Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Flanderský bouvier: Původ, charakteristika a výchova

Flanderský bouvier, známý také jako Bouvier des Flandres, je plemeno psa pocházející z Belgie. Tito psi byli původně vyšlechtěni k pasení a tahání vozů, ale od té doby se stali oblíbenými rodinnými mazlíčky. Jsou známí svou inteligencí, věrností a ochranitelskou povahou.

 

Flanders Bouvier

 

Flanders Bouvier

 

Flanderský pes je velký, mohutný pes s hustou, huňatou srstí, která vyžaduje pravidelnou péči. Mají klidnou, vyrovnanou povahu a jsou známé svou schopností přizpůsobit se různým situacím. Jsou také velmi dobře cvičitelní a vynikají v soutěžích poslušnosti a agility.

Pokud zvažujete přidání flanderského bulteriéra do své rodiny, je důležité si udělat průzkum a najít renomovaného chovatele. Tito psi vyžadují hodně pozornosti a pohybu, takže nejsou vhodní pro každého. Nicméně pro ty, kteří jsou ochotni věnovat čas a úsilí, může být flanderský bouvier skvělým doplňkem každé domácnosti.

Historie plemene

 

Historie plemene

 

Flanderský bouvier je pastevecké plemeno, které pochází z oblasti Flander, jež se nachází částečně v Belgii a částečně ve Francii. Plemeno pochází z roku 17. století a původně se používal k pasení dobytka a k tahu. Jeho jméno pochází z francouzského slova „bouvier“, což znamená honácký pes.

Kromě původních evropských ovčáků se na jeho vzniku podíleli také předkové pinčů, bírd, špiců a německých dog. Důvodem byla potřeba vytvořit psa, který by byl silný a odolný, ale zároveň poslušný a ochotný pracovat. Belgičtí psi 7 plemen psů z Belgie

 

Vývoj plemene

 

Vývoj plemene

 

Během první světové války byl Flanders Bouvier aktivně využíván vojenskými jednotkami. Psovodi je používali k různým úkolům, například k doručování zpráv a vyhledávání polohy zraněných vojáků. Díky své výkonnosti a inteligenci se stal velmi oblíbeným plemenem.

Dnes je vlámský bouvier využíván především jako pes společník a ochránce domácnosti. Je to středně velký pes s mohutným tělem a silnými končetinami. Má hrubou a drsnou srst, která vyžaduje pravidelnou péči. Je to velmi inteligentní a oddaný pes, který je ochotný pracovat a učit se novým věcem.

Charakteristika plemene

 

 

Charakteristika plemene

 

Vzhled

Flanderský bouvier je plemeno středně velkých psů s mohutnou stavbou těla. Dospělí jedinci dosahují výšky 60-68 cm a hmotnosti 27-40 kg. Jejich srst je hrubá, drsná a dlouhá, většinou v odstínech šedé. Uši mají vysoko nasazené a vzpřímené. Lebka je široká a plochá, s mohutnými čelistmi a silnými zuby. Jejich ocasy jsou dlouhé a opotřebované.

 

Příroda

Flanderský bouvier je inteligentní, klidný a rozvážný pes, ale skrývá v sobě spoustu energie. Je silný, nebojácný a zároveň velmi citlivý a ostražitý. Při důsledném výcviku snadno zvládá poslušnost a je vhodný zejména pro rodiny s dětmi. Tento pes je vynikajícím hlídačem, ale také skvělým společníkem a rodinným psem.

Flanderský bouvier je známý svou schopností pracovat a být v terénu. Svou energii také využívá k různým činnostem, jako je běh, trénink nebo lov. Je to pes, který se snadno učí a má v sobě spoustu zvědavosti. Jeho svalstvo je dobře vyvinuté a dodává mu sílu a vytrvalost.

Vzhledem k jeho citlivosti a ostražitosti je důležité, aby byl tento pes řádně socializován a vychováván. Jeho pysky a zuby jsou silné, proto je důležité, aby se výcvik zaměřil také na kontrolu jeho síly a agresivity.

 

Výcvik a aktivity Flanders Bouvier

Flanderský bouvier je inteligentní a oddaný pes, který potřebuje dostatek fyzické i psychické péče.

stimulace. Jeho výcvik by měl být jemný a důsledný, aby zůstal klidným a rozvážným psem.

Agility

Agility je sportovní aktivita, která vyžaduje rychlost, obratnost a koordinaci. Flanderský bouvier je silný a zdatný pes, který si dobře vede v agility. Tato aktivita poskytuje psům fyzickou a duševní stimulaci a může být vynikající formou výcviku.

Flyball

Flyball je sportovní aktivita, která vyžaduje rychlost, obratnost a koordinaci. Flanderský bouvier si může dobře vést ve flyballu, protože je to silný a zdatný pes. Tato aktivita poskytuje psům fyzickou a duševní stimulaci a může být vynikající formou výcviku.

Flanderský bouvier byl kdysi používán jako honácký pes a hlídač dobytka, a proto může být vynikajícím společníkem pro lidi, kteří se zajímají o pastevectví. Tento pes je silný, nebojácný a zároveň velmi citlivý a ostražitý, což z něj dělá vhodného společníka pro různé aktivity. Šampon na vlasy: nejlepší rady a účinky

Výcvik a aktivity by měly být součástí života flanderského bouviera, aby mu poskytovaly dostatek fyzické i duševní stimulace a umožnily mu zůstat zdravým a šťastným psem.

 

Zdraví a péče Flanders Bouvier

 

Péče

Flanderský bouvier je robustní a zdravé plemeno, které vyžaduje minimální péči. Je však důležité, aby byl pes pravidelně kontrolován veterinářem a očkován proti běžným nemocem. Flanderský bouvier má hustou srst, která vyžaduje pravidelné kartáčování a koupání jednou měsíčně. Důležité je také pravidelně čistit psovi uši a zuby.

V mnoha zemích je propichování uší psů zakázáno. V případě flanderského bouviera se kupírují živé uši, což může být bolestivé a představuje zdravotní riziko. Proto je vhodné psovi uši neošetřovat a raději se o ně pravidelně starat, aby se předešlo infekcím.

 

Výživa

Správná výživa je pro flanderského bouviera velmi důležitá. Má sklon k nadváze, proto je důležité sledovat jeho hmotnost a pravidelně s ním cvičit. Doporučujeme krmit psa kvalitním suchým krmivem, které obsahuje dostatek bílkovin a živin. Je také důležité, aby měl pes neustále přístup k čisté vodě.

Při výběru krmiva je důležité sledovat jeho složení a vybrat krmivo, které neobsahuje žádné nezdravé přídatné látky, jako jsou umělá barviva, konzervanty a zbytečné přísady. Důležité je také dodržovat doporučené denní dávky a nekrmit psa nadměrným množstvím.

Flanderský bouvier je náchylný k problémům s klouby, proto je důležité sledovat jeho hmotnost a pravidelně s ním cvičit. Je také důležité, aby měl pes dostatek vitamínů a minerálů, které pomáhají udržovat jeho zdraví a vitalitu.

 

Štěňata a odběr flanderského bouviera

 

Štěňata a odběr flanderského bouviera

 

Očekávaná štěňata

Chovatelské stanice flanderského bouviera mají často očekávané vrhy štěňat. V současné době nejsou na webových stránkách žádné informace o očekávaných štěňatech, ale zájemci mohou kontaktovat konkrétní chovatelskou stanici a informovat se o plánovaných vrzích.

Datum narození

Datum narození štěňat závisí na chovatelské stanici a plánovaných vrzích. Zájemci by měli sledovat webové stránky chovatelských stanic nebo se informovat přímo u chovatele o termínu porodu štěňat.

 

Předplatné

Po narození se štěňata musí nějakou dobu živit mateřským mlékem a zvykat si na okolní svět. Zájemci by měli být trpěliví a počkat na vhodnou dobu k vyzvednutí štěněte. Ve většině případů je to přibližně 8-12 týdnů od narození.

Štěně by mělo být před odběrem očkováno a odčerveno. Chovatelská stanice by měla novému majiteli poskytnout také rodokmen a potřebné dokumenty. Nový majitel by měl být připraven poskytnout štěněti lásku, péči a vhodné prostředí pro jeho růst a vývoj.

Pokud se zájemce rozhodne pořídit si štěně, měl by se nejprve důkladně informovat o plemeni flanderský bouvier a jeho nárocích na péči a výchovu.

 

Výstavy a ocenění

Multišampioni

Flanderský bouvier je plemeno, které se velmi dobře umisťuje na výstavách. Někteří jedinci dokonce získali titul multišampiona. Mezi nimi je i pes jménem „Rex z Hradu Lipovských“, který získal titul multišampion v České republice a na Slovensku. Dalším úspěšným jedincem je pes jménem „Ugo z Blatenského zámku“, který získal titul multišampiona v České republice, Polsku a na Slovensku.

 

Evropští vítězové

Flanderský bouvier se umisťuje také na evropských výstavách. Někteří jedinci dokonce získali titul Evropský vítěz. Mezi nimi je i pes jménem „Barnabáš z Tišnovských Revírů“, který v roce 2018 získal titul Evropský vítěz. Dalším úspěšným jedincem je pes jménem „Ugo z Blatenského zámku“, který získal titul Evropský vítěz 2019.

 

Světový vítěz

Flanderský bouvier se umisťuje i na světových výstavách. Někteří jedinci dokonce získali titul světového vítěze. Mezi nimi je i pes jménem „Miroslav z Hradu Lipovských“, který v roce 2015 získal titul Světový vítěz. Dalším úspěšným jedincem je pes jménem „Ugo z Blatenského zámku“, který v roce 2018 získal titul Světový vítěz.

Někteří flanderští bouvierští psi získali také titul Šampion Francie a Šampion Lucemburska. Někteří rodiče multišampionů jsou také úspěšní na výstavách.

 

Umístění

Flanderský bouvier je plemeno psa, které pochází z Belgie a Francie. Dnes je oblíbeným plemenem po celém světě, včetně Slovenska a České republiky. Toto plemeno je vhodné pro majitele, kteří hledají věrného a pracovitého psa.

V Košickém kraji a v Bánovcích nad Bebravou je několik chovatelů flanderských bouvierů. V Trenčínském kraji je také několik chovatelů, kteří nabízejí štěňata tohoto plemene. Pokud hledáte štěně flanderského bouviera, můžete se obrátit na některého z těchto chovatelů.

 

Všechna štěňata flanderského bouviera by měla být registrovaná a mít platný průkaz původu. Výběr štěněte je třeba pečlivě zvážit, abyste měli jistotu, že štěně bude mít správný temperament a zdraví. Majitelé by měli být připraveni věnovat výchově a výcviku tohoto psa hodně času a energie.

Flanderský bouvier je vhodný pro majitele, kteří mají dostatek prostoru a času se o něj starat. Tento pes potřebuje dlouhé procházky a pravidelný pohyb. Je to odvážný a pracovitý pes, který se hodí pro majitele hledající ochranného a pracovního psa.

 

Známé osobnosti plemene

 

Vlámský bouvier je plemeno psů, které má mnoho známých a úspěšných zástupců. Někteří z nich jsou uznávaní ve sportu, jiní na výstavách a další jsou vynikajícími společníky svých majitelů.

Jedním z nejznámějších zástupců tohoto plemene je Habuba de la Dullague. Tento pes se narodil v roce 1990 a stal se z něj vynikající sportovní pes. Habuba se stal několikrát francouzským šampionem v agility a získal mnoho dalších ocenění v této disciplíně. Díky svému talentu a vynikajícím výkonům se stal jedním z nejúspěšnějších psů v historii tohoto sportu.

Dalším významným zástupcem tohoto plemene je Gabin de la Plaine. Tento pes se narodil v roce 2005 a stal se z něj vynikající výstavní pes. Gabin získal mnoho titulů na různých výstavách a stal se jedním z nejúspěšnějších psů v historii tohoto plemene. Díky svému krásnému vzhledu a vynikající kondici se stal oblíbeným mezi majiteli a chovateli.

Vlámský bouvier je také skvělým společníkem pro své majitele. Tito psi jsou velmi věrní a milují svou rodinu. Jsou inteligentní, snadno se učí a jsou velmi hravé. Díky své klidné a vyrovnané povaze jsou skvělými společníky pro rodiny s dětmi.

Vlámský bouvier je plemeno, které má za sebou mnoho úspěšných a významných představitelů. Tito psi jsou skvělými sportovci, výstavními psy a vynikajícími společníky svých majitelů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button