Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Havanský psík: charakteristika a chov

Havanský psík, jinak známý jako havanský bišonek, je malé společenské plemeno pocházející z Kuby. Toto plemeno je známé svou přátelskou a láskyplnou povahou, která z něj dělá ideálního společníka pro každého milovníka psů.

Havanský psík je poměrně malé plemeno, dosahuje výšky přibližně 23 až 28 cm a hmotnosti 3 až 6 kg. Jeho krásná hustá srst může být zbarvena v různých odstínech, včetně bílé, černé, hnědočerné, medové a dalších. Toto plemeno je také známé svou dlouhou životností, která může dosáhnout až 15 let.

 

Havanský psík

 

Havanský psík

 

Havanský psík je velmi inteligentní a snadno cvičitelné plemeno, které je vhodné pro rodiny s dětmi a pro lidi s různou úrovní zkušeností se psy. Jeho přátelská a láskyplná povaha dělá z tohoto psa skutečně všestranného čtyřnohého přítele pro každého milovníka psů, který hledá nekomplikovaného a živého společníka.

 

Historie havanských psíků

 

Historie havanských psíků

 

Havanský psík je jedním z plemen s velmi zajímavou historií. Jeho předkové pocházeli ze Středomoří a později byli převezeni na Kanárské ostrovy. Španělští námořníci je pak převáželi na Kubu jako dary pro bohaté Kubánce. Tito psi byli předky dnešních havanských psů.

Během 19. století se tento pes stal oblíbeným společníkem nejbohatších vrstev na Kubě. Po kubánské revoluci a svržení buržoazie téměř vymizely. Naštěstí se jich ujali chovatelé v USA, kde se stali velmi oblíbenými.

 

Havanští psíci jsou známí svou vytrvalostí a přátelskou povahou. Její vzhled se v průběhu času měnil a zdokonaloval až do dnešní podoby. Podle některých teorií vznikl křížením boloňských psů a pudlů.

Tento pes byl také často přepravován na lodích španělských námořníků, kteří ho vozili jako dárek pro bohaté obyvatele Kuby. Havanský psík se stal jedním z nejoblíbenějších plemen na Kubě a jeho obliba se rychle rozšířila i do dalších zemí.

 

Popis plemene

 

Popis plemene

 

Havanský psík, známý také jako havanský bišonek nebo havanský fríz, je malý, ale statný pes, vysoký 21-29 cm a vážící 3-6 kg. Její vzhled charakterizuje dlouhá, vlnitá a měkká srst, která může mít čistě bílou, meruňkovou nebo krémovou barvu. Pigment nosní housenky a očních víček je černý.

Havanský psík má vyvážený a dobře osvalený trup. Má mírně zakulacenou hlavu s krátkými, silnými pysky a dostatečně dlouhý a silný krk. Ocas havanského psa se nosí přes hřbet a bývá ozdoben zvonečkem. Pes do bytu : 15 nejlepších plemen do bytu

 

Toto plemeno má vysokou inteligenci a snadno se cvičí. Má přátelskou a společenskou povahu, takže se hodí jako rodinný pes. Havanští psíci milují děti a mohou se dobře začlenit do rodinného života. Tento pes je také společenský a může v klidu žít s jakýmkoli člověkem, psem, kočkou nebo jiným domácím zvířetem.

Havanský psík se dožívá přibližně 14 let. Jeho končetiny jsou poměrně krátké, ale dobře osvalené, a jeho tlapky jsou malé a kulaté. Havanský psík má celkově plyšový vzhled a díky své přirozené eleganci je oblíbeným společníkem mnoha lidí.

 

Povaha a temperament

 

Povaha a temperament

 

Havanský psík je známý svou přátelskou a společenskou povahou. Je to opravdový společník, který se rychle začlení do rodiny a je rád středem pozornosti. Jeho povaha je mírnější, takže je skvělým psem pro rodiny s dětmi. Havanští psíci jsou velmi hraví a rádi si hrají s dětmi i dospělými.

Kromě toho je havanský psík také velmi poslušný a citlivý pes. Jeho inteligence a dychtivost po učení mu usnadňují výchovu. Jeho majitelé by měli být ostražití, protože havanský psík je velmi přítulný a snadno se nechá oklamat cizími lidmi.

 

Havanský psík je také velmi přátelský a společenský k ostatním zvířatům. Dokáže v klidu soužít s každým člověkem, psem, kočkou nebo jiným domácím zvířetem. Jeho povaha je velmi přátelská a mazlivá, takže je to opravdový společník pro každého. Neplazí psi : 15 hypoalergenních plemen psů

Celkově je havanský psík skvělým společníkem pro každého, kdo hledá přátelského a inteligentního psa. Jeho temperament a povaha usnadňují výchovu a péči i začátečníkům.

 

Zdraví a péče o havanského psa

 

Zdraví a péče o havanského psa

 

Havanští psíci mají poměrně pevné zdraví, ale bohužel i oni se mohou setkat se zdravotními problémy. Zdravotní stav závisí na plemeni, z něhož pes pochází, a také na podmínkách chovu a druhově vhodné stravě.

Při seriózní plemenitbě předchází krytí psů kompletní zdravotní vyšetření, při kterém jsou rodičovská zvířata testována na možné choroby.

Jedním z nejčastějších zdravotních problémů havanských psů je luxace čéšky, která se projevuje bolestí kolen. Tento problém může být způsoben nesprávnou výživou nebo geneticky.

Kromě toho mohou havanští psíci trpět i očními chorobami, jako je šedý zákal. Proto je důležité pravidelně navštěvovat veterináře a sledovat zdravotní stav psa.

Velmi důležitá je také péče o srst. Dlouhá, hedvábná srst havanského psíka vyžaduje pravidelné kartáčování a úpravu. Mnoho majitelů dává přednost krátkému střihu, ale pokud chcete svého psa vystavovat, budete mu muset nechat srst narůst a investovat spoustu času do stříhání nebo peněz na holiče.

 

Důležitou součástí péče o havanského psíka je také výživa. Je důležité vybrat kvalitní krmivo, které vašemu psovi poskytne správnou výživu. Koupání by mělo být pravidelné, ale ne příliš časté, aby nedošlo k odstranění přirozené ochrany kůže a srsti. Mastné vlasy : 5 domácích prostředků

Celkově je důležité, aby majitel havanského psíka věnoval dostatečnou péči a pozornost jeho zdraví a potřebám. Pravidelné návštěvy veterináře, správná výživa a péče o srst jsou klíčem ke zdraví a pohodě psa.

 

Školení a vzdělávání

 

Havanští psíci jsou inteligentní a dychtiví se učit, což z nich dělá skvělé žáky. Výcvik je snadný a vhodný i pro začátečníky. Je důležité začít s výcvikem v raném věku, aby se pes naučil základní povely a chování v různých situacích.

Výchova havanského psíka by měla být pozitivní a trpělivá. Je důležité používat pozitivní posilování a odměňovat psa za dobré chování. Tímto způsobem se pes naučí, co je správné a co ne, aniž by byl trestán.

 

Poslušnost je důležitou součástí výchovy a výcviku havanského psíka. Pes by měl být schopen reagovat na základní povely, jako je sedni, jdi, ke mně a podobně. Výcvik by se měl zaměřit také na sociální interakci psa s ostatními psy a lidmi. Havanský psík je přátelský a společenský pes, který by se měl umět přizpůsobit různým situacím.

K výcviku a výchově havanského psíka lze použít celou řadu zdrojů. Klub chovatelů havanských psíků nabízí různé kurzy a výcvikové kurzy, které jsou speciálně uzpůsobené pro toto plemeno. Kromě toho existují také různé knihy a videa, které mohou pomoci při školení a vzdělávání.

Výcvik a výchova havanského psíka by měly směřovat k tomu, aby byl pes šťastný a zdravý a aby byl svému majiteli milujícím a oddaným společníkem.

 

Bišonek a další plemena

 

Bišonek a další plemena

 

Havanský psík patří do skupiny bišonků, kteří jsou známí již od dob svého vzniku. 17. a 18. století. Tito psi byli původně přivezeni španělskými osadníky na Kubu, kde se odlišili od ostatních bišonků a vytvořili nové plemeno – havanského psíka. Bišonci jsou společenská plemena, která jsou oblíbená pro svou veselou povahu a strukturu srsti.

 

Kromě havanského psíka existuje mnoho dalších plemen bišonků, například boloňský psík, maltézský psík, lvíček a bišonek. Tato plemena jsou si podobná nejen vzhledem, ale i povahou. Jsou to inteligentní, věrní a hraví psi, kteří se dobře hodí jako rodinní společníci.

Bišonci mají měkkou a jemnou srst, která vyžaduje pravidelnou péči. Je třeba ji často česat a zastřihovat, aby se zabránilo tvorbě uzlů a zamotání. Kromě toho je třeba věnovat pozornost jejich zdraví a výživě, aby byly zdravé a spokojené.

 

Havanský bišonek je jedním z nejoblíbenějších bišonků. Toto plemeno má dlouhou a jemnou srst, která se musí často kartáčovat a pečlivě upravovat. Havanští psíci jsou velmi inteligentní a hraví psi, kteří se dobře hodí jako rodinní společníci. Jsou to věrní a oddaní psi, kteří si rádi hrají a užívají si pozornosti svých majitelů.

Všichni bišonci jsou skvělými společníky a rodinnými psy, kteří dobře zapadnou do každé domácnosti. Jsou to inteligentní, věrní a hraví psi, kteří jsou oblíbení pro svou veselou a přátelskou povahu. Pokud hledáte rodinného společníka, je bišonek skvělou volbou.

 

Havanský psík a děti

 

Havanský palácový psík je laskavý a milý pes, který dobře vychází s dětmi. Je to skvělý společník pro malé děti, které si rády hrají a tráví čas se svými zvířecími kamarády. Havanští psíci jsou zvyklí na děti a milují jejich společnost.

Je však důležité zajistit, aby se s ním děti naučily správně zacházet. Havanský psík je sice malý, ale může se stát nebezpečným, pokud se ho děti nebudou správně dotýkat nebo pokud se o něj budou bát. Proto je nutné, aby se děti naučily, jak si s ním správně hrát a jak o něj pečovat.

 

Havanský psík je ideální pro rodiny s dětmi, protože je malý a nezabere mnoho místa. Je to skvělý společník pro děti, které si rády hrají a tráví čas se svými zvířecími kamarády. Havanský psík je také velmi přizpůsobivý a dokáže se přizpůsobit různým situacím.

Pokud máte děti a hledáte vhodného psa do rodiny, havanský psík by pro vás mohl být tou správnou volbou. Je to milý a laskavý pes, který dobře vychází s dětmi a může být skvělým společníkem pro celou rodinu.

 

Srst a barva

 

Havanský psík je známý svou krásnou srstí, která je měkká, lesklá a jemná na dotek. Havanský psík má dlouhou srst, která může být od rovné až po kudrnatou, avšak za ideální pro výstavy je považována srst vlnitá. Barva srsti může být velmi pestrá, od bílé přes černou, hnědou až po šedou. Pro toto plemeno jsou typické světlejší barvy, jako je šedá, zlatá nebo béžová, zřídka bílá.

Srst havanského psíka je hustá, ale hedvábná, měkká a lehká a nesklouzává snadno. Srst je většinou hladká a měkká, pouze konce srsti se mohou mírně kroutit. Podsada je špatně vyvinutá a může chybět. Proto se vám nestane, že by vás dvakrát do roka postihla vlasová kalamita, což je pro mnoho majitelů velké plus.

Havanský psík patří mezi plemena, která nemají podsadu. Proto je důležité věnovat pozornost péči o srst, která by měla být pravidelná a správná. Psy je třeba kartáčovat alespoň dvakrát týdně, aby se zabránilo tvorbě uzlíků a matné srsti. Při péči o srst je důležité používat kvalitní šampony a kondicionéry, které pomohou udržet srst zdravou a lesklou.

Pokud hledáte psa s krásnou srstí, o kterého se snadno pečuje, může být havanský psík tou správnou volbou. Jeho srst je nejen krásná, ale také praktická a snadno se udržuje.

 

Havanský psík jako společník

 

Havanský psík, známý také jako havaňák, je skvělým společníkem pro každého, kdo hledá věrného a milujícího psa. Tento malý pejsek se dokáže přizpůsobit jakémukoli prostředí a jeho přítomnost dokáže zpříjemnit každý den.

Havanský psík má velmi přátelskou povahu a je velmi oddaný svému majiteli. Je to opravdový přítel, který se rychle stane součástí rodiny. Jeho energická a hravá povaha z něj dělá skvělého společníka pro děti, ale i pro starší lidi.

Tento pes má velmi dobrou povahu a je velmi inteligentní. Jeho poslušnost a učenlivost z něj dělají skvělého domácího mazlíčka. Havanský psík si rychle zvykne na nové prostředí a lidi, takže ho můžete vzít s sebou, kamkoli půjdete.

Pokud hledáte psa, který vám bude dělat společnost doma, havanský psík je tou správnou volbou. Jeho hravost a veselá povaha vás jistě pobaví a zpříjemní vám každý den. Kromě toho je tento pes velmi malý a nevyžaduje mnoho prostoru, takže je vhodný i pro ty, kteří žijí v bytech.

Pokud si plánujete pořídit štěně havanského psíka, ujistěte se, že máte dostatek času a energie věnovat se jeho výchově a péči. Havanští psíci vyžadují pravidelné procházky a pohyb, aby byli zdraví a šťastní.

Záleží však na tom, jak havanského psíka vychováváte. Pokud mu věnujete lásku, péči a dostatek pozornosti, stane se havanský psík věrným a oddaným společníkem na celý život.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button