Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Norwichský teriér: charakteristika plemene

Norwichský teriér, známý také jako norwichský teriér nebo norfolkský teriér, je malé a robustní plemeno teriéra, které pochází ze Spojeného království. Tito psi byli původně vyšlechtěni k lovu hlodavců a k tomuto účelu se používají dodnes. Norwichský teriér je věrný a láskyplný společník, který je rád se svým majitelem a je vždy připraven na hru nebo procházku.

 

Norwichský teriér

 

Norwichský teriér

 

Plemeno se vyznačuje krátkou, drátovitou srstí v odstínech červené, pšeničné, černé a hnědé. Norwichský teriér je malý pes, váží 4,5 až 5,5 kilogramu a v ramenou dosahuje výšky kolem 25 centimetrů. Navzdory své malé velikosti je toto plemeno známé svou odvahou a odhodláním a nebojí se postavit i větším protivníkům.

 

Norwichský teriér je inteligentní a temperamentní plemeno, které vyžaduje dostatek pohybu a duševní stimulace, aby bylo šťastné a zdravé. Tito psi se snadno cvičí a dobře reagují na metody pozitivního posilování. Jsou také známí svou přátelskou a společenskou povahou, takže jsou vynikající volbou pro rodiny s dětmi. Ať už hledáte věrného společníka, nebo zdatného lovce, norwichský teriér je plemeno, které si jistě získá vaše srdce.

 

Původ a historie

 

Původ a historie

 

Norwichský teriér, plemeno malého loveckého psa, pochází z okolí města Norwich ve východní Anglii. Její počátky sahají do 19. století, kdy byli z různých plemen teriérů vybráni nejmenší, krátkonozí a zrzaví psi, kteří měli vztyčené nebo sklopené uši. Vznikla tak dvě plemena – norwichský teriér a norfolkský teriér, která se liší pouze tvarem uší.

 

Frank Jones a Brooke Lodge

Jedním z nejvýznamnějších chovatelů norwichských teriérů byl Frank Jones z Brooke Lodge v Anglii. Jeho chovné linie se staly velmi oblíbenými a mnoho současných norvičích teriérů pochází z jeho chovu.

 

Hadry

Jedním z nejslavnějších norwichských teriérů byl Rags, který se narodil v roce 1911. Byl to pes bez rodokmenu, který se stal maskotem britské armády během první světové války. Po válce se Rags dostal do USA, kde se stal populárním a byl používán na výstavách. Dnes je Rags považován za symbol norwichských teriérů a jeho portrét visí v mnoha domech a chovatelských stanicích.

 

Vzhled Norwichský teriér

 

Vzhled Norwichský teriér

 

Norwichský teriér je velmi malý, ale silný a svalnatý pes. Má výšku ramen až 26 cm a maximální hmotnost 7 kg. Má krátká záda a krátké nohy. Vztyčené a špičaté uši jsou na temeni hlavy široce nasazené, čímž se liší od svého příbuzného norfolkského teriéra.

 

Kabát

Srst norwichského teriéra je tvrdá a hrubá, s jemnou podsadou. Může mít červenou, černou a hnědou nebo pšeničnou barvu. Potřebuje pravidelnou péči, včetně koupání a stříhání, aby byla zdravá a lesklá.

 

Uši

Norwichský teriér má špičaté a široce nasazené uši. To jsou jeho charakteristické rysy, které ho odlišují od ostatních teriérů. Uši mohou být vztyčené nebo sklopené.

 

Zvýšené

Norwichský teriér má vztyčené uši, které jsou na temeni hlavy široce nasazené. Vzpřímené uši dodávají psovi výraz plný energie a sebedůvěry.

 

Barva

Norwichský teriér může být červený, černo-hnědý nebo pšeničný. Barva srsti se může lišit i v rámci jednoho vrhu. Barva srsti může být jednobarevná nebo může mít na hrudi bílou skvrnu.

 

Povaha a temperament Norwich teriér

 

Povaha a temperament Norwich teriér

 

Norwichský teriér je pes veselé, aktivní, přizpůsobivé, milé a nezávislé povahy. Toto plemeno je velmi přátelské a věrné lidem, kteří se o něj starají. Norwichský teriér je velmi temperamentní a často se chová náladově. Je to pes, který se snadno učí a je rád středem pozornosti.

Veselé

Norwichský teriér je velmi veselý pes, který má rád společnost lidí. Toto plemeno je velmi hravé a rádo se baví. Norwichský teriér je velmi aktivní a má rád pohyb. Rád si hraje s dětmi, ale měli byste dbát na to, aby si s ním hrály pouze starší děti.

Aktivní

Norwichský teriér je velmi aktivní pes, který potřebuje pravidelný pohyb. Toto plemeno rádo chodí a běhá. Norwichský teriér je vhodný pro lidi, kteří rádi sportují a tráví čas venku.

Přizpůsobitelné

Norwichský teriér je velmi přizpůsobivý pes, který se snadno adaptuje na nové situace. Toto plemeno je vhodné pro lidi, kteří často cestují nebo se stěhují. Norwichský teriér se snadno učí novým věcem a má rád změny.

Vážení

Norwichský teriér je velmi milý a přátelský pes. Toto plemeno má rádo lidi a rádo se s nimi baví. Norwichský teriér je velmi věrný a oddaný svému majiteli. Rád se mazlí a má rád pozornost.

Oddělená stránka

Norwichský teriér je velmi samostatný pes. Toto plemeno má rádo svobodu a nezávislost. Norwichský teriér je velmi inteligentní a dokáže se o sebe postarat. Rád tráví čas o samotě a užívá si klidu.

Norwichský teriér je celkově velmi přátelský a živý pes s veselou, aktivní, přizpůsobivou, milou a nezávislou povahou. Toto plemeno je vhodné pro lidi, kteří rádi sportují a tráví čas venku. Norwichský teriér je velmi věrný a oddaný svému majiteli a miluje pozornost.

 

Vzdělávání a odborná příprava

 

Vzdělávání a odborná příprava

 

Norwichský teriér je inteligentní a snadno ovladatelný pes, což z něj dělá skvělého společníka pro začínající kynology. S výcvikem tohoto plemene nebudete mít problém, i když máte méně zkušeností. Norwichský teriér rád spolupracuje se svým majitelem a udělá vše, co mu na očích vidí.

Poslušnost

Norwichský teriér snadno zvládá základní povely i složitější triky. Je však důležité si uvědomit, že každý pes je jedinečný a může mít různou úroveň poslušnosti. Proto je důležité být trpělivý a postupovat individuálně podle potřeb vašeho psa.

Ke zlepšení poslušnosti je třeba používat pozitivní motivaci, například pamlsky nebo pochvalu. Negativní motivace, například tresty, by mohly vést ke strachu a nedůvěře psa vůči vám.

Agility

Norwichský teriér se rád hýbe a je to velmi aktivní pes. Agility je skvělý způsob, jak zlepšit kondici vašeho psa a posílit vaše pouto. Váš pes si při tréninku agility užije spoustu pohybu a zábavy.

Pro začátek je vhodné začít s jednoduchými překážkami, jako jsou tunely nebo skoky. Postupně můžete přidávat další překážky a zvyšovat obtížnost tréninku.

Je důležité si uvědomit, že při tréninku agility je třeba dodržovat bezpečnostní opatření a respektovat limity psa.

Zdraví a péče

Norwichský teriér je poměrně zdravé plemeno s průměrnou délkou života 12-15 let. Aby byl zdravý, potřebuje dostatek pohybu a kvalitní stravu.

 

Hmotnost Norwichský teriér

Průměrná hmotnost norvičského teriéra se pohybuje mezi 4,5 a 5,5 kg. Je důležité udržovat zdravou váhu psa, protože obezita může způsobit mnoho zdravotních problémů, například cukrovku, kloubní potíže a srdeční choroby. Majitelé by měli být při krmení svých psů opatrní a dodržovat doporučené množství krmiva.

 

Věk

Norwichský teriér je poměrně dlouhověké plemeno a může se dožít až 15 let. Aby se pes dožil co nejvyššího věku, je důležité, aby byl pravidelně veterinárně kontrolován a očkován. Majitelé by také měli dbát na to, aby jejich psi měli dostatek pohybu a kvalitní stravu.

Obecně platí, že péče o norwichského teriéra není náročná. Jejich hustá srst vyžaduje pravidelné kartáčování a koupání, ale jinak jsou nenáročným plemenem. Majitelé by také měli dbát na to, aby jejich psi měli dostatek pohybu a kvalitní stravu. Pokud se majitelé o svého norwichského teriéra správně starají, mohou se těšit na zdravého a šťastného společníka po mnoho dalších let.

 

Chov a prodej Norwich teriérů

 

Chovatelé

Norwichský teriér je vzácné plemeno, proto je důležité najít renomovaného chovatele, který se na toto plemeno specializuje. Kvalitní chovatel by měl mít zkušenosti s chovem norvičích teriérů a poskytovat štěňatům potřebnou péči a socializaci. Před koupí štěněte je důležité ověřit si pověst chovatele a zajistit si doporučení od jeho předchozích zákazníků.

 

Štěně

Norwichský teriér je malý pes, a proto jsou štěňata velmi křehká. Je důležité poskytnout jim správnou péči a výživu, aby se z nich vyvinuli zdraví a šťastní dospělí psi. Při výběru štěněte je důležité zaměřit se na jeho zdraví a temperament. Zdravé štěně by mělo mít čisté oči a uši, zdravé zuby a dásně a mělo by být aktivní a hravé.

 

Prodej

Norwichský teriér je vzácné plemeno, a proto jsou štěňata na prodej poměrně drahá. Cena štěněte se může pohybovat od 1 000 do 2 000 eur a více. Při koupi štěněte je důležité vybrat si kvalitního chovatele a ujistit se, že máte všechny potřebné dokumenty, jako je rodokmen, očkovací průkaz a zdravotní potvrzení. Šampon na vlasy

 

FCI

Norwichský teriér je plemeno uznané FCI a patří do skupiny teriérů. Plemeno bylo oficiálně uznáno FCI v roce 1964. FCI stanovuje standardy pro chov norvičích teriérů, včetně vzhledu, temperamentu a zdraví. Při koupi štěněte je důležité se ujistit, že štěně splňuje všechny standardy stanovené FCI.

 

Norwichský teriér a další plemena

Norwichský teriér je malý, ale silný a energický pes s charakteristicky vzpřímenýma ušima. Toto plemeno se však nevyskytuje samostatně, ale je součástí skupiny plemen teriérů. V této skupině je několik dalších plemen, která jsou si podobná, ale přesto se od sebe liší.

 

Norfolk teriér

Norfolk teriér je blízký příbuzný norwichského teriéra. Největší rozdíl mezi oběma plemeny spočívá v uších. Norfolk teriér má uši sklopené, zatímco norwich teriér je má vztyčené. Norfolk teriér je také o něco větší než norwich teriér, ale jinak jsou si tato plemena velmi podobná. Pes pro kuny – 10 plemen psů pro kuny

 

Bedlington teriér

Bedlington teriér je poměrně vzácné plemeno teriéra, které se vyznačuje neobvyklým vzhledem. Toto plemeno má kulatý tvar hlavy a měkkou, sametovou srst. Bedlington teriér je také o něco větší než norwich teriér a má méně energie. Bedlington teriér: vše o plemeni

 

Glen of Imaal Terrier

Glen of Imaal teriér je plemeno teriéra, které pochází z Irska. Toto plemeno se vyznačuje silnou stavbou těla a hustou srstí. Glen of Imaal teriér je také o něco větší než norwich teriér a má méně energie, ale je vynikajícím společníkem pro rodiny s dětmi. Glen of Imaal Terrier: vše o plemeni

 

Kernterier

Kern teriér je plemeno teriéra, které pochází z Velké Británie. Toto plemeno se vyznačuje dlouhou, hustou srstí a osobitým vzhledem. Kernteriér je o něco větší než norwichský teriér a má méně energie, ale je vynikajícím hlídačem a rodinným společníkem.

 

Irský teriér

Irský teriér je plemeno teriéra, které pochází z Irska. Toto plemeno se vyznačuje vysokou energií a silnou stavbou těla. Irský teriér je o něco větší než norwichský teriér a má méně energie, ale je vynikajícím společníkem pro aktivní rodiny. Irský teriér: původ, charakteristika plemene

Celkově mají plemena teriérů mnoho společných znaků, ale zároveň se od sebe mohou lišit. Norwichský teriér a jeho příbuzná plemena jsou vynikajícími společníky pro rodiny, které mají rády malé, energické psy.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button