi. Mezi anglické setry patří například anglický setr nebo anglický fence. Tito psi se používají především pro stopařské a polní práce.

Německý drsnosrstý výmarský ohař je blízce příbuzný s drsnosrstým výmarským ohařem a německým kurzhaariger vorstehhundem. V minulosti se dokonce stávalo, že tito psi byli kříženi, aby se zlepšily jejich pracovní vlastnosti.

Na Slovensku je jedním z nejznámějších plemen slovenský hrubosrstý stavák, který je jedním z nejmladších slovenských národních plemen. Tento pes se vyznačuje typickou hrubou šedou srstí a používá se především pro stopařské a polní práce.

 

Německý hrubosrstý pastevecký pes je plemeno uznané Národním kynologickým svazem (NKS) a patří do skupiny pasteveckých psů. Tito psi mají vynikající nos a používají se ke stopování a práci v terénu. Jsou to inteligentní a poslušní psi, kteří vyžadují dostatek pohybu a aktivity.

Celkově je německý hrubosrstý setr vynikající pes, který se používá především pro práci v terénu a stopování. Jsou to všestranní psi, kteří se dokáží přizpůsobit různým podmínkám a terénu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button