Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Glen of Imaal Terrier: vše o plemeni

Glen of Imaal teriér, známý také jako irský Glen of Imaal teriér nebo wicklow teriér, je plemeno psa, které patří do kategorie teriérů a je jedním ze čtyř plemen irských teriérů. Chovatelé někdy toto plemeno psů zkracují na Glen. Glen of Imaal teriéři jsou středně velká, silná, nízko posazená plemena teriérů známá svou houževnatostí a odvahou.

 

Glen of Imaal teriér

 

Glen of Imaal teriér

 

Glen of Imaal teriéři z irského pohoří Wicklow byli původně využíváni k lovu lišek a jezevců. Navzdory svému malému vzrůstu jsou známí svou silou a houževnatostí. Glen of Imaal teriéři vyžadují důkladný výcvik a socializaci kvůli svým sklonům k agresivitě vůči ostatním psům. Jsou také známí svou věrností a náklonností ke svým majitelům.

Glen of Imaal teriéři mají charakteristický vzhled díky středně dlouhé, drsné a drátovité srsti, která se vyskytuje v odstínech modré, žíhané, pšeničné nebo červené. Mají širokou hlavu, silnou čelist a hluboký hrudník. Toto plemeno je poměrně vzácné a mimo Irsko se běžně nevyskytuje. Navzdory své vzácnosti jsou vynikajícími domácími mazlíčky pro ty, kteří jsou ochotni věnovat čas a úsilí jejich správnému výcviku a socializaci.

 

Historie

 

Historie

 

Glen of Imaal teriér je starobylé plemeno, které pochází z Irska, z povodí řeky Imaal v hrabství Wicklow. Toto plemeno se v minulosti používalo k lovu lišek a dokonce i jezevců. Tito psi byli odolní a odvážní, a proto byli ideálními pomocníky při lovu.

Podle historie se Glen of Imaal teriéři objevili v oblasti za vlády Alžběty I. Po skončení irského povstání se v oblasti Wicklow usadilo mnoho francouzských a hesenských žoldnéřů. Tito vojáci si s sebou přivedli psy, kteří byli svým vzhledem podobní teriérům Glen of Imaal. Křížením místních psů s těmito psy vzniklo plemeno Glen of Imaal teriér.

 

Toto plemeno se původně používalo jako psí kolo, které se používalo k pohonu kol ve mlýnech a jiných zemědělských podnicích. Později byli tito psi používáni k lovu drobné zvěře a k ochraně majetku.

V roce 1934 byl Glen of Imaal teriér oficiálně uznán Irským kynologickým klubem jako samostatné plemeno. Dnes je toto plemeno stále považováno za pracovního teriéra a je velmi oblíbené v mnoha zemích světa.

 

Charakteristika

 

Charakteristika

 

Glen of Imaal teriér je plemeno s velmi jedinečnými vlastnostmi. Tento pes je charakteristický svou velikostí, srstí a fyzickými vlastnostmi.

 

Velikost a hmotnost

Glen of Imaal teriér je poměrně malý pes, ale velmi silný a vyvážený. Kohoutková výška tohoto psa je až 35,5 cm a jeho hmotnost je až 15,8 kg.

 

Srst a barva

Srst Glen of Imaal teriéra je středně dlouhá a na dotek drsná, s jemnou podsadou. Barva srsti může být pšeničná nebo modrá a může se vyskytovat i žíhaná. Bernský salašnický pes – charakteristiky a vlastnosti

 

Fyzikální vlastnosti

 

Fyzikální vlastnosti

 

Glen of Imaal teriér je považován za velkého psa na krátkých nohách. Jeho silná postava a krátké nohy mu umožňují být poměrně rychlý a obratný. Hřbetní linie by tedy měla být rovná a přední nohy mohou být mírně pokrčené, což vyvolává dojem, že má „pokrčené přední nohy“. Má silné zadní končetiny a jeho hřbetní linie by se měla zvedat.

 

Glen of Imaal teriér je původně lovecký pes, který se používal k lovu drobné zvěře. Tento pes je velmi odvážný a rád si dělá věci po svém. Její měkká podsada ji chrání před chladem a vlhkostí a hrubá srst před hmyzem a dalšími vnějšími vlivy. Péče o tohoto psa není náročná, ale potřebuje pravidelné kartáčování a trimování, aby se jeho srst udržovala v dobrém stavu.

Celkově je Glen of Imaal teriér jedinečné plemeno s výjimečnými vlastnostmi. Jeho velikost, srst a fyzické vlastnosti z něj dělají okouzlujícího psa, který je vhodný pro rodiny i jednotlivce.

 

Příroda

Glen of Imaal teriér je plemeno psa, které je známé svou tvrdohlavostí a odvahou. Tento pes má skvělou povahu, která z něj dělá příjemného společníka pro každého majitele. Jeho povaha je velmi živá a plná energie, takže je vhodný pro aktivní lidi, kteří mají rádi pohyb a zábavu.

Ačkoli je Glen of Imaal teriér tvrdohlavý, je to také velmi inteligentní pes, který se snadno učí. Jeho povaha je hravá a veselá, ale také klidná a přizpůsobivá. Tento pes je velmi oddaný svému majiteli a miluje společnost lidí. Plemeno psa na 4 – oblíbené maďarské plemeno

 

Glen of Imaal teriér je velmi pohodlný a učenlivý pes, který se snadno socializuje s ostatními domácími zvířaty. Jeho hladká srst se velmi snadno udržuje a nevyžaduje mnoho úsilí. Tento pes je skvělým společníkem pro rodiny s dětmi, protože má velmi nízké nároky na péči.

Předností Glen of Imaal teriéra je jeho odvaha a nebojácné chování. Tento pes je velmi schopný bránit svého majitele a jeho domov. Jeho hladká srst je velmi krásná a má velmi příjemnou strukturu. Míra jeho náklonnosti je velmi vysoká, protože tento pes je svému majiteli velmi oddaný.

Celkově je Glen of Imaal teriér skvělým společníkem pro každého majitele, který má rád aktivní a energický životní styl. Jeho povaha je plná hravosti a veselosti, ale také klidná a přizpůsobivá. Tento pes je skvělým společníkem pro rodiny s dětmi a pro každého, kdo hledá věrného a oddaného psa.

 

Zdraví

Glen of Imaal teriér je plemeno, které se obecně těší dobrému zdraví a může se dožít průměrného věku 12-14 let. Jako u každého plemene se však vyskytují určité zdravotní problémy. Při koupi štěněte je důležité zajistit si od chovatele zdravotní certifikáty a testy na dědičné choroby.

Jedním z dědičných onemocnění, které může postihnout Glena Imaalského teriéra, je progresivní retinální atrofie (PRA). PRA je degenerativní onemocnění sítnice, které vede k postupné slepotě psa. Je důležité, aby rodiče štěňat byli testováni na PRA, aby se minimalizovalo riziko přenosu onemocnění na potomky.

 

Dalším zdravotním problémem, který může toto plemeno postihnout, je dysplazie kyčelních kloubů (DKK). HD je onemocnění, které postihuje klouby a může vést k bolesti a snížené pohyblivosti. Aby se minimalizovalo riziko výskytu DKK u štěňat, je důležité, aby rodiče byli testováni na DKK a aby se při výběru štěňat zvážilo správné krytí.

Kromě těchto problémů může Glen of Imaal teriér trpět dalšími zdravotními problémy, jako jsou alergie, kožní onemocnění nebo zažívací problémy. Je důležité, aby majitel sledoval zdravotní stav svého psa a chodil s ním na pravidelné veterinární prohlídky, aby se předešlo vzniku závažných zdravotních problémů.

 

Výcvik a výchova Glen of Imaal Terrier

 

Výcvik a výchova Glen of Imaal Terrier

 

Glen of Imaal teriér je plemeno, které je známé svou tvrdohlavostí. Proto je důležité, aby výchova tohoto psa byla jemná, ale důsledná. Výcvik by měl být založen na pozitivním posilování, které spočívá v odměňování chování, které chcete opakovat. Kdy začít s výcvikem psa – věk, kdy můžete začít s výcvikem

Toto plemeno je náchylné k neustálému štěkání, proto je důležité začít psa cvičit již od útlého věku. Součástí výcviku může být i výcvik k zastavení štěkání, který by měl být založen na odměňování psa za ticho a ignorování štěkání.

Glen of Imaal teriér je velmi inteligentní a má tendenci být učenlivý, takže je vhodný pro různé druhy výcviku, jako je rallye, agility nebo obedience.

 

Toto plemeno má také tendenci hrabat hluboko, proto je důležité, aby měl pes dostatek prostoru k hrabání, aniž by poškodil majetek. Součástí výcviku může být i nácvik zastavení kopání.

Glen of Imaal Terrier Club of America nabízí mnoho zdrojů pro majitele tohoto plemene, například tipy a rady pro výcvik.

Toto plemeno má také sklony k ochraně, takže může být dobrým hlídačem domu. Majitelé by však měli být při výcviku tohoto psa jako hlídacího opatrní, aby se vyhnuli nežádoucímu štěkání a agresivnímu chování.

 

Péče

Glen of Imaal teriér je poměrně nenáročné plemeno, které nevyžaduje přílišnou péči. Přestože se jedná o lovecké plemeno, dokáže se přizpůsobit životu v bytě. Zde je několik základních informací o péči o toto plemeno:

 

Stravování

Glen of Imaal teriér potřebuje kvalitní stravu, která mu poskytne všechny potřebné živiny. Je důležité, aby strava obsahovala dostatek bílkovin, tuků a sacharidů. Při výběru stravy je třeba zohlednit také věk psa, jeho aktivitu a zdravotní stav. Šampon na vlasy: nejlepší rady a účinky

 

Hygiena

Glen of Imaal teriér má hustou a měkkou podsadu, která vyžaduje pravidelnou péči. Je třeba ji pravidelně vyčesávat, aby se zabránilo tvorbě uzlíků a matných vlasů. Kromě toho je nutné pravidelně stříhat drápky a čistit zuby.

 

Pohyb

Glen of Imaal teriér je poměrně aktivní plemeno, které potřebuje pravidelný pohyb. Je důležité, aby měl možnost procházet se a běhat na čerstvém vzduchu. Pokud máte zahradu, můžete ho nechat volně běhat a hrát si.

 

Vhodnost pro rodiny s dětmi a dalšími zvířaty

Glen of Imaal teriér je vhodným společníkem pro rodiny s dětmi. Je to láskyplné plemeno, které dobře vychází s dětmi. Kromě toho je také dobrým společníkem pro jiná zvířata, například kočky.

 

Americký chovatelský klub (AKC)

Glen of Imaal teriér je plemeno uznané Americkým kynologickým klubem (AKC). Je klasifikován jako teriér.

 

Je Glen of Imaal teriér ten pravý pes pro vás?

Glen of Imaal teriér je poměrně nenáročné plemeno, které se dobře přizpůsobí bydlení v bytě. Je to láskyplné plemeno, které dobře vychází s dětmi a ostatními zvířaty. Pokud hledáte společníka, který je zároveň dobrým loveckým psem, Glen of Imaal teriér pro vás může být tou správnou volbou.

 

Plemeno při práci

Glen of Imaal teriér je původně lovecký pes, který se používal k lovu lišek a dokonce i jezevců. V dnešní době je to však především pes společník pro sportovně založené lidi. Přestože se již často nevyužívá k lovu, má Glen of Imaal teriér stále velmi silné lovecké instinkty a rád by se nechal zaměstnat.

Glen of Imaal teriér je typickým představitelem tzv. „pracovní teriéři“. Tito psi byli vyšlechtěni k lovu a aportování drobné zvěře, jako jsou krysy a myši, ale i větších zvířat, jako jsou lišky a jezevci. Glen of Imaal teriér má vynikající čich a je velmi odvážný a tvrdohlavý, což jsou vlastnosti nezbytné pro práci v noře.

 

Glen of Imaal teriér byl v minulosti využíván také k psím zápasům, což je dnes samozřejmě zakázané a nehumánní. Dnes se však Glen of Imaal teriér může účastnit například soutěží „earthdog“, kde musí umět najít a vytáhnout umělou kostru z nory. Tyto soutěže jsou pro plemena, jako je Glen of Imaal teriér, ideální příležitostí ukázat své lovecké instinkty a dovednosti.

Přestože Glen of Imaal teriér není tak často využíván k lovu, jeho lovecké instinkty a schopnosti jsou stále velmi cenné. Tento pes má spoustu energie a potřebuje dostatek pohybu a zábavy. Jeho majitelé by měli věnovat dostatek času výcviku a výchově, aby se Glen of Imaal teriér cítil spokojeně a šťastně.

 

Glen of Imaal Terrier v různých zemích

 

Glen of Imaal teriér je plemeno, které se vyskytuje v různých zemích světa. Ve Spojených státech se jedná o poměrně vzácné plemeno, které je Americkým kynologickým klubem (AKC) považováno za „vzácné plemeno“. Přesto si Glen of Imaal Terrier získává stále více příznivců i v USA.

V jiných zemích, například v Irsku, kde se Glen of Imaal teriér původně zrodil, je tedy poměrně běžným plemenem. V Irsku se tento teriér používá jako lovecký pes, ale také jako ochranný pes.

V některých zemích, kde je kupírování zakázáno, se štěňatům imaalských teriérů ocasy neostříhají. Ve většině zemí je však kupírování ocasů stále povoleno.

Vzhledem k relativně malé populaci je Glen of Imaal teriér v mnoha dalších zemích světa považován za vzácné plemeno. Přestože je Glen of Imaal teriér vzácným plemenem, má své věrné příznivce po celém světě.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button