Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Australská kelpie: Vše o plemeni

Australská kelpie, známá také jako australský kelpie, je středně velké plemeno psa, které vzniklo v Austrálii v 19. století. století. Plemeno pochází ze skotských ovčáckých psů, kteří byli dovezeni do Austrálie pro pastevecké účely. Australská kelpie je velmi aktivní, inteligentní a věrný pes, který je vhodný pro rodiny, které jsou ochotné poskytnout mu dostatek pohybu a duševní stimulace.

 

Australské chaluhy

 

Australské chaluhy

 

Vzhledem ke svému vysokému množství energie a pracovnímu původu vyžaduje australská kelpie každodenní pohyb a mentální stimulaci, aby si udržela fyzické a duševní zdraví. Jsou známí svou obratností, atletickým chováním a cvičitelností, takže jsou vynikající volbou pro psí sporty, jako jsou agility, obedience a zkoušky pasení. Je však důležité si uvědomit, že australská kelpie vyžaduje velkou pozornost a výcvik a nemusí být vhodná pro začínající majitele psů.

Na Slovensku si australská kelpie získala oblibu jako pracovní pes a společenské zvíře. Jsou známí svou věrností, inteligencí a laskavou povahou vůči svým majitelům. Před jejich pořízením je však nutné porozumět jejich potřebám a požadavkům, protože udržení jejich zdraví a spokojenosti vyžaduje mnoho času, úsilí a prostředků.

Původ a historie

 

Původ a historie

 

Australská kelpie je plemeno psa pocházející z Austrálie. Její počátky sahají do 19. století, kdy se ovčáčtí psi dostali do Austrálie ze Skotska. Později byli tito psi kříženi s místními psy a vzniklo plemeno, které dnes známe pod názvem australská kelpie.

Jedním z prvních známých jedinců tohoto plemene byl pes jménem Moss. Moss se narodil v roce 1876 a byl výjimečný svou inteligencí a pracovitostí. Díky němu se australská kelpie stala oblíbeným pasteveckým psem.

Dalším významným psem byl Cäsar, který se narodil v roce 1913. Cäsar byl známý svou rychlostí a schopností pracovat za každého počasí. Díky němu se australská kelpie stala oblíbeným plemenem nejen v Austrálii, ale i v jiných částech světa.

V roce 1956 se narodil pes jménem Dinga, který byl známý svou pílí a schopností pracovat s dobytkem. Dinga byl výjimečný i tím, že mohl pracovat v noci a ve tmě. Díky němu se australská kelpie stala v USA oblíbeným plemenem.

Dnes je australská kelpie oblíbeným plemenem nejen mezi pastevci, ale také mezi majiteli, kteří hledají aktivního a inteligentního psa. Australská kelpie je známá svou pracovitostí, inteligencí a oddaností rodině.

 

Vzhled a fyzické vlastnosti

 

Vzhled a fyzické vlastnosti

 

Obecný vzhled

Australská kelpie je středně velké plemeno psa se silným svalstvem a pružnými končetinami. Celkový vzhled je suchý, velmi kvalitní a aktivní pes, schopný neúnavně pracovat. Pes by neměl mít ani náznak slabosti.

 

Barva srsti

Barva srsti se může lišit, nejčastěji se vyskytuje červená, čokoládová nebo černá. Srst by měla být krátká, hustá a lesklá, s jemnou strukturou. 10 důvodů, proč jsou psi lepší než kočky

 

Hlava a obličej

Hlava a obličej australské kelpie mají charakteristický tvar připomínající lišku. Lebka je široká a mírně zaoblená, s jasným přechodem k nosu. Uši jsou středně velké a stojaté, na koncích mírně zakulacené. Oči mají mandlový tvar a jasný pohled.

 

Tělo a ocas

Tělo australské kelpie by mělo být vyvážené a svalnaté. Krk je středně dlouhý a silný, s mírným klenutím. Ocas je bez praporku a visí dolů v mírném oblouku.

Celkově je australská kelpie mimořádně pozorný, věrný, dychtivý a vysoce inteligentní pes, jemný a snadno ovladatelný, s téměř nevyčerpatelnou energií. Proč je pes nejlepší domácí zvíře : 10 důvodů

 

Povaha a temperament australské kelpie

 

Povaha a temperament australské kelpie

 

Australská kelpie je dychtivý, živý a hbitý pes. K povaze tohoto plemene patří radost z pohybu, vytrvalost a ochota pracovat. Přestože manipulace s dobytkem již není hlavním cílem chovu australské kelpie, tyto nezbytné vlastnosti charakterizují plemeno i dnes. Při důsledném výcviku může být australská kelpie velmi mírná, klidná a poslušná.

Australská kelpie má přirozený instinkt a vlohy pro práci s ovcemi, ať už ve volné přírodě nebo v ohradě. Při pastvě stád zaujímá kelpie pozorovací pozici na hřbetě ovce. Toto plemeno je také velmi inteligentní a rychle se učí novým věcem.

Přestože je australská kelpie pracovní pes, je to také věrný a rodinný pes. Toto plemeno vyžaduje hodně pohybu a aktivity, a proto není vhodné pro sedavý a pohodlný způsob života. Při nedostatku zaměstnání může trpět a vybíjet si svou frustraci nepříliš žádoucími způsoby.

 

Celkově je australská kelpie skvělým společníkem pro aktivní majitele, kteří jsou ochotni jí věnovat hodně času a energie. Při důsledném výcviku a správné péči může být australská kelpie věrným a oddaným přítelem na celý život. Ten druhý pes? Zde je 9 věcí, které je třeba zvážit

 

Výcvik a aktivity Australská kelpie

 

Výcvik a aktivity Australská kelpie

 

Australská kelpie je velmi inteligentní plemeno, které potřebuje fyzickou i duševní stimulaci. Proto je důležité zajistit jí dostatek pohybu a aktivity, aby se cítila šťastná a zdravá.

Výcvik a poslušnost jsou pro australskou kelpie velmi důležité. Je to aktivní plemeno, které má tendenci být dominantní a nezávislé. Proto je důležité začít s výcvikem v raném věku a používat pozitivní posilování. Kelpie se rychle učí a se svým majitelem velmi dobře spolupracuje.

Agility je další aktivitou, která může být pro australskou kelpie zábavou. Je to rychlé a obratné plemeno, které miluje výzvy. Agilita dává australské kelpie příležitost uplatnit svou inteligenci a dovednosti.

 

Australská kelpie je také vynikající pastevecký pes. Má přirozené pastevecké schopnosti a umí pracovat s různými zvířaty. Pasení může být pro australskou kelpie velmi uspokojivé a zábavné.

Další aktivitou, kterou si australská kelpie může oblíbit, je frisbee. Je to rychlý a obratný závod, který může být vynikajícím hráčem frisbee. Je to zábavná aktivita, která může pomoci udržet australskou kelpie v dobré fyzické kondici. Šampon na vlasy: nejlepší rady a účinky

Australská kelpie je velmi aktivní plemeno a potřebuje dostatek pohybu a výcviku. Je vynikajícím společníkem pro aktivní lidi, kteří se rádi pohybují v přírodě.

Další vlastností australské kelpie je otužilost. Je to plemeno, které má spoustu energie a vytrvalosti. Proto je důležité zajistit jí dostatek aktivity a tréninku, aby si udržela fyzickou kondici.

Australská kelpie může mít různá povolání. Může být pasteveckým psem, společníkem nebo se může účastnit různých aktivit, jako je agility nebo frisbee. Je to vynikající plemeno pro aktivní lidi, kteří mají rádi venkovní aktivity a chtějí se se svým psem bavit.

 

Zdravotní péče a péče

 

Australská kelpie je považována za zdravé plemeno a je tak udržována, protože každý pes, který se zapojí do chovného programu, prochází důkladnou zdravotní kontrolou. Kromě předepsané preventivní léčby proti obecným vnějším a vnitřním parazitům je nutná také péče o zuby, oči, rty, nohy a DNA.

Péče o zuby je velmi důležitá, protože zuby jsou nástrojem, kterým pes přijímá potravu. Pokud se o své zuby nestaráte správně, mohou se objevit problémy se zuby a zubní kámen. Abyste tomu předešli, je nutné si pravidelně čistit zuby a podporovat zdravé stravovací návyky.

Velmi důležité jsou také oči, o které je třeba pravidelně pečovat, aby se předešlo infekcím a dalším očním problémům. Oči je nutné pravidelně čistit a sledovat případné změny jejich barvy nebo struktury.

Dalšími částmi těla, které potřebují péči, jsou rty a zastávka. Rty by měly být čisté a bez známek infekce nebo zánětu. Stopa by měla být čistá a bez známek infekce nebo zánětu.

Testy DNA jsou pro australské kelpie důležité také proto, že pomáhají identifikovat rizikové faktory dědičných chorob. Toto vyšetření by mělo být provedeno před zařazením psa do chovu, aby se zabránilo šíření dědičných chorob.

Celkově je péče o australskou kelpie velmi důležitá a musí se provádět pravidelně. Pravidelná péče o zuby, oči, rty, nohy a DNA může pomoci předcházet zdravotním problémům a nemocem.

 

Plemeno při práci

Australská kelpie je plemeno psa, které se hodí k pasení a práci s ovcemi. Tito psi jsou považováni za jedno z nejlepších plemen ovčáckých psů na světě. Mají vynikající tělesnou stavbu, jsou rychlí, mrštní a mají vrozený instinkt pro pasení ovcí.

Australská kelpie je také výborná pro práci s jinými zvířaty, například s dobytkem nebo koňmi. Tito psi jsou velmi inteligentní a rychle se učí novým věcem, což jim umožňuje pracovat i v jiných oblastech, například u záchranářů nebo policie.

Australské plemeno kelpie je velmi aktivní a potřebuje hodně pohybu. Proto není vhodný pro lidi, kteří nemají čas nebo chuť se mu věnovat. Tohoto psa je třeba každý den pustit na procházku, kde si může užívat pohybu a přírody. Pokud není dostatečně fyzicky vyčerpaný, může se stát nezvladatelným a začít ničit věci v bytě.

Vzhledem ke svému vzrůstu a rychlosti by australská kelpie neměla být chována v bytě nebo v malém prostoru. Tento pes potřebuje dostatek prostoru k pohybu a aktivitě. Pokud máte rádi aktivní životní styl a dostatek prostoru, australská kelpie by pro vás mohla být skvělým společníkem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button