Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Katalánský ovčák: charakteristika plemene

Katalánský ovčák, známý také jako Gos d’Atura Català, je plemeno psa pocházející z Katalánska ve Španělsku. Toto plemeno je známé svou rustikální povahou a často se používá jako pastevecký pes. Katalánský ovčák je středně velký pes s robustní stavbou těla a hustou srstí v různých barvách.

 

Katalánský ovčák

 

Katalánský ovčák

 

Katalánský ovčák je vysoce inteligentní a aktivní plemeno, které vyžaduje pravidelný pohyb a duševní stimulaci. Tento pes je známý svou věrností a oddaností svému majiteli, což z něj dělá vynikajícího společníka pro ty, kteří mají rádi venkovní aktivity. Vzhledem k silným pasteveckým instinktům nemusí být toto plemeno vhodné pro rodiny s malými dětmi nebo jinými domácími zvířaty.

Jako pastevecký pes je katalánský ovčák známý svou schopností pracovat samostatně a rozhodovat se na vlastní pěst. Toto plemeno je velmi přizpůsobivé a může se dobře uplatnit v různých prostředích, od venkovských farem až po městské byty. Celkově je katalánský ovčák všestranné a pracovité plemeno, které je vynikajícím společníkem pro ty, kteří jsou ochotni mu věnovat náležitou péči a pozornost.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Katalánský ovčák, známý také jako Gos d’Atura Català, je původně pastevecké plemeno pocházející ze španělského Katalánska. Jeho historie sahá až do 20. století, kdy byl vyšlechtěn k ochraně a vedení ovcí v horských oblastech Pyrenejského poloostrova. Španělská plemena psů :7 španělských plemen psů

V minulosti se tento pes používal k pasení ovcí a dobytka, ale také k hlídání domácností. Díky svým vynikajícím pracovním schopnostem a výjimečné inteligenci byl oblíbeným společníkem i mezi pastevci a zemědělci.

Dnes je většina zástupců tohoto plemene využívána jako rodinní psi, ale stále si zachovávají vlastnosti pracovního a užitkového psa. Jsou velmi věrní a oddaní svým majitelům, ale také velmi nezávislí a svéhlaví. Díky svému původu jsou také velmi odolné a přizpůsobivé různým podmínkám.

Celkově je katalánský ovčák vynikající pes s bohatou historií a úžasnými vlastnostmi, které z něj dělají skvělého společníka pro každého, kdo má rád inteligentní a oddané psy.

 

Obecný popis

 

Obecný popis

 

Katalánský ovčák je středně velké plemeno psa ze skupiny ovčáckých a pasteveckých psů. Toto plemeno pochází z Katalánska a má mohutnou, mírně vypouklou hlavu s bradou, vousy, strništěm a obočím, které nezakrývá oči. Charakteristický vzhled tomuto plemeni dodává černá tlama a trojúhelníkovité, hlavu obepínající uši pokryté dlouhou srstí.

Katalánský ovčák má široký svalnatý hrudník, nízko nasazený ocas a vyvážené proporce. Výška tohoto psa se pohybuje od 45 do 55 cm a hmotnost od 20 do 30 kg.

Toto plemeno psů je známé svou nezávislostí a přátelskou povahou. Je to klidný pes, který dobře snáší proměnlivé horské klima. Katalánský ovčák je vhodný i jako rodinný pes a dokáže se dobře přizpůsobit životu v domácnosti.

Pro svou inteligenci a vynikající schopnost učení je katalánský ovčák často využíván jako služební pes. Toto plemeno má výborný orientační smysl a dokáže se dobře přizpůsobit různým pracovním podmínkám.

 

Povaha a chování katalánského ovčáka

 

Povaha a chování katalánského ovčáka

 

Katalánský ovčák je plemeno psa, jehož povaha a chování jsou velmi zajímavé. Tento pes je velmi inteligentní a temperamentní, ale také velmi rezervovaný a neochotný k cizím lidem.

Katalánský ovčák je velmi odvážný pes, který je užitečný zejména při hlídání. Díky své přátelské povaze a věrnosti je také vynikajícím společníkem. Tento pes si zachoval své vynikající vlastnosti pracovního a užitkového psa, které se používají dodnes.

Je důležité si uvědomit, že katalánský ovčák je velmi zdrženlivý a k cizím lidem se chová odmítavě. Proto je nutné ho socializovat již v raném věku, aby se naučilo správně reagovat na nové situace a lidi.

Kromě toho je katalánský ovčák velmi inteligentní pes, který se rychle učí novým věcem. Proto je důležité ho správně vycvičit a vychovat, aby se z něj stal poslušný a zodpovědný pes.

Celkově je povaha katalánského ovčáka velmi zajímavá a osobitá. Tento pes je vhodný pro majitele, kteří mají zkušenosti s výchovou a výcvikem psů. Pokud se mu budete věnovat s láskou a trpělivostí, jistě se vám odmění svou oddaností a přívětivostí. Šampon na vlasy: nejlepší rady a účinky

 

Fyzikální vlastnosti

Katalánský ovčák je plemeno středně velkých až velkých psů, kteří se vyznačují hustou a dlouhou srstí. Toto plemeno má mohutnou hlavu, která je mírně vypouklá a široce posazená. Jeho oči jsou středně tmavé a mají inteligentní a ostražitý výraz.

Srst katalánského ovčáka je hladká nebo mírně zvlněná a má různé odstíny béžové, hnědé až načervenalé, šedé, černé a bílé barvy. Jeho uši jsou trojúhelníkové a přiléhají těsně k hlavě, pokryté dlouhými chlupy, které jim dodávají charakteristický vzhled.

Katalánský ovčák má nízko posazený kohoutek a dlouhý a silný ocas. Toto plemeno má silný krk, který se postupně rozšiřuje směrem k hrudníku. Má rovný a silný hřbet a dobře vykrojené břicho.

Katalánský ovčák má poměr spánků k tlamě 4:3 a silné a dobře vykrojené pysky. Zuby jsou silné a dobře vyvinuté, horní a dolní čelist jsou stejně dlouhé.

Toto plemeno má široký a svalnatý hrudník, který mu dodává sílu a vytrvalost. Má dobře vyvinuté přední i zadní končetiny se silnými stehny, koleny a patami.

Katalánský ovčák má pevnou a pružnou kůži, která těsně přiléhá k tělu. Jeho srst je hustá a dlouhá, s měkkou podsadou, která ho chrání před nepříznivými klimatickými podmínkami.

Celkově je katalánský ovčák vyrovnaný pes se silnou a svalnatou postavou a výrazným vzhledem.

 

Péče o katalánského pastýře

 

Péče o katalánského pastýře

 

Katalánský ovčák má dlouhou a mírně zvlněnou srst, která vyžaduje pravidelnou péči. Je důležité, aby majitelé srst pravidelně kartáčovali a česali, aby se zabránilo jejímu zplstnatění a zlepšil se krevní oběh. V období línání je třeba srst častěji kartáčovat, aby se zabránilo tvorbě chomáčů a zlepšil se její stav.

Katalánský ovčák snáší chlad i horko, ale je důležité, aby měl vždy dostatek vody a stínu. V horkém počasí je nutné zajistit dostatečné větrání a pravidelně kontrolovat jeho stav. Při extrémních teplotách se doporučuje omezit fyzickou aktivitu.

Při výběru krmiva pro katalánského ovčáka je důležité zohlednit jeho věk, hmotnost a úroveň aktivity. Doporučuje se kvalitní suché krmivo s vysokým obsahem bílkovin a tuku. Důležité je, abyste ho nepřekrmovali a dodržovali pravidelný čas krmení.

 

Kromě péče o srst, tepla a potravy je důležité poskytnout katalánskému ovčákovi dostatek fyzické a psychické stimulace. Je to aktivní plemeno, které potřebuje pravidelný pohyb a výcvik. Majitelé by měli věnovat dostatek času výcviku a socializaci psa, aby byl společenský a dobře vychovaný.

 

Školení a aktivity

 

Katalánský ovčák je inteligentní a pastevecký pes, který potřebuje přiměřenou fyzickou aktivitu a duševní stimulaci. Pravidelný výcvik a trénink jsou pro něj nezbytné, aby byl šťastný a zdravý.

Toto plemeno má skvělé schopnosti učení a rychle reaguje na výcvikové metody. Poslušnost a disciplína jsou pro něj klíčové vlastnosti, kterým se musí učit od štěněte. Katalánský ovčák se umí naučit různé triky a základní povely, jako je sedni, lehni, stůj, pojď sem, zůstaň atd.

Kromě základního tréninku jsou pro něj vhodné i různé pohybové aktivity, jako je běh, chůze, plavání nebo jízda na kole. Tyto aktivity mu pomáhají udržovat fyzickou kondici a zdraví. Katalánský ovčák má také skvělé schopnosti v agility, což je soutěžní disciplína, při níž musí pes překonávat různé překážky a překonávat je co nejrychleji a nejpřesněji.

 

Kromě fyzické aktivity je důležité poskytnout mu také duševní stimulaci. Katalánský ovčák má vynikající paměť a schopnost řešit problémy, takže mu lze nabídnout různé hry a aktivity, které ho budou stimulovat a bavit. Hry s míčem, hledání předmětů, různé triky a podobně jsou pro něj skvělým způsobem, jak si zpříjemnit čas a zlepšit náladu.

Katalánský ovčák je také vynikající hlídací pes a má přirozenou schopnost chránit své území a svou rodinu. Je důležité poskytnout mu výcvik hlídání, aby dokázal rozlišit přítele od nepřítele a vhodně reagovat.

 

Vztah k rodině a ostatním zvířatům

 

Katalánský ovčák je plemeno, které se hodí jako rodinný pes. Jsou velmi oddaní svému majiteli a rádi tráví čas s celou rodinou. Toto plemeno je velmi ochranářské a svou rodinu vždy ochrání. Katalánský ovčák vychází dobře s dětmi, ale je důležité si uvědomit, že ačkoli je to velmi přátelské plemeno, může být pro malé děti příliš hravé.

Pokud jde o jiná zvířata, katalánský ovčák se může chovat odlišně. Při správné socializaci může dobře vycházet s jinými domácími zvířaty, jako jsou kočky nebo jiní psi. Pokud však nejsou správně socializováni, mohou se chovat agresivně vůči ostatním zvířatům. Při návštěvě jiných psů nebo zvířat je důležité mít katalánského ovčáka na vodítku a kontrolovat jeho chování.

Proto je důležité začít s výcvikem a socializací v raném věku, kdy jsou štěňata nejotevřenější novým zkušenostem a snáze se učí novým věcem. Je důležité, aby si majitelé uvědomili, že katalánský ovčák je pracovní plemeno a potřebuje dostatek fyzické i psychické stimulace. Pokud nejsou dostatečně stimulovány, může se u nich vyvinout nežádoucí chování.

 

Zdraví a trvanlivost

Katalánský ovčák je poměrně zdravé plemeno, které se průměrně dožívá 12 až 14 let. Stejně jako u jiných pasteveckých psů může mít i tento pes zdravotní problémy, které by měl sledovat a léčit veterinární lékař.

Jedním z nejčastějších zdravotních problémů, které se u katalánského ovčáka mohou vyskytnout, je dysplazie kyčelních kloubů. Toto onemocnění může u psa způsobovat bolest a zhoršenou pohyblivost. Proto je důležité, aby majitelé svého psa sledovali a pravidelně ho brali k veterináři na prohlídku.

Kromě toho může mít katalánský ovčák také problémy se zrakem, například progresivní atrofii sítnice. Toto onemocnění může vést k postupné ztrátě zraku až k úplné slepotě. Při prvních příznacích by měl být pes okamžitě odvezen k veterináři.

 

Majitelé by také měli dbát na to, aby svému psovi poskytovali správnou výživu a dostatek fyzické aktivity. Katalánský ovčák je aktivní plemeno, které potřebuje dostatek pohybu a aktivity. Nedostatek pohybu a nevhodná výživa mohou vést k nadváze a dalším zdravotním problémům.

Celkově je však katalánský ovčák poměrně zdravé a odolné plemeno, které se dožívá průměrného věku. Majitelé by však měli být ostražití a sledovat svého psa, aby předešli možným zdravotním problémům.

 

Nákup a prodej

Katalánský ovčák je plemeno, které lze koupit a prodat ve Slovenské republice. Pokud se rozhodnete pro koupi tohoto plemene, měli byste zvážit několik faktorů, jako je cena, závazek a odvaha.

Cena štěněte katalánského ovčáka se může lišit v závislosti na mnoha faktorech, jako je původ, barva a rodokmen. Při koupi štěněte byste měli dbát na to, abyste si ověřili jeho původ a zdravotní stav.

Katalánský ovčák je oddaný a inteligentní pes, který se snadno učí a je velmi věrný svému majiteli. Při koupi štěněte byste se měli ujistit, že je štěně správně socializováno a vychováno.

 

Katalánský ovčák je také velmi statečný pes, který se dokáže postavit jakémukoli nebezpečí. Při koupi štěněte byste měli dbát na jeho správnou výchovu a výcvik v různých situacích.

Při koupi katalánského ovčáka byste se měli ujistit, že jste si vybrali důvěryhodného a zkušeného chovatele, který vám poskytne všechny potřebné informace o plemeni a štěněti. Pokud se rozhodnete pro adopci, měli byste kontaktovat místní útulky a organizace pro adopci psů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button