Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Bernský salašnický pes – charakteristiky a vlastnosti

Bernský salašnický pes, známý také jako bernský salašnický pes, pochází ze Švýcarska. Tento velký a krásný pes byl původně chován jako hlídací a tažný pes na selských dvorech. Dnes je však oblíbený po celém světě jako rodinný pes.

Toto plemeno je velmi přátelské a oddané svým majitelům. Bernský salašnický pes je známý svou láskou k dětem a je ideální pro rodiny s dětmi. Svého pána nesmírně zbožňuje a naprosto miluje být mu neustále v patách. Je přirozeně poslušný a umí být velmi dobře vychovaný.

 

Barva jeho srsti je černá s červenými nebo rezavě bílými skvrnami. Srst je hustá a poměrně dlouhá a vyžaduje časté kartáčování, aby byla čistá a bez žíní. Bernský salašnický pes má velkou potřebu pohybu, a proto je vhodný pro majitele, kteří mají rádi aktivní životní styl. Toto plemeno se může dobře přizpůsobit i bydlení v bytě, pokud má dostatek pohybu a náročných aktivit.

 

Bernský salašnický pes – Původ

 

Bernský salašnický pes - Původ

 

Bernský salašnický pes má hluboké kořeny v oblasti Bernu ve Švýcarsku, odkud pochází jeho jméno. Její předkové pocházejí z dob Římské říše, kdy se pravděpodobně používala jako tažná zvířata a hlídači dobytka.

Název plemene pochází z osady Dürrbach, která se nachází nedaleko Bernu. V minulosti se bernský salašnický pes používal jako hlídací a tažný pes na dvorech, kde ve speciálním postroji tahal malé dvoukolové vozíky.

Bernský salašnický pes je jedním ze čtyř plemen sennenhundů, která pocházejí ze Švýcarska. Kromě bernského salašnického psa k nim patří také appenzellský salašnický pes, entlebuchský salašnický pes a grosser schweizer sennenhund.

 

Dnes je bernský salašnický pes oblíbený po celém světě jako rodinný pes a společník. Jeho přátelská a veselá povaha z něj dělá skvělého společníka pro děti i dospělé.

 

Charakteristika a vzhled

 

Charakteristika a vzhled

 

Bernský salašnický pes je plemeno psa s velkým tělesným rámcem, jehož výška v kohoutku může dosahovat až 70 cm a hmotnost se pohybuje kolem 40-50 kg. Jeho vzhled je masivní a pevně stavěný s harmonickými proporcemi. Švýcarská plemena psů : 8 plemen psů

Výška a hmotnost

 

Dospělí psi dosahují výšky v kohoutku 58 až 70 cm u psů a 53 až 63 cm u fen. Hmotnost se může pohybovat od 30 do 55 kg v závislosti na pohlaví a individuální stavbě těla.

 

Srst a barva

 

Srst bernského salašnického psa je hustá a poměrně dlouhá s originální trojbarevnou kombinací barev. Hlavní část je černá a pokrývá trup, krk, hlavu a ocas. Symetrická bílá linie srsti začíná na čele a táhne se směrem k čenichu, kde dosahuje až ke koutkům tlamy. Nápadné je také bílé zbarvení na hrudi, bílé tlapky a bílá špička ocasu. Barva srsti je černá s červenými nebo rezavě bílými skvrnami.

 

Srst bernského salašnického psa vyžaduje pravidelné kartáčování a úpravu, aby byla čistá a bez žmolků. Kromě vzhledu vás zaujme i svým charakterem. Je to velmi aktivní a bystrý pes, který je navíc bezkonfliktní.

 

Temperament a temperament

 

Temperament a temperament

 

Bernský salašnický pes má klidnou, věrnou a přátelskou povahu. Tito psi jsou často označováni jako „prostě skvělí domácí mazlíčci“, protože jsou náchylní k lidské náklonnosti a interakci. Svým blízkým je věrný po celý život a je jim nesmírně oddaný. Entlebušský ovčácký pes

Jeho charakter se vyznačuje klidem a vyrovnaností. Bernský salašnický pes je inteligentní, pracovitý a opatrný. Jeho ostražitost je charakteristická zejména při jednání s cizinci. Nemá sklon k nadměrnému štěkání.

 

Bernský salašnický pes je trpělivý a laskavý. Rád si hraje a je velmi společenský. Je učenlivý a základy poslušnosti by při jeho výchově neměly chybět. Může však být také tvrdohlavý a obtížně se cvičí. Je důležité, aby byl veden pevnou rukou a dostávalo se mu dostatečné fyzické i psychické stimulace.

Celkově je bernský salašnický pes skvělým společníkem pro rodiny a každého, kdo hledá věrného a oddaného psa. Velká plemena psů : 10 nejlepších velkých psů na světě

 

Výchova a výcvik – Bernský salašnický pes

 

Výchova a výcvik - Bernský salašnický pes

 

Bernský salašnický pes je inteligentní plemeno, které hledá potěšení a které se snadno cvičí. Jeho výchova a výcvik jsou klíčem k tomu, aby byl šťastný a zdravý. Včasná socializace a výcvik poslušnosti jsou důležité pro všechny psy, ale zejména pro velká plemena, jako je bernský salašnický pes.

 

Socializace a chování

 

Bernský salašnický pes vychází dobře s ostatními zvířaty i lidmi, pokud je v mládí dostatečně socializován. Je pro něj důležité být v kontaktu s různými lidmi a zvířaty, aby se naučil, jak se chovat v různých situacích. Důležitý je také výcvik základních povelů poslušnosti, jako je sedni, lehni nebo pojď sem. To pomáhá udržet psa pod kontrolou a zlepšuje jeho chování.

 

Aktivity a pohyb

 

Bernský salašnický pes je aktivní plemeno, které potřebuje dostatek pohybu a fyzické aktivity. Je ideální pro majitele, kteří mají rádi dlouhé procházky a venkovní aktivity. Pro vyrovnané a odolné bernské salašnické psy jsou vhodné činnosti jako tažný pes, záchranářský pes, stopařský pes nebo terapeutický pes. Po úspěšném základním výcviku a socializaci mají bernští salašničtí psi díky své klidné a přátelské povaze často více privilegií než jiná plemena.

 

Výcvik poslušnosti je pro bernského salašnického psa důležitý, ale není třeba být příliš přísný. Bernský salašnický pes nereaguje dobře na hrubé chování a přílišnou přísnost. Na druhou stranu, pokud ho budete trénovat s pomocí pozitivní motivace a odměn, budete nadšeni rychlým pokrokem.

 

Zdraví a péče

 

Zdraví a péče

 

Bernský salašnický pes je plemeno, které se bohužel nemůže pochlubit zrovna příkladným zdravím. Proto je velmi důležité vybrat si kvalitního chovatele a věnovat péči o psa dostatečnou pozornost.

Výživa

 

Správná výživa je důležitá pro zdraví každého psa a bernský salašnický pes není výjimkou. Je důležité dbát na kvalitu krmiva, které by mělo být přizpůsobeno věku, aktivitě a zdravotnímu stavu psa.

Je také důležité zajistit, aby měl pes dostatek vody a byl pravidelně krmen ve stejnou dobu.

 

Zdravotní problémy

 

Bernský salašnický pes je náchylný k některým zdravotním problémům, které souvisejí s jeho původem a genetickými předpoklady. Mezi nejčastější zdravotní problémy patří dysplazie kyčelních kloubů, dysplazie loketních kloubů, rakovina, plicní a srdeční problémy. Plemena psů pro chladné počasí :20 plemen psů

 

Proto je důležité pravidelně navštěvovat veterinárního lékaře a podstupovat preventivní prohlídky, aby se předešlo vzniku zdravotních problémů nebo aby byly včas odhaleny.

 

Péče o kabát

 

Bernský salašnický pes má hustou srst, která vyžaduje pravidelnou péči. Měla by se česat alespoň jednou týdně, aby se zabránilo tvorbě uzlíků a žíní. V období línání je třeba srst kartáčovat častěji.

Kromě toho je také důležité věnovat pozornost péči o psí uši, zuby a drápy. Uši je třeba pravidelně čistit, zuby čistit a drápy stříhat.

 

Celkově je péče o bernského salašnického psa časově náročnější, ale pokud mu věnujete hodně lásky a pozornosti, přinese vám spoustu radosti a společných zážitků.

 

Bernský salašnický pes a děti

 

Bernský salašnický pes a děti

 

Bernský salašnický pes je ideálním společníkem pro rodiny s dětmi. Toto plemeno má velmi dobrý vztah k dětem a je velmi hravé. Děti si s ním mohou hrát a bavit se. Bernský salašnický pes je velmi trpělivý a ostražitý, což znamená, že děti ochrání a zároveň se s nimi baví. Příčiny vypadávání vlasů u mužů

 

Když se rozhodnete pořídit si bernského salašnického psa jako rodinného mazlíčka, musíte si uvědomit, že potřebuje velkou pozornost a péči. Je to velký pes s hustou a dlouhou srstí, která vyžaduje pravidelnou péči. Proto je důležité, aby se děti naučily, jak se o psa správně starat, a pomáhaly jim s péčí o něj.

Bernský salašnický pes je velmi hravý a rád se pohybuje. Je velmi vhodný jako společník pro děti, které mají rády aktivní životní styl. S ním si děti mohou užívat chůzi, běh a další aktivity. Je to vynikající společník pro děti, které mají rády zábavu a hry.

 

Protože bernský salašnický pes je velký pes, je důležité, aby se děti naučily, jak se v jeho přítomnosti správně chovat. Děti by se měly naučit, jak si se psem správně hrát a jak k němu správně přistupovat. Je to důležité, aby se předešlo nebezpečným situacím, které by mohly ohrozit bezpečnost dětí a psa.

Díky své povaze a silnému vztahu k dětem je bernský salašnický pes ideálním rodinným psem pro děti. Je to velmi hravý a pozorný pes, který udělá vše pro to, aby potěšil svého majitele a jeho rodinu. Pokud hledáte ideálního společníka pro svou rodinu, bernský salašnický pes může být tou správnou volbou.

 

Bernský salašnický pes jako pracovní pes

 

Bernský salašnický pes jako pracovní pes

 

Bernský salašnický pes byl původně považován za pracovního, tažného psa. V minulosti se používal na selských dvorech k tahání malých dvoukolových vozíků a jako hlídací pes. Dnes se již jako pracovní pes nepoužívá, ale jeho původní práce zůstává součástí jeho genetické výbavy.

 

Bernský salašnický pes jako tažný pes

 

Bernský salašnický pes byl dříve používán jako tažný pes na farmách. Jeho silná a mohutná postava mu umožňovala tahat těžká břemena a pomáhat zemědělcům při práci. Dnes se bernský salašnický pes již nepoužívá jako tažný pes, ale jeho silné a mohutné zuby a tělo zůstávají součástí jeho genetické výbavy.

 

Bernský salašnický pes jako hlídací pes

 

Bernský salašnický pes byl dříve používán jako hlídací pes na farmách. Jeho inteligentní povaha a mohutná postava mu umožňovaly chránit rodinný dům a farmu před nebezpečím. Bernský salašnický pes jako hlídací pes je stále oblíbený a používá se k ochraně rodinných domů a majetku.

 

Bernský salašnický pes na farmě

 

V minulosti se používal jako pracovní pes na farmách. Jeho silná a mohutná postava mu umožňovala tahat těžká břemena a pomáhat zemědělcům při práci. Dnes se již bernský salašnický pes na farmách nepoužívá, ale díky své inteligentní povaze a mohutné stavbě těla je skvělým společníkem zemědělců a jejich rodin.

 

Bernský salašnický pes je velké plemeno, které patří mezi velké a těžké psy. Jeho silné a mohutné zuby mu umožňují tahat těžká břemena a jeho inteligentní povaha mu umožňuje být skvělým strážcem a ochráncem rodinného domu a majetku. Bernský salašnický pes je vhodný i na farmu, kde může být skvělým společníkem farmářů a jejich rodin. Vysoké teploty a horké počasí však mohou bernského salašnického psa unavit, proto je důležité zajistit mu dostatek vody a stínu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button