Plemena psůPLEMENA PSŮ INDIVIDUÁLNĚ

Curly Retriever: charakteristika plemene

Kudrnatý retrívr, známý také jako Curly-Coated Retriever, je plemeno psa, jehož původ sahá až do 18. století. století. Tento větší, mohutný pes s nápadně kudrnatou srstí je považován za nejoriginálnějšího ze všech retrívrů. Jeho předky byli vodní španělé, labradoři a pudlové.

 

Kudrnatý retrívr

 

Kudrnatý retrívr

 

Tento pes je výborným pomocníkem při lovu, dokáže vyčenichat postřelené ptáky ve vodě a přinést je k lovci. Je to skvělý společník pro aktivní lidi, kteří mají rádi venkovní aktivity. Kudrnatý retrívr má voděodolnou srst, která ho chrání před studenou vodou, takže je ideální pro vodní aktivity.

Kudrnatý retrívr je velmi inteligentní a oddaný pes, který se rychle učí novým věcem. Je to skvělý společník pro rodiny s dětmi, protože má děti rád a je s nimi velmi trpělivý. Tento pes je také velmi aktivní a potřebuje dostatek pohybu, proto je důležité, aby měl dostatek času na běhání a hry. Pokud hledáte věrného a oddaného společníka, je kudrnatý retrívr skvělou volbou.

 

Historie a původ

 

Historie a původ

 

Kudrnatý retrívr je považován za nejoriginálnějšího ze všech retrívrů. Jeho původ sahá až do 19. století, kdy se poprvé objevil v Anglii. Toto plemeno vzniklo křížením kanadského svatojánského psa s vodními španěly a předky pudlů, později s pointery a setry.

Tento pes byl původně vyšlechtěn k lovu ptáků a kachen, kteří byli při lovu zastřeleni a poté přineseni svému majiteli. Díky svým vynikajícím plaveckým schopnostem a odvaze byl kudrnatý retrívr výborným pomocníkem při lovu vodní zvěře.

Toto plemeno se postupně rozšířilo po celém světě a dnes patří k nejoblíbenějším retrívrům. Uznává ho také FCI, která ho zařadila do skupiny 8 – Přinášeči, pastevci, vodní psi, konkrétně do sekce 1 s názvem Přinášeči.

Kudrnatý retrívr je jedinečný díky své kudrnaté srsti, která ho odlišuje od ostatních retrívrů. Toto plemeno je vynikajícím společníkem pro každou rodinu, protože je inteligentní, vyrovnané, spolehlivé a odvážné.

 

Fyzické vlastnosti

 

Fyzické vlastnosti

 

Kudrnatý retrívr je středně velký pes s ideální výškou v kohoutku 68,5 cm a skusem 63,5 cm při hmotnosti kolem 30 kg. Tento pes má klenutý hrudník a rovný hřbet se středně dlouhým krkem. Ocas je poměrně krátký, rovný a kudrnatý.

 

Hlava a oči

Hlava kudrnatého retrívra je dlouhá s plochou lebkou a mohutným dlouhým, ale ne špičatým čenichem. Oči jsou hnědé nebo tmavě hnědé. Uši jsou menší.

 

Srst a barva

Srst kudrnatého retrívra je kudrnatá, krátká a bez podsady. Toto plemeno má dva barevné odstíny: černý a játrový (játrově hnědý).

 

Tělo a končetiny

Tělo kudrnatého retrívra se skládá z klenutého hrudníku a rovného hřbetu. Končetiny jsou silné a rovné.

 

Zdraví a možné problémy

Kudrnatý retrívr může být náchylný k dysplazii kyčelních kloubů. Je důležité, aby majitel sledoval zdravotní stav svého psa a nechal ho pravidelně kontrolovat veterinářem.

 

Zuby

Kudrnatý retrívr má silné čelisti a silné zuby. Je důležité, aby majitel sledoval zdravotní stav zubů svého psa a nechal je pravidelně kontrolovat veterinářem. Nejlepší psi, plemena psů pro začínající majitele

Celkově je kudrnatý retrívr inteligentní a pracovitý pes, který miluje vodu. Je přátelský, tolerantní a přizpůsobivý. Tento pes je dobrým loveckým psem, který se používá hlavně pro práci u vody.

 

Charakter a chování Curly Retriever

 

Charakter a chování Curly Retriever

 

Kudrnatý retrívr je plemeno psa, které je známé svou inteligencí, přátelskostí a vyrovnaností. Tito psi jsou ideálními společníky pro rodiny s dětmi, ale i pro jednotlivce, kteří hledají věrného a spolehlivého psa.

Tento pes se snadno učí novým věcem a má silný instinkt potěšit své majitele. Je velmi přátelský a mazlivý, a proto se snadno stane součástí rodiny. Kromě toho je kudrnatý retrívr také nezávislý a sebevědomý, což z něj dělá ideálního psa pro lidi, kteří hledají psa, který má vlastní hlavu a nebojí se ji použít.

Kudrnatý retrívr je také odvážný a spolehlivý, což z něj činí ideálního psa pro různé druhy práce. Tento pes je schopen pracovat jako vodní pes, čmuchal, ale také jako lovec. Kromě toho je kudrnatý retrívr také velmi samostatný, což znamená, že se dokáže chovat samostatně, aniž by potřeboval neustálou pozornost svého majitele.

Díky své inteligenci a klidu se kudrnatý retrívr také velmi snadno cvičí. Tento pes rychle chápe nové povely a rychle se učí nové triky. Kromě toho je kudrnatý retrívr také velmi zvědavý, což znamená, že ho mohou zajímat nové věci a rád prozkoumává nová místa.

Školení a vzdělávání

Kudrnatý retrívr je plemeno, které je velmi inteligentní a má přirozenou touhu spolupracovat s člověkem. Proto je výcvik a výchova tohoto psa velmi důležitá. Kudrnatý retrívr je vynikající pomocník při lovu, který dokáže vyčenichat postřelené ptáky ve vodě a přinést je k lovci. Jeho výcvik by se proto měl zaměřit na trénink jeho přirozených schopností.

Výcvik kudrnatého retrívra není obtížný, ale vyžaduje trpělivost a důslednost. S výcvikem je nutné začít již v raném věku, aby se pes naučil poslouchat svého majitele a rozvíjel své schopnosti. Kudrnatý retrívr je velmi citlivý pes, a proto by měl být výcvik prováděn s láskou a porozuměním. Je důležité, aby výcvik byl pozitivní a nebyl spojen s trestem.

Výchova kudrnatého retrívra by měla být zaměřena na rozvoj jeho přirozených vlastností. Tento pes potřebuje dostatek pohybu a aktivity, proto by měl být vychováván v rodině, kde bude mít dostatek prostoru pro běhání a hry. Je důležité, aby byl pes socializován a naučen chovat se ve společnosti lidí a jiných zvířat.

Výcvik kudrnatého retrívra by měl zahrnovat výcvik poslušnosti, loveckých dovedností a agility. Kudrnatý retrívr je velmi učenlivý pes a může se naučit různým trikům a dovednostem. Proto je důležité, aby školení bylo pestré a zajímavé. Výcvik je třeba přizpůsobit konkrétnímu psovi a jeho schopnostem.

Výcvik a výchova kudrnatého retrívra není obtížná, ale vyžaduje trpělivost a důslednost. Je nutné, aby výcvik byl pozitivní a nebyl spojen s trestem. Kudrnatý retrívr je vynikající společník a pomocník, který může svému majiteli přinést mnoho radosti a potěšení. Šampon na hnojení vlasů: zlepšení zdraví vlasů

 

Použití a práce s Curly Retriever

 

Použití a práce s Curly Retriever

 

Kudrnatý retrívr je plemeno psa vyšlechtěné pro lovecké účely, zejména pro práci ve vodě. Tito psi jsou známí svou vytrvalostí a schopností pracovat v obtížných podmínkách. Jejich svalnaté nohy a dobře klenutý hrudník jim umožňují plavat i v silných proudech a nepříznivých podmínkách.

Kudrnatí retrívři jsou vynikající lovečtí psi a používají se především pro práci u vody, jako je aportování, lov mořských ptáků a další. Jejich hustá a tvrdá kudrnatá srst jim umožňuje pracovat i ve studené vodě a chrání je před povětrnostními vlivy. Mají vynikající vytrvalost a odolnost, takže jsou ideálními společníky pro lovce.

Kudrnatí retrívři mají zvláštní nároky na pohyb a zaměstnání. Vyžadují hodně fyzické aktivity a potřebují být zaměstnáni. Pokud nejsou dostatečně zaměstnáni a nevyužívají svou energii, mohou se stát destruktivními a začít ničit věci v domě.

Těchto psů je 8 – retrívři, kteří jsou výbornými loveckými psy a používají se k aportování a dalším vodním pracím. Kudrnatý retrívr je jedním ze tří retrívrů, spolu s hladkosrstým a labradorským retrívrem. Jsou vynikajícími společníky pro lovce a práci u vody.

V závislosti na výcviku a zaměstnání mohou kudrnatí retrívři pracovat také jako honiči a lovečtí psi na souši. Jejich vynikající čich a schopnost odhalovat stopy zvířat z nich dělají ideální mrchožrouty. Jsou to vynikající psi, kteří se dokáží přizpůsobit a pracovat v různých podmínkách.

V dnešní době mnoho majitelů kudrnatých retrívrů využívá své psy také k různým sportovním aktivitám a soutěžím, jako je agility nebo obedience. Tyto aktivity pomáhají udržovat psa v dobré kondici a zlepšují jeho poslušnost.

Pro své vynikající lovecké schopnosti a schopnost pracovat v obtížných podmínkách jsou kudrnatí retrívři ideálními společníky pro lovce a majitele, kteří hledají psa pro práci u vody.

 

Chyby a nedostatky

Při posuzování kudrnatého retrívra je třeba vzít v úvahu některé vady a nedostatky, které mohou ovlivnit jeho vzhled a chování.

Jednou z hlavních chyb může být nevhodná velikost a proporce těla. Pokud pes není dobře stavěný a má nepravidelné proporce, může to ovlivnit jeho pohyb a celkový vzhled. Pokud pes vykazuje tělesné abnormality nebo abnormality v chování, musí být vyloučen z posuzování.

Další chybou může být nevhodná barva srsti. Kudrnatý retrívr by měl být černý nebo játrový, ale ne stříbrný nebo bílý. Pokud má pes jinou barvu srsti, než je uvedeno, může to mít vliv na jeho hodnocení.

Kromě toho může být kudrnatá srst další vadou, pokud se o ni správně nepečuje a není upravována. Pokud není srst dostatečně upravována, může to vést k tvorbě uzlíků a zámotků, které mohou ovlivnit celkový vzhled psa.

V neposlední řadě mohou být další vadou, kterou je třeba při posuzování kudrnatého retrívra zohlednit, nedostatky v chování. Pokud má pes problémy s poslušností nebo agresivitou, může to mít vliv na jeho hodnocení a schopnost být používán jako pracovní pes.

 

Závěr

 

Kudrnatý retrívr je plemeno psa, které je svými vlastnostmi ideálním společníkem pro aktivní majitele. Jsou to věrní a oddaní psi, kteří se rádi zapojují do různých aktivit a mají vynikající čich.

Toto plemeno je velmi inteligentní a rychle se učí, což z něj dělá skvělého společníka pro výcvik a trénink. Kudrnatý retrívr má vynikající lovecké a vodní vlastnosti, takže je ideálním psem pro lovce a milovníky vodních sportů.

Je důležité si uvědomit, že kudrnatý retrívr potřebuje hodně pohybu a stimulace, a proto není vhodný pro majitele, kteří nemají čas a energii se mu věnovat.

Pokud hledáte psa, který je věrný, oddaný a plný energie, kudrnatý retrívr by pro vás mohl být ideální volbou. Je to skvělý společník pro aktivní lidi, kteří se rádi hýbou a baví.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button